Åland, med fokus på det goda

    
Lördag morgon!  En snabb titt ut genom fönstret förtäljer mig  att det är uppehåll och tydliga solchanser. Känns bra! Vi styr färden även idag mot en gård strax utanför Mariehamn, Utgård, där gammalt möter nytt. I den nybyggda maskinhallen där gårdsverkstad och snickarbod finns säljs gårdens havtornsprodukter från egen odling, inläggningar, marmelader, sylt, bröd, grönsaker och frukt; allt producerat här på gården. (Givetvis får man provsmaka...)
Diverse hantverksprodukter som är gjorda på gården finns också till salu.
 
 
 
 
Vi kör tillbaka till Mariehamn, lämnar bilen och går genom skogen ner till "Sjökvarteren", som ligger i östra hamnen. Trevligt att gå runt och smaka på de lokala produkterna och att köpa med sig ännu fler godsaker hem.
 
Det första som möter oss är en "fyrbåk", en föregångare till fyren, och som förr i världen
visade hur båtar skulle ta sig fram i farleden.
 
Och inne i "fyrbåken" finns förstås några gamla båtar.
 
Men det var lite annat vi också ville se och smaka på; fisk t.ex. och de åländska specialiteterna: svartbröd och ålandspannkaka. (Kommer i ett annat inlägg att skriva mer om detta.)
 
Den rökta siken smakar väldigt gott -
 
- så också svartbrödet med smör
 
 -och ålandspannkakan. 
 
 
Och visst är det lite mysigt med hösten...
 
 
                                                             
Geddfish

Där fanns mycket gott. Havtorn är speciellt fint. Oh, man blir så lusten på lite av varje.
Rökt sik, mi8nner mig om min Sigge, det var vår favvorätt. Att köpa en hel sik blir för mig ganska så mycket mat, så jag kan fixa det ifall jag får besök.
De två sista bilderna gav mig lycka och ro.
Kram.

Svar: Här finns mycket närproducerat att tillgå och utbudet är stort om en tänker på hur litet Åland är. Rökt sik är gott och dessa var helt nyrökta, men de är väl stota för en person och helst ska de ju vara nyrökta. Roligt att din Sigge just tycke om rökt sik.
Havtorn köpte vi lite av och kanske kommer jag nu att studsa fram...
Kram och trevlig söndag
Ditte

Comsi comsa


Jag har väl aldrig sett så mycket färggrann mat som du visar och så många goda lockelser till natten, he he...

Godnattkram och sussa gott när det passar ♥

Svar: Det är fint med alla vackra färger och allt känns ju ännu mer lockande när det är vackert. Roligt med de öppna gårdarna och att det här finns så mycket lokala produkter vad gäller, frukt, grönt , kött och fiska att få tag på. Stor skillnad mot stockholm.
Soliga morgonkramar.
Ditte

Torrebloggen

Tack för trevligt inlägg och härliga bilder som vanligt!
Fyrbåk, nu lärde jag mig något nytt! Tack för det.
Kram!

Svar: Ja, fyrbåkar fanns det gott om förr, även i de svenska vattnen.Och vi har trevliga dagar här och idag även strålande sol redan nu tidigt på morgonen.
Hösten har börjat komma och roligt att ta sig runt och titta runt på de öppna gårdarna. Här på Åland finns mycket av det småskaliga kvar och både kött, grönsaker och frukt kan köpas på plats.
Kram!
Ditte

Musikanta

Roligt att se dina bilder från Åland där jag aldrig varit i land.
Kram från Ingrid

Svar: Åland är verkligen värt ett besök och kanske ssommartid eller som nu tidig höst. Mycket fint att se och uppleva både här på "stora ön" och ute i Ålands skärgård. Kram!
Ditte

Marja

Så mycket trevligt ni får uppleva kring Mariehamn. Havtorn är visst väldigt nyttigt, mycket C-vitamin och annat, men svåra att plocka för buskarna har långa taggar. Därav det höga priset.
Svartbröd har jag aldrig ätit. Är det blod i det?
Fina höstbilder! Kram! :)

Svar: Jag fick berättat för mig varför havtornen var dyra, men de ska vara bra för det mesta med allla vitaminer. Vad gäller svartbrödet är det absolut inget blod i det. Jag ska skriva mer om tillverkningen av det veckan för den processen är lång, tre till fyra dagar....Soliga morgonkramar!
Ditte

FREEDOMtravel

Ålandsklassiker! Svartbröd och Ålandspannkaka! Ser ut som ett trevligt Ålandsbesök! :)

Svar: Jadå! Vi har trevliga skördefestdagar här och idag är det dessutom strålande sol. Allt gör sig så mycket bätttre då. Kanske kan du inom sinom tid få med peter på ett besök hit....
Ditte

Ama de casa

Nog var det fokus på det goda alltid -)

Svar: Jadå! Och det är extra roligt när det är närproducerat. Gott dessutom!
Ditte

Znogge

På något vis är det lite mysigt ja! Än så länge i alla fall och innan november kopplar greppet. Men dit är det ett bra tag...

Kram och trevlig söndag.

Svar: Jodå, nu när det ändå är hyfsat ljusa dagar och klar luft. Men slutet av oktober och sedan november är inte mina favoritmånader...Men det är som sagt ett tag dit.
Trevlig söndag!
Kramar från Åland och strålande sol.
Ditte

Eva`s blogg

God morgon på dig ...vilka härliga bilder och det ser gott ut höstens färger är så vackra och du ser ut att ha haft det gott önskar dig en skön söndag kramen

Svar: God morgon! Just nu är det trevligt med hösten och allt det goda, både färg och smakmässigt, som erbjuds. Vi har det mysigt här bland gårdarna och extra fint när solen skiner. Trevlig söndag!
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Så mycket fint med provsmakning dessutom.
Vet inte om jag skulle våga smaka siken även om jag gillar rökt mat. Jag är alldeles för rädd att få fiskben i munnen.
Önskar Gig o Bosse fortsatt trevlig dag.
Kram/A-K

Svar: Fiskben är jag också livrädd för, men jag tittade noga, noga och det fanns inga. Tur det! Siken var i alla fall väldigt god och helt nyrökt. Mne det fanns mycket annat...Kram till dig och ålandshälsningar
Ditte

Lena i Wales

Härliga Ålandsbilder!
Har du provat havtornssaft? Det har aldrig jag.
Så mycket god mat du visar, blir hungrig!
Ha en trevlig söndag!

Svar: Jag har provat saften och den var läskande. Den lär också vara nyttig.Mysigt med skördefesta på Åland och mycket gott finns att smaka på.
Ditte

Timeoftiger

Jag saknar Åland. Och jag saknar sommaren redan! Trevligt att se vad som fanns inne i fyrbåken, den var stängd då jag och Greger skulle kika in.

Svar: Någon shopping blev det inte av förklarliga skäl...Där är Umeå bättre. Men vi handlade lite lokala ätbara saker och det var trevligt. Kanske var fyrbåken öppen nu eftersom det var skördefest....
Ni får komma tillbaka till Åland.
Ditte

Sanna | Beauty & Bride

Det ser så vackert ut, vilken härlig dag ni verkar ha haft :)

Svar: Vi har haft jättefina dagar och alltid trevligt att ta en tur till Åland. Nu var det Skördefest och mycket på gång.
Ditte

Bosse Lidén

Jag håller med. Det är något visst med hösten också. Vilka extra fina och frestande bilder du hade med i detta inlägg. Kram Bosse

Svar: Tack! Och Skördefester på Åland är verkligen trevliga. Tror det är tredje året vi är där. Kram!
Ditte

Tove Olberg

Hösten är underbar, rik på händelser i skördens tecken såsom havtorn är på c-vitamin!
Rikt är också att läsa dina inlägg och se bilder; du är som en rökt sik, en blodfylld livskraftig som med stor bravur intar världen och delar med dig;
En utsänd från tantarméns makt
i all sin prakt med skrivandets takt
- dessutom sinne för bild
äventyrlig och vild!
kram goa vän!

Svar: Tack Tove! Du är mästerlig i ditt språkbruk! En fantastisk ordkonstnär och en underbar vän. Jag är glad över att ingå i "tantarmén" och tar allvarligt på detta. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: