Över Ålandshav och genom skärgården

    
Vi lämnade ett mulet Mariehamn lördag eftermiddag. Det var vindstilla och den stora färjan Amorella, som trafikerar Stockholm -Åbo i Finland lade ljudlöst till vid kajen. Ett tiotal passagerarre klev på i Mariehamn men desto fler bytte båt. Kryssningspassagerare från Åbo bytte båt till Viking Grace för hemfärd och många steg av Grace i Mariehamn för att åka tillbaka till Stockholm med Amorella. Dagskryssningar av detta slag är populära och givetvis är det en extra fin tur om vädret är vackert.
Man kan då åka från Stockholm på morgonen 07.30, byta båt i mariehamn och åka tillbaka till STockholm och anländer hit igen på kvällen.
Och liknande resa gör många Åbobor, byter alltså bår i Mariehamn.
Vill man vara borta över natten så gäller samma båt och man har ju då tillgång till sin hytt hela resan.
 
Viking Grace har anlänt till Mariehamn för vidare resa mot Åbo.
 
Amorella, båten vi skall åka med har lagt till vid sin kaj i Mariehamn.
 
När Amorella lägger ut från Kajen i Mariehamn, ja vilken båt som helst, så är man ute på övppet hav inom 20 minuter och vid fyren Marhällan (finns på bild) tar det mer öppna Ålandshav vid. Resan över öppet hav, innan man kommer in i den svenska skärgården, stockholms norra skärgård, tar ca 60 minuter och med dessa stora båtar/färjor märks sällan någon sjögång även om det blåser hårt.
Vi fick en fin resa och solen lyckades tränga igenom de tunga molnen och hemresan blev en verklig "njutflykt".
Annika

Härlig dagsutflykt om man nu inte vill vara borta så länge. Vi åkte ofta över till Åland med båten Birger Jarl. Vi tycker att det var en riktig båt då de hade bevarat mycket av det gamla spm trädetaljer osv. Men hytterna var ju ingen höjdare. Vi kunde åka från Härnösand fram och till baks för endast 300:- Ibland billigare. Då hade vi både buss och båtresa med smörgåsbord och frukost. Hur det gick ihop?? Ingen aning. Detta var bara några år sedan men nu tror jag att de har gjort ett vandrarhem av båten istället.
Ha nu en fin Söndag.

Svar: Birger Jarl är en gammal båt med vacker trädetaljer och jag har också åkt med den några gånger. Sedan ett tag tillbaka är det ett populärt vandrarhem och läget är perfekt. Vet inte om man byggt om hytterna.Vet att man nu också ofta kan åka billigt med Birka Paradise med bussanslutning, hytt och mat för ett förmånligt pris. Även Cinderella, Vikinglinjen har liknande erbjudanden, men den skall man nog inte ta fredag-lördag om man inte är väldigt parytsugen.
Här ösregnar det och blåser men vi har avnjutit en härlig "bubbelbrunch" på Strand hotel och det var jättegott och fint på alla sätt.
Önskar dig en trevlig söndag.
Kram!
Ditte

Comsi ComsaNär vädret är fint så är det ett nöje att åka båt, sitta ute och bara vara och bli ett med den vackra skärgården.

Söndags kramis ♥

Svar: Hemvägen var riktigt njutbar ochskönt att havet var stilla var och att solen tittade fram sent på eftermiddagen. Och skärgården är vacker.Kram från mig.
Ditte

Aaa

Någon gång får du hälsa på i Åbo!

Svar: Det finns med i planerna senare i år. Jag har varit till Åbo några gåneg , men det var länge sedan och jag tycker verkligen Åbo är en så vacker stad.
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Skönt att hemresan blev fin...
Kram från P ♥

Svar: Jag är också lättad över att blåsten var borta, så hemresan bleb riktigt fin med en del sol sent på eftermiddagen och Amorella är en jättestor båt. Även 20m /sek hade nog knappast märkts och sedan har Amorella stabilisatorer.
Hoppas att du nu blir bättre för var dag som går.
Kramar från oss båda.

Ditte

Eva`s blogg

Men va ljuvligt att bara kunna åka över så en dag, så gjorde vi med båten förr då den gick mellan oss och Köpenhamn sen kunde man åka till Dragör oxå äta räkmacka på vägen hel mysigt :) hoppas resten av din dag blir skön stor kram

Svar: Många åker ju över dagen för att njuta av god mat och den vackra skärgården. Men fint väder gör det hela betydligt trevligare förstås. Här regnar det men vi har varit ute på trevligheter och nu är det soffhäng om gäller.
Kram!
Ditte

Fia

Härligt att hitta på trevligheter när vädret ruskar! Här i Västerås är det riktigt trist med regn och blåst! Verkar bättra på sig om ett par dar i alla fall!
Har mejlat!
Kramar
Fia

Svar: Tack! Ja, ett "uschligt väder" är det idag. Har läst mail och svarat....Nu hoppas vi snarast på vårens återkomst.
Kram!
Ditte

Znogge

Så skönt att det blev en lugn seglats på hemvägen! Då är det verkligen njutbart att åka båt :-)

Kram

Svar: Jag tycker om att åka båt men överresan var väl blåsig, men den båten var också mycket mindre än den vi åkte hem med. Och med lite sol och god mat kändes det extra trevligt. Trevlig kväll! Kram!
Ditte

Ami

Så skönt att ni fick en behagligare hemresa!
Önskar er en fin kväll!
Kram

Svar: Jätteskönt! Och väldigt trevligt blev det, dessutom med vacker utsikt och lite sol. Trevlig kväll önskar vi er också.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Till Åbo har jag aldrig åkt, har nöjt mig med Åland. Och Helsingfors. :-)

Skönt att det blev lugnt på havet denna gång :-)

Svar: Åbo kan rekommenderas! En jättefin stad! Och så skönt att det blev en lugn hemresa, men båten är ju också jättestor och har stabilisatorer om så skulle behövas. Men från Åland är det ju bara 1 h på öppet vatten.
Ditte

TantGlad

Du är ju en stor båtfantast vad jag förstör Ditte. Detta måste ju vara jättehärligt för dig med en båtresan såhär. Själv älskar jag sol vind och vatten........men är skiträdd när jag åker båt. Blir lite orolig då jag är ute på djupt vatten. En otryggkänsla liksom.
Hursomhelst så fattar jag att du haft det gott och njutigt av den lilla trippen.

Nu ska du ha det gott. Här hos mig i Sundsvall har det bara vräkt ner regn heeeeela dagen. Så nu kan jag snart ta fram rodbåten här hemma och ta mig en tur i trädgården.

Kraaaam till dig fina vän.

Svar: Regnet har öst ner i STockholm hela dagen och blåsten har gjort det riktigt trist. Men snart blir det väl vår på nytt.Båten som vi teste tillbaka med är jättestor så den rör sig inte ens vid hård blåst. Men jag kan förstå din osäkerhet till sjöss. Jag gillar inte heller när det blåser och båten inte är så stor för då blir jag också lite orolig.
Roddbåten i trädgården låter lagom när det blåser, men skönast är väl att stanna inne.
Vi har haft trevliga dagar på ÅLand och nu blir det stockholm ett tag till.
Kram till dig du fina.
Ditte

Tove Olberg

Just så till havs!
kram

Svar: En njutflykt blev det på hemvägen.Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: