Bygga broar

    
 Härom kvällen fick jag av Sofia, vän och kinesisk lärare, en inbjudan till en kulturkväll för att uppmärksamma att det var 65 år sedan Sverige och Folkrepubliken Kina inleddde diplomatiska förbindelser.
Kontakterna mellan Sverige och Kina kan spåras tillbaka till slutet av 1600-talet då Nils Matsson Kiöping med Ostindienfararen Götheborg reste till södra Kina och sedan skrev om sina upplevelser. Kontakterna fortsatte
mellan åren 1713 och 1813 när Svenska Ostindiska Kompaniet bedrev handel med Kina och detta sedan utmynnade i att diplomatiska kontakter uppstod. Dessa kontakter utvecklades sedan under 1900-talet och Efter  den kommunistiska segern i det kinesiska inbördeskriget 1949, var Sverige det första västerländska landet att uprätta diplomatiska förbindelser med den nya Folkrepubliken Kina  och det skedde den 9/5-1950.
Och Sverige stötttade även den kinesiska återkomsten till FNs säkerhetsråd.

 
 
Tjusigt program och det fanns även översatt till engelska. Tur för mig som inte läser tecken.
Bara att luta sig tillbaka och låta den allsidiga underhållningen ta vid.
 
Dans och akrobatik tillsammans följdes av-
 
- mer akrobatik och balanskonst.
 
Ofta flätas akrobatiken in i danserna och smidgihet är ett måste.
 
Det vill till att ha kroppskontroll för att röra sig i dans med ett antal skålar på huvudet.
 
Och precis som i KIna skall det mesta dokumenteras. Mobilerna är många i publiken.
 
Operastycken som sjungs på mandarin hade jag inte hört tidigare. Men här framfördes stycken
från operan La Bohème av den italienske kompositören Puccini. Så vackert!
 
Trolleri varvades med dans, musik och mer akrobatik.
 
 Jag lät mig underhållas och jag njöt av att för kvällen vara en liten del av en annan kultur. En kultur som berikat mig och gett mig så mycket och även många verktig för att bygga mänskliga broar. Och om vi med de inre verktygen vi har kan förmå oss att se oss själva i ett större sammanhang i världen, så skulle vi heller inte vara rädda för det som för stunden känns ovant. För våra rädslor för det ovana begränsar oss ofta att se andra människor för som de personer de är.
                                                                            
 
 
 
                                                                                       
Eva`s blogg

God morgon ...oj vilken föreställning förstår att du gillade det, så mäktigt skoj med lite andra saker än på vårt vis kan jag tro :) färger och toner i ett underbart kan föreställa mig hur det kändes :) önskar dig en fin dag kramen

Svar: Det var roligt att få vara med om detta och något som inte erbjuds så ofta. Jag njöt av föreställningen och hade en jättefin kväll. Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Jag förstår att det var en njutbar föreställning.
Kram/A-K

Svar: Det var verkligen jätteroligt att få vara med och föreställningen blev en resa i sig, en resa i tid och rum. Kram!
Ditte

Tove Olberg

Ett färgstarkt brobygge, liten gäst i stort lands kultur - för en stund just där - i bilder och inre upplevelse för alltid!
Det är förtjusande!
Har du lust att skriva med i Lördagstema?
Söndagskram!

Svar: Tove, du är helt fantastisk i din ordkonst! Jag är så glad att jag får ta del av denna. Och visst bygger bi broar tillsammans?Vad gäller Lördagstema tror jag det är för svårt för mig. Men lust har jag...
Kram!
Ditte

Ama de casa

Oj vilken häftig föreställning! Färgprakten är ju helt underbar :-)

Svar: Ja, det var häftigt! Och på så många sätt. Här är det artisteri ut i fingerspetsarna och extra roligt var det att höra lite från operan La Bohème sjungas på kinesiska.
Ditte

moi

Hoppas verkligen att det blir mer allmänt med inslag från kulturen i den delen av världen. Jag är tämligen mätt på den amerikanska!
Så mycket färg, fart och otroliga prestationer du delade med dig av!
Tack och kram!

Svar: Håller helt med dig, en större blandning vore önskvärd. Det var en jättebra föreställning och med stor variation. Väldigt trevligt att få vara med.
Roligt att du också var med mig.
Kram!
Ditte

Malin S

Vilken färgstark föreställning med olika inslag. Alltid spännande att få ta del av en annan kultur och detta var verkligen inspirerande att få ta del av.


Svar: Det var en jättebra föreställning och samtidigt en resa genom en liten del av den kinesiska kulturen. Man hinner inte så långt på två timmar....
Ditte

FREEDOMtravel

Härlig underhållning! Waow!

Svar: Det var det och roligt att få vara med. Jätteduktiga artister!
Ditte

Comsi Comsa


Förstår föreställningen uppskattades... :-)

Kram ♥

Svar: Absolut! Föreställningen och miljön gav mycket på flera plan.Kram!
Ditte

Ami

Vilken trevlig inbjudan du fick! Förstår det var en fantastisk kväll.
Kram

Svar: Det var en givande kväll och det på många olika sätt och jag är glad att jag fick vara med. Kram och trevlig kväll.
Ditte

Znogge

Vilken fantastisk föreställning! Som världen ser ut i dag behöver vi verkligen bygga broar och många sådana.

Hoppas du får en härlig söndag!

Svar: Föreställningen var en resa i flera avseenden och gav mycket på flera plan. Och att brygga broar kan vi alla hjälpas åt med.
Kram från mig och en vacker solnedgång på Söder.
Ditte

Marja

Vilken föreställning! Jag kan tänka mig att allt var vackert och finslipat till fulländighet. Måste ha varit en njutning att se. Dina avslutande ord är verkligen fina... och sanna!
Fina bilder! Kram! :)

Svar: Tack! Det var en väldigt trevlig kväll och jag är glad att jag blev inbjuden.
Och jag tror på att vidga vyerna både här hemma och i andra länder vi besöker, vare sig de ligger oss nära eller mer fjärran.
Kram!
Ditte

Timeoftiger

Så härligt! Jag hade gärna varit med men du var nog rätt representant.

Svar: Nästa gång kanske du är med. Vem vet! Välkommmen är du!
Ditte

Decdia

Wow vilken grej! Det ser fantastiskt fint ut!
Du är så duktig och är iväg på lite allt möjligt, själv sitter jag mest hemma och dammar.

Svar: Jag är ju inte arbetande och det gör mycket. Lättare att disponera tiden och jag tar gärna vaar på de tillfällen jag får att ge mig ut på olika saker. Och detta var en roligt och gibvande kväll på flera sätt.
Ditte

Veiken

Underbart! Jag tillhör den lyckliga skaran som sett liknande föreställningar på plats och jag ryser av välbehag när jag ser dina bilder!
Hurra för dina sista meningar i inlägget. Den som reser och ser mycket av andras kulturer är faktiskt brobyggare och fredsbärare. Mer resor åt folket! Då menar jag inte häng på beachen! ;) Kramar

Svar: Tack , för dina värmande och fina ord. Resor berikar och öppnar dörrar och möjligheter, så visst fortsätter vi att resa. Att se dessa föreställningar på plats är väldigt speciellt och ger väldigt mycket. Kramar och jag önskar dig en fin kväll.
Ditte

Tove Olberg

Kolla lite runt hos de övriga lördagsbloggarna som finns på min blogg så ser du lite mer - tema är givet, men tolkningen är fri. Det går att hoppa över också om en inte är nog manad.
Hör av dig om du vill så introducerar jag dig!
Kram igen

Svar: Tove! Jag skall verkligen titta mer noga på de andra som är med...Behöver mycket både titt och träning. Kram och tusen tack!
Ditte

Fia

En sån fantastisk färgprakt och så annorlunda mot den västerländska kulturen! Och kvinnan med skålarna på huvudet, vilken smidighet och självkontroll, imponerande och vackert måste det ha varit att uppleva denna föreställning!
Här sista kvällen innan Torre! Känns härligt!
Kram
Fia

Svar: Föreställningen var verkligen bra och innehöll delar av mycket och jag lämnade bara ett litet smakprov. Jag är jätteglad att jag fick möjligheten att få vara med. Kan förstå att ni längtar, men dit har jag inte kommit ännu. Har fullt upp och njuter av vackra dagar här hemma ett tag till. Men sedan blir det trevligt med ett avbrott...
Trevlig resa och vi ses. Mail kommer.
Kram!
Ditte

Ghugge

Så fint du skriver..! Jag stämmer in i allt..om att bygga broar mellan människor och kulturer!;)
Tänk om man var så mjuk i kroppen och så akrobatisk, något att önska i min ålder! Skulle tro att jag gillat musiken också. Kram

Svar: Tack! Ja att bygga broar mellan oss männniskor, länder och kulturer är viktigt och berikar . Du hade absolut tyckt om både musiken och hela föreställningen för den var också en liten resa genom små delar den kinesiska kulturen.
Kram!
Ja, smidigheten skulle jag också vilja ha...Önsketänkande!
Ditte

TantGlad

Låter som en himla kul och spännande föreställning du varit på.
Vilken balans dom har. Den skulle man behöva öva upp.

Nu Äre natta för mig strax. Jättetrött ikväll.
Ha det jättegott och sov så gott.

Varm natti kram från mig.

Svar: Det var verkligen en fin föreställning och en bra blandning av sång, dans och akrobatik. Ja, visst skullle man behöva öva upp balansen och styrkan...
Önskar dig en trevlig vecka.
Kram!
Ditte

Musikanta

Kinesiska akrobater är helt fantastiska. Har ju sett några föreställningar i Kina. Underbart med alla färger och fin musik också. Kinesisk opera låter ju lite annorlunda så det var intressant att någon sjöng en aria från La bohême! Jag förstår att du hade en fin kväll.
Kram från Ingrid

Svar: Peikigopera är ju något helt annat och kinesisk också opera också. Men dessa sjöng så vackert att jag blev tårögd. Och La Bohème tycker jag så mycket om. Föreställningen var så varierad och bjöd på ett fint urval av framföranden. Duktiga artister!
kram!
Ditte

Anette

Vilken kväll!
Saknar du Kina mycket?
Är du där på besök nu efter att ni flyttat eller blev ni lite "asientrötta"?

Svar: Det var en jättetrevlig kväll som gav mycket på flera plan. Nejdå, vi är absolut inte trötta på Asien och har varit tillbaka både till Peking och Thailand efter det att vi flyttade hem. Men nu är det ett par år sedan så visst längtar jag österut.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: