Julskyltningskavalkad

    
 Oj, det blev en lång och tungvrickande rubrik. Jag tycker det känns väl tidigt med både julskyltningar, julpynt och annat så här i november. Ja, jag vet att en del börjat redan i oktober och anser väl att "julen varar fram till påska" och tvärt om.
Jag hade en del ärenden att uträtta och styrde fötterna mot stadens City och tänkte också passa på att se den julskyltning på det "Stora varuhuset" som avtäcktes i går. Detta är något jag gjorde tillsammasn med mna föräldrar när jag växte upp och är en av de få traditioner jag behållit som gammal. 
Sussenområdet, ett område i rivning, passerade jag så raskt det gick och gick genom Gamla Stan, i mina favoritgränder, gick förbi Slottet och genom Kungsan och nådde "det stora varuhuset", NK.
 
Att Slussenområdet byggs om märks  tydligt och så här ska det se ut i flera år.
Snabbt förbi!
 
Gamla stan har också sina tomtar här och där. De är tidigt ute...
 
Dags för julskyltningskavalkad.
Året är 1915 och varuhuset NK öppnades och i år firar varuhuset 100 år. Det var en extremt kall vinter med temperaturer i december på -35 grader så NK kallade sig för "stans största värmestuga".                                                                                           
Varuhuset NK som ett dockskåp.
 
 
1920-talet och här är det Skansen som är tema och det var då djuren kom till skansen. I skyltfönstert finns pepparkaksbak med och en björn och många fina små detaljer. Skansen är ju väldigt populär som djurpark och det året runt och har även många andra evenemang som heller inte är årstidsbundna. Nu mot jul är diverse marknader på gång. 
 
 
Mycket sprits och kristyr var det på 1920- talet.
Här  Skansen och en del av Seglora kyrka.
 
1950-1960 och en teven kunde inta en central plats i hemmet, likaså var hade den nya "kobratelefonen" blivit väldigt populär.
Hade man ingen egen tv så försökte man titta in genom fönstren hos de som hade.
                              
Och det fanns snö! Mycket snö!
(Dockvagnen känner jag väl igen för jag fick en sådan i julklapp 1952)
 
Gröna Lund får vara med i julskyltningen när 1970 talet kommer. Men varför förstår jag inte rktigt. "Grönan" öppnades redan 1883 och är Sveriges äldsta existerande tivoli. Visserligen uppträdde Jimi Hendrix på Grönan 1970 och både Evert och Sven Beritil Taube hade i början av 1970 talet konserter här varje sommar. 
Men den lilla apan "Mon Chichi" är från 70 -talet och likaså de större byggklossarna i plast, Duplo.
Vad gäller Brio och deras leksaker så producerades de i många år av underleverantörer utomlands men 1970 blev förfrågan från USA så stor att Brio började tillverkning i egen regi.
Företaget Brio är från slutet av 1800 talet och då sålde de korgar, men i början av 1900 talet skrev föräldrarna över företaget över på de två bröderna Ivarsson från Osby och på så sätt kom namnet till.
 
 
 Det ljuva 80-talet med plast, pasteller och tugggummit, "hubba bubba". I leksaksväg bl.a "my little Pony", och "Rubiks kub"
När jag ser denna "pony" minnd jag en decemberdag 1988 när jag och en väninna
över dagen flugit till London för effektiv julhandling. Effektivt blev det verligen. 
Och jag hade ett helt slott i plast och ett antal "My little pony" hästar med mig hem i handbagaget.
Ja, det var bara en liten del av londonshoppingen.
Och hem kom vi med allt. Men det var en pärs. Jag har aldrig gjort om det.
 
Och i år, julen 2015, den digitala julen. En gigantisk tv varifrån allt kan beställas hem via diverse appar.  Bara att peka.
 
 
En annorlunda julskyltning i historiska tecken, dock lyste tomtarna till största delen med sin frånvaro,
men de kanske har rest till varmare trakter för att vila upp sig inför den stundande högsäsongen. 
 
(Fler tomtar var det förra året när jag och barnbarnen såg på julskyltningen den 28/11, blogginlägg finns.)
 
 
                                                                 
Sara ☮

Älskar julskyltning!

Svar: Jag kan också tycka att det är trevligt ibland och den här på NK vill jag se. Den är lite "kult".
Ditte

Torrebloggen

Härligt blogginlägg!
Kram!

Svar: Tack! Men det är ju långt kvar till jul. Och att se NKs julskyltning är alltid roligt och jag har sett den sedan 1960, nästan varje år. En av de få traditioner jag har numer. Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Vilken rolig kavalkad över julskyltningens historia! Vi har också sett en del julskyltning nu, inte fantastiskt kanske, men vi har sett i butikerna att julen är på gång!

Svar: Det är ju svårt att undgå detta med att julen börjar i oktober . Men jag försöker. Dock är Nks julskyltning undantagen. Men visst kunde den börjat till första advent. Ett annorlunda tema och utan tomtar. Förstår att ni sett en del julinslag på resan . Går väl inte att undvika。
Ditte

Marja

Vilken härlig julskyltning! Några år har jag haft turen att få se julskyltningen på NK. I år blir det nog inte, så tack för att du förmedlar den så fint i ord och bild! Ska påminna Johanna och Ronja att de ska gå och se.:)
Kram! :)

Svar: Julskyltningen var lite annorlunda i år och inte särskilt "julig". Men några tomtemössor syntes...Nu har du ju fåt se lite av julskyltningen i alla all. Jag fick lägga ner lite krut på att söka fakta om olika saker, men jag är ju intresserad....Kul att du gillade det. Och ett annat år är du kanske här. Hoppas!Kram och natti!
Ditte

BP

Har dokumenterat Slussens "ombyggnad" eller om man ska kalla det "charmiga" förfall ett antal gånger på min blogg. Vet inte om jag älskar eller ogillar det faktiskt. Har liksom inte bestämt mig...

Tackar iaf för all info om NK:s julskyltning. Ska till stan på onsdag. Är ingen fan av varken jul eller julpynt, men NK:s skyltning är ju KULT som du dokumentar så väl för at inte tala om all informativ text!

PS. Båten Gratia som ligger väldigt nära där du bor ägdes faktiskt en gång i tiden av min makes chef. Å jag har t o m varit ombord på båten. Snacka om att världen är liten... DS.

Svar: Gratia ser jag ofta! Vilket roligt "sammanträffande". Ja, visst är världen liten och då vet du ju också ungefär var jag bor. Visst är julskyltningen på NK kult och roligt att se. Men tomtar får man leta efter i år. Kanske någon liten smugit sig med. Men tomtemössor på några figurer såg jag.
Tack för dina fina ord! Och kanske tar du dig en titt.
Vad gäller Slussen har jag följt planerna länge och nu blev de mer aktuella i samband med den fina bok jag fick från Ruth i Virginia som skrivits av P-A Fogelström. KUl att jämföra.
Jag tycker nog att underhållet av Slussen försummats och nu är det väl bara att tänka att det blir bra när väl ombyggnaden blir klar.
Ditte

Comsi Comsa


Mysig julskyltning. Jag gillar pynta till julen men jag har
nästa slutat äta julmat, fårfiol vill jag dock ha och några saker till. Ribba vill jag också ha men den är svår att få med svål...

Godnattkram nu är jag allt trött. ❤

Svar: Julskyltningen på NK är lite tradition för mig och i år var det mer en historisk kavalkad ich inga tomtar. Julen är inte längre för mig, men visst gör jag lite extra fint hemma. Och julmat är jag inte så förtjust i.
Mamma och pappa hade alltid "ribbe", väldigt norskt, men även det mer svenska, dock aldrig "dopp i grrytan".
Godnatt från Söders höjder.
Ditte

Annika

Tack det var ett fint inlägg. Gillar julskyltning...en försmak på julen. Ska till Stockholm på Måndag och får passa på att kolla då.
Vi ska på föreläsning på Tisdag men åker ner en dag tidigare för att kunna roa oss lite i storstan.
Ha det gott. Kramen

Svar: Välkommen hit! Trevligt både med föreläsning och besök i huvudstaden. Och en vända förbi NK är alltid trevligt likaså är det ju väldigt trevligt att titta närmare på Stockholm. Ha det bra du också!
Kram!
Hoppas du får fina dagar.
Ditte

Eva`s blogg

Men va härligt inlägg o att få se skyltningarna som förändrats så under åren :) ja för mig käns det konstigt då jag inte jobbat sen aug o snart är det jul hi hi ja dem har ju varnat politikerna att något skall hända i Stockholm idag o det är ju inget roligt att att veta ...usch så trist ha en fin dag Ditte o va rädd om dig kram

Svar: Just julskyltningen på NK är kult och jag har sett den nästan varje år sedan jag var barn. Och i år var det ganska fritt från tomtar. Igår när jag var ute på stan och givk förbi riksdagshuset så kom flera polisbilar och körde upp, men då visst jag inte att det var ett hot, hörde det senare på nyheterna.
Bedrövligt är det och hoten måste ju tas på allvar.
Sol här idag så utgång väntar.
Stor kram!
Ditte

Ama de casa

Vilken rolig julskyltning! Fast nog är det lite tjuvstart allt... :-)

Svar: Ja, verklig tjuvstart! Men NK ville väl vara först inom området. Och det var roligt att se den historiska kavalkaden. Soliga Stockholmshälsningar! Jodå, sol just nu!
Ditte

Fia

Å vilken härlig kavalkad! Jag är ingen juldyrkare, men gillar att titta på julskyltningarna, gärna då NK:s. Mon Chichi, Hubba Bubba, My little Pony...vilken nostalgi! Kul ide!
Superfinal foton som vanligt!
Hörde på TV att vintern nalkas...får klippa ner litet i trädgården idag, fint väder! Ingen julstämning!
Kram
Fia

Svar: God förmiddag! Just nu sol över Stockholm så jag får skynda på ut. Julskyltningen på NK var rolig att se och just en måndag var det inte heller trångt framför fönstern. Skönt så! Och det gick fint att fota utan för mycket skuggor.
Antar att du då får en del av din dagliga motionsdos genom trädgårdsjobb.
Skönt att vara ute dessutom!
Kram!
Ditte

Ami

Vad roligt att se den fina julskyltningen!
En del av sakerna kände jag igen sen jag var barn :)
Ha en trevlig dag
Kram

Svar: Det var verkligen en historisk kavalkad och en annorlunda julskyltning där tomtarna inte var i fokus. Kul att du också kände igen dig i en del saker.
Sol här idag så nu blir det till att se var fötterna styr.
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Hipp hipp hurra för julskyltningskavalkaden cicerone ciceronar oss med!
Ingen julskytlningsmänniska är jag egentligen och på tok allt för tidigt i mitt tycke. Skyltsöndagen i dec är mina mått. Detta inlägg "med historiska vingslag" går hem.
Kramar från norr till söder :-)

Svar: Tusen tack! Nej, jag är ingen vare sig jul eller julskyltningsmänniska, men just den på NK tar mig tillbaka i livet och det tycker jag stundtals om. Och visst är det för tidigt! Till advent tycker jag det är lagom. Jag följer "skyltsöndagarna" med stort intresse och tycker det är roligt att se alla olika skyltar.
Sol i Stockholm idag och nu får jag se vart fötterna bär mig.
Stor kram!
Ditte

znogge

Vilken härlig sammanfattning av julskyltningens historia! Man blir sällan besviken på NK:s skyltningar tycker jag utan det brukar vara dels vackert, dels kreativt!

Kram

Svar: Den här julskyltningen var originell och tomtarna var inte i fokus i år. Just NKs julskyltning försöker jag se varje år och har så gjort sedan jag var barn och vi flyttade till Stockholm. Men då var det till första advent och inga tjuvstarter.
Kram!
Ditte

Ghugge

Hej Ditte! Fullkomligt underbart inlägg! Jag älskar NKs julskyltning det har hänt att jag åkt till Stockholm särskilt för att kolla på den och att uppleva Gamla Stan med julmarknad och allt!!
Härligt med nostalgin! Tack för detta och alla fina bilder! Kram

Svar: Tack! Ja, NKs julskyltning är kult och den brukar vara väldigt kreativ. I år var den en historisk kavalkad och det passade perfekt i samband med varuhusets 100 års jubileum. Rolig att se var det. Tror inte Gamla Stanns julmarknad kommer igång förrän första advent. Men säker är jag inte. Och visst är nostalgi trevligt!
Kram!
Ditte

Decdia

Jag såg i söder på stan att de börjat sätta upp julpyntet med. Just nu består det av fyra träd som lindats in med skräniga neonfärger... Hrm. ;)

Svar: Nja, det kan man kanske vara utean. Jag tycker man kan vänta till första advent och skräniga neonfärger tycker jag inte om.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: