Lugnet före stormen

    
Rapport från Ålandshav i halv storm....
Jag hade tänkt mig en lugn resa idag över Ålandshav och helst i solsken. För omväxlings skull tänkte vi ta båten från Grisslehamn över till Eckerö på Åland och sedan bussen vidare in till Mariehamn,30 km.
Bussen från Cityterminalen via Norrtälje och upp till Grisslehamn var "stadig" och resan gick jättebra även för mig, en passagerare med stora anlag för åksjuka om man kör på slingriga vägar.
 
VI passerade Väddö kanal och där var det inga vågor...
 
Men i Grisslehamn blåste det rejält och vågorna ute på Ålandshav gick höga.
 
Även inne vid strandkanten skummade det rejält. Jag hade läst att det skulle blåsa 13m/sek,
men detta såg ut och kändes som betydligt som betydligt mer.
Kuling är det om det blåser mellan 10.8 och 13 m/sek.
 
Ombord, men fortfarande kvar i hamnen och den svenska flaggan har verkligen vind i sig.
 
Strax efter avgång skådar vi Albert Engströms gamla hus. Renoverat, ser det ut att vara.
 
Direkt färjan lagt ut från Grisslehamn så tog vinden i och att röra sig ombord på båten lät sig inte göras utan att gå ostadigt och hålla sig i bord och stolar. Antalet gäster i matsalar och restaurangen var litet och många såg inte pigga ut.
Kulingen blev till halv storm med vindar som blåste 22m/sek. Gränsen för storm går mellan 24.5 och 28.4m/sek. Orkan inträffar från 32./m/sek...Och dit var det långt.
 
Jag var ute en mycket kort stund på däck och skummet yrde omkring.
 
Nu har vi drygt 30 minuter kvar in till hamnen på Eckerö och jag ser några kobbarrunt om. Vågorna har minskat och det blåser något mindre.
Jag tar ännu en tur ut på däck och ser solen tränga igenom molnen och ser att Ålandshavs vågor minskat en aning. Men jag går tillbaka till min plats och stannar där. Känns säkrast så.
Och just den här överfärden kan jag inte räkna in bland mina "njutflykter".
 
 
 
(Inlägg nr 18 i #blogg100)
 
Ruth i Virginia

Usch! Det där såg inte roligt ut. Nästan så jag blev sjösjuk bara av att
titta på bilderna. När jag kom över fr Sverige i slutet av oktober, tog det
oss 10 dagar istället för de vanliga 7 på grund av storm. Det var två dagar,
som vi inte fick tillåtelse att gå ut på däck.
Försökte spela ping-pong; gick inte så bra. Vattnet i polen på bottendäcket
sloshade från ena sidan till den andra.
Tur nog var bord och stolar fastkedjade vid golvet. Borddukarna var fuktiga,
så att porslinet inte skulle halka omkring. Blev inte sjösjuk DÅ, men jag mådde
väldigt illa de första två dagarna och ville helst ligga i kojen, men stewarden sa
till mej, att om jag inte gick upp, skulle jag bli sjösjuk hela vägen til New York.
De ville jag givetvis inte, så det blev att vandra upp på däck och äta lite hårt
bröd och spy över relingen då och då. Men resten av färden var jättetrevlig med
4 ungdomar i min ålder, som hade kul tillsammans.

Hoppas det blir sol över Åland så att du får din Njutfärd! :)

Svar: Nej, idag var det inte roligt, men resan tar två timmar och 1 1/2 h på öppet vatten så det är överkomligt. Tänker på din resa....Oj, oj, oj...Men du var ung och pigg och ni hade trevligt. Vilken bra steward som kunde komma med goda råd. Tänk denna resa du gjorde med båt till New York! Otroligt! Vilken upplevelse och hur denna resa skulle påverka hela ditt liv. Dina upplevelser skulle kunna bli en bok.
Jga är så glad att du delar dem med mig och de som läser min blogg. Jag vet att det är så uppskattat.
Kram!
Och visst hoppas jag på lite sol under dagarna jag är här...
Ditte

Znogge

Det var verkligen inge rolig resa alls :-( Men jag vet hur det är. Så fort jag ska åka båt brukar det bli hårda vindar eller så blir det fel på båten... Nåja, hoppas det blir lite njutning i alla fall för er!

Kram

Svar: Tack! VI har haft en jättetrevlig kväll med god middag och skönt soffhäng. Hoppas på lite sol i morgon och betydligt mindre blåst. men nu har jag i alla fall fast mark under fötterna.Kram!
Ditte

Annika

Vilket äventyr det blev. Inte roligt att vara ute till havs då det nästan stormar. Ha det så bra nu och hoppas på sol och vindstilla i morrn och i helgen
Kramen

Svar: Ja, ett äventyr blev det som jag inte alls hade tänkt mig. Men jag vet ju också att färjan inte går om det blåser alltför mycket och det är bra. Nu har det mojnat i alla fall och jag vet att prognosen till lördag, då vi skall hem, är sol och 2m/sek så det är hoppfullt. Och i morgon önskar jag gärna lite sol.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Hua vilken storm ja det var här i går kan jag lova båtar o storm ingen bra kombi :) hoppas du har det bra o trevlig kväll kram

Svar: Skönt att vara framme och jag vet att det blir lugnt tills på lördag då vi skall hem. Skönt!Vi har haft en trevlig kväll och hoppas att blåsten lägger sig tills i morgon så vi kan hitta på något trevligt utan att riskera att blåsa bort.
Kram!
Ditte

Comsi ComsaTänk att du alltid lyckas få fina bilder även när det stormar. 😮
Det var nästan så jag kände hur det gungade under fötterna när jag tittade in här.🌊
Hoppas ni hade trevligt ändå ombord.🍴🍷🍤

Kram på dig ❤️

Svar: Det blåste rejält och jag kom knappast ut på däck och väl där gick det inte att hålla kameran still....Trevligt ombord kan nog diskuteras för jag tycker inte om oväder till sjöss. Men jag talade snällt till mig själv och maken, som är en riktig "sjöbjörn", är en trygghet och kan förklara och komma med lugnande ord. Prognosen ser bättre ut för hemresan på lördag. Bra så...Kram!
Ditte

Ami

Men vilket oväder ni fick på resan! Förstår att många mådde dåligt och kanske till och med blev lite rädda?
Hoppas vädret blir bättre och att ni får några fina dagar!
Kram

Svar: Ja, det blåste mer än vi tänkt...Betydligt mer. Men å andra sidan tar det inte så lång tid. Jag vet också att båten inte går om det blåser för mycket. Alltid något....Nu hoppas vi på att det skall mojna tills i morgon så vi kan ha trevligt utomhus. Annars får vi tänka om...
Kram!
Ditte

Aaa

Jag har blivit väldigt sjösjuk på Kvarken av blotta 12-15 m/s... Bra att resan är över för dig!

Svar: Ja, inte är det så trevligt när det blåser. Och att bli sjösjuk är ett elände. Nu gick det bra, men jag satt still och tittade stint framåt på datorn. Tror det hjälpte. Och på lördag när vi sakll hem ser det bättre ut, men då tar vi Åbobåten, en stor färja, direkt till Stockholm.
Ditte

Marja

Förstår att du inte tyckte det var någon njutflykt. När jag studerade i Åbo åkte vi över till Stockholm flera gånger och Ålands hav var inte roligt att fara över om det blåste. Jag har varit riktigt sjösjuk några gånger.
Hoppas ni får en trevlig vistelse i Mariehamn och att det lugnar ner sig tills ni ska åka hem! Kramar! :)

Svar: Nej dagens överresa med Eckerölinjen från Grisslehamn, en betydligt mindre färja än Rosella som vi brkar ta från Kapellskär, vid Norrtälje, var ingen rolig tur. Jag satt still hela esan och som tur är tog den bara två timmar varav en och en halv med mycket vind. Förstår att du vet hur det kan kännas...Jag slapp bli sjösjuk, men många blev dte.
Prognoserna säger bra väder och sol på lördag då vi skall hem. Men det blir direkt till Stockholm och med en stor Åbobåt.
Nu hoppas vi på hyfsat väder i morgon...
Kram!
Ditte

TantGlad

Ojojoj.....vilka vågor. Åka båt när det stormar.......nä hua. Men fina spännande bilder visar du Ditte.
Jag gillar vatten men har stor respekt för det.

Blåst rätt bra har det gjort hos mig på torsdag. Nu vaknar jag till lite vitt på backen. Just det. Vi har fått snö. Vill inte...vill inte...men det försvinner ju fort bara värmen kommer.

Önskar dig en jättefin fredag.
Kraaam till dig från mig.

Svar: Här var det höga vågor ute på Ålandshav båten gungade rejält och slog emot vågorna. Jag har väldig respekt för havet, särskilt i blåst, men färjan ställs in om det blåser alltför mycket och det är bra att veta. Här är ingen snö men grått pch lite trist. Men vi får hitta på någor att göra. INgen snö i alla fall.
Önskar dig en trevlig fredag. Och det är ju helg!
Kram!
Ditte

Hanna

Det ser verkligen inte ut som en njutbar resa....

Svar: Nej, inte direkt! Men havet är mäktigt och vackert även i halv storm dock vill jag helst inte befinna mig till sjöss då. Säkert blir hemresan lugnare.
Ditte

Gittan

Vilket väder, inget vidare att åka på sjön när det blåser. Vi åker ju på sjön på sommaren men det är ju bara 350 meter över och där inne i vår vik blåser det inte så hårt. Ha ha.
Men mamma har alltid varit så orolig när vi skulle åka över om det var dåligt väder, ja ja man är väl alltid orolig för sina barn. Härliga bilder och det syns vad det blåser, jag kan tänka mig att du fick hålla hårt i kameran och dig själv. Kram på dig.

Svar: Bara att få upp dörren till däck var tungt när vinden låg rakt på. Att åka över i hård blåst är inte så trevligt, men jag vet att båten inte går om det är alltför hård vind. Men det var inte så njutbart....I er vik är det betydligt lugnare men visst kan det säkert blåsa även där. Men det går ju fort att ta sig över.
Önskar dig en trevlig fredag.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Usch vilken jobbig resa ni fick, storm på öppet vatten är ju vidrigt. Förstår att du inte tyckte att det var någon rolig resa (har själv upplevt det och det var inget vidare)
Låter ju skönt att ni verkar få en skönare hemresa. Passa på och njut av dagen.
Här regnar det just nu.
Kram

Svar: Det gungade och blåste rejält men å andra sidan tar det bara två timmar från Grisslehamn till Eckerö, men igår kändes de långa. här är det mulet och lte regn och viss blåst, men jag är ju på land nu. Önskar er en trevlig fredag.
Kram!
Ditte

Leffe

Gomorron Ditte! Ja, det såg inte ut att ha varit någon av de bättre utflykterna, men nu hägrar det väl en Torre resa?

Kram
Leffe

Svar: Överresan var gungig men den tar inte så lång tid och vi kom ju fram. Torre väntar och om ett par veckor är vi på plats . Hoppas vi ses! Skall bli skönt med lite värme.Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron Ditte!
Usch, vilken resa! Hoppas Du får fina dagar på land och en bättre hemresa.
Min nedräkning har börjat. Bara 3 v kvar nu ✈️🇪🇸💃🍷
Kram till Dig och Bosse/A-K

Svar: Blåste gjorde det men fram kom vi och båten går inte om det blåser alltför mycket och det är ju tur. Det tar bara två timmar över till Åland/Eckerö men det är öppet hav. Mulet idag men trevligt att vara här. Förstår att du längtar till Spanien, det gör vi också och åker veckan före dig. Snart ses vi där. Kram!
Ditte

Alicia - Alicia And Stuff

Åh vad kallt det såg ut!

Svar: Det var det verkligen, ingen fröjd alls att vara till sjöss.
Ditte

Bosse Lidén

Vad elak jag är. Jag sitter som en fegis och njuter av dina bilder men är jätteglad för att jag inte är ditt resesällskap. Var du en av dem som åt? 22m låter tufft. Helgkram Bosse

Svar: Du har humor du, och jag försökte se det roliga i att frivilligt ge sig iväg. Men jag hittade inte helt meningen med det. Vinden tilltog från det vi lämnade Stockholm och ute på Ålandshav kom den verkligen i gång att blåsa.Jag försökte med en macka, men den var svårfångad eftersom tallriken rörde sig hela tiden. Gillar inte heller när det blåser så här mycket, men Bosse är en trygghet och är helt orädd för sjö och hav så han kom med lugnande ord. Önskar dig en trevlig helg.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Fy vad läskigt! Båtar i kombination med sjögång gillas inte...

Hoppas du får bättre framöver!

Svar: Gillas inte hos mig heller! Men tursamt nog var det en kortare resa😀. Hoppas på bättre vårväder när vi ska hem.
Ditte

FREEDOMtravel

Usch inte kul att vara ute på havet när det är sådär!!! Vi har ruskigt stormigt där vi är i Spanien just nu. Det blåser konstant ca 13 m/s och i byarna är det ca 20 m/s. Det ska bli upp till 26 m/s. Husbilen gungar rejält och vi vaknade många gånger i natt. Har inte kunnat gå ut ännu. Campinggrannarna tog bilen till duscharna (lite överdrivet enligt mig dock, men....)

Svar: Trist med blåsten för er del. Kan förstå att husbilen gungar och at det är svårt att sove. Kansk ekan ni hitta en parkering i lä, men då vänder väl vinden....Har förstått att vädret nu är bättre söderut i Spanien så hoppas ni också får mindre blåst snart.
Att ta husbilen till duschen låter lite överambitiöst...
Ditte

Tove Olberg

Ditte på havet! Vilket Liv!
Kram

Svar: Ja, det var Livat värre...,kram
Ditte

Malin

Usch inte kul att vara ute på sjön i den blåsten. Bilden på Albert Engströms hus ser ut som en målning, fantastiskt vackert kort. Hoppas ni får en trevlig vistelse och att hemfärden blir mindre blåsig och något lugnare

Svar: Nej, men tursamt var överresan ganska kort och jag mådde bra. Men hög sjö var det . I morgon blir det Amorella, Åbobåten, som är stor och direkt till Stockholm. Och det skall blåsa mindre så jag hoppas på en trevlig tur genom skärgården.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: