Havet som vän

    
Idag är Stockholm klädd i grått. Regndropparna studsar taktfast mot fönsterbläcket, vinden biter i från sydost och Hammarbykanalens vatten erbjuder gott om plats.
Några yrkesbåtar och sightseeingbåtar passerar genom slussen men följs idag inte av vare sig måsar, trutar eller svanar. De måtte ha roligare saker för sig...
Trots det gråtrista vädret dras jag till bordet framför fönstret och utsikten ut mot kanalen, trots att det just nu inte är så mycket som händer. Det är nog mer känslan.
Hav och vatten, både fascinerar, roar och skrämmer mig. Och jag dras dit som en magnet.
Förr talades om "de sju haven", de nämndes i medeltida europeisk och arabisk littteratur och det var oklart vilka dessa hav var.  Och de var inte sju utan nio.
Adriatiska havet, Arabiska havet, Egeiska havet, Indiska Oceanen, Kaspiska havet, Medelhavet, Röda havet, Persiska viken och Svarta havet.
Hav som omges av länder jag besökt, hav som jag badat i och hav som jag har minnen från.
 
Medelhavet ligger mig nu varmt om hjärtat och det blir ofta besök i den spanska sommarstugan.
(Ordet medelhav betyder avgränsat havsområde)
 
Torrevieja, hav och segelbåt. Klara favoriter.
 
De tre världshaven: Stilla havet, Atlanten och Indiska oceanen utgör stora delar av jordens yta och oceaner med salt vatten beräknas täcka 71%av jordens yta.
Det största havet, Stilla havet, täcker hela 1/3 av jordens yta.
Och även till dessa hav har den här magiska magneten jag besitter, tagit mig.
 
Stilla havet; Filippinerna och ön Boracay.
Läckert att bada i solnedgången i ett ljummet hav.
 
Atlantiska havet är världens näst största hav och hit hör även Östersjön som är ett avgränsat havsområde, ett medelhav, som genom Kattegatt och Skagerrak står i förbindelse med Nordsjön och Atlanten.
 
 Östersjön och segling i Stockholms södra skärgård.
 
Nordsjön. Utanför Edinburgh i Skottland.
 
Norska havet i närheten av Lofoten i Norge.
 
Vid Stenbockens vändkrets i mellersta Brasilien. Atlantens vågor går höga...
 
Indiska oceanen, det minsta av de stora världshaven.
(Ordet "ocean" kommer från det grekiska ordet okeanós och betyder ett sammanhängande havsområde som omsluts av flera kontinenter)
 
 Chackapong, vårt paradis i Thailand. Inte en solstol så långt ögat kan nå.
Här kan en gå lååångt och ha havet och himlen vid sin sida.
 
Orörda stränder, en sol som går ner i havet. Och jag minns...
 
 Dagens inlägg i septemberutmaningen för Svenska resebloggar
 
(BIlderna tillhör mig och får inte användas utan tillåtelse.)
 
Marja

Ja, vattnet fascinerar mig också och gärna en fri horisont. Du har verkligen rest och upplevt många hav. Kramar! :)

Svar: Vatten och hav har alltid lockat mig och lockar fortfarande och jag kan sitta länge och bara titta ut över horisonten och tänka.Kram!
Ditte

Ami

Ja havet är alltid lika lockande! Skulle nog ha svårt att vänja mig vid att bo i inlandet.
Önskar er en trevlig kväll
Kram

Svar: Vad gäller inlandet så bodde vi nästan fyra år i Peking och det var inlandet. Men det blev många resor till länder i Asien med hav runt sig. Jag har bott i Västergötlands inland, Töreboda, men tillbringade då mycket tid i Norge vid havet. Att bo i inlandet har jag inte funderat på, men har jag möjlighet till att ha hav och vatten på nära håll skulle det kanske gå bra. En öppen fråga...
Trevlig kväll önskar vi er också.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Hav är oerhört fascinerande - och bra läskigt ibland också...
:-)

Svar: Visst är hav också läskiga! Och jag vill inte ge mig ut med båt i storm och en segling jorden runt skulle jag inte heller ge mig på. I övrigt gillar jag ju seglingen och viss vind måste finnas för att det ska gå att segla.
Ditte

Comsi Comsa


Hav är både fascinerande och skrämmande, vågor och sådana "vattenhyss" betackar jag mig för. =))

Stor kram ♥

Svar: Jag tycker också att hav kan vaar skrämmande och skulle aldrig våga mig på en segeltur jorden runt. Och vid hög sjö vill jag vara på land, helt klart. Kram!
Ditte

Veiken

Ett härligt inlägg! Jag är också en vattenmänniska, fisk som jag är! Kram

Svar: Tack! Och ett par bilder kände du nog igen. Jag höll på att bli "fisk" men drog över med en dag och blev vädur, men har inslag av fisk.
Kram!
Ditte

Fia

Trots att jag är född och uppvuxen i inlandet, 10 mil från kusten, dras jag till havet! Minns första upplevelsen, jag var nog 6-7 år , pappa körde oss mot kusten, stannade när han såg en skymt av hav och sa "titta barn, det där är HAVET!"
Våra promenader i Torre går också i regel längs stränderna där vi njuter av vattnets skiftningar vid olika tider på dygnet!
Kram

Svar: Du har kanske också en inbygd magnet som drar dig mot havet. Och visst är det fint att i Torre gå längs havet. Det gillar vi också. Förstår din glädje när du såg havet första gången och den sitter nog i än idag.
Kram!
Ditte

Geddfish

Jag gillar att vara nära havet, vilket det nu än är. Men jag vill helst inte beblanda mig med det. Har gjort det, men nej tack numera. Det är fascinerande och mäktigt.
Beundrar dig som varit med om så mycket.
Härliga minnen!
Kram!

Svar: Havet är, tycker jag också, mäktigt, skrämmande och fascinerande. Jag är gärna på sjön och har seglat en del, men inte i alltför hård vind. Och någon jorden-runtsegling skulle jag inte våga mig ut på.Många resor har det blivit under årens lopp men en kan uppleva mycket här hemma också. Och nu är nog långresorna slut.
kram!
Ditte

Torrebloggen

Ja jag dras också till havet, det är vackert, rogivande, fascinerande och skrämmande på samma gång.
Tänk att sitta på en bänk nere vid havet och titta ut över vattnet. Jag längtar!!!!
Tack för ett härligt inlägg!
Kram

Svar: Tack! Ja hav och vatten vetyder mycket för mig också. Jag är ju gärna på sjön, har verkligen tyckt om friheten med bålivet. Men var sak har sin tid. Just nu njuter jag av vattnen runt Stockholm och till helgen blir de utbytta mot Ålands vatten så jag klarar mig ett tag till. Men vi komme också så småningom. Finns så mycket jag vill göra just nu...
Kram!
Ditte

TantGlad

Du har Värkligen fått upplevt mycket.
Hav och vatten är både spännande, skrämmande, ljuvligt och rogivande.
Vackra bilder .

En varm onsdagskram till dig.❤

Svar: Tack! Ja, havet både locksr och skrämmer och jag har väldigg respekt för det. Men jag dras dit som en magnet och har alltid gjort det. (Även om jag varit rädd till sjöss ett par gånger.)Soliga kramar från Stockholm.
Ditte

Tove Olberg

Fantastiska havsbilder!
Tack för att du tog mig till havet på detta sätt! En säger att någon har en källa att ösa ur - du har även havet du Ditte!
Kram i vågor och dyning!

Svar: Tack! Inte alls dumt att ösa ur havet. Men friska källor tycker jag också om. Soliga förmiddagskramar från Stockholm.
Ditte

Elaine Olsson

Ja havet är magiskt, när man bara ser vatten och horisont, då kan man bli alldeles...jaa lugn, berusad, euforisk, nostalgisk... allt

Svar: Tack Elaine, för din kommentar. Instämmer helt i det du skriver. Men jag har även väldig respekt för havet. Någon jorden-runt seglare blir jag nog aldrig.
Ditte

Lena i Wales

Tänk vad mycket vatten det finns på jorden, och ändå lider så många av vattenbrist, fel vatten på fel plats.
Känner igen en av brobilderna!
Vilket härlig kalas!
Ha en bra dag!

Svar: Vatten är det gott om men mycket är salt och inte alltid så användbart. Och många lider av brist på vatten...jämnare fördelning vore önskvärd. Förstår att du känner igen någon bro...
Ditte

Sanna | Beauty & Design

Jättefina bilder, så härligt det ser ut. Skulle så gärna vilja åka på en liten utlandsresa snart, men får snällt vänta till smekmånad, för nu börjar vårt ekonomiska bootcamp från och med 25/9. Ska bli spännande att leva på så lite varje månad. Tänkte skriva fattigt, men det är ju inte fattigt egentligen...

Svar: Er tid kommer och nu är det annat som måste få vara prio nummer ett. Visst blir det sparsamt ett tag, men om en vill så går det bra. Ni har ju ett helt underbart mål att sikta mot.
Ditte

Musikanta

Mycket intressant och lärorikt inlägg! För mig är "havet" utsikten från Mirrfamiljens sommarhus på Öland och utsikten från vårt eget sommarhus i skärgården. Tröttnar aldrig på att se solen gå ner där.
Sen är ju förstås den första anblicken av Medelhavet när jag som fjortonåring i bil fööljde med mina föräldrar till Menton en sommar. Det var en omtumlande upplevelse. Lika underbart att se även när jag är gammal.
Kram från Ingrid

Svar: Solnedgångar på öland kan vara magiska. Jag har goa vänner med hus alldeles vi Kalmarsund och där har jag sett många fina solnedgångar. Och skärgården här hemma är jag också väldigt förtjust i. Men hav och vatten innefattar så mycket och jag njuter av allt. Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Så många fina havs- och minnesbilder!
Största havsupplevelsen för min del är nog Indiska Oceanen. Därefter Medelhavet och Atlanten.
Snart njuter vi kanske båda av Medelhavet.
Kram/A-K


Svar: Ja, många är haven jag besökt och badat i och många härliga upplevelser har jag från dessa. Och nu blir ses vi snart vid Medelhavet. Kramar från oss båda.
Ditte

N

Underbara bilder :)

Svar: Tack! Även minnena från platserna är fina.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: