Slottsbesök till vardags

    
 Karlbers slott i Solna, alldeles på gränsen till Stockholm och Birkastan har under många, många, år för mig varit en del av mitt liv.
Och när jag igår som av en slump åter hamnade här när jag ändå var i närheten så rullades en inre film upp framför mina ögon. 
Första gången jag kom till Karlberg var sommaren 1959 och vi, mamma och jag, hade just flyttat från vår lilla håla i Västergötland (där vi varvade boendet med Norge) och till Solna. Och det blev kärlek vid första ögonkastet och denna har bestått genom i alla år.
(Min pappa hade sedan1953 bott och arbetat på Karlberg men redan då var det bostadsbrist i Stockholm och det dröjde innnan vi kunde bo tillsammans som familj i Solna. Visserligen hade vi halva året bott tillsammans i Norge, eftersom pappa även arbetade där, men flytten var efterlängtad av oss alla. )
Karlbergs slott har med sin  park anor från 1630- talet och byggdes av riksamiral Cal Carlsson Gyllenhielm, halvbror till Gustaf II Adolf.
Kungliga krigsakademien inrättades här 1792  och har sedan dess utbildat officerare till Försvarsmakten.  Karlberg är  också världens äldsta krigsskola och har under alla år funnits på samma plats.
 
Karlbergs slott var ett kungligt slott under åren 1688 -1792 och
Karl den XII bodde här under sina ungdomsår och under sin regenttid.
 
 
Slottsparken är öppen för allmänheten under dagtid och jag kan verkligen rekommendera ett besök här.
Att besöka Karlbergs slott och de vackra salongerna låter sig vanligtvis inte göras,
men ibland förekommer det visningar och även en del konserter ges i rikssalen.
 
Parken, i engelsk stil,  är vacker att promenera i och för joggningsbenägna finns fler motionsspår som passerar.
I slottsparken finns också "chefsvillan", ett perfekt lantligt läge och med 10 minuters promenad till Stockholms puls i Vasastan. Vem som bor där numer vet jag inte, men skulle den bli ledig för uthyrning är jag absolut spekulant.
 
"Chefsvillan" i Karlbergsparken. Perfekt läge!
                                                                             
Intressanta träd! Undrar om det är en svamputväxt på det vänstra.
Jag tycker det  ser ut som huvudet av ett troll  som itttade på mig.
Det högra trädet kallas Karl XII:s ek.
Det berätttas att här lekte lille prins Karl med sina systrar, Ulrika Eleonora och Hedvig Sofia.
 
Efter att slottet Tre Kronor brunnit ner 1697 flyttade prins Karl till sommarslottet Karlberg. Redan som 15- åring kröntes Karl XII  till kung över Sverige med sitt stormaktsvälde. Under nästan hela sin regenttid förde Karl XII krig i Europa och var borta i mer än 15 år från Sverige.
År 1718 träffades den då 38 -åriga kungen av en kula i tinningen när han angrep Norge med 40 000 soldater. Karl den XII  stupade vid Fredrikshalds fästning och fördes efter sin död till Karlbergs slott för att senare begravas i Riddarholmskyrkan.
I parken ligger Neptuni Tempel, byggt 1792 och uppkallat efter sjöguden Neptun. Templet uppfördes på begäran av kung Gustaf III (1746-1792) och  arkitekten Carl Christoffer Gjörwell fick uppdraget. 
Neptuni Tempel är uppförd i den för tiden så populära klassiska stilen med tydlig balans, måttliga dekorationer, pelare och de triangelformade gavelpartierna. 
 
Neptuni tempel började under 1900- talet kallas för Dianas tempel. 
Varför vet man inte med säkerhet men eventuellt skedde en förväxling med det jakttempel
som  Magnus Gabriel de la Garide hade vid Dianas kulle, också här i Karlbergs slottspark.
 
 
 Och det går att komma ännu längre tillbaka i tiden än till 1600- talet. Den här runstenen från 1000- talet hittades 1855 i Solna, mellan Brunnsviken och Karlberg men försvann senare när byggandet av järnvägen drog i gång. 1921 hittades stenen på nytt vid en sopstation i Solna och kom till Karlbergsparke året efter. 
 
 
Skymningen kom lagom tils jag närmade mig baksidan av slottet och minnenas filmsnuttar höll på att ta slut.
Men ett stopp blev det förstås vid Karlbergs slottskapell och en och annan tår föll nerför kinderna.
Minnena blev påtagliga och kom i fatt mig. Några av mitt livs finaste händelser har ägt rum här.  
Karlbergs slottskapell till vänster och man når det från den inre borggården.
Ett vackert litet kapell där jag varit många gånger. 
( Slottsbaler, bröllop, julottor, dop av döttrarna, begravningar, konserter, gudstjänster m.m.)
 
 
Vackra detaljer!
 
 Dags att lämna minnena kvar....                                                                                          
 
 
 
   
Tove Olberg

Inlägget är mycket fint! Det är så Ditte meddelar sig tänker jag ... med kunskap, insikt och känsla som så tydligt speglar sig i inläggen, ibland starkare. Ditt - e LIV! Anar även här en underton ...
Livets träd blir min tanke ... tror det är svamp som yttrar sig så oerhörd fantasifullt vackert - så speglar vi oss i osynlig spegel kanske?
I synnerhet en varm kram! Ta två om du vill :-)

Svar: Tusen tackTove! Och jag vill gärna ha två kramar. Du läser mig som en bok.Och livets träd tänkte jag också på här i parken.
Nästa gång du kommer till mig så önskar jag att du villl gå med mig hit.
Dessa osynliga speglar är allt förunderliga och de ger många tankar.
Stor kram!
Ditte

Decdia

Jag älskar verkligen slott, all historia som finns där! Sen brukar de vara himla vackra med.

Svar: Kallberg är verkligen ett fint, mindre slott och där jag har haft mycket roligt i min dag. Historiens vingslag är påtalande både inomhus och i den fina engelska parken.
Ditte

Ghugge

Oj, oj så fina bilder och så intressant berättat! Detta inlägg tål att begrundas och läsas igen! Tack för fin lektyr! Kram

Svar: Karlberg ligger mig varmt om hjärtat och mycket finns kvar där och så kommer det att förbli. Roligt att du tyckte om att läsa inlägget. Jag tror att du också skulle tycka om att gå här och även titta in i slottet.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Det är ju i våra hemtrakter, men jag visste inte så mycket så tack för lite upplysning! :)

Svar: Jag tänkte på er under besöket här. Och nu vet ni mer om "grannarna".
Ditte

Geddfish

Karlberg. Namnet klingar bekant. Karlbergsskolan i Åmål, där mina barn gått på gymnasium.
Solna klingar också bekant. Därifrån hade vi ett sommarbarn några år.
Vilket underbart vackert slott, detta Karlbergs Slott! Härliga målningar, verkligen, som ett sagoslott.
Läste din beskrivning av uppväxten och förstår att slottet betytt mycket för dig.
Stor kram, Gerd ♥

Svar: Namnet Karlberg finns nog lite varstans. Ja, Karlberg slott är ett vackert slott och jag har en del av mitt hjärta där och av många olika anledningar.
Stor kram!
Ditte

Sanna

Fina bilder

Svar: Tack!
Ditte

Fia

Tack för litet historia igen! Och härliga bilder! Ringer dig i slutet av helgen, är sugen på litet snack!
Kram
Fia

Svar: Ja, det blir en del historia och minnen. Men båda har präglat mig. Vi hörs! Saknar dig!Kram!
Ditte

BP

Kan väl säga som så att det här inlägget är nästan en kopia på det jag gjorde i början på september i strålande solsken. Men ditt inlägg är betydligt roligare på grund av din personliga bakgrundsinformation (kul att läsa!) och alla fakta som jag min vana trogen struntar i;-)

Du vet väl att AIK har sin träningsplan på Försvarets anläggning där;-) - Typiskt jag - tänker fotboll vart jag än är;-)

Svar: Har en känsla av att Zlatan vill avsluta sin karriär med en stor titel för Sverige som han saknar. Han har ju aldrig vunnit Champions League heller. Efter sommarens U21 framgång (laget vann ju EM) är ju uppenbarligen ingenting omöjligt. Å om det sker så är det Zlatan som får göra det. Hittills har han ju alltid levererat och bara blivit bättre och bättre så... Å resten av laget verkar ju underordna sig och har förstått det hela så... Å om vi lyckas så är det INTE Hamréns förtjänst utan Zlatans. Klarar inte av karln - Hamrén alltså...

Svar: God kväll! Måste givetvis titta på ditt inlägg från september, roligt att få läsa det. Jodå, jag vet att AIK har sin träningsplats där. Eftersom jag är uppvuxen i Solna blev det AIK för min del, men pappa var en sann Djurgårdare och tränade på 60 talet både Hammarby och Djurgådens forbollslag vad gäller styrke och fysträning. LIte kul att det var båda lagen. Jodå, jag gillar också fotboll...Håller helt med dig vad gäller Hamrén, han saknar dte mesta tycker jag. Både jag och Bosse gillar Zlatan, men trots allt är fotboll ett samarbete. Och jag tycker ju att man som Sara Sjöström i simning, ska gå in för att vinna. Det är väl därför man är med. Flera Zlatan behövs i laget. U 21 laget gjorde en toppeninsats och kanske skulle några av dessa få spela i seniorlaget. Förnyelse kan behövas. Nu Zlatans mål på tv. Läckert!
Ditte

Znogge

Vilken trevlig minnes- och njututflykt!

Kram

Svar: Helt klart! Och jag kommer tillbaka! Kram!
Ditte

Marja

Vackra byggnader... jag tror jag har varit i parken för länge, länge sedan. Neptuni eller Dianas tempel känns så bekant.
Tack för en fin rundvandring och fina bilder! Kram! :)

Svar: Dessa byggnader är väldigt vackra och slotteparken är jag också välsigt förtjust i. Trevligt att du gick med.
Kram!
Ditte

Ama de casa

I det området har jag faktiskt aldrig varit och vandrat - tack för rundturen! :-)

Svar: Så trevligt att du nu vandrade här...Detta är ju lite av mina hemtrakter. Och det är så lugnt och vackert!
Ditte

Eva`s blogg

Oj oj du har så mkt kunskap om mkt :) roligt att läsa o jag förstår dina minnen och tur att man har dom för vad vore livet utan minnena? vackra bilder bjuder du på oxå tack :) önskar dig en vacker dag stor kram

Svar: Tack! Jag har ju lärt mig det jag är intresserad av genom livet ...Och Karlberg var nästan mitt andra hem under många år. Önskar dig också en fin dag!
Kram!
Ditte

Ami

Ett väldigt vackert slott! Förstår att du har många fina minnen där ifrån!
Kram

Svar: Karlberg är ju så fint och mysigt att gå runt här. Jag känner mig också hemma här., har tillbringar mycket tid här. Kram!
Ditte

Comsi ComsaNär jag ser dess Slott tänker jag alltid att jag
skulle vilja höra väggarnas
hemligheter. :-)

Kram ♥

Svar: Det skulle jag också gärna vilja...Och det finns många hemlisar här.Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Intressant inlägg. Fick mej att minnas, att jag skrev om att jag
var på Karlbergsbal med min dåvarande fästman år 1949.
Googlade och hittade faktiskt info
"akker.blogg.se" April 2, 2015.
Jag hade skrivit om nyårsafton på Rosenbad och min tjusiga klänning,
som jag hade på mej på balen.

Det är verkligen roligt att läsa dina inlägg om Stockholm.

Svar: Ruth! Tack för dina vänliga ord! Jag minns att du berättat om din Karlbergsbal och din bal på Rosenbad. Så härlig läsning! Och när jag var på Karlberg så tänkte jag extra på dig....
Ditte

Tove Olberg

Jag går gärna med dig dit! Kram!

Svar: Härligt! Det ser jag extra mycket fram emot. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: