I marknadens spår

    
 På fredagar är det marknadsdag i centrala Torevvieja och det innebär att ett 16- tal gator blockeras av allehanda stånd med försäljare som i princip allt.  Det har länge varit tal om att marknaden skall flyttas en bit utanför stan eftersom vare sig ambulans eller polis kan ta sig fram på de avspärrade gatorna.
Givetvis är det också en olägenhet för att de som bor i närheten av marknadsgatorna eftersom stånden börjar monteras upp redan strax efter fem på morgonen. Och detta är inte ett ljudlöst arbete.
Vare sig vanliga bussar från busstationen, lokalbussar eller bussen till och från Torrevieja till Alicantes flygplats kan köra sina ordinarie vägar eftersom de gatorna är avstängda så det vill till att hålla reda på de alternativa hållplatserna på fredagar. En viss utmaning!
Flytten av marknaden? Tja, nu stod det att läsa i en tidning att den ska ske om ett år...
Återstår att se. Den har hitintills varit på flyttande fot i flera år. Alltså prat om flytt. Handling saknas!
Marknaden stänger för dagen vid 14-tiden och allt plockas ner. Men mycket skräp ligger kvar och det kommer stora vägskrapor och bilar med kontainrar och plockar upp detta och sedan spolas gatorna så fram på sen fredag eftermiddag ser det åter trevligt ut här på marknadsgatorna. 
Antar att avgifterna Torrevieja stad får in från försäljarna är stora så att det finns ett intresse i att låta marknade vara kvar inne i stan.
För egen del är jag ingen marknadsfantast, men det som finns i  frukt, grönsaks, och blomväg är fräscht och är billigt så det handlar jag då och då. Och oliver! Så goda!
 
 
Saneringen har börjat...
 
 
 
Överblivna grönsaker...
 
Men jag inväntar hellre att grannarnas bananer ska mogna.
Kanske växer någon in till oss..
 
 
 
 
                                                                                   
Veiken

Du har nog rätt i att marknaden prioriteras före en eventuell flytt! Jag trodde i min enfald att de som hade marknadsstånden också skulle göra det snyggt efter sig, men jag ser ju att så inte är fallet! Nåja grävskopegubben ska väl också ha lite arbete! Kramar

Svar: Jag vet att de som hyr platserna betalar en hel del pengar till staden och antar att städning ingår. Bara några timmar efter marknadens slut så är gatirna städade och spolade. Men jag väntar på en flytt. Tror dock att många vill ha kvar marknaden för restaurangägare i närheten får kunder, staden få betalt, jättemånga kommer till marknaden varje vecka osv...
Lite utanför stan medför ju olägenheter för en del och fördelar för andra.
Kram!
Ditte

moi

Jag måste erkänna att jag är en marknadsmänniska, och tycker det är jätteroligt att gå där. I alla fall en gång om året...
Jag förstår att det ställer till en hel del olägenheter och tror att alla hade tjänat (utom kommunen) på att den flyttar ut en bit.
I det här inlägget: http://moiochjag.blogg.se/2014/april/ett-maste-och-kart-noje.html#comment
(be)visar jag att jag gillar marknader och att ambulanser med viss möda kan ta sig fram.
Kram

Svar: Tack för länken, den ska jag titta på. Och bra att du har exempel på att ambulansen ändå lyckades ta sig fram. Men brandbil?Vad gäller marknader har jag nog under åren i KIna fått mitt lystmäte så nu känns de inte så roliga. Men visst går jag förbi då och då.
Kram!
Ditte

Geddfish

Förstår att det kan bli trångt och rörigt. Jag gillar marknader ibland. Samma med Second Hand. Ibland, alltså.
Men att det skulle se sååå skräpigt ut efter marknadsfolket, hua mej, så är det inte i denna stan. Ojoj.
Det har varit lördagsmarknad som vanligt här i stan, förmodligen något större, men jag har inte brytt mig, vårdar min förkylning i stället.
Lördagskram ♥

Svar: LÅter bra att du vårdar din förkylning i stället för att ge dig ut. Ja, här är det skräpigt, men städarna är flinka med sina maskiner och några timmar senare är allt skräp borta och gatorna är rena igen. Detta är en väldigt stor marknad och antar att skräpet också då blir ansenligt. Men det var just igår jag såg mängden...Önskar dig god bättring!
Kram!
Ditte

Gittan

Jag är inte heller nån marknads människa, men som du säger frukt o grönt är ju gott.
Trevlig lördagskväll önskar jag dig.

Svar: Jag går nu i lågsäsong ibland till marknaden för frukt och gröntinköp. Men det finns bra sortering på många ställen här i stan så marknaden kan undvikas om man så vill. Trevlig kväll önskar jag dig också.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Jag gillar inte marknader där är för mycket folk och skrik och jag gillar absolut inte grävskopor och andra bråkiga fordon. :-D

Kvällskram ♥

Svar: Nej, jag handlar frukt och grönsaker ibland och så här års är det inte så jättemycket folk. Annat är det under högsäsong, men då går jag absolut inte dit. dEt finnns så många andra bra frukt och grönsaksbutiker i närheten. Bråkiga fordon kommer här och städar, men vi hör dem inte hos oss. Men andra gör det förstås...

Kram!
Ditte

Ama de casa

Det senaste jag hörde var januari? Vilken januari flytten skulle ske vet jag dock inte ;-)
Nåja. Jag tror på flytten när jag ser den. Eller snarare INTE ser den. Marknaden på fredagar, alltså :-)

Svar: Ja, vilket år kan man ju fråga sig. Men vi störs ju inte av den, men trist att gatorna blockeras så att det blir svårt för både polis, ambulans och brandbil att ta sig fram. Och olägenheter för många som bor i området är det ju. Jag väntar också och ser...
Ditte

FREEDOMtravel

Förstår att det kan bli stökigt! Vi är inte heller några marknadsfantaster, men det händer att vi kikar runt och handlar något. På vissa håll på Balkan gick det nästan bara att hitta fräscha grönsaker på marknaderna - det lilla som fanns i matbutikerna var ofta dåligt...

Svar: Här har även butikerna ett mycket bra och fräscht utbud och priserna är inte så mycket högre. Klart överkomliga. Det finns också många frukt o grönsaksbutiker som har bra utbud och de gynnar vi gärna.
Ditte

Marja

Tänka sig att ha ett eget bananträd! Marknaden är ju trevlig att gå på, fast jag har ju svårt med stora folksamlingar. När vi har varit i Fuengirola har vi varit på en sådan marknad. Jag köpte en massa bomullsbyxor i olika färger och längd på benen. Även frukt.
Ha en trevlig helg! Kram! :)

Svar: Bananträdet är så fint och andra grannar har apelsin och citronträd . Tyvärr har vi ingen plats för något sådant. Men våra blommor är fina....Vad gäller marknaden så stänger den av ca 16 gator och begränsar framkomligheten liksom säkerheten . Vad händer om en brand uppstår? Brandbilar kommer inte fram....Så en flytt ett par km bort vore bra. Folk kommer ändå . Kram och natti
Ditte

Torrebloggen

Tack för idag! Det blev en jättetrevlig utflykt!
Det ska bli skönt att marknaden flyttar någon gång efter årskiftet 2015/2016 eller ngt annat år.
Men jag tror att försäljarna hellre vill vara kvar här i stan, tror nämligen att det inte kommer lika mkt folk ut till det nya stället. Man måste ha bil, cykel eller ta bussen för att ta sig dit ut.
Kram!

Svar: Tack för idag! Vad gäller marknaden tar ju många bil hit och till La Mata och även Citronmarknaden så folk kommer nog ändå. Och nu är framkomligheten så begränsad om t.ex. en brand skulle uppstå. Hoppades på snar flytt. Kram och natti.
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Ja sista budet var i början på 2016 :-) Men då kommer väl påsken i vägen och så är det nästan sommar och så blir det jul och...Säljarna får betala för sina platser men det får dom ju utanför också. Tror nog att folk tar sig dit. Dom har ju dille på att åka till Söndags/Citronmarknaden och det är ju mil dit :-) Nej jag är less på oljudet och rädd för framkomligheten. Varför bosatte man sig då där hahaha...Ja just det. Det var inte en fredag när vi tittade på lägenheten :-) Så puckoaktigt :)
Kram P ♥

Svar: Så sant! Men det är ju som tur är inte fredag alla dagar. Framkomligheten om något hände är oroande . Och visst kommer folk även om marknaden ligger ett par km bort. Hoppas att en flytt blir av snarast . Men det är kanske 2016. Kram! ❤️
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Jag var på min första marknad i Torre för 30 år sedan och då låg den vid gamla kyrkan mitt i stan. Kommer inte ihåg när den flyttade närmare vårt område.
Jag gillar att skrota runt i några timmar på fredagarna. Undviker dock grönsaksgatan på väg hem, för då tar man sig inte hem.
Otroligt så skräpigt det är speciellt på grönsaksgatan efter marknaden. Har sett det innan alla maskiner kommer och rensar bort.
Kramar till Dig och Bosse/A-K

Svar: Oj, det visste jag inte att marknaden legat vid gamla kyrkan. Men nu vet jag....Ibland går jag också dit men inte under högsäsong då det är så mycket folk. Möjligen om jag letar efter något speciellt...
Skräpigt blir det, men städarna är ju båda snabba och noggranna så det tar inte så lång tid innan det åter är odning och reda.
Tycker det blir bra när marknaden flyttar, men det lär dröja ett bra tag till. Varför vet jag inte för det finns beslut på att den ska flytta.
Ha det bra! Kram från oss.
Ditte

Malin

Jag är nog en sån som älskar att gå på marknader utomlands, men visst påverkas samhället av dessa marknader. Hoppas ni fick en härlig lördag trots marknaden och grannens bananer ser väldigt goda ut

Svar: Jodå, oss stör inte marknaden. Men det är trist att se hur skräpigt det är när allt packats ihop...Dock städas gatorna snabbt och spolas så det blir fint igen. Och att gå här ibland hör nästan till om man är här.
Ditte

Eva`s blogg

Nja marknad är väl si o så för mig men visst är det mysigt med nya grönsaker, inte lika skoj efteråt ser jag, traktorn av märket volvo såg jag :) så mkt till spillo :( hoppas du kan får en banan eller två ;) önskar dig en fin söndag kram å kram

Svar: Nu väntar jag både på grannarnas bananer, apelsiner och citroner...Verkligen närodlat.Hoppas på smakprov!
Önskar dig en fin söndag!
Kram!
Ditte

Ami

Ja, när marknaden har stängt ser gatorna ut som en soptipp. Men jag visste inte att de lämnade efter sig hela kartonger med grönsaker....
Vi får väl se när den blir flyttad. Jag tycker den är ganska trevlig att ha precis nedanför terrassen, men det är ju det där om det händer något....
Kram

Svar: Ja, du har något att titta på om fredagarna....Och visst piggar marknaden upp. Men om något händer så kan det bli klurigt för en brandbil att ta sig fram.Så långt ska den ju heller inte flytta, men det är klart att då blir lite av ditt nöje borttaget. Men kanske kan du även se den nya marknadsplatsen från terrassen...
Kram!
Ditte

Ama de casa

sv: Jag gillar inte heller duvor och andra fåglar vid restauranger och så, där ska dom INTE matas. Men i parker och på såna ställen där gillar jag att mata fåglarna. Tur för mig, för det lär ju vara ett panscho-nöje att sitta i stadsparken och mata duvorna :-D

Svar: Jag är inte förtjust i matning av fåglar i tätbebyggda områden. I Stockholm matas fåglar av pigga pensionärre i lekparker och detta drar till sig råttor, stora saker. I Bryggartäppan där vi brukar vara, en temalekpark i Per Anders Fogelströms anda var det råttinvasion eftersom fågelmaten låg kvar på maken. Jag och andra med mig ringde Miljöförvältningen som kom och tog bort råttorna. Några barn hade också blivit bitna av råttor i de små husen. Så jag har blivit tveksam till att mata dem. Däremot änder och svanar kan få sig en brödbit i vattnet. Men du kan ju titta på fåglarna...
Ditte

Anette

Marknad kan vara kul om det inte säljs för mycket krimskrams.
Mycket jobb för en dag. Påminner om marknaden i Ventimiglia.

Svar: Ja, det gör det! Men här känns det som mer krimskrams och många försäljare säljer liknande varor. Men utbudet av frukt, grönt och blommor är stort och varierat. Dock väldigt mycket folk på "grönsaksgatorna".
Ditte

TantGlad

Jag är väl inte heller någon marknadsfantast....Men det kan vara kul ibland att ströva omkring på en marknad .
Förstår det är en massa jobb med marknaden. Det gör sig inte själv. Jobbigt oljud och så tidigt på morgonen.

Ha det gott och VARM KRAM

Svar: Jag går till marknaden ibland men helst inte under de perioder när det är mycket folk här. Vi bor en bit bort och hör inget buller och ser vanligtvis inte skräpet efter att den stängts. Men det blir bra när den flyttar.... Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: