Våffeldag med mersmak

    
Våffeldagen är en väldigt trevlig dag men jag tycker att det är underskattat att bara äta våfflor en gång per år.
Jag är delvis uppväxt i Norge och där åts det våfflor både nu och då. Kanske även i Sverige, men det vet jag mindre om. Tyvärr var en del norska varianter inte av den frasigare varianten, vilket jag föredrar., utan av det mjukare slaget. Men vad jag minns så slank de också ner. I och för sig vet jag att när det var smör på dem tog jag bara en liten bit....
Jag var jag dagen till ära, bjuden på våffelkalas, men det visade sig bli en större lunch där våfflor ingick som en mellanrätt.
Först serverades vi en härlig thaiinspirerad soppa med räkor, purjolök och sockerärtor och som knaprigt tilltugg bjöds hembakat fröknäcke och grovt bröd. Väldigt gott och fräscht! Och sedan gjorde våfflorna entré. Mycket prat och skratt om allt från politik till resor, upplevelser och framtidsdrömmar blev det.
 
 
Värdinnan Birgitta till höger, Marianne och Åsa. Och det är tack vare Åsa som jag också finns med här i sällskapet, för det var hon som  en gång anställde mig som lärare på Svenska Skolan i Peking 2006.
 
Bara att välja tilllbehör; grädde, grekisk yoghuert, hjortron, jordgubbar, hallon eller olika sorters sylt.
Eller ta lite av varje...
 
Hjortron, hallon, jordgubbar, vispgrädde och grekisk yoghuret blev det på min första våffla.
 
För egen del lyckades jag trycka i mig två och en halv våffla och utan nämnvärda svårigheter. Snarare gick det ganska lätt...De var frasiga, tunna och försvinnande goda.
Våfflorna var en mellanrätt för avslutningen på denna härliga lunch var en supergod toscatårta med fritt val av kaffe eller te. Tack för en härlig långlunch!
 
En härlig  lunch, på drygt tre timmar, tillsammans med goda vänner en onsdag i mars, våffeldagen, blir minnesvärd. Att sedan i snålblåsten, och +2 grader, promenera de sex kilometrarna hem genom stan kändes nästan som nödvändigt, om inte annat så för att frigöra lite kalorier.
I morgon är en annan dag och då väntar nya äventyr med en "njutflykt" till Åland på ett par dagar.
Den här gången blir det avresa med buss från Stockholm/ Cityterminalen och upp genom Roslagen till Grisslehamn och sedan båten över till Eckerö på Åland, en resa på två timmar. Men vi ska till Mariehamn så ytterligare en bussresa på 30 minuter väntar. DEnna rutt har jag inte gjort per buss så det blir en ny erfarenhet att lägga till samlingarna.
 
(Inlägg nr 17 i #blogg100)
Torrebloggen

Vilken härlig våffeldagslunch!
Trevlig resa!
Kram

Svar: Jättemysigt att ses och lunchen var toppen. Sedan är det alltid roligt att träffa "goa" vänner.Rapport kommer från Åland!
Kram!
Ditte

Ama de casa

Oj så mycket gott! Ha det toppenbra på Åland nurå :-)

Svar: Ja vi njöt av allt. Gott var det! Nu vill jag trolla fram solen tills vi skall åka. Både Roslagen och Ålandshav gör sig bättre då.
Annars kanske du kan skicka över lite...
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron Ditte!
Vilken härlig lunch. Jag gräddade våfflor igår, men hade bara grädde, och Drottningssylt som tillbehör. Ler lite åt detta med norrnännen och våfflor. För många år sedan hyrde jag ut min lgh åt norrmän och de var jättenöjda sånär som på att det fattades ett våffeljärn. Förklarade då att vi svenskar äter våfflor i stort sett 1 ggn/år. Vi var nog lika förvånande på varsitt håll 😃.
Ha det så bra på Åland.
Kram till Er båda/A-K

Svar: Gomorron! Ja, norrmännens våffelvanor vet jag är andra än våra. Tyvärr har jag inte förstått tjusningen med de mjuka våfflorna, men det finns frasvarianter också. Tur!Fint att du också gräddade våfflor och hemma har vi nog heller inte annat än sylt och grädde. Men nu var det ju lite våffelfest igår. Nu hoppas jag på att solen skall titta fram under dagen. Ålandshav gör sig bättre då.Ha det bra du också!Kram!
Ditte

Znogge

Vilken trevlig och god lunch! Själv blev jag utan våfflor fön något järn är vi inte ägare till och i saltgruvan hanns det inte med...

Nåja, hoppas att du får en riktigt trevlig och fin njutflykt!

Kram

Svar: Jag har inte heller något järn kvar, så det var extra fint att bli bortbjuden på lunch med våfflor som mellanrätt. Molnen hopar sig man kanske spricker det utt ute på Ålandshav.Hoppas!
Önskar dig en bra dag!
Kram!
Ditte

Gittan

Vilken härlig lunch du var på, så mysigt att träffas så. Kul med gamla vänner, och en skön promenad är ju aldrig fel även om det var kallt i går. Jag jobbade i hemtjänsten i går, cyklade runt till dom gamla, men vad kallt det var. Skönt när man kommer in.
Ha det så härligt och trevlig resa. Kram på dig.

Svar: Det är så roligt att träffa goa vänner och att äta lunch tillsammans är jättetrevligt. Och igår blev det allt av allt.Förstår att det var kallft för dig att cykla runt, tyckte det var isande kallt när jag promenerade hem. Hade för lite kläder på mig....
Får nog klä på mig ordentligt idag när det blir en sjöresa.
Kram!
Ditte

Anonym

Åh, nu blev jag nostalgisk. Kommer ihåg min mammas frasvåfflor.
Gud va´ goa dom va´ !!! Hjortronsylt var en delikatess (om det bara inte
fastnade så många små frön i tänderna) Det var till att frossa i trevligt
sällskap, ska jag säja. Hur kunde det finnas plats för Toscatårtan? :)
Tur att du kan bränna opp kalorierna genom att promenera.
Bon voyage till Åland!

Svar: Det blev bara en mycket liten bit toscatårta....Gott till kaffet. Och visst är frasvåfflor gott.Förstår att du har fina minnen från din mammas frasvåfflor. Minns också mammas frasvåfflor med hjortronsylt och de serverades hela året om. Men inte ville man ha kärnorna fastnandes i tänderna....
Ditte

Ruth i Virginia

Nu är jag inte anonym längre. :)

Svar: Vad skönt ! 😀
Ditte

Ami

Men så mycket gott där på bordet! Förstår att det blev en riktigt trevlig långlunch :)
Ha nu en fin resa till Åland!
Kram

Svar: Tack! Nu väntar vi på att solen skall göra ett framträdande. Hoppas! Gårdagen var jättetrevlig och jag är fortfarande mätt. Önskar er en fin och solig dag. Kram !
Ditte

Sanna Preifelt ❤

Mums vad gott det ser ut :) Kan tänka mig att du hade en jättebra dag med dina väninnor. Hoppas att du får en bra resa till Åland :)

Svar: Gårdagen var supertrevlig men nu sitter jag i kuling ute på Ålandshav med jättehöga vågor och önskar att jag vore framme på Åland , men mer än en timme kvar. Inte kul för man ramlar on man rör sig...
Ditte

Fia

Hallå igen Ditte! Du njuter verkligen av både natur och god mat, härligt! Jag kommenterade din förra blogg inatt vid 01 tiden då jag satt barnvakt i Enskededalen. Antagligen var jag utmattad efter att ha fått minsta godingen på 7 mån att somna om efter att ha tryckt i honom en tallrik gröt. Jag verkar nämligen ha schabblat bort inlägget, och nu minns jag inte ens vad jag skrev!
Ha en härlig tur till Åland!
Fia

Svar: Jag gör mitt bästa för att ta vara på det goda och i alla avseenden. Visst är de små liven ljuvliga men lite kämpigt om de bestämmer sig för att ha vakentid när vi äldre gärna sover vår skönhetssömn. På väg över ett gungande Ålandshav. Kuling med 17 m/ sek. Men nu drygt 1h kvar på öppet hav. Puh! Kram!
Ditte

Veiken

Det är ju tiopoängare alla tre rätterna och dessutom ska du till Åland! Ha det jättebäst! Kramar

Svar: Visst har jag tur! Men just nu på Ålandshav i 22m/sek är det inte behagligt...
Vi är på väg från Grisslehamn till Eckerö på västra Åland och sedan ta vi buss till Mariehamn. Där gungar det inte....
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: