Pyssliga rullar.

    
En vacker kvällspromenad en fredagkväll tog oss från Söders höjder ner till Gamla Stan.
Att det är vår i Stockholm märker man inte bara på växtligheten som grönskar och knoppas utan även på att flera restauranger på Medborgarplatsen fått ut sina bord och i värmen från gasolbrännarna slår gäster sig ner för att njuta av det vackra vädret,umgås och smida vidare planer inför kvällen.
Vi hade planer, middag hos vänner i Gamla Stan och skyndade vidare.
 
Vackert kvällsljus över Gamla Stan. Tyska kyrkan med sitt höga torn reser sig ståtligt
och i bakgrunden skymtar Storkyrkans  torn som är betydligt läger.
 
Stockholms stadshus och riddarholmskyrkan förstärker förstås stadsbilden.
BIlar, bussar och tåg passerar och det är liv och rörelse i stan.
 
Vi lämnar bruset och tar oss in i den gamla fastigheten hos vännerna, Mona och Rune i Gamla Stan, går upp för de gamla trappstegen som var och en har en historia att berätta och kommer in i den härliga våningen .
Här möter oss också en överraskning, Lotta, en "go vän" från vår tid i Peking och som numer är hemmahörande i Göteborg. Ett härligt återseende.
Värdinnan, Mona, har förberett för kvällens middag som blir vietnamesiska vårrullar
och här kommer en panna med hett vatten på bordet där skall rispappren "badas" en kort stund. 
 
Vietnamesiska vårrullar görs av tunt rispapper som man snabbt blötlägger i det varma vattnet, låter rinna av, lägger p tallriken och sedan fyller med diverse olika tillbehör.
Här fanns mycket att välja på och man kan själv bestämma vad man vill fylla rullarna med; räkor, kräftstjärtar, bitar av lax, avokado, mango, böngroddar, hackad paprika, purjo m.m. Viktigt är att man inte fyller rispappren med för mycket "plock" för då blir de svåra att rulla ihop. Rullarna, rispappren, är väldigt tunna som spricker om de blir överfyllda. En god smaksatt soyasås passar perfekt att doppa rullarna i innan man med hjälp av pinnar tar sig en tugga. Jag kan lova att det låter lite lättare än vad det är. Trots att vi alla är vana att äta med pinnar så var det en utmaning att dels få rullarna att hålla ihop och dels att med pinnarna doppa dem i soyan innan man kunde ta sig en tugga.
Vi konstaterade att vietnameserna är flinkare p attfå till en bättre form på sina rullar än det vi hann öva upp innan vi var proppmätta.
En härlig middag med mycket prat och många skratt blv det och timmen blev sen innan vi var hemma.
Tack alla för en jättetrevlig kväll.
MIn rulle ligger på tallriken och de t blötta rispappret är nästan genomskinligt, så tunt är det.
Att sedan få det at inte spricka var en klar utmaning.
Men ibland lyckades vi få till det, i alla fall någorlunda.
 
Bosse, Mona, jag och Rune har gjort klara framsteg vad gäller snyggheten på rullarna.
Men vi får nog ta en fortsättningskurs. Jag skall dessutom träna extra här hemma..
Här är det Lotta som dokumenterar sällskapet.
 
 (Inlägg nr 5 i #blogg 100)
Ama de casa

Vilken trevlig kväll och spännande mat :-)

Svar: Verkligen en trevlig kväll och vårrullarna var jättegoda dock måste mer träning till för att få dem snygga. Svårt att få dem att hålla ihop runt fyllningen och att bevara dem hela.
Ditte

Jessica Högberg

Vackra bilder över Stockholm och mat i goda vänners lag. Låter som en toppenkväll=))

Svar: Tack! Ja, Stockholm är vackert! Och vårrullar, egenhändigt gjorda tillsammans med vänner, var en upplevelse , en trevlig och rolig sådan. En toppenkväll blev det .
Ditte

Comsi ComsaSå trevligt och gott det ser ut. :-)
Kvällsbilderna blir så fina, ljuset från fastigheterna lyser upp, jag är nästan aldrig där inne när det är mörkt och om jag är det så sitter jag oftast i en bil och då blir det sällan att jag fotar...

Solig kram ♥

Svar: Vu hade en jättetrevlig kväll och att få till rullarna var roligt. Mer träning behövs...Stockholm blir så annorlunda i kvällssolen och man ser så tydligt alla konturer och skuggor. Jag promenerar mycket även kvällstid och Stockholm visar då en annan vacker sida. Kram!
Ditte

Znogge

Vilken spännande maträtt som tydligt bekräftar att övning ger färdighet ;-) Vilka vackra bilder från Stockholm som sannerligen är en fin huvudstad!

Kram och trevlig tur till Norrköping!

Svar: Strålande fint vårväder både i Stockholm och i Norrköping, lärt att köra. Att prova att få till vårrullarma snyggt var en utmaning och en munter sådan. Önskar dig en bra jobbdag i sovrummet . Kul att få det färdigt. Kram!
Ditte

Ami

Åh, vilken trevlig kväll! Och så spännande med rullarna :)
Det såg verkligen mysigt ut där runt det fina bordet!
Önskar er en fin lördag!
Kram

Svar: Det blev en jättetrevlig kväll och roligt att försöka få till fina rullar . Ha det fortsatt bra! Kram!
Ditte

Veiken

Övning ger färdighet sägs det , så det är bara att träna mera. Kvällsbilder blir så vackra särskilt om det är vatten med- Kram

Svar: Jag skall fortsätta att träna. Behövs! Och Stockholm är så vackert även på kvällen. Älskar när husen och alla ljus speglar sig i vattnet. Kram !
Ditte

Ruth i Virginia

Min sonhustru, som är vietnamesiska, kan rulla "spring rolls" som på band;
även barnen kan. Övning ger färdighet. Kul ibland att arbeta för maten. :)

Du fångar verkligen Stockholms skönhet. Det ÄR en vacker stad!

Svar: Jag är så förtjust i Stockholm och det är så trevligt att promenera runt och ofta ser jag nya saker eller ser nytt i det gamla. Jag förstår att din sonhustru och barnbarnen är duktiga på att gå till vackra vårrullar. Men jag måste träna för att ens få dem att hänga ihop . Ett roligt nöje.
Ditte

Ann-Kristin

Vilken fin promenad till trevliga vänner i ett fint hem. Tror inte jag skulle klara av att äta med pinnar. Har aldrig testat. Jag har haft de 2 minsta barnbarnen här över natten, så nu är man lagom mör.
Hälsa Bosse och kramar till Er båda/A-K

Svar: Passa på att vila dig nu! Bb gör att man får extra träning i det mesta. Vi hade en supermysig kväll och vad gäller pinnar kan jag ge dig en lektion. Kramar från oss .😀
Ditte

Malin

Vilken härlig fredagskväll och vackra bilder över vår vackra huvudstad. Och Söders höjder är nog min favorit även om varje stadsdel har sin tjusning.

Svar: Vi hade en jättetrevlig kväll med tydliga pysselinslag. Stockholm är vackert och jag är också väldigt förtjust i Söder😀 även om andra delar av stan också är charmiga. Gamla Stan gillar jag också och utanför turiststråken förstås .
Ditte

Ghugge

Åh, så fina bilder och vilken kväll! Blir lite avis, hi, hi!😊 Ha en skön kväll! Kram.

Svar: Tack! Stockholm är vackert dag som kväll och med ljusen blir det extra vackert. Kvällen var jättetrevlig och rolig...kram!
Ditte

Fia

Vilket konststycke med det tunna rispapperet! Och äta dem med pinnar! Jag som har svårt att få mjuka tacobröd att hålla ihop, men jag fyller de nog med för mycket gott. Underbara Stockholmsbilder som vanligt!
Kram
Fia

Svar: 😀 Kul att prova att få till rullarna. Men mycket mer träning behövs...Och visst är Stockholm vackert. Tycker verkligen om när ljus och hus speglar sig i vattnet. Kram!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon på dig ...här sov jag till 9 och skönt var det :) nu kaffe o blogg ser att du även i går njöt i vänners lag så ljuvligt och gamla stan ser vacker ut o så är fallet också sa maken här :) hoppas du får en skön söndag kram kram

Svar: God förmiddag! Och vad skönt med en sovmorgon! Ja, vänner, god mat och dryck i härlig miljö i Gamla Stan är väldans trevligt.
Önskar dig också en fin och trevlig söndag.
Kram!
Ditte

TantGlad

Tack Ditte för att jag får se såna vackra bilder över vår Fina huvudstad. Det är värkligen vackert i Stockholm.
Vilken mysig kväll du har haft med goda vänner. Det ser ju såå mysigt ut. Hungrig blir jag åxo. Jättefin dukning åxo. Dukningen är ju A-o på en middag.
Kramar om och önskar dig en jättefin och solig söndag.
Kramkram!

Svar: Vacker stad i vårskymningen, mysigt med vänner, god mat och dryck så visst är tillvaron behaglig just nu. Här skiner solen idag också och visst blir det en fin dag.
Önskar dig också en härlig söndag.
Kram!
Ditte

Gittan

Så härliga bilder på vår fina huvudstad, kul att följa med. Och så fint hos era vänner, vilken vacker lägenhet. Maten såg ju jättegod ut men jag förstår att det inte var så lätt att få dom att hålla ihop. Kram på dig.

Svar: Tack, ja Stockholm är vackert och fint när hus och ljus speglar sig i vattnet.Vi hade en jättetrevlig kväll med god mat och jag inser att fortsatt träning behövs för att få vårrullarna att inta den fina formen. Övning lär ge färdighet
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: