Tiden finns

    
 Att våren har nått Stockholmsområdet, det råder det ingen tvekan om och jag passar som alla andra på att njuta av den.
Kanske är den här till låns för några dagar eller veckor, men den pågår just nu och jag tar till vara tiden och vistas ute så mycket som möjligt. Ljuset ger mig energi.
Att promenera längs vattnet i rask eller långsam takt, ta en runda i skogen, strosa längs stadens gator, kanske slå sig ner på en bänk eller en uteservering, träffa vänner, låta tankarna fladdra och stanna upp. Tiden finns!
Jag har inte bråttom.  Tiden och dagen är i min ägo och båda är "försvinnande goda".
 Gårdagens eftermiddagspromenad gick från Södermalm till Östermalm, en sträcka på fem kilometer och där jag till stora delar kan gå längs med vattnet. Jag passerade Slussen, Skeppsbron, Slottet och Grand Hotel,(Stockholms och Sveriges flottaste hotel med flera verkligt bra restauranger) vidare över till Nybroviken och Dramaten för att sedan nå eftermiddagens, den tidiga kvällens, slutmål, Trattoria Montanari, på Grev Turegatan 56 och middag med vänner.
Vid Karl Johan slussen; Saltsjön med måsar, Finlandsbåtar och Nacka i bakgrunden.
 
Skeppsholmen med Skeppsholmskyrkan, officiellt Carl Johans kyrka, är en f.d. kyrka som stod färdig 1833 och invigdes 1842. I december 2001 blev kyrkan en "profan byggnad" (icke religiös) byggnad
med möjligheter till konserter och annan kulturell verksamhet.
Sedan 2009 heter byggnaden Eric Ericsonshallen,
efter den kände svenske dirigenten och körsångsledaren Eric Ericson.
Det vita fartyget heter Af Chapman och en tremastad fullriggare som sjösattes 1888 och har tjänat som skolskepp mellan 1915 och 1934. Sedan 1949 är Af Chapman ett mycket efterfrågat vandrarhem i Stockholm.
 
Storkyrkan eller som den också heter Sankt Nicolai kyrka,uppe på Slottsbacken, är domkyrka i Stockholms stift och uppfördes på 1200 talet. Stockholms Slott, till höger, har legat här sedan 1200- talet, men olika bränder har gjort att slottet byggts upp på nytt. Den nuvarande slottsbyggnaden är ritad av Nicodemus Tessin d.y och kom till efter branden 1697 men inte förrän 1728 kunde slottet tas i bruk, kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa som då flyttade in. Arkitekten Carl Hårleman slutförde byggnationen efter det att Tessin hade avlidit.
 
Grand Hotel, ett 5* lyxhotell, grundat 1874, är med sitt perfekta läge och utsikt nog det bästa hotell man kan bo på i Stockholm och att äta i  Mathias Dahlgrens restaurang, tilldelad  2* i Michelinguiden är en sann upplevelse.
Grand Hotel är det enda svenska hotel som finns med i "The Leading Hotels of the World".
Och ett besök här, på Verandan, för lunch med utsikt över Slottet och Strömmen är absolut överkomligt.
Och väldigt trevligt!
 
Svanar och änder simmar omkring och ser ut att trivas i Norrström och tar tacksamt emot bröd från förbipasserande.
 
Mitt mål är nått; Trattoria Montanarii och en härlig middag middag.
Lättgrillad tonfisk med pinjenötspesto och en grönsakspuré till varmrätt och efterrättten bestod av pistagepairfait med päron och jordgubbar. Väldigt gott! En mysig lokal och trevlig betjäning förhöjde verkligen intrycket.
Trattorian är väldigt populär och bordsbeställning är nödvändig. Men, som på de flesta populära restauranger i stan får man äta i två timmar....Trist, men man kan ju fortsätta ptrata på/i en annan lokal. Och det gjorde vi.
                                                                                   
Jodå, det blev tonfisk för vännerna Ninni och Agneta också.
Mycket prat förstås och många skratt blir det när vi se.
Och som vanligt så är kombon goda vänner, härlig mat och dryck alltid gångbar.
 
 Idag är det fredag den 13/3 och den här dagen firar jag alltid lite extra för då, för 34 år sedan, satt jag på ett flygplan på väg till Sri Lanka för att bli förälder. En stor dag och en stor händelse i mitt och barnens pappas liv.
Den största dagen!
 
(Inlägg nr 4 i #blogg100, 100 inlägg i rad.)
 
Fia

Hej! Haha jag promenerade stora delar av den vägen i förrgår, slog mig ner i solen utanför Grand och njöt! Vet du förresten vad det är för en byggnad en bit till vänster om Grand ( med vattnet i ryggen) , den har stora kupoler och är gulaktig, ligger alldeles innan man svänger upp mot Kungdträdgården.
Fortsätt njut!
Kram/ FiaSvar: Vad trevligt att du också gick här. Jag tror det kan vaar en del av Svenska Handelsbankens hus, men helt säker är jag inte. Vi njuter på och hoppas ni också gör det.
Kramar!
Ditte

Ama de casa

Grattis på den stora dagen! :-)

Stockholm verkar onekligen visa sig från sin allra bästa sida just nu :-)

Svar: Tack! Och Stockholm i dessa dagar är toppen. Dock ingen Spanienvärme men härlig vårsol.
Ditte

FREEDOMtravel

Roligt att se bilder från Stockholm, nu när vi inte är där. Tack för det!

Svar: Det kan jag förstå ! Stockholm är vackert och jag delar gärna med mig.
Ditte

Ami

Visst är det trevligt att gå ut och äta en god middag tillsammans med goda vänner! Verkligen njutbart!
Och grattis på den stora och fantastiska dagen!
Kram

Svar: Tack! Åren går fort men minnena från denna dag finns kvar för alltid . Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Du beskriver vår vackra stad så fint, promenaden från söder vid vattnet går jag ofta. Det har sagts att Stockholm är en av världens vackraste huvudstad och jag tror det stämmer. :-)

Fredagen den trettonde har varit en fin dag.

Kram

Svar: Tack! Vad roligt att du också rör dig i dessa trakter och kanske ses vi där vid vattnet. Varje gång jag varit borta och kommer hem så tänker jag att jag har tur som har förmånen att få bo i Stockholm som i mitt tycke är en av världens vackraste huvudstäder. Vet inte vilken som skulle kunna ge Stockholm en verklig utmaning.
Och visst har fredagen den 13 varit en bra dag.
Kram!
Ditte

Aaa

Dina inlägg får mig sakna till Stockholm! Måhända hälsar jag på till våren!

Svar: Välkommen hit! Det vore jätteroligt!
Ditte

Ghugge

Vackra Stockholm som du berättar så fint om och så härligt att träffa vänner över en bit mat. Kramen

Svar: Stockholm är vackert och jag tycker så mycket om denna huvudstad, men ibland saknar jag "landet" och tystnaden. bra att då ha vänner att besöka...Att träffa vänner, äta gott, prata och umgås är jag väldigt förtjust i...
Kram!
Ditte

Znogge

Vissa dagar är stora men andra större! Detta datum betyder allt för mig :-) Men jag minns också när lilla söta rara systerdotter kom. Vissa barn reser långt...

Kram

Svar: Ja, visssa barn reser långt...Så är det. Jag förstår att detta datum betyder allt för dig och så även för mig. Kram!
Ditte

Leffe

Ett stort Grattis från Karlsson och Leffe!
Ja, någon gång skall jag också ta mej den långa vägen ända in till Stockholm och ta mej tid till att se allt det alla pratar så mycket om.

Svar: Tusen tack! Och varmt välkomna till huvudstaden. du vet som pesionär har man all tid i världen, men tiden försvinner i rask takt.Ha det gott!
Hälsa Karlsson!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon finaste blogg vän ....härliga bilder o en rundtur :) förstår att det var trevligt med dina väninnor och så gott det låter ja tiden skall vi vara rädda om och vårda på bra saker precis som du gör tex :) ha en fin lördag kramen

Svar: God morgon, Eva! Tack! Att träffa vänner är viktigt för mig jätteroligt att då och då gå ut och äta tillsammans. När man inte jobbar så känns dagarna så mycket längre och tröttheten finns ju inte alls på samma sätt.
Bra att du njuter av din lediga/arbetsfria tid och hinner återhämta dig någorlunda, men jag vet att det ibland är många och långa pass. Var rädd om dig!
Önskar dig en fin lördag.
Kram!


Ditte

Bosse Lidén

Grattis till detta datum som du och ni aldrig kommer att glömma. Vilka härliga rundor du kan gå. Jag håller med om kombinationen du beskrev. Helgkram Bosse. Ps. Tack för fina bilder.

Svar: Tack! Ja, detta datum är viktigt för oss. Minnesvärt och berikande! Och bilderna delar jag gärna med mig av. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: