Spåren finns

    
 Mina år i Peking har satt sina spår, många spår och går åt skiftande håll där kultur, mat, språk, erfarenheter, vänner, arbete, upplevelser och resor inom KIna är huvudspåren.
Mat i en annan del av världen är ju ofta något som förenar och många gånger förknippat med minnen, dofter och upplevelser .
Vad gäller den kinseiska maten så är det inte "ett kök" man tänker på vad gäller det smakmässiga. Kina är ett enormt land och maten som serveras i olika delar av landet varierar. Ofta är maten i norra delarna av kina mer rustik och inte så kryddstark, givetvis finns undantag. I de mellersta och södar delarna och vid kusterna är maten ofta mer kryddstark och ju längre söderut man kommer ju starkare kan maten bli.
Jag är överlag väldigt förtjust i asiatisk mat och äter den gärna och besöker gärna asiatiska restauranger även om jag inte befinner mig i Asien. Och några rätter har jag lärt mig att laga och experimenterar då och då hemma för att få till den där rätta smaken. 
Vad gäller den kinesiska maten har jag fått matlagningslektioner av Sofia, min kinesiska lärare, och jag gör framsteg på den fronten.
I Kina kan en meny se ut så här och bilderna brukar motsvara det man får in.
Eftersom det är få "utlänningar" som läser kinesiska tecken
så är det praktiskt att visa vad som kan beställas.
 
På några restauranger kan man få se skickliga "nudeltillverkare".
Nudlar är i stort sett en form av pasta och som kommer i olika modeller.
 
En kinesisk måltid tar tid att äta och man beställer som regel in minst tre olika rätter /person som man delar på. Och vill man ha mer kommer det in. Inga småportioner allstå!
En del restauranger har också det där "lilla extra". På just den här ingick manikyr och handmassage på maten. Och varför inte? Klart man måste prova det.
 
Här har vi gjort vår beställning och man beställer maten tillsammans och delar på allt.
Att var och en beställer egna rätter förekommer inte utan då beställs det mer av det som många vill ha.
Här på en restaurang i Peking. Vännerna Sofia och Emma ser entusiastiska ut vad gäller maten.
(Jo, plastförkläden delades ut eftersom det är en platta mitt på bordet där man i buljong kan koka sin mat efter eget tycke, något som kallas för "Hot Pot".
 
Manikyr efter maten.
 
Eftersom jag fortfarande är kvar i Torrevieja och det även här finns några riktigt bra kinesiska restauranger så kan jag ju då och då matvägen låtsas att jag är tilllbaka i Peking.
Gårdagen var en sådan dag då min kinesiska del av magen verkligen tyckte det var dags för kinesisk mat.
Och vi har verkligen tur, eller kanske är det skicklighet, för bara några hundratal meter från oss ligger restaurang Fu   på Avenida Baleares nr 36. (Öppettider från 11.30 - 16 för lunch och från 18-23.30 för middag.)
Vi har varit här flera gånger tidigare och ibland går vi också hit och hämtar mat för att äta hemma.
Det finns en mycket väl tilltagen à la carte meny och det finns också lunch och middagsmenyer, fyra rätter (flera att välja bland) för ca 8 euro och då ingår även en dryck. Mycket gott och prisvärt! 
 
Extra roligt för mig var att jag fick träna lite kinesiska med personalen. Jag frågade om ett par rätter, vad de innehöll, på kinesiska och fick även svarte på kinesiska. Visserligen såg servitören lite frågande ut för mitt utseende ger inte direkt någon hint om att jag skulle förstå ett ord av kinesiskan.
Fler ut personalen kom då och då ut för att titta på oss och prata med oss, vilket var jätteroligt.
Och visst fick jag mig en dos av Peking med god kinesisk mat mat och en trevlig kväll blev det.
Vi satt kvar länge och njöt innan vi rullade hemåt i den vackra kvällen.
 
 
Ett ar av förrätterna; "birds nest" med strimlad friterad potatis över en räka i en lagom sötstark sås
Soppan smakade också utmärkt.
 
Vi äter med god aptit och de vietnamesiska vårrullarna smakade också bra.
 
Överst kyckling med cashewnötter och längst ner räkor med grönsaker i en god currysås.
 
En vacker kväll!
 
(Inlägg nr.72 i #Blogg100)
 
 
Preciosa

Hej Ditte!
Den där maten ser god ut. Skulle nog Lex gilla verkligen!! Får nog ta dit honom.
Ha en bra resa i morgon!!!Känns konstigt att ni åker :(
Kram P ♥♥
PS. Min dator hänger sig när jag går in på din sida...stannar liksom, går inte att komma varken hit eller dit...Konstigt. Undrar om nån mer har så eller min dator har nåt fel? DS.

Svar: Maten var jättegod, men jag hade också gärna smakat lite starkare kryddning. Men de måste nog anpassa sif efter vad som är ok här för det är ju mest "västerlänningar" som beslker Fu. Konstigt med din dator för ingen annan har sagt att det varit något knepigt med sidan. Får kolla!
Ja, imorgon bär det av mot Stockholm och det blir också bra. Men vi kommer ju snart tillbaka.
Stor kram från oss båda.
Ditte

Ami

Det ser jättegott ut! Och även denna restaurangen har jag nu sparat i mina favoriter :)
Åker ni hem imorgon?
I så fall önskar jag er en trevlig resa!
Kramar

Svar: Tack! Jodå, i morgon bär det av hemåt för ett tag. Trevligt att möta våren i Stockholm också. Men vi är snart tillbaka här igen. Fu är helt klart värt ett besök om man tycker om kinesisk mat. Väl värd att prova.
Kram!
Ditte

Comsi ComsaSå gott det ser ut, jag tycker också om asiatiska rätter.

Jag skrattar lite åt att de gjorde manikyr och gav massage på maten, hi hi hi... Jag är inte den som märker ord men detta var roligt. :-)

Tyvärr försämras vädret och det väntas inte bli mer än mellan 11-15 grader ett bra tag framöver.

Kram på dig ❤

Svar: Jag förstår vad du menar. Men säger man att "vila på maten" så tyckte jag att det gick bra med manikyr och massage "på maten". Alltså efter maten är nog mer språkligt korrekt förstås. Men man måste ju ha lite humor här i tillvaron. Trist att vädret tänker bli lite sämre, men man får väl klä på sig och nu har jag haft fint i nästan fyra veckor, så lite svalare blir nog bra det också.
Kram!
Ditte

Ghugge

Gud så härligt! Nu måste vi åka till restaurangen Dragon gate utanför Gävle och äta kinesisk mat. Har du varit där? Maten är jättebra och miljön intressant!😊

Svar: Vi har bara passerat Dragon Gate, men aldrig varit inom området. Låter trevligt att äta där så det får vi nog göra i sommar.
Kul att se miljön där.
Kram!
Ditte

Marja

Vilken solnedgång!
Jag gillar också asiatisk mat, men har svårt att skilja på vilka länder rätterna kommer från, eftersom jag aldrig rest i den delen av världen. Det ni åt såg då riktigt gott ut.
Kram! :)

Svar: Visst var himlen vacker! Och det var en vacker kväll också.Nej, asiatisk mat är ett stort begrepp och inte lätt att skilja.
Men en sak har den ofta gemensamt och det är att kött, fisk och grönsaker är skurna i mindre bitar och lämpliga att äta med pinnar eller som i en del länder med sked och gaffel.
Just kinesisk mat har vi ju tränat in oss på och även mycket thailändsk.
Vi fick väldigt god mat igår och just råvarorna är så fräscha.
Kram!
Ditte

Fia

Tänk vad tiden går fort! Ha en bra hemresa! Rätt svalt här jämförelsevis så klart, men ändå roligt att träffa flickorna och barnbarnen förstår jag! Vi firar vårt barnbarn Edvin 4 år på torsdag
Vi tittar nu som bäst på flygtider i oktober.
Vi hörs, hälsa Bosse!
Kram
Fia

Svar: Visst flyger tiden iväg...Vi har haft det väldigt varmt ett par dagar för att var maj och termometern har idag visat på +27. Tänk en fyraåring, så roligt att få fira!
Och så långt som till oktober har vi ännu inte kommit, men det blir nog snatr.
Ha det gott!
Kram och hälsning till er båda från oss.
Ditte

Veiken

Mums med stora bokstäver. Verkligen trevligt med det där lilla extra. Vi får aldrig förkläden i Thailand när vi äter hot pot.
Jag gillar också asiatiska smaker, men efter ett tag är det en längtan att då och då äta västerländskt! Kramar

Svar: I Peking har jag fått det vid två tillfällen och det var en fin gest. Och visst är den där blandningen av asiatiska smaker bra och sedan trevligt med våra västerländska smaker också. Bra att ha förmånen att ha tillgång till både och.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Vi var också på FU i går.
Alltså "fågelboet" är bara sååå gott!!! vårrullarna toppen. Sedan har jag som varmrätt bara testat kyckling med chaswenötter som är ett säkert kort.
Tack för en trevlig samvaro i kväll.
Önskar Er en bra hemresa.
Kram/A-K

Svar: Gokväll! Tack själv! Jättetrevligt att du kom förbi. Visst har Fu bra mat! Och mycket att välja på. "Fågelboet" kände jag igen från Peking och det var väldigt gott även här. Allt vi åt var gott, men i min smak en aning för lite kryddat. Men jag vet ju att smaken vad gäller kryddningen är olika. Men nästa gång skall jag be att få lite mer "spicy".
Fu, är en klar favorit. Helt klart!
Vi hörs och ses!
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Kul att vi kunde ses tidigare idag!
Trevlig hemresa!
Kramar
//Carina & Horst

Svar: Tack! Ja, jättetrevligt att ses och vi är snart tillbaka. Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

En verkligt trevlig kväll, som det låter. Roligt det där med språket.
Har råkat på Indonesier här och säjer några få ord på Bahasa, och
det glittrar till i deras ögon. Nån här, som kan Bahasa! Kan och kan.
Min kunskap är ytters minimal, men det behövs inte många ord.

Jag tänkte på dej igår, när jag läste en intervju med Jane Fonda, som
nu är 77.
"Just because I´m 77 doesn´t mean I´ve stopped learning."

Sista paragrafen:
"The time I have is precious, and I don't want to waste it. I don't have a bucket list. A lot of things I wanted to do, I can't do anymore, like trek through Tibet. But a lot of things I've done, I can do better. It's never too late. That's really the message of my life."

Du är den typen. Du studerar spanska, och du lär dej laga kinesisk mat,
du lär dej bakgrunden på platser du besöker, m.m. Därför tänkte jag på dej.

27C idag - i morron blir det nog 30C Känns som sommarn har attackerat oss
i stället för att smyga sej in.

Svar: Tack Ruth för en uppmuntrande kommentar. Det är nog första gången någon tänkt på mig i samband med Jane Fonda. Men jag anammar verkligen det hon säger i intervjun och kan känna igen mig i en hel del. DEt här med språk är så roligt och jag är faschinerad av att du försökte lära dihg kommunicera på bahasa. Fantastiskt, för det är ett jättesvårt språk. Men du hade viljan och det uppskattades verkligen.
Här har vi haft +27 idag men imorgon bär det av mot sverige och den betydligt svalare våren. Men ack så vacker!
Ditte

Ruth i Virginia

Trodde inte att jag nånsin skulle citera Jane Fonda,
men den här gången passade det.
Hoppas resan hem blir fin och att en vacker försommar
väntar på dej i underbara Stockholm.

Svar: Tack! Snart bär det iväg till Stoclholm igen och det skall bli roligt att träffa döttrar och barnbarn igen. Ha saknat dem! Vad gäller ditt citat av Jane Fonda så händer ibland de mest oväntade saker. Och kanske är det tur det också.
Ditte

Timeoftiger

Min mamma och son var ju i Peking en vecka efter transsibiriska, och de blev trötta på den milda kinesiska maten där allt smakade likadant. Men jag förstår att det finns mycket annan mat i Kina också, så stort land som det är. Man ger väl till turisterna det man tror att de vill ha. Min personliga favorit är indisk mat, jag bara älskar den.

Svar: Jodå, indisk mat tycker jag också mycket om. Vad gäller den kinesiska maten så vet jag fler som varit på turistresor och fått ganska dålig mat, vilket är jättetrist. I mellersta och södra Kina är maten överlag starkare och även på många andra platser i landet. Och många restauranger t.ex. i Peking erbjuder olika slags kök så man kan välja.
Ditte

Eva`s blogg

Men va roligt att du kunde överraska med att förstå o prata lite :) förstår att dem blev förvånade ...ser gott ut och väldigt prisvärt ja du gör rätt i allt du gör Ditte njut o använd dina kunskaper i det du gör :) önskar dig en fin dag kram

Svar: Det var trevligt för både personalen och oss. Och jag var glad att jag fortfarande kommer ihåg en del. Borde träna mer ...Och jag har det bra på så många sätt och det är jag så glad för. Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Jag förstår att din långa vistelse har lämnat många spår. Både inre och yttre. Vilken livserfarenhet du samlat på dig. Bilderna hade jag haft stor nytta av. Jag gillar idén att "samsas" om maten. Så har "vi" gjort många gånger i smyg på restauranger. En sak som slog mig plötsligt. Du är en pärla på att avsluta med en underbar bild. Kram från mångsysslaren Bosse

Svar: Så är det helt klart! Och ibland förstärker bilder en text . Undrar varför det inte är så här i Sverige att man kan samsas om maten på ett självklart sätt utan var och en "bör" beställa egen mat. Ändring önskas! Kram från mig som just landat i Sverige.
Ditte

FREEDOMtravel

Jag gillar sättet att äta i Kina, med många små rätter. Idag gillar ju svenskar det också, när vi äter tapas och Meze t.ex. Men Kina-maten kom ju på 70-talet och då var vi kanske inte mogna för så "annorlunda" sätt att äta. Har fått sååå god mat i Kina!

Svar: Visst är det trevligt att dela "mat" och jag hoppas att det även blir lättare hemma i Sverige att beställa rätter tillsammans även på restauranger där det ännu inte varit så vanligt. Hoppas kan man! Roligt att du fått sååå god mat i KIna för det har vi också.
Ditte

Tina

Jag äter sällan på kina-krog (är alldeles för sällan på lokal), men nu blev jag frestad! Håller med att vi borde kunna beställa in mat till hela sällskap! Buen idea! 👍🏽
Buen viaje! ✈️

Svar: Kanske blir det mer uteliv nu i Spanien? Vädret gör ju mycket! Och det är roligt att prova olika restauranger med olika inriktning.
Ditte

Tove Olberg

Vilka fina spår som du kommer in på och tar upp i ditt liv! Du är en världsmänniska du Ditte! Bilderna sätter ocjså spår!
Kram

Svar: Minnen,vänner, upplevelser och erfarenheter i livet sätter spår och sedan är det en mer öppen fråga hur de delar sig. Sedan tillkommer både de inre och yttre bilderna som tar en vidare.Kram och många tankar.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: