Charterresa

    
När jag tänker på charter/charterresor så rullas genast Lasse Åbergs film "Sällskapsresan" fram i huvudet. Kultfilmen från 1980 och som jag och säkert många med mig fortfarande kan se.
Jag småskrattar och känner igen det mesta.
Och vad gäller charterresor har jag varit på många under årens lopp och rest på annat sätt har jag gjort sedan jag var baby.
De svenska charterresorna med flyg kom igång 1954 då 26 personer i grupp reste till Mallorca. Resan tog 12 timmar och innehöll fyra mellanlandningar.  Året därpå blev charterresandet mer populärt och då utvidgades Mallorca med Kanarieöarna. 1955 reste ca 20 000 svenskar på chartersemester och 30 år senare var det 1.2 miljoner som valde charterresan som semesterform. 
För egen del gjorde jag min första charterresa 1960 och den gick till Palma de Mallorca.
Resan utgick från Bulltofta, det gamla flygfältet i Malmö och vi körde bil ner dagen innan. Det blev en övernattning i Skanör, innan det blev dags att äntra det gamla flygplanet, en DC 3A med två motorer och utan tryckkabin.( Detta gjorde att lufttrycket inte utjämnades som det gör idag, utan de flesta fick ont i öronen uppe i luften)
Det blev en mellanlandning i Basel, Schweiz för att tanka planet och det var jag glad för. Mina öron värkte och jag grät. Tyckte inte alls att det kändes spännande att vara på charterresa. Landningen i Basel var på deras militärflygplats så området fick inte lämnas. Men! Jag hade en pappa som var envisheten själv, så han lyckades komma utanför området och inhandla glass till oss. Och lite gladare blev jag.
 
Ett suddigt svartvitt foto från 1960, avresa från Bulltofta. Mamma och jag.
Jag hade min nya fina, rosa,"bardotrutiga" klänning.
En klänning som krävde stärkt underkjol, eller en underkjol i skumgummi ,
för att den skulle "stå ut" på rätt sätt.
 
Jag ser riktigt ynklig ut där jag äter glassen och är inte allls glad över att behöva fortsätta flygresan.
 
Tre timmar tog resan från Bulltofta till Basel och fyra timmar för att ta sig från Basel till Palma de Mallorca.
Äntligen framme! Buss till hotellet som låg en bit utanför Palma i området Can Pastilla. Ett område som fotfarande finns kvar och som idag inte anses ligga direkt utanför Palma.
Hotellet, ett familjehotell som hade stranden tvärs över den lilla gatan och låg i ett lugnt vllaområde.
Helpension ingick! Och jag minns att det var viss ovana med den spanska maten...
Det var varmt och jag var inte alls intresserad av att vara i solen, satt i skuggan med shorts och solhatt och vistades mest i vattnet.
Resan innehöll också diverse utflykter som skedde i grupp; sightseeing i Palma, nattklubbsbesök, en tur till droppstensgrottorna, tjurfäktning, besök i Valdemosa där Chopin bodde och besök hos svenska vänner som bodde på Mallorca.
Jag var barn och nyfiken och hittade spanska lekkamrater så de två veckorna gick fort även om just värmen och solandet inte var det jag gillade bäst. Men jag var introducerad på allvar i resandet.
Många resor, både långa och korta, charter och på egen hand har det blivit genom åren .
Och jag hoppas på många fler för resan genom livet är ständigt pågående. På olika plan!
 
Suddigt foto, men min hatt är på och jag är i skuggan.
Men några år senare, i tonåren, var det bara solen som gällde.
Jag hade förstått att det var snyggt att vara brun...
 
Efter Mallorca (som jag hela livet återkommit till både med charter och på egen hand) blev det både Italien, Rhodos, andra grekiska öar, Korsika, fd. Jugoslavien, Kanarieöarna, Bulgarien, Rumänien, spanska fastlandet (Benidorm, Torremolnos, Sitges), öarna ibiza, Menorca och många fler resmål som genom charterresorna gav mig mitt reseintresse.
Och den senaste charterresan, resa i grupp, gick i augusti till Skottland.
Att jag sedan har som stort intresse att vara min "egen resebyrå" och ordnat de flesta resorna själv  (utan resebyråer inkopplade) har varit/är väldigt roligt och givande och något jag gärna fortsätter med.
Men utan charterresan hade jag varit begränsad.
 
Inlägg i Svenska Resebloggars septemberutmaning.
 
 
 
Ami

Oj, vad söt du var i din rutiga klänning!
Och vilken tur att det gått framåt lite med flygen....Nu tar det lite kortare tid att resa till Mallorca :)
Ha en fin kväll
Kram

Svar: Jag minns klänningen och underkjolarna och tyckte jag var så fin och modernt var det ju. Skönt att det nu går att flyga på kortare tid och att det finns tryckabin, kan än idag minnas hur ont jag hade i öronen.
Men pappa försökte lindra det hela med glass. Lovvärt!
Önskar er en ovädersfri kväll. Sol hos oss!
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Åh så söt du är, på sista bilden skulle jag bara vilja ge dig en jättekram. ♥
Det går en aning snabbare att flyga idag. :-)

Stor kram ♥

Svar: Tack! Och jag vill gärna ha en kram!Visst är det skönt att det går fortare att förflytta sig idag och att planen har tryckabiner.
Stor kram!
Ditte

marga

Hahaha, Ditte, så roligt med "bardotrutig" klänning och stärkt underkjol eller skumgummi! Känner igen mig själv så väl. Nu "up in the air" på väg hem från Torre.

Svar: Välkomna hem! Vi kommer i slutet av månaden eller i början av nästa. Vad roligt att du känner igen dig i klänningen med stärkt eller skumgummiunderkjol. DE var ju så moderna...Hoppas vi snart ses!
Kram!
Ditte

Malin

Vilka härliga resor du gjort och otroligt lik din mamma. Ser dig verkligen i henne!

Svar: Det har blivit många, många resor och de har nog präglat mig på olika sätt. Jag har nog på ålderna höst blivit mer lik mamma....Kul att du ser likheten.
Ditte

Fia

Åh en sån fin klänning! Min mamma sydde alltid kläder till oss barn och jag minns skumgummiunderkjolarna hon sydde av diskunderlägg! Min första resa till Mallorca var med kompisar 1967. Till Magalluf som var som en enslig by, nu är det värsta hålligångstället!
Kram
Fia

Svar: Vad roligt att du också minns dessa klänningar med underkjolar. Vet att denna klänning var köpt på PUB i Stockholm. Ja, på den tiden var Magaluf någor helt annat...Men mallorca och Palma är fortfarande fint.
Kram!
Ditte

Geddfish

Här har vi två saker gemensamt. Bardotrutig klänning med skumgummiunderkjol och charter till Sitges.
Söta och fina kort från dåtid. Ja, tänk hur det har varit.
Jag har aldrig varit på Mallorca. Annars har jag varit på varenda Kanarieö. Och lite andra chartermål.
Kram ♥

Svar: Ja, detta har vi gemensamt och jag tror det är en hel del till. Ett besök på Mallorca rekommenderas! Jag har återvänt många gånger och vi reste ofta dit på egen hand när våra döttrar var små. Snart blir det ännu ett besök. Och visst är det härlit att resa. Kram!
Ditte

Ama de casa

Vi tittade på "Sällskapsresan" alldeles nyssens, faktiskt, och jag måste säga att den håller än idag :-)

Jag har också åkt på många charterresor genom åren. Nuförtiden är dock dom enda charterresorna vi åker på våra årliga skidresor med skid- och båtgänget. Fast då är det typ halvcharter för vår del, eftersom vi får ta oss till resmålet på egen hand :-)

Svar: Visst håller "Sällskapsresan" än idag! Numer blir det inte direkt några charterresor, snarare temaresor, som den vi gjorde till Skottland i augusti. Men bra att kunna välja...
Ditte

Preciosa

Hej Ditte! Så kul inlägg! Jag började ju sent med charter (86) då panikångest präglat mig sen jag var 18. Vågade knappt gå över gatan. Men så när jag var över 40 så slog det till. Chartermanin :-) Så kul det var...Ja vissa resor på planen var ju inte kul pga rök och fulla män (mest). Riktigt otrevligt i bland men man kommer ihåg det som var kul. Blev fanatisk! Mallorca massor av ggr och grekiska öarna och så klart Las Canarias "100 gr".
Skulle kunna skriva en bok om allt dråpligt man varit med om...och annat :)
Bardotklänningar sydde syrran på löpande band :-)
Fina bilder!! Man nästan kan se hur du kände :) Men resfeber fick du! Ja i positiv bemärkelse. Kram P ♥

Svar: Ja, visst är det roligt att och hur resandet har präglat en. Och dig också! Vilka minnnen! Ja, kanske ska vi satsa på en bok...
Mycket har hänt under resornas gång.
Vad kul att du också minns dessa "bardotklänningar" och att I sydde dem. Fina var de!
Resfeber fick jag och det har nu blivit 50 länder, på listan. (Och då är det inte resmål jag räknar.)
Att resa är ju att bli berikad och dte gillar jag.
Kram!
Ditte

Anonym

Så många härliga resor du gjort genom åren men tänk så mycket snabbare det går i dag. Som liten åkte jag inte på charter för dels hade vi vår sommarstuga, dels var det alltid skidresa till fjällen som gällde. Men jag tyckte flygplan var så spännande så för att "Lillan" skulle få flyga flög jag och mina föräldrar från Bulltofta till Kastrup tur och retur. Biljetten har jag fortfarande kvar.

Numera väljer vi ofta att boka på egen hand vilket är väldigt smidigt och oftast mer prisvärt. Fast vår kommande resa till Förenade Arabemiraten blir dock en klassisk charter med all inclusive.

Kram

Svar: Sommarstuga hade vi inte när jag växte upp, den kom när jag var i 25 årsåldern. Men till fjällen, både de svenska och norska, åkte jag både sportlov och påsk, hade ju föräldrar som var skidintresserade.Vad roligt att du fick en flygtur från Bulltofta till Kastrup. Häftigt! Förstår att du sparat biljetten.
Vad gäller charter så är det bra att det finns och ganska bekvämt, men vi utnyttjar det sällan . Jag är ju familjens resebyrå, liksom en hobby. Minns hur roligt det var att snickar ihop vår "jorden.runt resa" med flyg och hotell.
Tror det blir perfekt med er resa till Emiraten och "all inclusive".
Kram!
Ditte

Znogge

Znogge och inte anonym!

Svar: Förstod att det var du!
Ditte

Ghugge

Absolut underbara bilder på dig och din familj! Riktigt roligt att får titta in i din värld!
Man förstår verkligen hur ditt reseintresse formats och att din trygghet kanske ligger mycket i resandet vilket är lite ovanligt. En amatörpsykolog har uttalat sig, hihi! Ha det gott fina Ditte och tack för att du delat med dig av allt härligt! Kram!

Svar: Tack! Ja, en nostalgitripp kommer ju med det hela. Vad gäller reseintresset formades det när jag var liten och jag har fört det vidare till mina döttrar och sedan har barnbarnen också introducerats i resandet. Max, nu fem år, var tre mpnader första gången han kom till oss i Peking och det har blivit många resor för hans till och även för lilllebror, dock inte till Kina. En del av tryggheten finns nog hos mig i förmågan att anpassa mig i ett annat land och givetvis sedan här hemma. Erfarenheterna berikar. Och du, så bra med amatörpsykologer som ser det jag inte alltid ser.
Kram till dig också.
Ditte

Marja

Åh, jag minns de där bardotrutiga klänningarna med styva underkjolar. Jag hade också ett par sådana. :)
Du har verkligen rest mycket. Jag har inte rest så mycket charter, men några resor har det blivit. :)
Kram! :)

Svar: Vad roligt att du också minns dessa klänningar! De var ju så moderna. En del resor har det blivit under åren och jag är ju nästan född på resande fot.
Och visst har du rest en hel del...Dessutom har du gjort en livsresa.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Ett leende på mina läppar när jag läser om bardotklänningen och underkjolen. Jag hade en gulrutig klänning. Hade velat haft rosa, men fanns inte kvar i den färgen.
Min första charterresa gick till Benidorm 1971, året efter gick resan till Marbella. Därefter blev det Mallorca under några år innan lgh i Torrevieja köptes 1986.
Trevligt att få se dina gamla bilder.
Kram/A-K

Svar: Vad roligt! Du har ju också upplevt "bardottiden" och jag är säker på att idn gulrutiga klänning var jättefin. Tror denna är ett av de få rosa plagg jag haft. (Kan minnas en ribbad polotröja och ett jumperset i rosa...) Kanske en färg jag skulle återuppta. I övrigt är jag mer åt det blå hållet. Kul med både Marbella och Mallorca.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon ....men gud va roligt att läsa & se dessa bilderna :) :) :) kul att få reda på saker man inte visste innan ...och att du rest en hel del det visste jag ju :) ja mina föräldrar reste oxå tidigt till Italien då var jag 6 år :) kommer väl i håg det o härliga minnen ..tack för du visar oss :) ha en fin dag kram

Svar: Dessa tidiga reseminnen etsar sig ofta fast och ger en ju minnen och upplevelser för livet och ofta ett fortsatt intresse för att resa. Roligt att du också var i Italien med dina föräldrar när du var liten det var mitt andra charterresemål. Soliga förmiddagshälsningar från mig.
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Resenärens vagga du skriver om, bardotrutan med styv underkjol .. så söt!
Du är en fena på resor! En resepärla :-)
Resekram!

Svar: Tack! Ja, visst kan en le och minnas. Rosa kramar!
Ditte

Nathalie Nilsson

Hej!
Mitt namn är Nathalie och jag jobbar på Booqla, ett litet företag i malmö som tillhandahåller en tjänst för publicering av e-böcker. jag har läst igenom din blogg och skulle vilja diskutera ett ev samarbete med er. Lyckas dock inte hitta några kontaktuppgifter. Låter det intressant så hör gärna av er, ni når mig på följande mejl: manager@booqla.com

Svar: Jag hör av mig via mail!Tack för din förfrågan.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: