En hjälpande hand

    
 En hjälpande hand kan då och då behövas och i många olika sammanhang.
Stockholmsområdet, liksom stora delar av södra Sverige och södra Europa har haft mycket regn i helgen, men efter regn kommer ju solsken. Att det sedan kan variera i tid hur länge det tar är en helt annan sak.
Här hos oss klarnade det upp framåt kvällen och solen gjorde sitt bästa för att lysa upp tillvaron.
På nytt hann vi som hastigast se segelbåten med de röda seglen som passerade hos oss i torsdags kväll. (Skerv ett inlägg om detta då)
Nu var den på väg tillbaka genom slussen och in i Mälaren igen, men söndagskvällen var vindstilla och att segla in i slussen gick inte.
Lite vind förde den fina båten framåt i torsdags kväll.
 
Här ligger båten vid kajen och väntar på att slussen ska öppnas och det gör den.
 Att segla in i slussen låter sig inte göras, helt vindstilla, så båten dras in i slussen för hand av ägaren
och det verkar gå bra. (Motor finns inte ombord, så att köra den in var inget alternativ.)
 
Även maten behövde ett par hjälpande händer för att bli klar. Väninnan vIvi slulle komma förbi och äta middag och att laga lite kinesisk mat passade mig perfekt. Jag har några rätter som jag lärt mig laga "på riktigt" av Sofia, min kinesiska lärare och detta är en av dem.
 
Allt är hackat och klart för wookning.
(Går också bra att använda en stor järngryta eller stor stekpanna)
 
KInesisk kycklingwok som Sofia lärt mig. (4 personer) Hon har lärt sig att laga denna rätt av sin mamma och har inte något recept, så jag antecknade efter hand hon lagade)
 
  • 500g kycklingfilé
  • 2 st, snackpaprikor (en röd och en grön)
  • 1 röd chillifrukt
  • 1 rödlök
  • 1 liten purjo eller några salladslökar
  • 4dl förvällda broccolibuketter
  • 1dl cashewnötter som torrostats i stekpannan till garnering  (kan bytas mot 1 dl torrostade jordnötter) t
  • 2 msk strimlad färsk ingefära (garnering)
Putsa och skär kötttet i munsbitar, kärna ur paprikor och chili, ta bort kärnorna och skär i små bitar, strimla rödlök och purjo. Sätt in  grönskaerna i kylen under plastfolie och lägg kycklingbitarna i hälften av marinaden och låt dem marineras minst15 minuter. 
 Marinad/woksås till kyckling. (Hälften används till att marinera köttet och hälften sparas och används till sås)
  • 4 msk riven färsk ingefära.
  • 4 msk kinesisk, ljus, soya (kan bytas på ljus japansk)
  • 4 msk sweet chilisås
  • 2 msk pressad färsk lime
  • 2 msk ostronsås
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 2 msk sesamolja (kan uteslutas och ersättas med raps/majs/olja)
Ta upp köttbitarna från marinaden och woka/stek dem i omgångar på hög värme. Lägg dem efter hand på en tallrik.  Skölj och torka ur woken/stekpannan. Fräs paprikan i 1 msk olja under 1 minut. Tillsätt rödlök och fräs ytterligare en minut och sedan i med purjo/salladslök, chili och broccoli och woka ett par minuter. Tillsätt det stekta köttet, sila över resten av woksåsen/marinaden och låt allt bli hett. Garnera med nötter och den finstrimlade ingefäran. 
 
Middagen är serverad! Bar aatt ta för sig! Kinesisk mat bör ätas med pinnar
men ibland kan en hjälpande hand behövas.
Det finns pinnar för barn som sitter ihop överst och de är bra att börja sin pinnätarbana med.
Just dessa tillhör barnbarnet Max, men lånas ut då och då.
Vivi klarade det hela galant.
 
Kanske var det så att jag genom positiva tankar hjälpte solen att titta fram på kvällskvisten. Och även här var en hjälpande hand av värde. 
Vackert kvällsljus!
 
Jodå, även åt andra hållet...
 
Och med ännu fler hjälpande händer lyckades en svag regnbåge göra entré.
 
 Idag är det måndag och jag har redan fått ett par hjälpande händer genom dels ett besök hos min doktor och dels ett besök av personalen på MQ där jag inhandlade både en topp och ett par snyggare långbyxor. (Har oftast jeans men ibland är det skönt med något annat....) Tycker det är så bra med butiker där en får personlig hjälp och bra service och där personalen är intresserad av sina kunder. (Vilket de inte alltid är...)
I kväll kommer jag att få en hjälpande hand, en stor sådan, då min "data/design och bloggkunniga" vän
Sanna  kommer hit och vi ska prata om ett för mig troligt  byte av bloggportal . En egen domän verkar ha sina fördelar... Får se var och hur det hela slutar. Men spännande är det.
Och tänk så bra med hjälpande händer.
För egen del sträcker jag dem också gärna mot de flyktingar som är på väg över haven och flyr från krig och död.
 
 
 
                                                                                                                                                                                                                                           
Patricia

Mums, det receptet lät riktigt gott! :)

Svar: Väl värt att prova och det går snabbt att laga till.
Ditte

Comsi Comsa


Men vilka bilder, bor vi i samma stad? :-)
Så fina färger och regnbåge du fångat........
Din mat ser så god ut och jag känner hur det vattnas i munnen, mumsigt...

Detta med egen bloggportal har jag inte riktigt förstått vitsen med, vad är det som är bra?
Jag hade en väninna som hade egen bloggportal och hennes blogg var väldigt populär, tyvärr blev hon sjuk och dog och då lades hennes blogg ner när inte årsavgiften betalades in. Synd för många skulle önskat den var kvar och det hade den varit om hon inte haft en egen bloggportal.

Kram på dig ❤


Svar: Håller med dig i stort. Men jag är ev. intresserad av att inte behöva" gå genom någon annan". Jag ska inte ha en "egen" bloggportal men en "egen domän" men det är sant att betalas inte avgiften så försvinner den. Något att tänka på. På blogg.se ligger allt kvar som jag skrivit hitintills och det är något att tänka vidare på. Absolut! Hoppas idag få höra mer om för och nackdelar. Kram och tack för en bar tankeställare.
Ditte

Christina

Mums vad smarrigt receptet låter, Jag wokar ofta men oftast utan recept, jag blandar i vad jag hemma eller blir sugen på att köpa med hem från affären.
Gillar speglingarna i översta bilden:)
Blir spännande att följa din eventuella resa mot egen domän :)
Lycka till!

Kram

Svar: Ja, det var gott! Saknar den kinesiska/asiatiska maten här hemma. Och att som du på plats kan köpa med ingredienser hem är ju en helt annan sak. Så fräscht och gott! Ja, det blir nog en egen domän vad det lider...Men det är en bit kvar.
Ditte

moi

Att såväl ge som att få en hjälpande hand är guld värt!
Kram

Svar: Helt klart! Att ge och ta är alltid viktigt!Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Åh vad gott det ser ut! Saknar att äta med pinnar känner jag nu. Det var längesen ;)

Svar: Det var gott! Kanske de albanska mezerätterna kan intas per pinnar...Ett nytt koncept???
Ditte

Ami

Det där såg väldigt gott ut! Men pinnarna hade jag nog inte klarat av att äta med :)
Kram

Svar: Det blev väldigt gott! Vad gäller pinnarna så kunde du fått lånat Max barnpinnar, de sittter ihop upptill så de är lätta att hålla ihop. Kan demonstrera.
Kram!
Ditte

Znogge

Mmm... så gott det låter och ser ut med för den delen. Nog så viktigt eftersom vi äter även med ögonen. Kanske en rätt man skulle våga sig på att testa för visst är det roligt med lite inspiration även i köket.

Kram och god natt från en trött.

Svar: Förstår att du är trött! Men var rädd om dig...Jag känner så igen din situation, var i den för ett antal år sedan , men jag minns. Den här kinawoken är lätt och det går fort att få till något gott. Längst tid tar det att få till bitarna. men jag hade dem inte i samma storlek....då had ejag nog stått där ännu.
Kram och natti!
Ditte

Marja

Ja, just nu känns det så angeläget att alla sträcker ut en hjälpande hand till alla flyktingar...
Har ju inte haft något internet där jag bodde i Finland, men nu har jag läst i kapp dina inlägg. Så fint med de röda seglen och visst kommer jag ihåg den gamla slagdängan 'Red sails in the sunset.' Den där husbåten skulle jag kunna tänka mig att bo på... åtminstone på sommaren. :)
Kram! :)

Svar: Visst är flyktingfrågan nu mer aktuell än den varit. minns när jag 1980 jobbade i Thailand och i flyktingkäger där och hundratusental flyktingar kom från Kambodja när Vietnam invaderade. Många hade också tidigare flytt undan Pol Pots terror..Ett minne som ständigt finns hos mig.
Ja, här häder det lite varje dag och scenen varieras. Kanalen alltså...Blombåten är så fin och välskött och växterna frodas verkligen.
Kram från mig.
Ditte

Decdia

Åh vad kul med ett riktigt recept, gärna mer sånt! Vill hemskt gärna lära mig laga autentiska recept.

Svar: Det kommer fler....Jag har några till på lut. Sedan kan en ju prova sig vidare fram vad gäller styrka och så.
Ditte

TantGlad

Ja oj som det har regnat. Hos mig öste det ner i lördags med hagel stora som tennisbollar. Och få En sån i skallen är inte kul.
Kinamat är super gott, och så bra med lite tips på recept. Ska testa detta. Det ser jättegott ut.
Ska du byta bloggställe? Det kan bli kul. Bra du får en hjälpande hand med det. Det kan vara nog så svårt att lära sig nya funktioner. Det tar sin tid.

Vackra bilder..........är det från paradiset?? Ser jättefint ut.
Fina bilder. Lite vind i seglen behövs nog.

En varm STOR KRAM till dig.

Svar: Hagel slapp vi här, men det regnade en hel del. Det blir så småningom byte av bloggportal, men det är ingen brådska och jag får bra hjälp men att lära mig det nya, men visst ommer det att ta tid. Får skynda långsamt. Att ha vind i seglen, i vad det än vara månde, är ju en fördel...
Bilerna är här hemifrån och från balkongen.
Trevlig tisdag!
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon ...men va trevligt ni haft det, och både god mat & trevligt sällskap förstår jag ...ja du får gärna visa dina inköp alltid skoj att se :) har oxå köpt lite smått :) önskar dig en fin tisdag kram

Svar: Ja, att laga och äta mat tillsamans är verkligen mysigt och något jag verkligen tycker om. Och att köpa lite nytt så här ibörjan av hösten när urvalet är stort är alltid trevligt. Roligt att se dina inköp.
Kram!
Ditte

Geddfish

Så fint skrivet om hjälpande hand! Jo, det uppskattas verkligen att få.
När du skrev om MQ så tänker jag på min personliga rådgivare på Lauras butik här i stan. Det har bara blivit så, hon ser direkt med min rygg vad som passar mig.
Idag kanske jag får en hjälpande hand att hitta mitt slutmål då jag cyklar.
Det är så tacksamt när vi kan dela med oss och jag hjälper också gärna till med det jag kan.
Vilka underbara bilder du visar på ett vackert Stockholm!
Nu så, tisdagskram till dig ♥

Svar: Tack! Att vi hjälper varandra med det som går är viktigt och jag tror jag fått med det hemifrån sedan koltåldern. Pappa var ju hela sitt liv en idealist och kämpade för det han trodde på. Vad fint att du har en lokal butik som hjälper dig när du kommer. Här i storstan är det mer ovamligt så jag gillar MQ därför att de dels har ett sortiment som tilltalar mig och bra service.
Önskar dig allt gott på dagens cykeltur och slutmålet hittar du.
Stor kram till dig fina Gerd och många tankar.
Ditte

Ama de casa

Oj vad gott det där såg ut! Och en jättefin regnbåge på det :-)

Svar: Det blev väldigt gott och med rejält sting i. Menlös kinesisk mat gillas inte. Och regnbågen dök upp så där utan vidare efter allt regn. Fin att se på.
Ditte

Ann-Kristin

Som vanligt vackra bilder från din balkong.
Maten ser jättegod ut. Har aldrig ätit med pinnar och skulle nog få lov att låna barnbarnens redskap om jag blev tvingad att äta med pinnar.
Kram/A-K

Svar: Tack! Vissa kvällar blir det ett så vackert ljus över nejden och då får en passa på med kameran. Vad gäller pinnar så lånar Max gärna ut sina till dig. Du är en klar favorit där...Kram!
Ditte

vivi

Vänninan Vivi säger tack och bock till den jättegoda måltiden. Men jag lyckades ju faktiskt inte äta med barnbarnets pinnar .! Ens! Kniv och gaffel är ett säkert kort för mig😉😤😂😂😂

Svar: Så roligt att du kom hit! Har saknat dig! Jodå, du lyckades viss äta en del med Max pinnar. Men det gick ju något raskare att få upp jordnötterna med kniv och gaffel...Kram!
Ditte

Annukka

Tack för receptet! Hjälpande händer behövs ibland alldeles akut. Det är det som gör oss mänskliga, att vi har förmågan att sätta oss i varandras situation och hjälpa varandra.

Svar: Kanske receptet är något för dig! Ganska enkelt att få till! En hjälpande hand, att hjälpas åt är så viktigt och det ger så mycket på olika plan.
Ditte

Tove Olberg

Smaklig måltid! Hjälpande händer gör gott i stort och smått! Känner nästan doften och bilderna därtill kommer jag på besök igen :-)
kram!

Svar: Välkommen tillbaka! Och hjälpande händer är fint!Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: