City tur och retur

    
Huvudstaden badar i sol och inte ett moln så långt ögat kan se. Sensommaren tycks dröja sig kvar några dagar till och jag håller gärna fast den. Hårt!
Vi går nerför Götgatan mot city och passar oss för cyklister som tror att cykelrundan "Vättern runt" fortfarande pågår.
Stannar till en stund vid Slussen och blickar ut över Mälaren, Riddarfjärden, där Stockholms stadshus majestätiskt reser sig vid vattnet. Stadshuset, ritat av arktekt Ragnar Östberg, stod färdigt 1923 och  är ett av Stockholm "landmärken".
 
I Gamla Stan sneddar vi över Kornhamns torg och går vidare mot Västerlånggatan.
Torget hette på1600-talet Åkaretorget och det var här åkarna som skulle sälja varor ställde sina vagnar.
 
Längs Västerlånggatan, upp till höger, i närheten av Järntorget, ligger Mårten Trotzigs gränd ,Stockholms smalaste gränd och endast 90 cm. Mårten Trotzig var en tysk köpman som invandrade till Sverige i slutet av 1500-talet och köpte då några fastigehet längs gränden.
 
I Kungsträdgården slår vi oss ner på en bänk och ser att det byggs och rivs om vartannat.
Och det känns betryggande att sitta på en bänk med ett anrikt namn.
 
 
Kungsträdgården, hit har många hittat denna soliga dag.
 
Grand hotell hälsar på oss när vi går förbi. Efter att Världsutställningen 1866 i Stockholm var över, kändes bristen på hotell påtaglig och en fransk arkitekt, Jean- Francois Régis Cadier anlitades och 1874 stod hotellet  med sina 300 rum och många sviter klart. Till minne av arkitekten finns Cadierbaren, väl värd ett besök om man har vägarna förbi.
 
Längs Skeppsbrom ligger flera båtar bl.a ångfartyget Blidösund som går på musikturer i skärgården och i Mälaren och brukar locka till sig bra artister liksom många resenärer.
 
Söders höjder närmar sig och här nedanför katarinaberget liggaer ett av Ålandsfartygen, Birka Paradise.
Uppe på berget reser sig Katarina kyrka.
 
Snart hemma och Globen hälsar mig välkommen igen till Söder.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
znogge

Ännu en trevlig promenad genom delar av Stockholm. Fint väder har ni dessutom fortfarande. Det är samma sak här men morgnar och kvällar är kyligare.

Kram

Svar: Även här är det svalt både mornar och kvällar och mörkret lägger sig också tidigare. Men även idag har dte varit +19 och jag satt ute och åt lunch, idag i Uppsala. Vi skall få behålla detta fina sensommarväder några dagar till och jag njuter och många med mig.
Så skönt!
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Alltså nu har vi ett fantastiskt väder och det skall vara så fem dagar framåt och på några platser kan det bli upp mot 20 grader. Glädjetjut :-)

Fina bilder...

Kram ♥

Svar: Tack! Visst ljublar vi! Så härligt! Och Stockholm är så vackert!Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Ljuvliga, underbara Stockholm! Du har en förmåga att fånga stadens
atmosfär med dina bilder. Soliga höstdagar i Sthlm är härliga. Gick från
Stureplan genom Humlegården till mitt jobb på Karlavägen (nordvästra hörnet).
Humlegården alltid vacker.

Svar: Jag gick just den vägen för någon vecka sedan och mindes någonstans att du brukkade ta den. Tyvärr var då kameran glömd hemma, vilket är ovanligt. Men nästa gång skal jag dokumentera. Och Humlegården är vacker alla årstider.
Stockholm är så fint och extra fint nu i det vackra sensommarvädret.
Ditte

Anette

Stockholm är verkligen vackert.
Vilken blå himmel, här är det just nu ett rejält åskväder på gång, men det är ju regnperiod så det är ju inget ovanligt.

Svar: Ja, Stockholm är vackert och skiner solen och det är sensommarväder i luften så är staden extra njutbar. Mysigt att så många uteserveringar fortfarande är öppna och välbesökta. Jag tror vi är många som vill hålla i det vackra vädret.
Ditte

Tove Olberg

Efter en fot-tur här hemma gick jag en bildlig blogg-tur runt i Stockholm, nu har jag vänta-tur på Pontus som gör retur till skolan härifrån i morgon bitti.
Blå himmel på förmiddagen, nu smågrått , allt väl!
Kram

Svar: Vad mysigt med Pontus på besök! Och Tove, tänk sån tur att vi kan ta våra turer. Blå himmel här också.
Turkram och i dubbel bemärkelse.
Ditte

Bosse Lidén

Tack för promenaden och de fina bilderna. Man vill verkligen hålla hårt i detta ljuvliga sensommarväder. Vilka fina promenadstråk du kan ta till. Med viss cykelfara. Kram Bosse

Svar: Tack själv för att du också gick med. Vi blev ju en hel grupp...Visst håller vi i det vackra vädret ett tag till.
Jag gillar ju Stockholm och även om jag ofta väljer att gå längs vattnet så hittar jag alltid lite nytt under väs.
Och cyklar åfr man se upp för. Hade varit bra att kunnat vrida huvudet som en uggla...
kram!
Ditte

Marja

En rejäl vandringstur i det fina vädret. Hängde med hela vägen och nickade igenkännande. :)
Kram! :)

Svar: Det blev en lång prommis på nästan en mil och skönt att sitta i kUngsan en stund. Och extra roligt att du också kände igen dig. Kram!
Ditte

Ami

Tack för den fina guidade turen! Och vad härligt att ni fortfarande har sommarväder :)
Kram

Svar: Det är jättefint just nu, känns som skön sensommar och mysigt med alla uteserveringar som är fyllda med folk. Verkar vara många lediga dessa dagar för bord får man jaga...Stockholm i sol är extra vackert!
kram!

Ditte

moi

Än en gång visar du vackra bilder och ger oss intressant information om vår huvudstad. Så tacksam att jag får följa med!
Kram

Svar: Vad trevligt att du gick med. Kände din närvaro där jag satt på bänken i Kungsan och vilade mig i form för den fortsatta promenaden hem. Kram!
Ditte

Ama de casa

Vilken FANTASTISK höstdag! Tack för rundturen i det vackra Stockholm :-)

Svar: Här känns det nu inte som höst utan mer sensommar, så härligt. Och Stockholm i detta väder är ljuvligt.
Ditte

Annika

Om du skulle göra en liten bok av dina fina blogginlägg så skulle man kunna använda den som en Stockholms guide till turister. Så många fina bilder och fint skrivit. Om globen hade varit röd så kunde man tro att det var den röda Månen som visade sig häromkvällen.
Ha det gott och kram

Svar: Nja, Globen samlade sig inför gårdagens föreställning "Hela Sverige Skramlar" och blev blå senare. Men vid en del konserter är den faktiskt röd. Jag kan sitta i soffan och se Globen...Tanken att samla Stockholmsinläggen är god och kansk eblir det så. Mendet finns så många som samlar...
Ha det bra du också! Tack för fina ord!
Stor kram!
Ditte

Fia

Vilka fantastiska sommarbilder från Stockholm! Så roligt att värmen stannar kvar litet! Här spådde meteorologerna regn idag men solen har visat sig på en klarblå himmel hela dagen!
Kramar!
Fia

Svar: Tack! Ja, här är det härligt sensommarväder och det ska fortsätta några dagar till. Mysigt med alla uteserveringar som fortfarande är öppna och så skönt med värmen, idag +19 i alla fall. Läste att ni skulle fått regn, hade kanske behövts lite. Men skönt med sol.
Ha det bra!
Kram!
Ditte

Iris

Underbara bilder! Hoppas du hinner även till Andalusiska Veckan på Norrmalmstorg! KRAM

Svar: Tack! Då måste jag kolla upp detta. Men vi är snart på väg till Spanien. Kram!
Ditte

Geddfish

"Stockholm i mitt hjärta..." här bodde och jobbade min mamma några år.
Blidö, där har jag faktiskt varit. Var där med min dotter på ett läger med Föreningen för Leversjuka barn en gång i tiden.
Vackra bilder och du kan din stad!
Kram, Gerd

Svar: Tack! Ja, Stockholm kan jag en del av. Har ju gått runt här i stan i många år, men hittar ofta nya aker att se och uppleva. Blidö är fint och det är en fin skärgårdstur att ta båten dit. Men det tar tid...Vad trevligt att du varit där.
Kram!
Ditte

Musikanta

Jag bodde i Stockholm under tre år när jag gick på Enskilda Gymnasiet i Stockholm för mycket länge sen. Den turen från Söder till Kungsträdgården och vidare Birger Jarlsgatan upp gjorde jag varje skoldag till fots eftersom jag bodde i Gamla Stan under en tid. Min pojkvän bodde på Söder så jag följde ofta med honom hem. Annars hämtade han mig på Järntorget där jag bodde och så promenerade vi ända upp till Jarlaplan, där skolan låg. En ganska avsevärd promenad - motion fick man.
Kul att vara med på er promenad - nytt för mig var informationen om Grand Hotel och Blidö.
Kram från Ingrid

Svar: Då känner du igen dig på den här promenaden. Sedan många år tillbaka ligger ju Enskilda gymnasiet uppe vid Tegnerlunden där min gamla skola, Wallin Åhlinska, låg. Visst var det en lång promenad du fick och motionen kom gratis.
Jag går ofta i stan och har lnågra favoritpromenader och de varierar, men ofta drar jag mig efter vattnet.
Jag jobbade i ungdomen, när jag tagit studenten, som guide i Stockholm och en del kunskaper sitter fortfarande kvar.
Kram och natti!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Tack för en fin promenad och vackra bilder. I min ungdom på en skolresa mötte jag Lars Ekborg i en sån där smal gränd.
Hälsa Bosse och kram/A-K

Svar: God kväll! Satt just och tänkte på dig...Trevligt att du gick med mig. Hoppas vi får till en promenad i Torre, men det ska vi väl lyckas med. Kul att du träffade på Lars Ekborg i en gränd....Det har inte jag gjort.
Men en del andra., dock inte i gränder.
Ha det bra och jag är spänd på att höra hur det går med allt hos dig...
Kram från oss.

Ditte

Torrebloggen

Tack för en fantastiskt trevlig promenad! Mkt lärorikt!
Härligt väder ni ser ut att ha där hemma!
Vi syns snart!
Kram!

Svar: Trevligt att du följde med på vandringen! Det är så vackert nu och det fina vädret lockar verkligen till promenader oc utevistelse. Känns faktiskt lite trist att åka iväg när det är så fint här....Och visst ses vi snart....Trevligt!
Kram!
Ditte

Gittan

Tack för sällskapet och promenaden, så vackra bilder och kul att höra lite om er fina stad.
Här är hösten på väg och det är fint på dagarna men kallt på morron. Jag har fått nån bacill på mig och har feber, ont i halsen och känner mig som en trasa så det blir att vila några dagar.
Det är ju inte riktigt min grej som du vet men det vill till att lyssna på kroppen, det är nog den som säger ifrån och då vill det till att lyda. Kram på dig.

Svar: Tack för att du följde med. Och det är extra roligt att ge sig ut i det fina vädret och man får dessutom lite extra motion och dvitaminer. Trist att du inte är helt pigg, men lyssna på kroppen och ta det lite lugnt. Jodå, jag vet att det är svårt, men du blir nog fortare pigg med lite vila.
Krya-på-dig kramar!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon ,,,,men vilken härlig morgon jag fick en tur i staden :) :) vackra bilder o såå trevligt med en guide som dig Ditte :) blir mer o mer sugen på ett besök ja solen kan göra oss lyckligare :) önskar dig en toppen dag kramen

Svar: Tack! Visst är det skönt när solen är framme! Och här känns dagarna nu som sensommar, verkligen mysigt. Önskar dig också en fin dag.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: