Historiska tankar

    
Historia är historia, något som har varit, även om det så bara gäller gårdagen och i morgon är en ny dag.
Och historien, både vår egen och Sveriges, har påverkat oss på olika sätt och vi har varierande packning med oss i bagaget.
En del har vi säkert kastat längs vägen och kansk har andra plockat upp resterna. 
Jag kom idag av en slump att läsa en bokrecension av boken "De glömda agenterna" av den tidigare DN journalisten och vännen Anders Johansson (publicerad på www. allahanda.se/kultur/böcker) och tänkte vidare på innehållet. Boken handlar mycket om att förhålla sig till olika saker, ta ställning och stå upp för det man tror på.
Tankar som jag är präglad av sedan bansben.
Boken har jag läst ett par gånger och den är än mer aktuell nu i dessa tider då det i världen är många som befinner sig på flykt.
(Kanske försöker Sverige döva lite av sitt dåliga samvete sedan sin perioddvisa undfallenhet under andra världskriget, även om de som då var ansvariga inte lever idag. Men deras gärningar finns ju bevarade i historien.
 
 Allan Mann (min pappa som finns med i flera kapitel i boken och även nämns i recensionen)
tog ställning för det han trodde på och för det kämpade han.
Den högra bilden är från gränsen mellan Sverige och Norge och Allan står längst till höger.
                                      ( Han ville helst inte alls vara med på bild. )                                                

"Sverige kanske inte behöver skämmas allt för mycket för undfallenheten under andra världskriget.

Det står klart efter att ha läst boken "De glömda agenterna" av Anders Johanssons. Johansson, som bland annat jobbat 35 år på DN, redovisar här mycket intressanta uppgifter som borde få en och annan att höja på ögonbrynen.

Faktum är att svenska män och soldater stred mot tyskarna i Norge. För detta har de fått mycket tack och stor uppmärksamhet i dyningarna efter kriget.

Anders Johansson har dock inte låtit sig förblindas. Trots allt hände flera skandalartade saker utmed den långa gränsen mot Norge.

Vi tar det dåliga först, och då var det vår utrikesminister Christian Günther som utmärkte sig. Flera menar på fullt allvar att den icke partianslutne Günther var tysk spion.

När tyskarna anföll Norge flydde den norske kungen Haakon norrut. Tanken var att han skulle ta vägen via Sverige upp till Nordnorge och därifrån ta sig över till England. Det enda Haakon begärde var att få sova över en natt på ett vandrarhem. Günther bromsade detta och kungen fick vända åter över gränsen efter tjugo minuter. Det svenska kungahuset gjorde ingenting och än i dag är detta en varböld mellan de svenska och norska kungahusen.

Sedan har vi den övernitiske landsfiskalen Åke Hiertner som skickade tillbaka massor av norska 18–19-åriga grabbar som ville ta vägen genom Sverige för att kämpa mot de tyska trupperna i Narviksområdet. Detta sedan kriget i södra Norge var över. Flera av dem gick ett grymt öde till mötes. Men när några av dem till sist fick tillstånd att resa genom Sverige för att ta upp kampen i sitt hemland så sattes de på ett tåg med tyska soldater som var utklädda till sjukvårdspersonal (!).

Det hände till och med vid minst ett tillfälle att en norrman blev beskjuten av svenska patruller.

Åke Hiertner blev ökänd i Norge och kommer så att förbli.

Men svenska hjältar fanns det, och flera stupade när de sida vid sida med norrmännen utförde det ena uppdraget efter det andra.

En hjälte bodde i Härnösand, nämligen landsfogden Alf Eliasson. Han såg till att norska motståndsmän kunde ta sig över gränsen.

Det gjorde också Frits Olsson, som snodde värvning på Kungl. Västernorrlands regemente i Sollefteå. Där var han i sex år och blev furir. Sedan sadlade han om och blev tullare i Bohuslän och deltog aktivt i stöttandet av den norska hemmafronten. Fritz hade en bror på den norska sidan som hette Einar Ohlsen, och hade på så sätt en bra informationskanal om vad som hände på andra sidan gränsen.

Närmare etthundra svenskar stupade för den norska saken. De allra flesta var sjömän.

En som klarade sig var Allan Mann. Han riskerade sitt liv flera gånger, och lyckades med bedriften att bli officer i den norska krigsmakten mitt under brinnande krig. Han är stor hjälte i Norge.

Anders Johansson har gjort ett gediget journalistiskt arbete."

Egon Sundlöf

De glömda agenterna. Norsk-svenska vapenbröder mot Nazi-Tyskland

Anders Johansson

Fischer & co

Geddfish

Ditt inlägg knyter i mitt hjärta, du skriver detta på Fars dag.
Fina Ditte, tack för din berättelse.
Svårt att finna ord, med tanke på allt som har hänt och som händer i detta nu.
Blott en dag, ett ögonblick i sänder.
Varm kram, Gerd ♥

Svar: Jag var nog inte så medveten om att det var "Fars dag". Utan jag har funderat mycket på det som händer i världen och människors sätt att förhålla sig till det. "Blott en dag ett ögonblick i sänder" var en av psalmerna på pappas begravning, så det kändes extra fint att du nämner den. Och att tro på något och handla efter sin övertygelse kanske också hör historien till.
Stor godnattkram och jag tänker vidare på dig och mycket annat.

Och han var ju "västgöte"!
Ditte

Ami

Så fint skrivet!
Och vilken spännande läsning!
Ha en fin kväll
Kram

Svar: Ja, detta är ju ett stycke historia och pappa tillhör den och har påverkat mig i mångt och mycket. Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Skuld och skam påverkar såklart de val vi gör. Skuld och skam som förnekas och göms undan lyckas alltid till slut ploppa fram och då kan det få förödande konsekvenser.
Ditt inlägg var så otroligt berörande och nu skall jag läsa det en gång till från en större skärm.

Kram på dig ❤

Svar: Skuld och skam som förnekas är starka krafter och kan precis som du skriver leda till förödande konsekvenser. (Du kan "Googla" på Allan Mann så hittar du en hel del. Och Allan hade sitt hjärta i Norge men även i Finland)Kram och tankar till dig!
Ditte

Marja

Så intressant! Det finns mycket man inte vet och måste bli påmind om. Din pappa tog stora risker och jag har skrivit tidigare att han var en hjälte. Kram Ditte! :)

Svar: Han var en sann idealist och kämpade för det han tyckte var rätt och många gånger med sitt eget liv som insats. Han är i alla fall en av mina hjältar som gett mig en envishet och en kämparanda. Både positivt och negativt!Kram!
Ditte

Fia

Hej Ditte!
Du berättade ju om Allan när vi satt hos oss en kväll och vi blev väldigt intresserade av att läsa mera, vi ska absolut försöka få tag i boken du nämner! Lasse har redan hittat en del på Internet. Jag hade också mycket gemensamt med min pappa, som senare delen av sitt liv var redaktör på en lokaltidning i Västerbotten.

Svar: Ja, vi är ju präglade av vår historia och det på olika sätt och sedan kan man ju känna sig mer eller mindre hemma i den. Jag vet att jag inte gjorde det när jag växte upp, men som vuxen kunde jag se och förstå så mycket mer. Kram!
Ditte

Anette

Var förstås tvungen att googla din pappa. Vilken man, imponerande!!!

Svar: Han var verkligen en sann idealist och kämpade alltid för det han trodde på och ofta med livet som insats och jag vet att han gjorde skillnad för många människor både här hemma och runt om i världen.
Ditte

Ann-Kristin

Så fint skrivet Ditte.
Jag har googlat lite tidigare på din far men ska göra det igen.
Tankar och kramar till dig/A-K

Svar: Det var bara några tankar. Det är så mycket som händer nu och vi är ju alla mer eller mindre präglade av vår historia och intressant är ju Sveriges förhållande och ställningstagande under denna tid. Inte så mycket att vara stolt över...Kram!
Ditte

Ama de casa

Vilken fantastisk far du hade! Helt otroligt...
Kram

Svar: Han var en sann idealist och skulle nog även behövts i dagens läge och på många ställen. Helt orädd för allt! Kram!
Ditte

Annika

Instämmer med de övriga. Så intressant och imponerande. Förstår att du är stolt över din far.
Nyfiken som jag är så måste jag oxå googla lite...
Ha nu en fin dag trots regn och rusk. I allafall hos oss. Men har haft en toppen fin helg så det känns ok.
Kramen

Svar: God förmiddag från terrassen med sol och +22. Skickar genast lite. Men viktigast även om det är höstmörker ute är att solen finns inom en. Och det tror jag den gör hos dig. Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Wow vilken pappa du hade Ditte och så klart har han påverkat dig på olika sätt, och att ta risker ibland i livet ja så är det nog för många din pappa var en riktigt hjälte hurra för det eller kanske en eloge är bättre :) tack för ett inlägg som detta och förstår att du med stolthet skriver detta inlägg stor kram

Svar: Ja, påverkad har jag blivit och envisheten har jag fått av båda mina föräldrar, så den sitter. Envisheten är både min bästa och sämsta egenskap. Jag vill inte ge upp....
Jag vet att pappa gjorde skillnad för många, han var en sann idelist och var beredd att ge allt för det han trodde på.
Kram och tack för fina ord.
Ditte

Tove Olberg

Mycket tänkvärd om historien som är där med oss, ger oss tillhörighet och .... ja -
Din pappa är ju numera "bekant" för mig som du vet från förr - men ditt inlägg är tidlöst och högst aktuellt i dag också!
Jag möter dig ännu en gång, du din fars dotter!
Många tankar och en insikt rikare ... till att börja med..
Tänk att din far "kom från Römskog" nabobygda der jeg kom fra!
Största kramen!

Svar: Nja, kanske en sanning med viss modifikation. Men då känner du ju igen dig...Jag vet att han var i de trakterna och kände mycket folk där. Jo, jag är nog delvis präglad av min bakkrund som är min histora.
Största kramen till dig också. (Då finns det två sådana...)
Ditte

Znogge

Vilken fantastisk man din pappa var! Så modig och beredd att riskera sitt liv för sin övertygelse och en god sak. Jag förstår verkligen att du är stolt över honom! Så tack för intressant läsning :D

Kram

Svar: Ja, han var speciell och stod verkligen upp för sina ideal och har gjort skillnad för många människor. En verklig idelist och som kämpade för dtt han trodde på. (Lika stolt är jag ju inte över Sveriges agerande i dessa andra världskrigstider. )
Kram!
Ditte

vivi

Vilken ära att faktiskt fått träffa din fina pappa...Tack.💕 💞💖

Svar: 😀 Ja, och jag minns den bilresa ni gjorde till vår 100 årsfest på Arlanda. Och ni kom fram! Kram! ❤️❤️❤️
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: