Bygge pågår

    
 Det råder viss oro och oreda utanför hos oss, byggnation pågår. Tvärs över Hammarbykanalen håller ett nytt bostadsområde, Fredriksdal,  på att ta form och växa upp och det är Skanska som projekterar och bygger.
Att det är brist på bostäder i Stockholm är väl känt och det byggs också mycket. Men inte är det billiga bostäder vare sig det gäller både de få hyresrätter som byggs eller bostadsrätterna.
I nybyggda hyreshus i innerstan ligger hyran på ca 10 000 kr för en tvårumslägenhet på under 60m2 och då måste man ha stått flera år i bostadskön och ha mycket god ekonomi.
Husen som nu håller på att byggas i Fredriksdal är bostadsrättslägenheter och av drygt 400 lägenheter är alla sålda utom sex stycken. Området kommer att bestå av Fredriksdals brygga med 104 lägenhetre, Fredriksdals kanal 145 lägenheter och Fredriksdals kaj med 178 lägenheter.
Prisnivån ligger ganska högt, dock inte vad gäller Stockholmspriser idag.
En tvårumslägenhet på 65m2 kostar i inköp 4 600 000 och kostar i avgift per månad 3900 kr. (Betydligt billigare avgift än i en nyproducerad hyreslägenhet, men instatsen kommer ju till förstås....)
För en lägenhet högt upp i husen,  fyra rum på 135 m2 är insatsen 9 500 000 och månadsavgiften 7000 kr.
Och med tanke på att nästan allt redan är sålt, inflyttning börjar i slutet av 2016 och fortsätter under 2017, så kan det inte saknas pengar....Eller?
Bostadsmarknaden i Stockholms innerstad och närförorterna är verkligen en het fråga. Och väldigt dyr.
Kommer man bara 15 km utanför City så ser det helt annorlunda ut både på villa och bostadsrättsmarknaden.
Men billigt jämfört med övriga landet är det inte.
Nu har även priserna i grannstäderna Uppsala, Strängnäs, Västerås och Trosa också stigit rejält, men håller sig fortfarande en bit under Stockholmspriserna och man når Stockholm på under 60 minuter med tåg och det lockar många.
Så visst finns det alternativ till Stockholms innerstad om man så vill. Men det är frågan.
 
Flera lyftkranar på plats.
 
Det kommer att bli jättebra att knyta ihop Fredriksdalsområdet med Hammarby Sjöstad.
Här skall solbryggor byggas, gång och cykelvägar iordningställas vid kanalen och
flera restauranger kommer att flytta in.
 
Ibland får byggjobbarna ta sig ner på en flotte för att få till det.
 
Här provborras det idag för den nya tunnelbanelinjen som
skall gå under Hammarbykanalen och mot Nacka.
 
Men i övrigt är det lugnt. Precis som vanligt. Och så här kommer det att ungefär se ut när byggnationen är klar. 
 
Hammarby Sjöstad snett över kanalen från oss.
 
Och den här vyn får vi behålla.
 (Inlägg nr 94 i #Blogg100)
 
 
 
znogge

Det är nog så bra att det bygsg rejält med bostäder för det behövs verkligen i Stockholm men även i andra större städer. Det jag tycker är synd dock är att hyror samt insatser blir så dyra. Det innebär att personer eller familjer med lägre inkomster är hänvisade till att bo i ytterområdena eller utanför städerna. För övrigt så verkar det vara en trevlig planering och ett bra upplägg av området så jag kan förstå att det inte finns mycket kvar.

Kram

Svar: Dyrt blir det! Och visst är det så att de flesta bor i ytterområdena och man får satsa på att göra dem mer attraktiva. Men bostadsfrågan är helt klart knepig både i Stockholmsområdet , grannstäderna och i många större städer där jobb skolor och universitet finns. Området hos oss verkar bli bra och det är nära grönområden och med sjökontakt. Kram!
Ditte

Comsi ComsaSjälva pengarna finns inte så allt är egentligen bara siffror, finanserna läggs upp så att nästan alla kan köpa, även de som inte har råd. Men de senare får gå lite dyrare och krångligare vägar. Den dagen räntorna höjs och möjligheten att dra av för räntor inte längre finns. Vad händer då med bostadsrätterna, kommer dessa att reas ut? Eller så blir det aldrig så utan vi kommer att betala allt flera miljoner för föra bostäder, vem vet? ☺

Fina bilder bjuder du på som vanligt! ☺

Kram på dig ♥

Svar: Visst är det så. Många lånar och intecknar bostäderna upp " till skorstenen" och har nog inte alls räknat med ev räntehöjningar. Och bara strax utanför stan så är priserna mer plånboksvänliga. Men byggandet i innerstan är så begränsat så bristen på bostäder hållet nog i sig. Och även hyresrätterna i nybyggda hus är jättedyra på Söder nu mer än 10 000 i månaden utan el för en liten tvåa. Och allt är uthyrt! Men det är i alla fall vackert väder. 😀 Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Hej Ditte!
Oj! Det var inga dåliga priser och hyror. Passar absolut inte min plånbok.
Idag har jag ätit lunch med en Rebeckasyster på en Kinarestaurang. Det var så mycket mat så det blev en doggybag med hem, som passar bra då sambon inte är hemma i kväll.
Fina bilder som vanligt.
Kram/A-K

Svar: 😀 Vad trevligt! Och så gott ! Bra med mat att ta med hem. Vad gäller priser på lägenheter i Stockholm så är det helt sanslöst...men efterfrågan är så stor att priserna rusar iväg. Trist! Även hyror i hyresrätter är höga. Kram!
Ditte

Ama de casa

Ja, jösses vilka hutlösa priser... Vi konstaterade redan när vi flyttade till Spanien att OM vi nån gång flyttar tillbaka till Sverige, så blir det INTE till Stockholmsområdet i alla fall... :-)

Svar: Nej! Här stiger priserna för varje dag. Men man behöver inte komma så långt utanför storstan för att hitta halva priset mot här. DEt är inte värt att betala så mycket bara för att bo. Man skall ju leva och ha trevligt också....
Ditte

Tove Olberg

Jjag ser miljonerna rulla framför ögonen ... faktisk skulle jag tänka mig att bo i Stockholm, men kommer aldrig att ha råd. Utmanande att vara byggjobbare minsann.
Din sista bild där ugglan blickar ut över .. är så fin!
Miljonkram

Svar: Ugglan beskyddar oss från mås och trutbesök på balkongen. Det verkar i och för sig som om även duvor och småfåglar drar sig för besök, men det gör inget. Priserna här är helt vansinniga och inte finns det så mycket pengar men bankerna lånar ju gärna ut....Det är inte värt så mycket bara för att bo...
Och även de nybyggda hyresrätterna är jättedyra, men alla hyrs ut snabbt.
Miljonkramar tillbaka
Ditte

Decdia

Ojoj, jag som tycker Helsingborg är dyrt... men det var inget i jämförelse med detta.

Svar: Allt är ju relativt! Men priserna i Stockholm har passerat alla gränser, och ändå stiger de för var dag. Helt tokigt! Och hyresrätterna är även de jättedyra i nybyggda hus.
Ditte

Moi

Med tanke på byggboomen som råder just nu och de priser nybyggda lägenheter har så förstår jag inte var alla pengar kommer ifrån. Finns det verkligen så många välbärgade?
Tycker synd om de unga som inte kan flytta hemifrån och oftast är det väl de som vill bo central?!
Jag får hålla hårt i min billiga (inköp) lägenhet som inte ligger i nåt "fint" område.
Måste erkänna att jag inte förstår det där med fint och inte fint.
Jag är omgiven av grönområden, att åka buss till centrum tar 15 minuter- att cykla är fullt möjligt. Vi har ingen trafik i närheten och det är tyst och lugnt på området.
Som sagt, jag får hålla hårt i den!
Kram

Svar: Jag förstår inte heller och det är mycket pengar i omlopp. De flesta lånar till största delen av insatsen och tänker inte på räntehöjninger eller annat som kan hända. Jag kan inte alls förstå att man måste bo i innerstan när det finns bostäder mycket billigare att tillgå ettt par mil utanför stan med både grönområden och trevlig miljö. Vad gäller unga kanske man får göra som i andra Europeiska, Amrrikanska och Nordiska stora städer och det är att dela lägenhet. Men här är det inte alls vanligt...
Vad gäller "fina " områden så tycker jag att ett område är fint om man själv trivs där. Nog så viktigt!
Håll du hårt i din trevliga lägenhet, det skulle jag göra.
Kram!
Ditte

Veiken

Det är banne mig inte klokt så dyrt dom bygger nu! Här är det också svindyrt, men inte riktigt lika dyrt som i huvudstaden.
Lägenheter behövs, men ungdomarna får nog söka sig till andra områden som är mycket billigare! Kramar

Svar: Ja, runt om i Europas stora städer bor ofta flera ungdomar tillsammans och delar på en lägenhet. Men jag tror att många här är ganska kräsna och helst vill bo på "Stureplan" redan som 18 åring. Men en god idé är att ställa sig i bostadsköer i olika kranskommuner och i Stockholms stad. Och att bo tillsammans med andra ungdomar, hyra en lägenhet, är ett annat alternativ. Och att ta tunnelbanan eller pendeltåget 30 minuter är ju inte alls omöjligt. Här i stan är ju även hyresrätterna jätttedyra och ofta kan det bli billligare med en bostadsrätt. Om man får banklån alltså. Jag började också i förorten och i drygt 40 år. Inga problem alls! Och tiderna förändras.
Kramar!
Ditte

Ami

Ja, visst är det dyrt....Galet dyrt mer eller mindre överallt faktiskt!
Synd om många ungdomar som inte har råd att bo själv, utan tvingas flytta ihop flera stycken i en liten lägenhet :(
Kram

Svar: Vad gäller ungdomar så får de nog, precis som ungdomar runt om i storstäderna i Europa och USA börja med att bo tillsammans om de vill bo i innerstan. Men strax utanför Stockholm är ju prisbilden en annan och lite lättare att få en hyresrätt i grannkommunerna. Men visst krävs det att man ställer sig i bostadskö redan som 16 åring...Kram!
Ditte

Ghugge

Hej Ditte! Oj, oj vilka priser det är på bostäder i Stockholm..! Vi var intresserade av att bosätta oss i Trosa för ett tag sedan men vi tyckte att man fick väldigt liten bostad för pengarna så vi beslöt oss för att bli kvar i Torsåker. Tycker att ni ser ut att bo bra med fin utsikt!;)
Får läsa lite mer..för här inne händer det saker! Ha det gott! Kram!

Svar: Ja, så är det! Trosa är populärt och dyrt. Och lite bökigt att ta sig till Stockholm, för det går inget direkttåg, däremot buss och sedam tåg. Trosa är ju en fin stad...Förstår att ni bestämde er för att bli kvar i Torsåker.
Vi bor bra och har faktiskt naturen ganska nära. Nackareservatet är mer "riktig natur" och dit har vi inklusive båtresan över kanalen 30 minuter. Men inte som hos er förstås...
Kram!
Ditte

Marja

Men var får folk pengarna från? Och var ska 'vanliga' människor bo? Det hjälper ju inte att bygga nytt om de som behöver bostäderna inte har råd att bo i dem. Hur tänker man där... eller är det bara profiten som gäller? Jag känner att jag blir lite arg nu.
Inte på dig dock. Kram! ☺


Svar: Håller helt med dig....Bankerna lånar ju gärna ut pengar och många vill uppenbarligen offra nästan allt för att bo i innerstan. Och minst lika illa är att de nybyggda hyresrätterna också är så dyra. Blir egentligen dyrare. För lånar man 4.5 miljoner och räntan är 1.5% blir kostnaden ca 4000 att betala till banken efter ränteavdrag. Är hyran då 4000 blir summan 8000 kr och minst 1000 kr mindre /månad än de nybyggda tvårumslägenheterna runt om i innerstan som har en månadshyra på 9000 kr för liknande bostad. Och där betalar man ju inte till sig själv...
Strax utanför innerstan blir priserna halverade....
Kram!
Ditte

Preciosa

Vaya,vaya så dyrt det är hemma!!! Och jag fick en hyreshöjning med 516 kr i dag :-) 29:- samt 500:- för att badrummet renoverades till normal nivå :-) Ja från att ha varit orenoverat i 60 år hahaha...OK, 3295:- får jag väl hacka i mig...Finns värre hyror, ett nybygge i min hemstad kostar 6726:- i mån för 36 kvm :) För ickerökare...I en hemsk korsning med massor med trafik och trafikljus :) Klimatsmart hus står det :-)
Kram P ♥

Svar: Trist att nya bostäder skall bli så dyra. Men Stockholm och de populära grannkommunerna anses ändå som ok om man jämför med andra huvudstäder i Europa och rumt om i världen. Skillnaden är många gånger att man annorstädes köper ett skal till lägenhet, hyr ett skal, och sedan får köpa till allt i badrums, förvarings och köksinredningsväg och kan då ta dyrare eller billigare varianter. Dessa klimatsmarta hus kan man ju undra över. Hjälper ju föga om det är intensiv trafik alldeles bredvid.
Kram!
Ditte

Nora Bååth

Rätt sjukt att det kostar så mycket att bo i Stockholm, men ja det är ju huvudstaden och allt. Sen tycker jag vi borde satsa mer på småstäderna och få folk att flytta dit, alla behöver inte bo på samma ställe.

Svar: Håller helt med dig. Jag tycker verkligen att man skall satsa på de mindre städerna och på flera olika sätt. Sverige består av mer än strrstadsregionerna. Viktigt att bra kommunikationer finns och att de tåg som skall gå också gör det.
Ditte

Eva`s blogg

Va lustigt för jag läste i går om just bostäder hyres att här vi bor är dyrast i Sverige då räknat per kvm grön bostad heter det o visst får man betala extra för dels läget men oxå ny produktion fördelen är att man själv kan välja var man vill o kan bo eller hur :) vackert blir det hos er ..kramen

Svar: Många vill bo i storstäderna och priserna skenar iväg mot det orimliga. Men det är efterfrågan, läge och tillgång som styr. Förstår att det är höga priser även i din stad och extra dyrt vid vattnet.
Här blir det fint när byggandet är klart och i princip allt är sålt i de nya husen. Sen vill det till att skolor, förskolor och annan sercice också hänger med.
Kram!
Ditte

Annika

Jag brukar ofta fundera på vad folk har för löner som kan bo så dyrt. Tycker verkligen synd om de som måste betala såna hyror och inte får pengar över till annat som sätter lite guldkant på tillvaron. Men det är ju bra att det byggs nytt då det är efterfrågan på bostäder.
Ha en fin helg och kramen

Svar: Alla har inte höga löner, långt därifrån, men bankerna lånar gärna ut till bostadsrätter och ofta blir det här i innerstan billigare att köpa en lägenhet och betala hyran än att bo i en hyresrätt då den inte alls stiger i värde. Men att bo en bit utanför Stockholm ger klart lägre priser och pengar över till annat.
Trevlig helg önskar jag dig också.
Kram1
Ditte

Annika

Hej Ditte
Du har en fantastisk utsikt både vacker och händelserik. Det är otroliga kostnader för att bo i Stockholm. Undrar om inte Oslo och Köpenhamn är värre.
Kra,

Svar: Visst är prisläget på bostäder otroligt högt, men både Oslo och Köpehamn samt övriga huvudstäder i Europa har höga bostadskostnader. Och kommer man till USA är det än värre...Ja. här händer det mycket. Man behöver bara titta ut så är något på gång.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: