Kinesisk influens i väntans tider

    
 Första advent! Väntans tider! Minns särskilt  första advent från barndomen och då var det också den stora skyltsöndagen där butikerna i den gudsförgätna köping där jag bodde (Töreboda, Västergötland) hade ordnat fina skyltfönster och där man kunde gå runt och önska sig julklappar. 
Skyltsöndagen var en social sammankomst och alla var ute och "fingick". Pepparkakor serverades på torget och säkert även glögg eller varm saft och sedan gick vi hem till mina farföräldrardär så många släktingar som möjligt samlades tiill adventkaffet på sena eftermiddagen.
Många var det och med tanke på att min pappa hade nio syskon så var vi ofta uppe i ett 25 tal personer med alla kusiner i den lilla trerumslägenheten.
Och  årets första advent är en gråmulen och trist dag vädermässigt. Men vädret jag kan jag inte påverka eller göra något åt.  Men det jag kan påverka är mitt sätt att förhålla mig både till detta och till det mesta runt mig.
Alltid något! En fin, röd, julstjärna i en av de vackra "Waldemarsuddekrukorna" piggar upp och har fått sällskap av en "halvtomte", för de riktiga "tomtedjävlarna" får allt vänta. (Tror numer bara att jag har två kvar, varav det ena är en ljustomte som är jämngammal med mig och kantstött, men han får ändå vara med.)
Adventsljusstakarna har fått komma fram från sina lådor och placerats ut och tursamt nog lyste alla lampor även i år.
 
En uppiggande halvtomte.
 
En grå vacker korg med ljus, servetter, julstjärna, fina juliga handdkkar i grått/vitt
och en ny tomte,tomten Knut, flyttade igår in hos oss. Och korgens innehåll var väldigt uppskattat!
 
Jag har ju mentalt varit på resa i ett par dagar och det var lika bra att fortsätta så när jag ändå hade resfarten uppe. Här hemma skulle det bli en snabbresa till Peking med vännerna Susanne och Jörgen som matvägen skulle resa med oss. Under åren i Peking lärde jag mig laga några rätter och tänkte ta till några säkra kort. (Hoppar över de olika tecknen över vokalerna som ska vara för att veta vilken ton det ska vara på mandarin. Tonerna är viktiga för att uttalet ska bli korrekt.)
Menyn:
  • "gong bao jiding"; kycklingfilé i bitar där vårlök, färsk chili, röd paprika, vitlök och ingefära ingår och där såsen gjord på soya, risvin, vinäger, maizenamjöl, ingefära och vitlök ger rätten den speciella smaken
  • "ganbian doujiuo"; torrstekta gröna bönor, där även chili och vitlök ingår och bönorna ska stekas tills de blir lite skrynkliga
  • "suanrong xilanhua"; färsk broccoli som kokas ca en minut, kyls av, får torka och sedan wokas med vitlök och chili. 
  • "pai huanggua"; en kall gurksallad, givetvis ingår vitlök även här
  • "danchao fan"; ris kokas och kyls ner och steks ris med olika finstrimlade grönsaker och med ägg som röres i på slutet
Mycket grönsaker är det...
Maten blev bra, men jag hade kunnat ökat mängden chili.
Tyvärr, eftersom maten skall lagas i princip samtidigt man äter så hann jag inte ta några bilder...
 
Även min svåger och svägerska dök upp senare under kvällen och även de ville
gärna äta resterna av den kinesiska middagen.
 
Till dessert hadejag inte tänkt mig något kinesiskt, för desserterna där är ofta väldigt söta. Men jag hittade ett recept på en kladdkaka där inget socker alls finns med och ville prova. DEn kinesiska maten är både god och nyttig så jag tänkte att detta tänk fick fortsätta. 
Till kakan skulle det vara 100g smält smör blandades till en slät kräm med bitar av mörk choklad helst 80%ig och till detta tillsattes 1 msk  kakao.
Sedan till det jag inte fick till..... i dl vispgrädde skulle vispas fluffigt till skum med två ägg. Och jag vispade länge och väl med elvispen och efter en kvart hade fortfarande inget fluggigt skum uppenbarat sig. Ytterligare fem minuters vispning innebar ingen förbättring.
Jag gav upp och blandade chokladsmeten med ägg/gräddsmeten och hällde det hela i en form som strösslats med kokosflingor. Och In i ugnen i 10 minuter.
Ut kom en platt kaka, helt ofluffig. (Socker och bakpulver ingick inte i receptet och hur skulle den då kunna bli fluffig.)
Ja, så kan det gå...
Vi hade en jättetrevlig kväll och det var en bra väntan på väntan, första advent.
 
Så här var det tänkt i receptet från "recept.nu".
Men den här kakan ser inte heller fluffig ut.
 
Susan, Jörgen med den platta "kladdkakan", vispgrädde och bär.
 Och visst var kakan god...
Men ofluffad!
 
 
 
 
moi

Vilken tur att alla ljus i fönster mm lyser upp numera. Jag tror nämligen vi har haft årets mörkaste dag här idag. Undrar om stormen som nämnts kommer hit....
Jag har inte ätit kinesiskt idag utan svensk supergod husmanskost.
Kram

Svar: Svensk husmanskost är också gott, men jag hade lovat torrrevänner just kinesiskt. Det verkar som om stormen "Gorm" är på väg in över landet. Västra Skåne och västkusten verkar få sin beskärda del...
Här har dte också varit mörkt hela dagen och endel regn och blåst. Jag har bara gått ut på balkongen...
Trevlig kväll!
Kram!
Ditte

TantGlad

Mysiga minnen, och visst fingick man på julskyltningen. Dessutom så var det ju så mycket mer vinter förr då det var julskyltning
På min julskyltning har det regnat i dag. Blåst har det åxo gjort, så jag fick säkert en såndär sammanbiten frys-mins-face på julskyltningen.

Så fina bilder och Tomtar Ditte. Tomtar är söta , och gamla Tomtar blir man glad och trygg av att ta fram varje år.

Nu ska du ha en fortsatt fin 1:a Advent min vän.

Varm kram från mig

Svar: Här blev det ingen julskyltning idag, det ösregnade. Men jag har myst inne med tomtar, en god bok, glögg och pepparkakor. Jo, det blev lite chokladkaka från igår också....Och gamla julsaker har ju sin historia och många minnen med sig och de nya får ju erfarenheter efter hand.
Trevlig kväll och njut av den.
kram!
Ditte

BP

Vilka roliga barndomsminnen! Liiiite skillnad jämfört med idag...

Är inte pyntig av mig så, nja inte riktigt mitt stuk

Däremot var din matresa absolut helt i min smak. Yummie, yummie. Kul att du ha lärt dig laga kinesisk mat. Testade du även lite mera "okonventionella" rätter som hund till exempel? Ja, inte här hemma såklart, men i Peking.

Svar: Visserligen sägs kineser ära "allt som har fyra ben" men hund har jag inte ätit. Och det är nog sällsynt. Vet att det kan förekomma i södra KIna, men det är speciella hundar som uppföds för detta och inte små hundar. Men visst har jag kanske av misstag provat något med okonventionellt, men under fyra år i landet var jag bara magsju en gång och då hade jag ätit middag på ett stort 5* hotell och svenska kungen var med där. Minns att det var lammfilé...KInesik mat, riktig sådan och inte det för kineserna helt otänkbaar "fyra små rätter" är jag väldigt förtjust i och asiatisk mat över lag.
Ditte

Marja

Huvudsaken att kladdkakan smakade gott. :) Det där har också hänt mig när jag skulle baka en LCHF kladdkaka. Dem är inte så lätta att få fluffiga.
Din kinesiska matlagning verkar spännande, mycket grönsaker och det gillar jag. Har precis köpt ingredienserna till en ratatouille.
Den grå tomten = mystomte de luxe.
Kram! :)

Svar: Den nya tomten Knut har funnit sig väl tillrätta i fönstret med den rödare "halvtomten". De kompletterar varandra!Vad gäller kladdkakan känns det betryggande att höra att du också haft svårt att få till fluffigheten när det är ett LCHF recept. Men kakan var god! Och nästa gång får nog ett par droppar rom komma med. INte för att det skulle göra den fluffigare, men för smaken. Så här ren kakao blir gärna lite bitter.
Ratatouolle låter gott! Var länge sedan jag åt.
Den kinesiska matlagningen innehåller ju mycket grönt och det tycker jag också om.
Här blit det rester i kväll.
Kram och trevlig kväll!
Ditte

ByJuliaP

Vad fint ni har det

Svar: Tack!
Ditte

Susan

Hola! Tusen tack för en fantastisk middag och en jättetrevlig kväll! De kinesiska rätterna var så goda!! Och inte gjorde det något att kladdkakan inte blev fluffig! Den var jättegod! Jag tror att de hade skrivit lite fel i receptet - förmodligen skulle äggen och grädden vispas separat och sedan försiktigt ha blandats ihop med en sked. En sån brukar jag göra och jag har 70% (Lindhts) choklad i. Då blir den perfekt med en anings mer sötma - och lite mer fluffig. ;)
Ha en skön vistelse i sommarstugan så ses vi på Åsöberget när ni är tillbaks! Nån gång i mellandagarna kanske?
Kram//Susan & Jörgen

Svar: Tack själva! Så roligt att ha er här! Och nästa gång blir det mer sting med chilin. DEt verkar troligt att äggen och grädden skulle vispas separat, men det stog inte. Men det ska jag prova nästa gång. Och ta i lite rom! Ska också ta 70% choklad och inte 80% blir nog mindre "besk" då. Men man lär sig och det gör jag gärna. Mer fluff och mer sötma... Vi hörs och vi ses!
Kram och vi tittar gärna upp på Åsöberget.
Bossse hälsar!
Ditte

Comsi Comsa


Så fint du har gjort och kul att
läsa lite minnen.

Nattkram ❤

Svar: Tack! Ja, det blir inte så mycket pynt men lite extra inför advent är trevligt. Och en ny tomte kändes väldigt trevligt att få in i huset.Ja, lite minnen dyker allt upp. Ett säkert tecken på att jag börjar bli gammal. Men fina minnen känns bra.
Natti från mig.
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Men ett fluffigt inlägg gjorde du med barndomens ljuva minnen, kinesiska smaker och vänner! Den gråa korgen föll mig också "i smaken" till ton av mandarin"
Fluffig kram får det bli!

Svar: Tusen tack Tove för vänliga ord och ett perfekt tips! Den grå korgen har nu fått ett mandarininnehåll som kan utökad med mer frukt. Och på toppen en liten tomte.Och jag skickar dig ee varm mandarinkram.
Soliga kramar medföljer också idag.
Ditte

Ama de casa

Vilka fina tomtar du hade fått fram här i inlägget - särskilt dom levande ;-)

Såg himla gott ut - och en kladdkaka ska väl ändå inte vara fluffig? :-)

Svar: Visst! De levande tomtarna tillför så mycket mer...Kul att ses igen!
Vad gäller kakan så kan i mitt tycke lite fluff vara bra, men den var god även ofluffad.
Ditte

Ami

Vilken trevlig dag. Och vad mysigt och fint ni har det hemma hos er! Och roligt att se Susan och Jörgen. Och jag tyckte kakan såg jättegod ut :)
Kram

Svar: Det var så roligt att vi kunde ses här hemma. Det blev en jättetrevlig kväll, och våra Torregäster kom ju också tillbaka. Kakan var god men mäktig. Ska göra den i Torre och då vispa ähhe och grädden var för sig. Kanske blir det då fluffigare.
Kram från ett soligt Stockholm.
Ditte

znogge

En ofluffig men god kaka är inte det sämsta minsann! All mat lät väldigt god och jag förstår att det blev en trevlig kväll.

Kram och god förmiddag :D

Svar: Kakan var god även som ofluffig, men nästa gång får jag vispa grädden för sig och äggen för sig och sedan blanda ihop det. Kanske blir det då mer fluff....Vi hade en mysig kväll och roligt med vänner som tycker om kinamat.
Kram och en solig sådan.
Ditte

Eva`s blogg

Låter som du haft en riktigt skön advent, ja här regnade det oxå o inget tur på stan heller, men glögg o julmys inne är bättre tycker jag o en bok som du själv säger :) besök är toppen mysigt hoppas du slipper regnet idag här är det bara blåsigt men det räcker ha ha fin dag kram

Svar: Ja, vi hade en mysig dag och man måst eju inte ge sig ut. Sol just nu och inte så blåsigt heller. Ingen storm här i natt, bara 10 m/sek och ösregn. Här blir det lite av varje....
Kram!
Ditte

Geddfish

Så var jag en tur hos din blogg, alltid intressant!
Vad fint du har gjort och mysigt med tomtar, ljus, goda vänner och god mat!
Jag blev bjuden på "röraihopkaka" i helgen, den ska absolut inte vara fluffig, den är som en kladdkaka, fast sockerkaka med jordgubbar i. Och vispgrädde till.
Kram och god lunch!

Svar: DEt är alltid trevligt när du tittar in! Här blev det en fin helg med lite av varje och det tycker jag om. "Röraihopkaka" låter gott! Måste provas!
Önskar dig en fin eftermiddag!
Kram!
Ditte

Fia

Åh så gott det ser ut! Vi smorde också kråset på Cinderella igårkväll, tur att det var dans på 3 golv så vi blev av med några kalorier! Riktigt blåsigt ett tag fram på småtimmarna men solig hemfärd! Snart i Sthlm igen!
Kram och trevlig torreresa!
Fia och Lasse

Svar: Tack! Blir bra nu med lite mer sol och värme. Vi har verkligen tänkt på er, för visst blåste det en del.
Hoppas att ni haft det bra och med dans på tre golv så har ni nog gjort av det det ni åt och lite till.
Välkomna åter till Stockholm!
Även här har det varit sol men en del blåst.
Ha det bra och vi hörs och ses.
Önskar er en trevlig resa till G.C.
Kram från Bosse och mig.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Så gott och trevligt det såg ut!
Jag har haft lite besvär med elen lördag och söndag, därav min tystnad.
Det ska bli trevligt att se er igen.
Vi hörs och syns när ni kommit på plats i sommarstugan.
Kramar till er båda/A-K

Svar: Gokväll! Ja, vi hade en jättetrevlig kväll! Och så roligt att träffa Susan &Jörgen igen. Var ett tag sedan. Det ska bli jättetrevligt att ses igen och och vi kommer givetvis för att se ditt nya kök.
DEt såg så fint ut.
Skönt att elen nu vill samarbeta
Stor kram från oss båda.
Hasta manana!
Ditte

FREEDOMtravel

Låter väldigt gott! Lite stressande kanske att man måste göra rätterna direkt, då jag kan förstå att det blir svårt att hinna fota...

Svar: Gott blev det och nästa gång kan jag ta i mer chili, men det är inte lätt att veta innan. Man får förbereda maten och det är oftast hackandet av grönsaker som tar mest tid. Och när det gäller den kinesiska matlagningen skulle en gasspis vara perfekt.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: