Varvet runt

    
Det är Norges nationaldag, den 17/5. Inte direkt något firarväder om man tänkt sig utomhusaktiviteter.
Regnet vräker ner över Södermalm. Enstaka båtar är på väg i och ur Slussen med frusna besättningar, några hurtiga joggare spänstar fram längs kajen och en del tappra hundägare tar sig fram i rask promenadtakt.
Jag hade planerat en tur till Solna kyrkogård för det är lite av en tradition att lämna blommor i blått, vitt och rött på mina föräldrars grav denna norska nationaldag. Men jag avvaktar ett tag. 
Regnet kanske ger med sig och om inte, så får det bli ett besök senare i veckan. För visst det är tanken som räknas...
Gårdagen bjöd på växlande molninghet och en långpromenad, "varvet runt Sjöstaden", till Sicla i Nacka kommun och tillbaka, så idag kan fötterna få vila sig i form.
 
En kort promenad längs kajen till Barnängsbryggan i Norra Hammarbyhamnen, området där vi bor. 
  Här kan man ta färjan Emeli, över till Hammarby Sjöstad (eller Södra Hammarbyhamnen, som området också kallas.) Färjan är kostnadsfri  och går i en triangel; Lumabryggan i Hammarby Sjöstad, Henriksdalsbryggan i det ganska nybyggda området Henriksdal och Barnängsbryggan på Södermalm. 
 
Ofta är det många resenärer som tar färjan över till Södermalm, bekvämt och smidigt.
Vid färjeläget finns sedan bussar för vidare transport in mot stan eller till tunnelbanan. 
 
Södermalm på andra sidan vattnet och till vänster i bild skymtar Sofia kyrka.
Hammarby Sjöstad hör till Sofia församling och räknas följaktligen till Stockholms innerstad.
(Vattnet här är en del av Saltsjön och kallas Hammarby sjö.)
 
Sjöstaden var på 1990- talet tänkt att byggas som en OS -by, men något sommmar- OS i Stockholm blev det ju inte. Däremot byggggdes området ut och i början av 2000- talet var de första lägenheterna klara och inflyttningen kunde börja. (Här finns en del hyresrätter men största delen av lägenheterna är bostadsrätter.)
När Sjöstaden planerades var tanken att många äldre skulle flytta hit, men så blev det inte, utan många barnfamiljer sökte sig hit. Bristen på förskoleplatser och skolor har länge varit stor och är så fortfarande,
men under pågående utbyggnad. Många barn pendlar för närvarande in till stan till sina förskolor och skolor.
Man beräknar att hela Sjöstaden skall vara utbyggd 2017 och då skall 35 000 bo och arbeta inom området.
 
Det finns gott om restauranger och caféer längs kajerna. 
Och i Sickla kanal ligger många båtar redo för att ge sig ut. Perfekt att ha en båtplats framför sitt hus.
(Dyrt visserligen, men väldigt praktiskt.)
 
Sluss finns också. Vattnet rinner från den högre belägna Sicklasjön,
genom Sicklaslussen till Sickla kanal och vidare till till Hammarby sjö; Saltsjön.
 
Lite otydligt....Men Hammarbybacken används inte bara för skidåkning om vintern utan också för
cykling utför.  Och varför inte ta med cykeln upp i liften när man kan ta med skidor.
Att man alldeles intill varnar för "svag is" kanske innebär att man också tänkt sig en simmande cykel.
 
Sicklasjön, en av de fem sjöar som ligger i Nackareservatet, ett friluftsområde som består av 829 ha mark och
100 ha vatten, där fem sjöar ingår. Inom området finns flera friluftsanläggningar, löpspår/skidspår och diverse badplatser. Helt klart en oas och bara några km från den brusande huvudstaden.
 
Vi drog oss ut från Nackareservatet och kom återigen ut på asfalterade gator som tog oss till Sickla Köpkvarter. Snabbt uträttade vi våra ärenden och tog vägen hem via Henriksdalshamnen.
Globen reser sig bakom Sjöstaden.
 
Även här finns båtplatser för de boende. Alltså om man har båt...
Såg ut att finnas lediga platser dessutom.
 
Färjan kom, går varje kvart; vårt varvet är slut och vi är hemma på Södersidan igen.
 
  (Inlägg nr 80 i #blogg100)
                                                                               
 
 
Fia

Ni bor verkligen nära naturen och ändå så centralt! Praktiskt med färjan! Nackareservatet är ju jättehärligt, vi har ofta varit där med Edvin och hans föräldrar, en fin promenad till en liten badsjö nära en golfbana. Tack för guidning och fakta!
Här i Västerås upphörde regnet för ett par timmar sedan men vi har endast 6 gr. Kom just in från en promenad i vinterjacka!
Har nu bokat två svängar till Torre!
Kram
Fia

Svar: Här regnar det fortfarande! Så ingen direkt långpromenad idag. Men vi har varit och ätit lunch hos vänner så ut kom vi. Visst är det fantastiskt med Nackareservatet i närheten och kul att ni också varit där.
För barnen finns det en hel del att titta på och leka med. Och inga bilar...
Kul att ni bokat två svängar till Torre. Vi har ännu inte kommit till hösten...
Ha dte gott!
Kram från ett regningt Stockholm.
Ditte

Tove Olberg

Underbara turer du gör! När jag såg bilden med skidliften så tittade jag lite x:a, var också ute på långpromenad i går och gick uppför Vitbergbacken, och så likt det såg ut. Jag tar de där stigningarna i branta backen emellanåt så jag få lite flåskondition ... . Hoppas regnet ger med sig så du kan ta din tur till Solna.
Kram

Svar: Turerna går att variera och beroende på väder och humör gör jag det. Jag bor ju mitt i stan men har så nära även till naturen och ibland är det skönt med tystnaden i skogen. Tyvärr är det heldagsregn så det känns inget vidare att åka till kyrkogården idag. Men jag har ordnat lite extra här hemma i tankesmedjan idag, minnenas kavalkad, så jag nöjer mig med det. Det blir en tur i veckan i stället...
Bra jobbat att du tagit dig uppför Vitbergsbacken och lite flås sägs vara bra att få till...
Kram!
Ditte

Annika

Tycker att det har varit skönt ute i dag trots att det regnat. Fina bilder på vårt vackra Stockholm.
Kram

Svar: Jag hade på mig för lite kläder och frös. Men det får jag ändra på om regnet fortsätter. Bra kläder är viktigt och det får jag skaffa....Och regn skall vara bra för både hy och hår. Får prova och se om det stämmer.
Kram!
Ditte

Ami

Visst är det tanken som räknas! Och vädret måste väl bättra sig under veckan, eller?
Fast jag är osäker när det gäller Helsingborg i alla fall. Tittade på vädret och nästan hela veckan ser ut att bli regnig och grå....Men vi hoppas de har fel :)
Kram

Svar: Tur att man inte ska på tältsemester...Här ser det ut att bli mer uppehåll och solchanser framåt onsdag. Alltid något att hoppas på. Tänk, så mycket man kan dona med inomhus....(Skämt....) Kram!
Ditte

Torrebloggen

Härliga bilder! Vilken härlig promenad vi fick vara med om!
Ha det så bra!
Kram!

Svar: Här är det fint att gå och verkligen omväxlande. Och ännu trevligare om solen skiner och det är varmare. Men man kan inte få allt.Kram!
Ditte

Comsi ComsaHi hi hi... "simmande cykeltur! :-))

Det är så himla fint där i Hammarby Sjöstad vid vattnet och bryggorna.
Regnet fortsätter till onsdag då får vi lite sol och hela 16 grader, det sista skrivet med lite ironi... :-)

Godnattkram och sov gott! ♥

Svar: Häär är trevligt att gå och helst när det är uppehåll och lite sol. Men då håller vi tummarna för onsdag och +16. Toppen!Kram!
Ditte

Susan

Hola! Både J och jag gillar Hammarby Sjöstad! De har verkligen lyckats förena natur, vatten och stadsliv med fina och funktionella bostäder! Vi kollade (och även budade) på några lägenheter där innan vi slog till på vår nuvarande bostad.

Ja fy vad det har regnat idag! J skulle ju cykla långt men redan efter 10 minuter "chippade" skorna av vatten - trots det höll gänget ut i 5 mil. ;)

I morgon är det "grottekvarnen" igen. Har "smygstartat" veckan ett antal timmar redan idag - måste göra det i princip varje vecka för att hinna med. 40 timmars arbetsvecka räcker inte till för vad jag måste leverera... Drömmer om en salladsbar i sommarstugelandet!

I morgon hoppas vi på uppehåll! Sol kanske är för mycket att be om! ;)

Kram//Susan (Bambumannen hade helt säkert hälsat - om han hade varit vaken! ;) )

Svar: Vi får nog till vår promenad så småningom. Men i detta väder som varit så var det lika bra att ta den senare...Bra gjort att cykla så långt i detta regn. Men blir det regn till Vätternrundan så har J regnträning i benen och skorna....
Förstår att du har mycket att göra och denna dag var det kanske helt ok att jobba en del. Uteverksamheten var inte så lockande. Jag provade en lightversion.
Den där salladsbaren låter trevligt, men tiden kommer .....
Kram och klappa på "Banbumannen". Förstår att han är trött efter dagens dagsverke.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Vilken runda ni gjorde! Som vanligt vackra bilder.
Här är det som vanligt soligt och varmt, fortfarande ca 20 gr.
Jag fick följa med snälla Carina och Horst till marknaden i Quesada. Jättetrevlig dag har jag haft.
Håller på att kyla ner sovrummet innan läggdags.
Kramar till er båda/A-K

Svar: Gokväll! Trevligt med en tur till Quesada och marknaden. Där har jag inte varit. Låter trevligt med sol och lite varmare än vad vi har det. Men det går ingen nöd på oss. Inte alls.
Här behövs inget kylas ner, baar att öppna och vädra.
Kramar från oss.
Ditte

Marja

Tack för en trevlig rundtur i trakter som jag delvis känner väl. Jag tror det var 2002 som exet flyttade in i en nybyggd tvåa i Hammarby Sjöstad... på Korphoppsgatan. Jag lånade hans lägenhet redan då och trivdes väldigt bra. Emelie gick då bara mellan Lumabryggan och Barnängsbryggan och den tog vi oftast till Södermalm. Annars var det ju Tvärbanan som gällde. Jag antar att Sjöstaden har förändrats mycket sen dess. :)
Kram! :)

Svar: Sjöstaden har verkligen förändrats och blivit mer levande. Och nu har dessutom Henriksdalsområdet kommit till. Korphoppsgatan passerade vi...Nu går det även båt, ( här får man betala) från mars -oktober och en gång i timmen från Sjöstaden, via Barnängsbryggan, Henriksdalsbryggan och vidare till Vikingterminalen, Allmänna Gränd och in till Nybroplan. Trevligt att ta sig den vägen när det är vackert väder.
Kram från ett mulet Stockholm.
Ditte

Znogge

Ni bor verkligen i ett trevligt område. Centralt men samtidigt med närhet till naturen. Jag är inte ett dugg förvånad över att det blev unga och barnfamiljer som sökte sig dit!

Självklart är det tanken som räknas!

Kram och god morgon :-)

Svar: God förmiddag! Visst bor vi bra, inne i stan och med nära till vatten och natur. Hammarby Sjöstad är trevligt och nu har de även fått en hel del närservice med butiker och annat. Men skolor och förskolor är fortfarande en bristvara. Trevlig måndag önskar jag dig.
Kram!
Ditte

Geddfish

Så tog jag din fotopromenad nu här på morgonen! Älskar kort med vatten och båtar och fina grönområden!
Ha en fin måndag, jag fick tillbaka solen idag hos mig! Kram!

Svar: God förmiddag! Trevligt att du fått tillbaka solen. Här verkar den ha sovmorgon och kommer kanske senare idag. Den verkar att ha mycket att stå i just nu. Visst är vatten, båtar och grönska en bra kombination?
Trevlig måndag önskar jag dig.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Trevligt att se bilder från Stockholm! Men värst vilket trist väder ni har...!

Svar: Vädret kunde vara varmare, i går kväll +3....Kanske tittar solen fram genom de grå molntussarna på eftermiddagen, hoppas i alla fall.
Men Sockholm är fint ändå och än finare när solen visar sig.
Ditte

Annika

Känner att vi måste nog ta en helg där vi gör Stockholm. Finns ju så mycket att se. Älskar att promenera och bara titta på alla fina byggnader och Lennart älskar ju båtar.
Ha u en fin dag och hoppas att solen skiner även på dig idag.
Kram

Svar: God förmiddag! Tyvärr mulet ute just nu, men dagen har ju bara börjat. En helg här när det blir lite varmare och solen har kommit i gång tror jag ni skulle njuta av. Båtar finns det gott om och byggnader likså....Önskar er välkomna till huvudstaden och passar det så hör gärna av dig.
Kram!
Ditte

Birgitta S

Hej!
Min man och jag lämnar/säljer vårt sommarhus i Roslagen om två veckor. Vi planerar då att skaffa en lägenhet i Torrevieja. Du må tro att jag surfat runt många timmar hos olika mäklare. Av en tillfällighet hittade jag Din blogg och har sedan med stort nöje följt den. Att det sedan visade sig att vi är nästan grannar i Stockholm fick mig att tänka på en bok med titeln "Slumpen är ingen tillfällighet". Visst är världen liten. Dina promenader är också våra.
mvh
Birgitta

Svar: Hej Birgittta! Välkommen hit! Tack för fina ord!Ja, utbudet i Torrevieja är ganska stort och det är roligt att leta bostad. Hoppas ni hittar ett område med en lägenhet/hus ni vill ha.
Vi trivs väldigt bra där och pendlar mellan Söder och Torrevieja.
Om du inte ännu har tittat in på Spanienforum så rekommenderar jag det, då man kan ställa frågor, få svar och läsa många bra tips och råd. Och att anlita en "egen" advokat i samband med köptet är också viktigt, oavsett mäklare.
Önskar er verkligen lycka till och hoppas vi ses.
Trevligt att vi nästan bor grannar så titeln "Slumpen är ingen tillfällighet" passar ju extra bra.
Trevligt att vi har genensamma promenadområden och kansk ehar vi redan stött på varnndra....Eller också gör vi det snart.

Ditte

Ama de casa

Ni bor så himla fint till :-)

Svar: Tack, ja vi trivs här. Det är både mitt i stan och nära till natur och vatten så det mesta finns i närheten.
Ditte

Bosse Lidén

Tack för promenaden och de fina bilderna, men jag hade önskat dig fint väder på Norges "firardag", under ett besök på Solna kyrkogård. Det borde varit inskrivet i väderlagarna. Klem på dig.

Svar: Trevligt att du gick med! Tror jag får göra ett sådant tillägg för det verkar behövas. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: