Värdefull post

    
 Igår fick jag ett unikt och för mig otroligt värdefullt paket med avsändare min bloggvän Ruth i Virginia, USA.
Jag öppnade paketet med stor spänning och där fanns en en verklig klenod: "Stad i bild", EN STOCKHOLMSKRÖNIKA 1860-1970 AV Per Anders Fogelström.
 
 
 
Den unika boken och det vackra kortet från Ruth. Vilken lycka för mig! Tusen tack!
 
 
Boken innehåller mängder av gamla kartor från 1856 och fram till 1968 och bilder dels från ett svunnet Stockholm och dels från ett modernt Stockholm som växer fram.
"Stad i bild" består av olika kapitel som delvis är hämtade från Fogelströms böcker;
  • Mina drömmars stad 1860-1880
  • Barn av sin stad        1880-1900
  • Minns du den stad    1900-1925
  • I en förvandlad stad   1925-1945
  • Stad i världen            1946- 1968
Att den här boken, Stad i bild, kom till berättar Fogelström i förordet, "beror på att många som läst böckerna tyckte att det borde funnits mer av bilder och kartor i hans romanserie om Stockholm, men vanligtvis illustreras inte romaner och framför allt inte med foton och kartor för då skulle de inte se ut som romaner längre. Men jag har ju haft bilder och kartor framför mig när jag arbetat med romanerna. De skildringar av Stockholm som gjorta har byggts upp av många små bitar och en del av detta samlade bakgrundsmaterial har blivit till denna bilderbok.
I bildkommentarerna har jag knutit an till mina romaners värld, till de öden och figurer som de handlar om".
 
Mina drömmars stad 1860-1880
En pojke kommer till stan.
 Bilden här är tecknad 1884 av C.E Lönngren och visar Tjärhovsgatan på östra Södermalm. Gatan fick sitt namn efter det tjärförråd som tidigare låg nere vid Tegelviken intill Fåfängan och Södra varvet.
"Den stad som Henning Nilsson kom till var fattig, mörk och smutsig. Som så många nyinflyttade försökte Henning först bita sig fast i stadens utkant, nära tullarna och kanske också nära möjlogheten att fly om så skulle bli nödvändigt."
 
 
 
 
Jag läser, njuter och gläds över min bokskatt och kommer med utgångspunkt från boken jämföra det Stockholm, främst Södermalm, som finns idag och med det Södermalm som Fogelström skildrat så fantastiskt i sina romaner och i "Stad i Bild".
Stort , varmt tack till dig Ruth! Jag kommer att förvalta boken på bästa sätt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Znogge

Det var verkligen en trevlig försändelse med intressant innehåll. Jag tycker mycket om Fogelströms böcker om Stockholm. Han lyckas så bra med att varva stadens historia med människornas historia.

Kram och god eftermiddag!

Svar: Och den här boken är ett fantastiskt komplement Stockholmsskildringarna och med så många fantastiska teckningar, bilder och kartor som han också använde sig av när böckerna skrevs. Ett unikt stycke historia.Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Så trevligt, nu gissar jag att du kommer sjunka in i boken och njuta....

Kram ♥

Svar: Jätteroligt och jag är verkligen så glad över boken. Så vänligt av Ruth att vilja ge mig den. Kram!
Ditte

Fia

Åh vilken trevlig present till absolut den rätta mottagaren, så roligt att kunna jämföta med din egen Stockholmshistoria som du så frikostigt delar med dig av både i ord och bilder!
Kram och trevlig stockholmshelg!
Fia

Svar: Jag blev så glad! Och boken är helt unik med sina gamla kartor, bilder och foton över Stockholm. Skall också läsa om Fogelströms böcker och ha den den här bredvid mig. Vilken upplevelse! Kram!
Ditte

Decdia

Men wow! Så fint av Ruth att skicka den till dig!

Svar: Helt fantastiskt! Och jag som verkligen är så förtjust i Stockholmshistoria och denna bok är helt unik. Jag är verkligen jätteglad!
Ditte

BP

WOW! Vilken skatt! Helt fantastiskt! Ruth är en toppen tjej och du kommer nog förvalta denna klenod på allra bästa sätt:-)

Svar: En verklig bokskatt! Ruth är helt fantastisk och jag är så glad att jag fick boken. Ruth vet ju att jag är Stockholmsfantast och även tycker om historia. Nu har jag nya utmaningar framför mig. Det ska bli väldigt roligt och intressant att gå ut och leta fram hur det ser ut idag på flera av platserna som finns avbildade i boken.
Jag går ju ofta med barnbarnen till "Bryggartäppan" här på Söder, helt nära oss, en temalekpark som är uppbyggd efter Fågelströms böcker. Så även de små prinsarna är inkörda på Söder under denna tid.
Ditte

Ama de casa

Vilken underbar present från den finaste fina kvinnan, Ruth :-)

Jag läste "Stadsböckerna" när jag var i yngre tonåren. Mamma hade dom. Fast jag fattade fel och läste i fel ordning. Tyckte att "Barn av sin stad" borde vara den första. Blev lite knepigt sen när jag läste "Mina drömmars stad", och alla var helt plötsligt mycket yngre... ;-)

Sen dess har jag lärt mig att titta på utgivningsår... :-)

Svar: Jag är så glad över att ha fått denna unika och fina bokskatt. Vilken generositet av Ruth! Jag ska förvalta den väl. Nu har jag mycket att stå i för jag vill givetvis här på Söder och i Stockholm titta närmare på det som finns med i den här boken. Tevkningarna , bilderna och kartorna är verkligen unika. Fågelström använde dessutom dessa när "Stadsböckerna" kom till.
Och du! Visst är det en fördel att läsa dessa böcker i den rätta ordningen.
Men man lär sig...
Ditte

Geddfish

SÅ fantastiskt att få paket ifrån gulliga Ruth i Virginia, USA!
Vilken bokskatt! Härligt!
Kram ♥

Svar: En verklig bokskatt! Jag är så glad över att ha fått boken och jag kommer nu att upptäcka ännu mer av Söder och lära mig mer. Boken har otroligt detaljrika bilder och fina, gamla, kartor. Kram och med boken i närheten.
Ditte

Preciosa

Wow alltså! Vad fint! P A var min mors favoritförfattare. Hon var dessutom född i
Sthlm.
Kram P ♥

Svar: Ja, helt fantastiskt! Jag blev så rörd och glad! Här i boken finns så många härliga teckningar, bilder och kartor så nu blir det promenader här på Söder efter boken. Fågelström tycker jag väldigt mycket om och skall också läsa om hans romaner. Kul att P A var din mors favoritförfattare!
Kram och trevlig kväll.
Ditte

Ami

Men vilken fin present av Ruth!
Förstår att det är mycket trevligt både att titta på och läsa i den boken.
Stor kram och trevlig kväll!

Svar: Ja, verkligen! Jag blev så glad! Och jag har redan börjat fördjupa mig i den. Inser att det kommer att bli många fina lässtunder. Har också tänkt mig ut och gå efter kartorna som finns och se mer exakt hur det ser ut idag. Stor kram och trevlig kväll önskar vi dig också.
Ditte

Anonym

Gokväll!
Vilken trevlig present från Ruth! Förstår att du blev glad. Du kan ju dina kvarter och mer därtill så det måste vara jättekul att kunna jämföra då och nu.
Jag har varit "tyst" ett tag pga att gamla paddan la av. En ny inköptes igår :)
Önskar Dig och Bosse en trevlig helg.
Kram/A-K

Svar: Jag är verkligen glad över att ha fått denna bokskatt av Ruth och ska förvalta den väl. Nu ska jag jämföra hur det såg förr och nu och har bilder och kartor att tillgå. Trist att din "padda" tröttnade men skönt att du nu har en ny. Vi önskar dig också trevlig helg. Kram från oss båda.
Ditte

moi

Vilken skatt!!
Jag är väldigt förtjust i Fogelström och alla hans böcker. Läste dem som ung och gjorde om det i fjor.
Kram

Svar: Verkligen! Jag är så glad för boken och kommer att på nytt ge mig i kast med Fogelströms Södermalm och Stockholm. Är ju ofta med barnbarnen i "Bryggartäppan", en temalekpark nära oss och uppbyggd i Fogelströms anda. Ska också läsa om böckerna nu. Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Jag är så innerligt glad över att ha hittat någon, som verkligen
uppskattar denna mycket speciella bok. Jag har gått igenom den
många gånger, och trots att jag inte var bekant många delar av
Stocholm under mina 4 år där, får den mej att känna, som om jag
är där, Ditte´s många inlägg om vandringarna i sta´n, gjorde det
ännu roligare att läsa.

Älskar den första teckningen "En pojke kommer till stan."

Tack för dina fina ord, Ditte!

Svar: Tack kära du för boken! Den är helt fantastisk och jag har läst en hel del idag. Jag kommer i bloggen att återkomma till promenader här på Söder som jag gör i bokens anda och efter dess kartor och bilder. Jag är ju ofta i Bryggartäppan, tillsammans med mina barnbarn, en temalekpark för barn, helt nära oss, i Fogelströms anda och nu blir detta än mer spännande när jag skall visa bilderna från boken för Max som är fem år. Han är ju välbekant med personerna i Fogelströms "Stockholmsskildringar" eftersom de också finns med i lekparken och vi pratat om dem.
Så nu blir det fler vandringar på Söder och i Stockholm och jag ser fram emot att jämföra det gamla med det nya. Slussen här blir ett exempel bland många, för den ska nu rivas och helt byggas om.
Bokens teckningar och kartor är helt fantastiska!
Återigen; Stort tack Ruth Jag skall verkligen vårda boken!
Extra hälsning från maken som gärna vill låna boken när jag inte har den. Han är också väldigt intresserad...
Ditte

marga

Så kom den, boken du berättade om! Vilken klenod! Fogelströms Stockholmsböcker är bland de bästa jag läst. De har verkligen gjort avtryck. Så roligt att du fick den! Kram!

Svar: Jag är så glad att Ruth ville ge mig boken och skickade den hela vägen från USA. Jag har läst Fogelströms "Stockholmsromaner" flera gånger och nu blir det igen. Jag kommer också att ge mig ut och titta efter bilder och teckningar av områden som finns med i boken och även försöka följa några av kartorna. Det ska bli jättespnnande att uppleva Söder utifrån denna bok.
Inlägg kommer!
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Vilken skatt att få!!
Så rart av henne och jag förstod att hon verkligen "tillägnade" dig den!
Borde nog läsa om Fogelström, det har jag tänkt ofta förresten.
Det är ju just du som är väl ägnat att ha den :-)
Kram!

Svar: Jag är så glad över boken och kommer att ha storglädje av den. Och det är en fröjd att ha fått den av finaste Ruth. Nästa gång du kommer till Söder får vi nog ta en promenad i Fogelströms fotspår och med boken som guide. Vad trevligt det vore. Och kanske marja också följer med oss.
Jag har nu börjat läsa om Fogelstöms Stockholmsromaner. var länge sedan jag läste dem.
Stor kram!
Ditte

Marja

Vilken underbar present, en riktig klenod! Passar dig perfekt. Skall bli kul att läsa dina skildringar från promenaderna i Fogelströms anda. Och kom ihåg att 'om kartan inte överensstämmer med verkligheten, så gäller kartan.' :) Det har jag lärt mig på kursen i dag. :)
Kram! :)

Svar: Jag är så glad för boken. Och det var i i Fogelströms anda vi träffades första gången...Icke att förglömma. Kanske kan vi vid tillfälle tillsammans vandra efter någon karta från boken. Vore roligt! Jadå, jag ska minnas att det är kartan som gäller. Kram!
Ditte

Torrebloggen

Men vilken fin present du fick av Ruth!
Den kommer du garanterat ha mycket glädje av framöver.
Ha en trevlig lördag!
Kram!

Svar: Jag är verkligen glad över den fina bokskatten och kommer vårda dem ömt och noga läsa den och titta på bilder och kartor. Mulet här idag, men det gör inget för det väntas flera trevligheter....
Ha det bra ni också!
Kram!
Ditte

TantGlad

Vilken härlig bloggvän som skickar dig nåt sånt fint.

Ha en jättefin lördag. Mulet och grått hos mig men..........visst får man hoppas på att solen tittar fram lite bakom molnen.

Ha det gott, och VARM KRAM.

Svar: Ja, Ruth är fantastisk! Och jag blev så glad! Mulet här också, men det är ju novenmer så man får väl se till och stråla för egen del.
Men visst hoppas vi på lite sol...
Kram och trevlig helg!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: