Stockholm i delar

    
 Stockholms består av olika områden och var och en har sin charm, mer eller mindre. City, egentligen nedre Norrmalm, med områdena runt Sergels Torg tycker jag är trista och här skyndar jag oftast förbi.
Gamla Stan, staden mellan broarna, platsen där Stockholm grundades på 1200-talet, var den egentliga staden i motsats till malmarna: Södermalm, Norrmalm, (idag City och Vasastan) Västermalm (nu Kungsholmen) och Östermalm.
Själva ordet malm är släkt med ordet mala (mala mjöl) och Brunkebergsåsen och Stockholmsåsen, gamla rulllstensåsar, gav upphov till benämningen "malmarna" för mala betyder grusmark/sand.
 
Gamla Stan är både historiskt och charmigt, allra helst om man kommer bort från de mer turisttäta gatorna. Här strosar jag ofta omkring och har hittat många pärlor både i form av gränder, parker, caféer, kyrkor, gamla hus och restauranger.
Vasastan, blev en egen stadsdel 1926 och tillhörde tidigare Norrmalm som finns omtalat redan 1288. Norrmalm blev 1602 en egen stad, men redan 1635 uppgick den i Stockholm, alltså Gamla Stan. 
Vasastan är med sin småskalighet, charmiga gator, antikaffärer, parker, småbutiker,  restauranger och caféer en stad i staden där det är lätt att känna sig hemma och många människor i olika åldrar söker sig gärna hit. (Ja, till hela Stockholms innerstad...)
Vasastan  är mina gamla hemtrakter och förutom att ha bott i stadsdelen så gick jag också i gymnasiet här på den tiden det begav sig.
Då var det att ta bussen från Huvudsta i Solna till Norra Bantorget, kila förbi LO-Borgen och rusa uppför Tegnergatan till Tegnerlunden, dit jag var tvungen att hinna innan skolans portar slogs igen klockan 08.30. (För att öppnas efter morgonsamlingen i aulan och man blev då uppskriven för sen ankomst. Tre sena ankomster och det blev en hemanmärkning som föräldrarna skulle skriva på. Och med tanke på deras punktlighet och förslag om att jag skulle ta en tidigare buss, kändes det där men hemanmärkning inte alls lockande.)
Kungsholmen, i västra Stockholm, tidigare  Västermalm, består i sin tur av olika stadsdelar och är nog den del av Stockholm som jag är minst bekant med.  Ön är omgiven av Mälarens vatten, trevliga strandpromenader, mysiga miljöer och många parker så tror jag att jag skall utforska denna "holme" betydligt mer.
Fram till 1700-talet var ön i princip obebyggd men redan på 1400-talet fanns ett Gråbrödrakloster här,"Munklägret" och då kom också en bro att leda hit. År 1672 fick holmen namnet Kungsholmen och en egen församling bildades.
Södermalm, är sedan 11 år "min stadsdel", det känns så. Men när jag flyttade hit från Vasastan så kände jag till väldigt lite om Söder. Men det är en levande stadsdel och det alla årstider. Här blir det inte alls öde på sommaren som det kan bli i andra stadsdelar när de boende flyttar ut till sina lantställen, utan det är ett piggt folkliv. Ibland alltför piggt.
Söder har blivit lite av en kulturstadsdel eftersom många författare, skådespelare, artister och mediefolk har valt att bosätta sig här. Men Söder var från början en verklig arbetarstadsdel dit folk flyttade på 1800-talet när industrialiseringen kom igång ( se Fogelströms böcker) och fortfarande är blandningen av människor som bor här stor.
Katarina Bangata är  den folkrikaste gatan i Stockholm med ca 30 000 personer som bor på 1 km2, kan jämföras med Paris där snitttet i innestan är 25 000 personer/km2.
 Men många barnfamiljer väljer att bo kvar i trånga lägenheter eftersom trivseln är stor.
Det ursprungliga namnet på Söder är Åsön, ett passande namn, eftersom Stockholmsåsen går tvärs över ön och gett den kuperade terrängen.  
Först på 1600- talet byttes namnet Åsön ut, men än idag finns Åsöberget och Åsögatan kvar från den gamla tiden.
Södermalm var den av malmarna som tidigast bebyggdes och på 1300 talet kom Maria Magdalenas kapell och församling till.
Men nu över till Östermalm.
Jag hade bestämt lunchträff med min väninna Agneta och vi sågs vid Östermalms Saluhall. Men se där var det riktigt trångt så vi tog oss mot Stureplan och Sturegallerian. (Ja, detta efter att ha försökt få bord på tre olika restauranger utan att lyckas)
 
Stureplan fredag eftermiddag. Inte en stol ledig på uteserveringen vid Sturehof klockan 15.
Förkortad arbetstid vid fint väder, verkar det som. Kanske semester?
 
Inne i Sturegallerian hade vi flera restauranger att välja på och valet föll på "Sturebaren".
Ingen trängsel alls.
 
Franskinspirerat blev det, en "galette" fylld med salami, spenat och gorgonzola.
Perfekt lunchmat! Och väldigt gott! Här blev vi sittandes länge och hann avhandla det mesta.
Verkligen trevligt med luncher på stan med goda vänner.
 
Vackra hortensior placerade i gamla, målade drickabackar drog till sig våra ögon.
 
Innan vi skildes åt för dagen blev det ett besök på Sturegallerians matmarknad. Här fanns en läcker fisk och skaldjursdisk, härligt fräscha grönsaker, en kött och delikatess disk (med en del färsiglagdae rätter att köpa med sig) och ett bageri.
Om hungern eller önskan att få något att bita i finns i mitten en bar där det förutom drycker kan beställas mat som då levereras från Sturehof. Väldigt praktiskt. Alltså en saluhall i miniatyrformat.
 
Tydliga priser var utsatta på alla varor. Gillas!
 
Verkligt läcker frukt och grönsaksdisk och just nu fylld av vårens primörer.
 
Östermalm kallades tidigare Ladugårdsgärde för i området fanns fyra kungsladugårdar och var ett omtyckt lantligt utflyktsmål en bit utanför staden. Den första stadsplanen kom till 1640 och gällde gatorna kring Östermalms Torg. Så småningom flyttade många militärer med familjer till Ladugårdsgärde och stadsdelen blev känd för att vara både fattig och smutsig. 
Men på 1800-talet började många hus att byggas om, nya kom till och 1885 bytte stadsdelen till namnet Östermalm.
Ladugårdsgärde, eller Gärdet som man säger,  lever kvar som namn och är sedan 1926 namnet på den stadsdel som går norrut från Valhallavägen och österut från Lidingövägen.
 
(Inlägg nr 96 i #Blogg100)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Veiken

Om du inte rymde så ofta till Spanien, så skulle du vara en perfekt guide på Stockholmsvandringar och jag skulle gärna gå med och njuta av allt du kan förmedla!! Kramar

Svar: Ibland så rymmer jag, så är det. Och just idag med en regnig eftermiddag blir jag mer rymningsbenägen. Kommer du mot dessa trakter så kan vi väl ta en Stockholmsvandring tillsammans.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Tack för all denna Stockholmsinfo! :-)

Galette... Åh vad gott! Tur att jag just har fått korv och mos hos Ali :-)

Svar: Galetten var jättegod och länge sedan jag åt en sådan, men korv med mos hos Ali är gott det också.
Ditte

Znogge

Jag tycker mycket om Stockholm som stad och blev i forntiden antagen till en utbildning där. Men jag tackade nej och stannade på hemmaplan. Däremot bor min kusin med familj där och även barnens nästkusin. Min mammas gamla faster bodde på Banérgatan och hos henne övernattade jag ofta när jag var i Stockholm. Gratis, centralt och bra :-)

Så trevligt det såg ut inne på restaurangen och hortensiorna var verkligen dekorativt placerade.

Önskar dig en fortsatt bra lördag!
Kram

Svar: Var nog lika bar att stanna på hemmaplan...Du har ju tiden på dig!Banérgatan på Östermalm passerar jag ibland när jag skall till sjukgymnasten. passar på att ta olika vägar för att upptäcka saker jag inte lagt märke till tidigare. Väldigt praktiskt med släktingar som bor centralt.
Sturegallerian är trevligt och luftigt, med många restauranger, caféer och butiker.
Nu har regnet infunnit sig så mina dagsplaner ändrades.
Trevlig lördag önskar jag dig också.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Håller med Veiken!
Så kunnig om ditt kära Stockholm. Så trevligt att få ta lärdom.
Fina bilder som vanligt!
Kram till er båda/A-K

Svar: Tack! Vad trevligt att du tycker det. Det är ju bra att ha en susning om varför saker och ting/platser heter som de gör.
Kram från oss!
Ditte

Comsi ComsaVill jag veta något om min stad så går jag bara till Ditte och läser, tihi.....

Regnig blöt kram från en dränkt katt. ♥ (Varsågod) ☺

Svar: Blött är det förvisso idag! Kanske kan vi slå ihop våra kloka och kanske blöta huvuden och få till något riktigt roligt framöver. Blöta Söderkramar från mig.
Ditte

Decdia

Har du läst Årstafruns dolda dagböcker? Jag gillade verkligen den och jag kan tänka mig att den är ännu roligare att läsa om man vet vilka plaster som hon skriver om. :)

Svar: Nej, jag har läst om Årstafrun för länge sen i en bok av Lars Widding, men jag skulle gärna läsa "Årstafruns dolda dagböcker" och Rehnstiernas gata, döpt efter Årstafrun, har vi här i närheten, men jag hitintills inte funderat över namnet. Men nu gör jag det, för Märta Helena Reenstierna vill jag veta mer om. Tusen tack för tipset.
Ditte

Moi

Så mycket och så intressant information.
Gamla stan bodde jag då och då i när jag var uppe Stockholm på "tjänsteärende".
Så gamla stan är väl den enda delen av stan som jag har någorlunda grepp om.
Tack så jättemycket.
Kram

Svar: Tack för att du följde med även på denna tur. Trevligt med ditt sällskap!Gamla Stan är så fint och roligt att du kunde bo där, i det riktiga Stockholm. Men det finns också mycket annat här som också berikar.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Läckra skaldjur du visar! För vår del blev det "spagetti vongole" till middag idag (men med frysta spanska coquinas-musslor). När det gäller Stockholm har jag bott i (i denna ordning): Åkersberga, Vasastan (St. Eriksgatan), Sundbyberg, Solna... ;)

Svar: Då har du hunnit med en del. Och visst är det roligt med variation. Nu har ni ju hela Europa som bas och det är läckert.
Ditte

Marja

Stockholm i ett nötskal. Du är duktig på att få ihop det så det blir både informativt och intressant. Östermalms saluhall är ju en pärla . Någonstans i närheten finns en fantastisk vegetarisk restaurang som Johanna tog mig till en gång.
Varje gång jag är ute och går på söder ser jag kändisar. Ganska kul.
Ha en trevlig helg! Kram!

Svar: tack för vänliga ord. Ja, Stockholm är spännande på många sätt.Visst är det svårt att inte se "kändisar" på Söder, men många har ju sina hemtrakter här. Östermalms saluhall skall renoveras och den skall så småningom flyttas till tillfälliga lokaler på Östermalms torg. Ovanpå Östermalmshallen låg förut en helt vegetaris restaurang men har nu bytt ägare och har ett mer asiatiskt koncept. Var nog lite bättre förr.
Trevlig resa och njut!
Kram!
Ditte

Hanna Karlsson

Intressant läsning!

Svar: Tack! Trevligt att du hängde med.
Ditte

Tove Olberg

Det var roligt att läsa om "malmarna" och få den översikten .... Stockholm tar aldrig slut nästan ju. Förutom Fogelström så dyker Söderkåkar upp i mitt minne - Sune Mangs och Monica Z också.
Absolut en stad att bo i. Att gå "runt i sin stad" är att få lite helhet och vidga sina vyer. Förr knallade jag mycket runt då jag var nyinflyttad. Tack så mycket än en gång kära Ditte!
Norrifrån kommande kramar där regnet öser ned ... Hoppas det rinner i väg så Pontus slipper det på sin golftävling idag. Jag är inbjuden att ta emot då han kommer runt.

Svar: Tack Tove och visst kände jag din närvaro. Monica Z tänker jag alltid på när västerbrom passeras ja vid många andra tillfällen också. Och Söderkåkar, dessa finns kvar och nära mig dessutom. Härligt!Här är det blåsigt idag men just nu uppehåll.
Hoppas Pontus slipper regnet och att det går bra på golftävlingen. Och du finns med som extra stöd.
Kramar och många tankar till dig min fina vän.
Ditte

Anette

Stockholm är en underbar stad och du har massor av kunskap om vår vackra huvudstad.
Intressant läsning.

Svar: Tack! Stockholm är en favorit och varje kom jag kommer hem hit från resor så tycker jag att Stockholm liksom strålar.
Ditte

Ami

Jag säger som Veiken, vilken perfekt guide du är.
Fängslande och intressant att få vara med på dina rundturer :)
Kram

Svar: Tack, trevligt att du följer med runt i Stockholm. Här finns mycket att se och uppleva och dagarna blir sällan långtråkiga. Kram!
Ditte

Annukka

Intressant! Du hade kunnat jobba som Stockholmsguide. Jag skriver till dig snart. Kram!

Svar: Tack! Jag jobbad som guide i Stockholm i ungdomsåren...Kram!
Ditte

Tina

Åh, så fint! Håller med ovanstående, guide-proffs!

Och hoppas du har en fin dag!

Chao!

Svar: Tack! Visst är Stockholm härligt ! Och i ungdomen var jag guide här i stan. Trots blåst och lite regn har jag en toppendag . Önskar dig en fin söndag.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: