Busstur till fots

    
Fint väder och en sol som uppfordrande tittade in genom fönstren och uppmanade mig att lämna det jag höll på med och ge mig ut. 
Och jag var inte sen med att följa uppmaningen. Inga planer alls! Men en fin njutflykt skulle det komma att bli! (Mitt påhittade ord för en "utflykt" som är det där lilla extra...)
Eftet att ha tagit tunnelbanan till Centralen och gått Vasagatan fram till Norrra Bantorget så fortsatte jag vidare längs Torsgatan till St. Eriksplan. Massor av nybyggnationer; både bostäder, restauranger och hotell har vuxit upp som svampar ur jorden. Och väl vid St. Eriksplan vek jag in på en för mig gammal välkänd gata, Rörstranddsgatan, en gata som går i en båge mellan St. Eriksplan och Karlbergsvägen.
Jag kom att tänka på alla de år då jag bodde i Solna, Huvudsta, och tog buss nummer 5 som slingrade sig fram på små och krokiga vägar, passerade Karlbergs Slott, pressade sig genom den jättesmala stentunneln upp till Rörstrandsgatan, mot St. Eriksplan och sin sluthållplats vid Norra Bantorget. 
Utan att jag egentligen närmare tänkt på det så var det på denna buss färdväg jag var.
 
Början av Rörstrandsgatan mot St. Eriksplan.
Här finns mängder av små rara specialbutiker och det är lätt hänt. att slinka in i några.
I övrigt är nog Rörstrandsgatan Stockholms mest restaurangtäta gata.
Mellan St. Eriksplan och Norrbackagatan (där Rörstrandsgatan delar sig, en sträcka på ca 500 m)
räknade jag till 25 olika restauranger, barer och caféer. Och jag har säkert missat några...

Är det tomtebrist så finns många butiker med dessa.
 
Ännu i mitten av 1800-talet var det här området i Vasastan en lantlig trakt. Just namnet Rörstrandsgatan härrör från den medeltida byn Rörstrand som låg där gatan har sin början.
Förstavelsen "rör" betyder att det vuxit vass i närheten och det gör det än idag, i Karlbergssjön, en del av Mälaren.
Gatan utgjorde gräns till till porslinsfabriken Rörstrand som tillverkade porslin från 1720-talet och fram till 1920, då fabriken revs.
Kvar finns idag "Rörstrands slott" som sedan länge inhyser lokaler till Filadelfiaförsamlingen i Stockholm.
 Jag förtsätter mot den gamla tunneln för jag vill gärna se om det finns någon vass i sjön.
 
Lika bra att gå igenom den gamla buss och bilvägen, genom tunneln.
Idag är det inga motorfordom som kör här och det känns betryggande.
Men man får se upp med cyklister!
 
Tunneln är förlängd med ett nybygge för att man ska kunna gå/cykla under Klarastrandsleden
som leder ut/in från stan.
Vacker belysning är uppsatt för att öka trivsen och den var hel....
 
Efter tunneln, finns sedan många år tillbaka en gång/cykelbro över Klarastrandsleden. Jag går över och  fortsätter en bit till.
 
Snett framåt ser jag något för mig mycket bekant, Karlbergs slott,
där jag vistats mycket som barn.
 
- och snett bakåt  finns St. Eriksbron och Kungsholmen.
 
Jag fick också syn på "rör", (vass) i Karlbergssjön, en del av Mälaren.
 
 Dags att gå tillbaka och nu på andra sidan av Rörstrandsgatan. En hel del att se där också. Jag stannar ofta;
minns och njuter av att jag fortfarande känner mig hemma här i trakterna, utan att jag bott just här. Men i Vasastan har jag ändå bott och i Solna, grannkommunen.
 
 
Undrar om cyklarna hör till de som renoverar bygget.
För visst blir man stark av både cykling och att renovera. 
Men kanse är det pendelcyklister. Karlbergs station ligger i närheten. 
                                            
Nostalgi! Både tomtarna, böckerna och porslinet. Men populärt igen.
 
Det gamla Rörstrands slott disponeras sedan länge av Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, 
och  är en också utmärkt konsertlokal med fantastisk akustik.
(Jag har lyssnat på fler gospellskonserter här och även andra musikevenemang.)
 
Den sena eftermiddagssolen lyser upp och jag tar mig åter mot Söder efter dagens "njutflykt".
Men det blir med buss!.
 
 
 
Tove Olberg

Så härligt med busstur till fots ... minnen för dig och lite nytt för mig! Belysande bilder!
kram i tisdagskvällen!

Svar: Det är kanske lite ovanligt med en busstur till fots, men sådant är också trevligt. Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Tusentack för promenaden, ingen berättar som du....
Kvällskram ❤

Svar: Tack! Och roligt att du gick med.Förmiddagskram!
Ditte

Torrebloggen

Vilken härlig "busstur"! Fina bilder!
Kram!

Svar: Tack! Ja, Stockholm i sol är nästan oslagbart! En jättefin "njutflykt" blev det verkligen. Sol idag också så bäst att passa på att ge sig ut.
Kram!
Ditte

Birgitta S

Vilket fantastiskt bra ord du låtit se dagens ljus, njutflykt! Blir sugen på att göra en njutflykt till Stockholm och promenera runt i kvarteren du så fint skildrat i både ord och bild!
Go'kväll!

Svar: Välkommen till Stockholm! Och vill du ha sällskap så hör av dig. Visst är ordet "njutflykt" bra. Använd det gärna!
Ditte

BP

Du har varit på min hemmaplan idag. Ja, jag vet att jag bor i Täby men jag har jobbat i Vasastan i drygt 10 år och strosat i trakterna många gånger. Älskar Birkastan, Rörstrandsgatan med omnejd. Å visst är Rörstrandsgatan Stockhoms tätaste restauranggatan. Om du gillar Fish'*n chips som är godare än i England (enligt min engelska make) testa Backpipers Inn. Gillar du asiatisk mat så är Raw mittemot Filadelfiakyrkan ett måste. Å på tal om Filadelfiakyrkan så ska jag gå på Stjärnjul (googla) och kolla bland annat min kollega som sjunger för Rönninge Show Chorus (googla) - regerande världsmästare i Barbershop snart. Kan vamt rekommenderas!

Svar: Vad roligt att Birkastan är lite av dina trakter. Efterso jag är uppvuxen i Huvudsta, Solna, så tog bussen den här vägen innan Klarastrandsleden kom till. Men jag har också bott i Vasastan i ett par år och då var jag här mer ofta än nu. Tack för dina restaurangtips och båda har jag provat. Jättebra restauranger. Raw besöker jag nog mer ofta och då till lunch. Mysigt att sitta ute där under den varmare årstiden. Äben "Dalanisse" på Norrbackagatan gillar jag i restaurangväg. Vad trevligt med "Stjärnjul"! (Har just "googlat) DEt är länge sedan jag varit på någon konsert i Filadelfiakyrkan eller julkonsert över huvud taget eftersom vi sällan varit hemma dessa tider, så tack för ett jättebra tips.
Sol över huvudstaden idag också så nya motions/trevnadsrundor väntar.
Önskar dig en trevlig onsdag!
Ditte

Znogge

Vilken trevlig tur du kom ut på! Tomtarna där i fönstret känner jag väl igen och ett par av dem finns här hemma. Så några tomtar på loftet har jag ;-)

God morgon!
Kram

Svar: God förmiddag! Ja, visst är det trevligt med några tomtar på loftet. Här hade de fått en mer säljande roll....Birkastan är väldigt trevligt och lite av mina gamla hemtrakter. Solna gränsar ju här till Stockholm. Var ett tag nu sedan jag var här.
Sol i Stockholm idag också så snart dags att ge sig ut.
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Roligt att se dina bilder på din resa :) Känner ju igen en del sen förr.
Bodde ju också i trakterna en gång på forntiden :-)
Kram P ♥

Svar: God förmiddag! Ja, dessa kvarter är mysiga. Finns ju gott om sådana i stan och jag gillar ju att gå omkring. Kul att du känner igen dig! Antalet restauranger här har ökat de senaste åren och det ger ju också liv till Rörstrandsgatan.
kram!
Ditte

Fia

Trevlig stockholmspromenad som alltid med dig! Och vilken fin solskensbild i slutet. Och vem har inte tomtar på loftet :-)
Kramar!
Fia

Svar: Jodå, tomtar på loften har vi nog lite varstans....Trevligt att variera promenaderna och att byta stadsdel. Birkastan gränsar ju till Solna där jag bott i många år. Dessa kvarter är sig lika även om mångder av nya restauranger dykt upp.
Kram!
Ditte

Ama de casa

En rejäl prommis! :-)
Kände igen böckerna och figurerna, men inte porslinet :-)

Svar: Att promenera i Stockholm i fint väder är extra härligt, men tyvärr blir det mörkt nu redan vid 15.30 så man får raska på ut. Och i promenadväg finns många valmöjlighter. Porslinet tror jag är både det finska Arabia och en del Gustafsberg. Men man kan inte känna igen allt.
Ditte

Veiken

Oj, vilken promenad! Jag inser mer och mer när jag följer med på dina promenader att jag nästan ingenting vet om Stockholm. Nåja, centrumkärnan där alla andra har varit, är "mitt" Stockholm! Tur att du finns så jag kan se mer! Kram

Svar: Det är alltid trevligt när du är med och visst är det trevligt att se lite "nytt!.Jga upplever också detta när jag är med dig både i Göteborg och andra delar av västkusten där jag inte varit så mycket.
Även Thailand och andra resor och upplevelser du gör delar jag väldigt gärna. Berikande och väldigt trevligt.
Kram!

Ditte

Eva`s blogg

Härligt med turer i staden där du tar med oss :) super fint o fina tomtar skoj att få mer info om staden tack för det fina du kram kram

Svar: Det blir ett antal rundor här i stan och promenader är en bra form av motion och man får ju se och uppleva mycket under vägs. Kul att du hängde med.
Kram!
Ditte

Ami

Vilken fin tur du tog med oss på!
Önskar er en fin onsdag!
Kram

Svar: Stockholm är fint och är det sol så blir stan ännu bättre. Roligt att du följde med. Tror vi blev en hel grupp som via bloggen tog oss runt här i Birkastan.
Kram! Solen här har nu övergått i dimma, så tut jag var tidig i morse.
Ditte

Anette

Vilket bra ord, njutflykt, det ska jag lägga på minnet.

Svar: Ja gör det! Ordet är väldigt användbart!
Ditte

Ghugge

Tack för en härlig promenad som berikar en! Mycket av det jag ser på dina bilder känns igen sen min tidiga ungdom då jag bodde som många andra i Stockholm för tag. Ha det gott! Kram

Svar: Vad roligt att du känner igen dig här i trakterna. Och trevligt att du var med!Kram!
Ditte

marga

Men va' lustigt! Jag har alla tomtarna på bilden utom två stycken. Undrar om de kommer upp i år? Vill helst skjuta julen ifrån mig. Den står mig nästan upp i halsen. Adventsstakarna kommer upp. Dem gillar jag mest. Vad du orkar gå! Energiknippe där! Kram!

Svar: Va roligt att du har tomtarna. De är nog väldigt populära och lite "kult". För min del kan "tomtedjävlarna stanna där de är". Men advetntljusstakarna plockar jag gärna fram . Ja, julen tar jag lätt på numer...Och jag går gärna så länge jag kan...
Kram och tankar!
Ditte

marga

Kul att få skratta åt "tomtedjävlarna"! Här blir det också väldigt lätt. Tar hem catering på julafton och sen är det "klarrt". Tänker på min mamma som slet så till julen. Tänk om hon hade sluppit! Vi har tur. Kram!

Svar: Catering låter perfekt! Här blir det enkelt i matväg och kanske får någon "tomtedjävel" komma fram. Jag har en gammal tomteljusstake och den får nog vara med, plus ett par till.
Visst har vi tur som inte längre har kraven på att allt skall vara "hemgjort".
Kram!

Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: