Höstvisa

    
Jag fick dessa härliga bilder på barnbarnen, Max fem år och William två år, och tänkte genast på en av mina absoluta favoriter i visväg, Höstvisa, med musik av Erna Tauro och text av Tove Jansson. 
Och denna text känns alltid lika viktig för mig och det oavsett om det är höst eller inte.
"Höstvisa", Syyslaulu på finska och där översatte Esko Elstälä texten.
På norska heter den Høstvise och texten översattes av Hanne Krogh.
Erna Tauro sjöng sjöng melodin 1965 i en tävling om bästa visan på svenska radion i Helsingfors, där den kom på tredje plats.
Så småningom gjorde den finlandssvenska sånggruppen Cumulus  en inspelning av Höstvisa 1977 och hamnade då som etta i programmet "Svensktoppen" och denna inspelning är den jag tycker bäst om. 
Första gången jag hörde denna vackra visa var också 1977 då "min klass"  tillsammans med skolans studierektor, tillika musiklärare, Georg Hallberg, sjöng den på musiktimmarna. 
 Georg, kom att bli en mycket god vän och är det fortfarande är och även den bästa skolledare/ pedagogiska ledare jag någonsin haft under mina drya 40 år som lärare. Så Höstvisa är  också starkt förknippad även med fin och långvarig vänskap. Så värdefullt!
Jag vet också att jag en gång ägde  LP skivan med Cumulus, där Höstvisa ingick, men den finns inte längre i min ägo. Men mina minnen, de äger jag. DE är en del av mig.
 
 
Vad gäller  inspelningar av Höstvisa finns flera olika både på svenska, finska och norska och även
 titeln på boken, "Skynda att älska," skriven av Alex Schulman, är tagen från refrängen till Höstvisa)
 
 "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörknar minut för minut..."
 
 
 
 
 
marga

Ja, den är verkligen så fin, Höstvisan. Har den på ett kassettband med Cumulus, som är en favorit. Har fortfarande radio som det går att spela den på! Kram!

Svar: Visst är den biten fin och så tänkvärd. Är lite berdrövad att min skiva blev lämnad, men det går nog att få till en ny. Skall börja leta ordentligt för Cumulus gillat jag verkligen.
Kram!
Ditte

Ami

Åh, så fina de är Max och William där bland alla höstlöven :)
Ha en fin kväll
Kram

Svar: Visst är de! Helt ljuvliga! Och jag saknar dem!Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vilka härliga höstbilder på barnbarnen!
Höstvisan är verkligen fin.
Kram!

Svar: Ja, barnbarnen är verkligen goa! Härliga bilder som jag fick!Vad gäller "Höstvisan" ligger det mycket i den och det året om.
Kram!
Ditte

A-C

Så fina höstbilder på dina barnbarn! Kram

Svar: Tack! Ja, både bilderna och pojlarna är så fina. Saknar dem! Kram!
Ditte

Marja

Så härligt att få höra Cumulus sjunga den fina Höstvisan. Jag har också haft den skivan en gång i tiden, men nu har jag gjort mig av med alla LP-skivor. Tack för det!
William har ju blivit stora pojken nu, de är så fina där bland höstlöven. En härlig hälsning att få när man är långt ifrån varandra.
Kram! :)

Svar: Visst är Cumulus bra och "still going strong". Ja, lP skivorna tog plats men det är några som jag verkligen kan sakna. William är en stor kille på två år och max har uppnått hela fem, snart sex så tiden går...Och jag saknar dem!
Kram!
Ditte

Ama de casa

Vilka underbara bilder på barnbarnen :-)

Och den visan är bara så fantastiskt fin också :-)

Svar: Visst är pojkarna fina! Och visan likaså! 👍😀
Ditte

Eva`s blogg

Men åh vilka ljuva bilder på småttingarna o löven :) riktigt vackert är det , en fin höstvisa sitter aldrig fel :) hoppas du njuter o ha en fin dag kram

Svar: Visst är de små "prinsarna" fina! Mina favoriter! Här strålar solen och det är +24, ännu en fin sommardag.
Vi njuter och har det bra!
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

I skolan sjöng vi den mörka sången:

"Hösten är kommen. Hör stormarna gny.
Svanen tar avsked och svalorna fly.
Blomman har bäddat i mossan sin grav.
Vågorna brusa på villande hav.
Näcken mot klippan guldharpan slår.
Skogsbruden fäller sitt grönskande hår."

En sång i moll - hela vägen.

Svar: Det var en mörk sång och ingen sång där jag känner igen texten. Men "Höstvisan" är lite speciell för trots titeln är texten så talande och texten gäller året om. Att ta de chanser och möjligheter som erbjuds...
Ditte

Ann-Kristin

Visst är höstvisan fin.
Underbara höstbilder på barnbarnen.
Kram/A-K

Svar: Visst är den! Och texten är något att tänka på helt oavsett årstid. Och hälsningen från pojkarna var så fin. Härliga killar!
Ditte

Musikanta

Höstvisan sjunger jag med min kör i morgon när vi har musikcafé på Blå Porten - ett servicehus här i Söderköping. Kören och jag älskar den. Sen sjunger vi Minns i november som andra sång. Den är också fin.
Kram från Ingrid som önskar dig en skön helg.

Svar: Vad fint! Skulle gärna lyssnat till er. Önskar dig och kören all lycka i morgon. Jag tycker om båda visorna men i texten till "Höstvisa" kan man lägga in så mycket annat än hösten. Kram och trevlig helg önskar jag dig också. Kram!
Ditte

Ghugge

Åh, så underbara bilder på barnbarnen bland alla vackra höstlöv! Dom är verkligen en gåva...de små! Höstvisan så passande och vacker ett verkligt fint inlägg! Tack för det!
Kram

Svar: Tack! Barnbarnen är verkligen fina och de hade så roligt där bland höstlöven. En härlig hälsning!Och "Höstvisan", den är så fin. Och texten så viktig. Den berör mig verkligen.
Livet är här och nu!
Kram!
Ditte

Annukka

Ja, tänk, allt har vi bara till låns. T om barnen blir stora. Det vill vi ju, men... Tur att man har foton och filmerna i alla fall, som minne. Mycket kärlek till er!

Svar: Visst är det så! Och att "låna barnen" är ju en ynnest, men de blir stora. Saknar dig!
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Höstvisan - en livsvisa! Liv's visa!
De små som bli stora på en riktigt fin "blå" lövbild.
Lyckan i vemodet ...
kram

Svar: Liv´s visa! Så rätt! Där spikade du helt rätt. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: