Läckert i småstadsvimlet.

    
 Rapport från Mariehamn! Regn och blåst har präglat dagen som kombinerats med olika nyanser på gråskalan. Men med paraplyer och väl påpälsade begav vi oss ut i staden vimmel. Nåja, så mycket folkvimmel var det inte. Kanske avskräckte det bistra vädret stadens invånare från att ge sig ut på upptäcksfärd, men man kan ju anta att de redan väl känner till sin lilla stad stad och så mycket nytt att upptäcka hade nog inte tillkommit denna fredag.
(Mariehamn är en ganska liten stad med ca 11 000 invånare, hela Åland med alla öar har ca 28 000, så folklivet blir nog inte så vidlyftigt annat än sommartid då alla turister gör entré  på ön. )
 
I vimlet på Torggatan vid 14-tiden.
 När vi vimlart färdigt bland stadens gator och tog och vi var lagom frusna och blöta kände vi för en fikastund. Och just så där, utan vidare, befann vi oss vid Café och Galleri Bagarstugan.  Huset är från 1866 och ritades av Hilda Hognell (1867-1952) som var Finlands första kvinnliga byggmästare.
 
Det ser mysigt ut...
 
Frågan var vad vi skulle slå runt på. Det fanns så mycket att välja på;
kaffebröd, smörgåsar, tårtbitar eller en matig paj eller soppa.
 
Men smörgåsar kan vi äta vi hemma, så en tårtbit kändes väldigt lockande.
Vilken? Svårt val! Någon av dessa kanske...
 
Eller en chokladtårta med frukt och grädde?
 
Att dricka?
 
Mitt val blev chokladmarräng med lingon och lite vispgrädde. Försvinnande god!
 
Vackra kaffekoppar!
 
Fina detaljer.
 
Mysig inredning!
 
Och när vi stärkt oss med härliga tårtbitar och kaffe var det igen dags för att ge sig ut i vimlet. Men det såg tomt ut.
Fredagsrusning på Torggatan, Mariehamns centrumgata.
 
 (Inlägg nr 19 i #blogg 100)
 
 
Tove Olberg

Så du rör på dig; och jag blir så sugen så jag får kok fixa en kaffe och njuta en kaka till!
Trevlig helg och kram till dig!

Svar: Låter bra och jag kan komma nästa vecka på fika. Medför gärna kaffebröd. Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Det var folktomt, men jag blev förvånad över de fina blommorna
som fanns på torget så tidigt på året. Har Åland varmare klimat
än centrala Sverige?

Bagarstugan är ju hur gullig som helst. Så trevligt gammaldags.
Och tårtorna och bakelserna! Finns INGENTING sånt i USA. :(

Svar: Kanske är det lite varmare här på Åland än i Sverige, så blommorna klarar sig bra. De kommer från "Kristers växthus" på Korsö" . (Korsö är en ö i Ålands skärgård österut.) IBesöket på Bagarstugan var mitt första , men inte det sista. Jätttetrevvligt och så gott .
Så bra att du kan ta del av tårtorna här!
Ditte

Marja

Åh, den där tjinuskitårtan brukar jag baka ibland. Länge sedan nu och jag var tvungen att titta i receptet vad jag brukar ha mellan lagren... äppelmos var det. :)
Ha en fortsatt trevlig resa! Kramar! :)

Svar: Fick smaka lite och den var jättegod. I morgon bär det av hem till Stockholm och med Amorella , Åbobåten. Hoppas på sol och en lugn resa genom skärgården. Kram!
Ditte

Ghugge

Det har gått en liten stund sen jag var inne här hos dig och oj, så mycket du hunnit med. En aktiv kvinna kan man påstå att du är. Så härliga godsaker du visar och jag förstår att ni mumsade och njöt. Men det var ett fasligt väder ni hamnade i, var ni inte rädda? Hoppas du får en skön helg!☺️ Kram

Svar: Just nu är det Åland och överresan var blåsig . Men det tar bara ett par timmar....Nej, rädd var jag inte för båten går inte om det blåser alltför mycket. Och Bosse är lugn och en sjöbjörn. Tyvärr trist väder idag men vi roade oss med trevligt besök på Bagarstugan och härliga bakverk. Kanske bättre väder i morgon , hoppas för då tar vi en stor båt direkt till Stockholm och åker genom skärgården. Men annars får det gå bra ändå. Och blåser det så är båten så stor att det inte märks. ( Det är Åbobåten vi tar och det är ca 1h över öppet hav.) Önskar dig en trevlig lördag. Kram!
Ditte

Znogge

Lite off season kanske men god fika fick ni i alla fall :-) Miljön såg väldigt trevlig ut och påminde om ett mysigt café på Kungsgatan i stora staden. Soffor som man sjunker ner bra i ;-)

Kram

Svar: Jadå, milt sagt "off season" men så kan det vara i en lite stad och det är trevligt det också. Och Bagarstugan var verkligen ett jättemysigt café dit jag gärna kommer tillbaka.Kram!
Ditte

Veiken

i var ju aldrig iland i vintras när vi var vid kaj på Åland. Tid fanns inte, men dina reportage därifrån gör att det smakar mera! Kramar

Svar: Är man i Stockholmstrakten så rekommendrar jag verkligen en tur över till Åland. Man kan åka på morgonen och tollbaka på kvällen och hinner då i lugn och ro titta på Mariehamn.
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Vilken fint litet café och så mycket gott! Förstår att det var svårt att välja. Nästan så jag blev sugen på att baka något. 🎂🍰
Hoppas resan blir lugnare.
Kram till er båda/A-K

Svar: Gomorron! Vi hade en mysig stund på Bagarstugan och så många goda bakverk det fanns .😀 Solen har inte kommit fram än men det regnar inte och det är lugnt på vindfronten. Och hem blir det en stor båt.😃 Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Härliga utflykter som alltid och lite historia bakom kul att få veta ..fika är ju klart man skall och det ser ju super gott ut :) önskar dig en skön lördag kram

Svar: Vi hade en jättemysig eftermiddag i regnet. Men skönt att sotta inne i mysig miljö och fika.Önskar dig en trevlig lördag.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Guuuud så mycket gott! :-)

Och mysigt såg det verkligen ut att vara också.

Svar: Här fanns så mycket gott att välja på och allt bakat på plats och Bagarstugan kommer att få fler besök av mig.
Ditte

Ami

Men vilket mysigt ställe ni var och fikade på! Och så mycket godsaker att välja mellan. Jag hade aldrig kunnat bestämma mig för vilken sort jag skulle smakat :)
Ha en fin lördag!
Kram

Svar: DEt var svårt att bestämma sig men chokladmarrängen med kladdkaksbotten kunde jag inte motstå. Lingonen till gjorde susen. Önskar er en trevlig lördag.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Mariehamn är en trevlig stad, men det var länge sedan jag var där!

Svar: Här är trevligt, men bäst är det när solen skiner och det inte är så blåsigt. Men vi har haft fina dagar ändå.(Hittade en liknande kommentar, vet inte varför det blir så, men skall kolla upp det.)
Ditte

Helena FREEDOMtravel

Nu lyckas jag inte kommentera igen... Har provat två gånger... Skräpposten?

Svar: Trist, men det finns ingen skräppost. Skall ta reda på varför detta händer...Inte alls bra!
Ditte

FREEDOMtravel

Nu finns ju den första kommentaren där ändå!? Jag blir kanske förvirrad eftersom mina kommentarer ibland syns på en gång, men ibland vet jag inte om de kommit fram? Kanske måste du godkänna dem? Det förvirrande är att de ibland kommer upp direkt och ibland inte? (Att kommentaren fanns två gånger var för att jag försökte två gånger eftersom jag trodde att det misslyckades)

Svar: Trist! Jag har i alla fall påtalat detta för blogg.se och hoppas på svar. Jag måste inte godkänna några kommentarer och skräppost finns inte hos blogg.se. Men jag har förstått att dte är annorlunda att kommentera med hjälp av telefonen och ibland även en "padda" och det gäller flera bloggportaler. Jag gör som du, går inte kommentaren igenom har jag provat igen och det fått till följd att jag lämnat flera likadana. Hoppas att nu i vår få en egen domän och då bör det bli bättre.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: