Rundtur

    
Ingen historielektion idag, men väl en rundtur.
Att ta en rundtur är oftast väldigt trevligt och gårdagen var inget undantag.
 Det var dock ganska öde på tunnelbanan och det på en eftermiddagen då det brukar vara gott om folk i rörelse. Men icke denna torsdag. Inte ens på Centralen var det mycket folk. 
Däremot såg jag att bilköerna ringlade sig långa både i Stockholms City och på in och utfarterna.
Allt som hänt runt om har givetvis påverkat människor och det på olika sätt.
Gott om poliser var synliga både i tunnelbanan, tunnelbanevagnar och på gator och områden där det är mycket folk i omlopp.
Väldigt tomt på tunnelbanan mellan Söder och Centralen. Högst ovanligt!
 
Min första etapp på rundturen gick nordväst, till Solna, för att möta upp dotter Helen för vidare färd österut mot Nacka. Och i Nacka blev det flera stopp.
 
Första stoppet blev hemma hos Helen och där lämnades fina Curre av.
Curre är en väldigt fin och godmodig labrador som gärna intar viloläge när tillfälle ges, men som
gärna är aktiv och alert i skog och mark och mer än gärna tar sig en simtur.
 
Det strora köpcentrat Nacka Forum blev nästa delmål, ett stort och väldigt fräscht centrum som har allt och lite till. En hastig titt i några butiker, men det blev bara ett inköp, årets glögg Blossa "Earl Grey". 
 
Är spänd på smaken av Earl Geet te och glögg. "Det är frukten från det lilla bergamottträdet
som ger teblandningen sin speciella karaktäroch smaken på årets glögg är klassiskt fyllig, kryddig,
och välbalanserad med diskret inslag av te och citrus". Återstår att smaka och se vad jag tycker.
Jag är ju inte alls så förtjust i glögg, tycker oftast det är alltför sött. Men vi får se vad jag tycker. 
Flaskan var i alla fall snygg!
 
Vi fortsatte turen och nu till Järla skola dit vi var bjudna på en bondgårdsvisning. Det var "Helenfamiljens" Leo som under hösten i klass ett arbetat med bondgården. Besök på en bondgård, norr om stan, har ingått och att sedan läsa om gårdens alla djur.  Viktigt är att  lära sig om hur mjölken kommer från kon till butiken, veta varifrån ägg kommmer, (inte alls självklart för dagens barn) själva tillverka smör och ost i skolan och parvis bygga sin egen gård.  
Leo presenterar stolt sin och klasskamratens fina gård.
 
 
                                               
Fantasin och kreativiteten var stor hos alla eleverna.
 
Trots det ihållande regnet gav barn och vuxna sig ut i skogen i mörkret på en tipsrunda. Tolv frågor om bondgården och djuren där skulle besvaras och vi hade tur som hade Leo som högt och tydligt läste frågorna för oss. Jätteroligt att ha en så duktig läsare med sig. Mörkt var det så det var tur att banan var snitslad med reflexer och att många mobiler fungerade som ficklampa.
Blöta kom vi till matsalen där vi bjöds på rån med smör och ost som barnen gjort. Gott och trevligt.  (Osten var gjord av filmjölk som runnit av i en handduk och sedan smaksatts med salt, peppar och lite örtkrydda)
Underhållning i form av olika sånger bjöds det också på.
 
Rån med ost och kex. Gott!  (Skillnaden syns inte direkt färgmässigt.)
                                                                             
Dagens rundtur började närma sig slutet och jag lämnades här hemma med bil av Helen. Lyx!
Regnet fortsatte och jag kunde konstatera att det varit "en bra dag idag också".
 
 Efter regn kommer sol, sägs det.
Och i morse var det sol och lite blå himmel.
 
 
 
Ghugge

Fin Curre!;) Den glöggen är jättegod, tycker jag som annars inte är så förtjust i glögg!;)
Så till den fina bondgården som de otroligt kreativa och duktiga barnen gjort! Så roligt för dig att få vara med..och så ambitiösa projekt, lärare osv som finns i dagens skola. Jätteroligt att se och som vanligt fint presenterat inlägg! Kram

Svar: Tack! Ja, det var jätteroligt att få vara med i skolan och se hur barnens kreativitet skapat dessa bondgårdar och de har verkligen lärt sig en massa och haft roligt under "resans gång". Ja, Curre är så fin! Och så lugn!
Kram!
Ditte

Znogge

Så tomt det är i T-banan men jag förstår att folk tvekar. Logiskt sätt skulle den kunna vara ett tänkbart mål för terrorister. Samtidigt så vet jag inte om det är realistiskt att man ska avstå att röra sig på offentliga platser, besöka köpcenter och åka kollektivt. Lite av ett dilemma...

Så trevligt att få vara med i skolan och ta del av barnbarnens arbete.

Kram och trevlig eftermiddag!

Svar: I t-banan var det verkligen tomt, men jag vill leva som vanligt. Jag kan ju inte i nuet påverka något, men rädd tänker jag inte bli. Däremot är jag kansk elite mer vaksam i stora samlingar. Gott om poliser ute, men de kan ju inte heller påverka så mycket. Men det är över huvud taget luhnt på stan. Jätteroligt att vara med i skolan och jag vet ju var jag har en del av arbetsrötterna.
kram!
Ditte

Tove Olberg

Vilken tur du gjort idag - också, men med annat livsinnehåll :-) " matnyttigt och härligt i barnens rike" - sedan hem med bilen; minns ju den!
"en bra dag i dag också" noterar jag mig. Stor kram till min vän!

Svar: Ja, och tur har jag! Verkligen! Har just varit och hämtat ett helt underbart paket från dig. Vilken glädje Tove! Tusen tack! Mail är på väg...Stor kram!
Ditte

Ami

Vilket fint bygge barnen hade gjort av glasspinnar och kartong. Roligt att ni var inbjudna och fick se allt detta fina.
Och Curre är ju så fin där han ligger bland kuddarna.
Den där glöggen tror jag att vi ska få smaka den 13 december - Patrik hade med sig den i bilen ner hit när han kom :)
Kram

Svar: Teevligt med glögg för er del och suveränt att ta med den i bilen. Kanske får jag ta med mig en flaska ner. Nej, vi har ju bara handbagage, men jag får väl koka egen. Går bra det också. Visst hade barnen varit kreativa! Och de hade verkligen lärt sih mycket. Kul att få vara med.
Och Curre! Så go och rar! En favorit!
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

En innehållsrik dag & med tanke på allt som hänt och händer så är det inte konstigt att folk är rädda, jag känner oxå rädsla men man kan ju inte sluta leva....en härlig tur glöggen får jag testa för det är många som sagt att den är god :) skön fredag till dig kram

Svar: Jag testar den inte förrän till första advent. Men det ska bli spännande att prova den. Flaskan är ju fin!
Ja, rädslan finns hos många, men den får inte ta över. Vi kan ju inte påverlka något, men man får kanske var lite mer vaksam i stora folksamlingar.
Önskar dig en fin fredag kväll. Här blir det "På Spåret" senare Gillar verkligen detta program!
Kram!
Ditte

BP

Att det var väldigt tomt i t-banan berodde också på att det regnade. Då åker nollåttorna nämligen inte kommunalt utan tar bilen in till stan.

Vilken fin bondgård Leo hade gjort. Bra att man lär barnen var mjölk kommer ifrån. Å jag är impad över osttillverkningen. Kul!

Är inte heller en fan av glögg. Precis som du säger - alldeles för sliskig och söt.

PS. En rolig sak. Båten i din sista bild ägdes en gång i tiden av min mans chef. Har faktiskt varit ombord på den. Världen är bra liten, eller hur!? DS.

Svar: Jag tänkte faktiskt på dig idag när jag tog fotot. Båten ligger nämligen rakt under vår balkong. Världen är bra liten. Vad gäller antalet människor på tunnelbanan var det få även för att vara en regning dag. Påtagligt få. Jga åker ju ofta denna tid även i regn och reagerade att dte var så här tomt från Skanstull. Några få kom på vid Slussen. Även idag var det få resenärer ute på gröna linjen. Men säkert blir det fart igen.
Visst var bondgården fin och ett bra tema att både åka dit och sedan under en längre period efterarbeta detta. Barn i allmänhet idag vet ju inte så mycket om lantlivet. (Leo undantagen...)
Skall i all falll testa den här glöggen och se. Flaskan var ju fin.
Ditte

Ama de casa

Trevlig rundtur! :-)

Den glöggen fick jag av bror och Anki när dom kom till oss. Ska bli spännande att prova. Kan det inte bli advent snart? ;-)

Svar: Ja, det blev ett helt varv med trevliga stopp under vägs. Jodå, det är advent i slutet av månaden och jag provar den inte i förväg.
Men flaskan är ju fin...
Ditte

moi

Vilket utmärkt sätt att lära sig saker på. Så mycket roligare och så mycket lättare att komma ihåg. Perfekt från början till slut!
Glöggen har jag köpt som gåva till en glöggälskare, hoppas han låter mig smaka!
Kram

Svar: Visst är det ett bar sätt att både uppleva något i verkligheten, läsa om det och sedan själv använda sin kreativitet för att återskapa något. Jätteroligt att få vara med. Vad gäller glöggen väntar vi med att prova till första advent.
Kram och trevlig kväll.
Ditte

Veiken

Tråkigt att rädsla styr så över våra liv. Det är lätt att säga, svårare att stå emot.
När jag jobbade på en förskola gjorde vi alltid en bondgårdsmodell efter att vi besökt en sk 4H gård och bekantat oss med dofter och djur! Det är underbart att se barnen arbeta med olika projekt. Härlig rundtur du fick! Kramar

Svar: Det var så roligt att jag blev medbjuden och fint att se barnens resultate och den kreativitet de använt. Tipspromenadens frågor gick i lantgårdens och djurens tecken. Kul även om det regnade.Rädslan kan vara betungande, men jag tror att efter tiden då jag jobbade i flyktinglägret i Thailand 1980 och då med risk för att Vietnam, förutom invasonen i Kambodja, skulle traska in även i Thailand, så har jag fått distans till mycket.
Och jag vill inte att rädslan ska styra mig. Är nog också uppfostrad i den andan. Men svårt kan det vara.
Kram från mig.
Ditte

Comsi ComsaPå förmiddagen var det ett härligt friskt men kallt väder.
Vi vill ju leva som vanligt men varnas samtidigt för att vi skall vara vaksamma. Men det händer alltid något på stan som vi kan tolka som hotfullt, vi kan ju inte ringa om allt.
Så jag tolkar det kort och gott att man skall gå efter sin egna fingertoppskänsla. På Odengatan igår stod det en man som tog upp ett par gula gummihandskar och satte på sig, inte helt normalt kan man tycka. Skumma män med ryggsäckar finns det överallt inte kan man anmäla dem alla.

Kvällskram ❤

Svar: God, sen, afton! Ja, vissst var det fint med solen idag. Behövlig! Visst vill vi leva som vanligt men kanske undvuka stora folksamlingar och gå på det vi känner är ok. Och kanske är men extra vaksam just nu.
Vet i alla fall att det på tunnelbanan både igår och idag var betydligt glesare än vanligt.
Och rädslan får inte ta över.
Kvällskram!
Ditte

Ann-Kristin

Så lärorikt för barnen!
Och så fint de gjort med sina bondgårdar och dessutom egen ost.
Lite som när jag var barn och lekte med kottar och sånt eller affär där man rev från olika blommor och låtsades att det var kaffe eller nåt.
Sitter fortfarande på balkongen och det är + 19 gr.
I morgon bitti bär det av till vänner för att duscha. Det var lite kallt att duscha i kallvatten i morse.
Kramar till Dig och Bosse/A-K

Svar: Verkligen! Och roligt att få komma med. Jag har ju ett antal år inom skolans värld. Vad gäller dusch kan du nog göra det hos oss också för att duscha i kallvatten är ju ingen hit.
Mysigt att sitta på din balkong i +19. Här är det nu i kväll -3 och det skall bli kallare i natt.
Ha det bra! Stor kram från oss.
Ditte

Torrebloggen

Åh vad härligt att ni blev bjudna på en bondgårdsvisning.
Fin bondgård Leo och hans kompis hade gjort.
Så go Curre såg ut!
Kram!

Svar: DEt var en jättetrevlig och omväxlande dag. Men lite skrämmande att folk var rädda för att ge sig ner i tunnelbanan där det vid denna tid brukar vara fullt i vagnarna. Många valde att ta egen bil. Men rädslan/obehagskänslan går väl över. Det var jätteroligt att få vara med på bondgårdsvisningarna och kul att se hur de arbetat med temat.
Och Curre är alltid så go....
Kram!
Ditte

Marja

Låter som en trevlig dag med varierande möten och innehåll. Bondgården Leo och hans kompis hade gjort var ju finfin. Tänk vad kul att pyssla ihop något sådant och samtidigt lära sig om det man gör.
Kram! :)

Svar: Dagen var jättetrevlig och väldigt roligt att se och lyssna tll det barnen lärt sig. Gillade verkligen den mer kreativa delen som kombinerades med fakta. Gamla takterna sitter väl i...
Kram!
Ditte

Fia

Ja det var köigt in till Stockholm igår morse, trots att vi hade väntat tills rusningstrafiken skulle ara över. Vi tänkte också att det kunde bero på att fler valt bilen. Otäckt med de terrorhot som dök upp i eftermiddags men det verkar ju lugnt än så länge. Vi är hemma med kidsen och deras föräldrar är på restaurang på Söder.
Kram
Fia

Svar: Jag såg att det var köer in mot stan och likadant ut senare på eftermiddagen. Visst känns det olustigt med hot som finns, men man kan inte gå omkring och vara rädd. Lite mer uppmärksamhet är nog på sin plats, men rädlan får inte ta över. ja, ni har ju åkt fler varv hit i veckan så bilen kanske numer går av sig själv.
Trevligt för föräldrar att gå ut en sväng och fint med morföräldrar som finns i närheten.
kram! Och trevlig lördag!
Ditte

Anette

Tror jag struntar i glögg i år. Har ett par flaskor med förra årets smak som goda vänner hade med sig för ett år sedan, ingen åtgång precis. Glögg passar bäst i kallt klimat.
Fin rundtur som avslutades på en fin bondgård.

Svar: Jag förstår dig vad gäller glöggen, men till första advent blir det ändå ett smakprov här. Och lite kyligt är det. I natt har det varit -5 i våra trakter. Sol idag! Skönt!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Kul med att barnen får lära sig hur en bondgård ser ut och fungerar. Många som inte vet i städerna. Rolig utflykt! Trots regnet.
Kram P ♥

Svar: Utflykter gillas! Och här blev det lite av varje och kul att återvända till skolans värld för ett tag. Kram!
Strålande solidag idag men inte så varmt, +1.
Ditte

Ruth i Virginia

Det är på sätt och vis komiskt, att folk känner sej säkrare i en bil
i Stockholm med omnejd, än på tunnelbana och buss. Undrar vilka
odds det är, för en svensk att bli bombad till småbitar, jämfört med
att bli skadad i en bilolycka. Bara undrar!

Här i landet har paniken gått totalt till överdrift. Har märkt tidigare, att
det är lätt att få amerikaner i panik. Pressen hjälper inte precis. Men
nu har Congressen också lagt in sina "two cents".
Presidentkandidat Donald Trump har sagt - Nej, kan inte ens skriva om honom.

Head line - Chicago in whiteout. Record snow since 100 years.
Och vi som haft det friskt och soligt! Träd som fortfarande har löv,
har intensiva färger just nu. Min lilla japanska lönn är helt enkelt tjusig.


Svar: Jag håller helt med dig om att det är mer riskfyllt att ta bil än att åka kommunalt. Och jag har ju ingen bil numer så valet är lätt. Ja, denne Mr T....Honom skriver vi inte ens om. Här har det nu varit minusgrader ett par dagar och en del träd är fortfarade gröna. Ingen snö i Stockholm, men väl i södra och norra Sverige.
Jag kan förstå att di japanska lönn fortfarande är fin och roligt att även andra lövträd har kvar sina blad i vackra färger. Här är det mer kalt.
PS Jga har hittat boken, Sekreterarklubben och skickar den till dig i morgon.
Ditte

Musikanta

Så söt han är, Leo! Jag är ju mycket svag för små pojkar i den åldern som du kanske förstår. Och så himla duktig också! Att skriva så fint när man bara går i ettan är helt fantastiskt. Han var väl glad över att du kom och tittade på hans byggprojekt.
Kram från Ingrid

Svar: Det är en jättefin kille och det är så roligt att han läser kapitelböcker och är road av det och har tränat på att skriva så fint. Ja, visst tycker vi om dessa gossar, både du och jag. Och jag har inga flickor bland barnbarnen.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: