Uppe på berget...

    
 Strålande sol, vår i luften och Stockholm ligger framför mig. Jag har stretat upp mot Skinnarviksberget, 53 meter ö.h.och den högsta naturliga punkten i Stockholm innanför tullarna.
Skinnarviksberget är en del av Skinnarviksparken och har fått sitt namn från den gamla yrkesgruppen "skinnare" eller garvare som redan på 1600 -talet hade sin verksamhet här.
"Skinnarnas" yrkesutövning luktade illa och krävde mycket vatten och därför vara det bra att hålla till vid Riddarfjärdens strand.
Den del av Riddarfjärden som låg nedanför nuvarande Münchenbryggeriet hette tidigare Skinnarviken och finns ommämd redan 1646.
En del av Münchenbryggeriet och nedanför ligger den gamla Skinnarviken, en del av Riddarfjärden.
Tvärs över fjärden syns Stadshuset och Kungsholmen. Fram till 1971 hade Pripps bryggerier
öltillverkning här och när de flyttade sin verksamhet till Bromma fanns det planer på att riva byggnaden.
Men den kom att bli kvar och innehåller idag konferenslokaler, kontor, inspelningsstudio för diverse fria radiokanaler, operans balettskola och annan kulturverksamhet.
Delar av byggnaden är från mitten av 1700- talet och då fanns här en klädesfabrik.

Vägen upp till Skinnarviksberget går längs Gamla Lundagatan och här finns åtta hus  från 1700-talet och som genomgick en varsam renovering i slutet av 1960-talet. Själva området anlades redan på 1600-talet.
 
Husen längs Gamla Lundagatan förvältas som så många andra äldre kulturhus i Stockholm av "Stadsholmen" och de kan inte köpas loss.
 
 
Verkligen genuint! Och dessa hus finns några hundra meter från storstadens brus.
 
Lön för mödan! Högst upp på Skinnarviksberget blickar jag ut över Stockholm.
 
Stadshuset och "skraporna" vid Hötorget.
 
Riddarholmen och Gamla Stan. Även Kaknästornet ute på Djurgården skymtas.
 
Jag lämnar berget och går nerför Yttersta Tvärgränd som på ett hundratal meter förflyttar mig från 1600-talet till nutid och jag kommer till korsningen Hornsgatan och Ringvägen. Yttersta Tvärgränd, denna korta gatstump, 140 meter, hette i slutet av 1600-talet "Yttersta Twärgatan" och i korsningen mot Hornsgatan låg stadstullen Västertull mellan 1622- 1655 och där man betalade tull för att få föra in varor i Stockholm
 
Husen längs Yttersta Tvärgränd är i huvudsak från 17 och 1800-talet.
 
 (Inlägg nr 13 i #blogg100)
 
 
Marja

Där uppe på Skinnarviksberget har jag inte varit. Än...
Tänk så mycket fint och gammalt som finns kvar i Stockholm. Tack för utsikten!
Kram! :)

Svar: Varsågod! Tänk dig en vacker vår eller sommarkväll här uppe...Hoppas du tar dig en tur mot Stockholm. Kram!
Ditte

TantGlad

Hos dig blir man så berikad med en massa kunskap som du delar med dig till oss läsare. Många fina bilder. Bilden med utsikten över Stockholm är ju jättefin. Vilken pampig utsikt. Stockholm är ju så fin.

Nu ska du ha en jättefin söndagskväll min fina bloggvän.

Varm söndagskram från mig.

Svar: Ibland känns det som om jag vill dela med mig av Stockholm och allt vackert. Att strosa runt här i stan är något jag verkligen tycker om. Önskar dig också en fin kväll. Stor kram!
Ditte

Comsi Comsa


Så vackra bilder och det är ju så vackert där uppe. Minns inte sist jag var där men det är nog flera år sedan.
En trevlig fortsättning på kvällen och stor kram på dig. ♥

Svar: Visst är det fint här uppe på berget och särskilt en solig och vacker dag. Kanske kan det bli av att ta en tur här tillsammans vid tillfälle. Och det är ju historisk mark dessutom. Stor kram till dig.
Ditte

mariana och ash

Rena historie och geografilektionen att läsa din blogg från Stockholm.
Tack för det du delar
Mariana

Svar: Tack för trevlig feedback! Så glad jag blir!
Ditte

Sanna Preifelt

Åh, gud vilken härlig promenad. Jag vill gärna ta mig upp dit :)

Svar: Då tar vi en tur och tar Monteliusvägen på samma gång. Men sol ska det vara.
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Känner igen alla gator genom att jag jobbade med att "kunna" var dom låg och hette när jag jag knegade :-). Skulle lätt kunnat blivit taxichaffis :) Har gått vissa av dom också så klart, kul att se dom på dina bilder :-)
Kram P ♥

Svar: Kul! Ja, det här är ett spännande område och väldigt fint på alla sätt. Och särskilt om det är fint väder . Gillar verkligen Skinnarviksberget och utsikten. Kram! ❤️😀
Ditte

Comsi ComsaVisst kan vi ta en promenad där vid något tillfälle, inga problem det vore kul och ett
sant nöje! :-)

Kramis ♥Svar: Trevligt, trevligt! Det ser jag fram emot och jag packar en picknick 😀. Men lite varmare kan det få bli. Kram!
Ditte

Lena i Wales

Vilka underbara Stockholmsbilder och så mycket jag får lära mej!
Har ju inte varit inne och läst hos dej på ett tag p g a av att jag bl a varit i just Stockholm. Så har gått lite tillbaka nu och sk läsa mer senare. Vill inte missa något!

Svar: Tack! Och visst är Stockholm vackert och särskilt när solen strålar. Förstår att du haft en härlig Sverigevistelse.
Ditte

Ami

Så vackert med de små husen där i gränderna. Det känns som en egen liten stad i staden :)
Kram

Svar: Ja, detta är verkligen en stad i staden och det finns många sådana områden här. Idag är det regn och genomgrått så någon längre sväng blir det inte . Önskar er en trevlig dag och att solen är tillbaka. Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vilken härlig promenad uppe på berget, fina bilder!
Ja det finns verkligen mkt fint att gå och titta på i Sthlm!
Kram

Svar: Tack! Ja, här går jag gärna och särskilt i vackert väder. Denna morgon är regnig och kulen men kanske klarnar det upp senare idag. Gomorron! Kram !
Ditte

Gittan

Tack för promenaden i dag, härligt att följa med. Visst är det kul med gammal bebyggelse, och ändå ligger det så nära tillstan. Ni har det så fint i Stockholm. Jag ska ge mig ut på en långpromenad i dag i vackra Västervik, en promenad kompis och jag brukar gå ibland när tillfälle finns. Jag har ju mina jobb och hon har en gympagrupp genom korpen och lite annat, men i dag så fick vi till det. Ha e skön måndag och en ny början på veckan.
Kram på dig.

Svar: Gomorron! Trevligt att du ville följa med. Idag känns det inte lockande att gå upp på några berg. Regn och mulet dessutom kyligt +1. Önskar er en trevlig runda och fint att ni lyckades få ihop era tider. Kram !
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Tack för en fin promenad igen och all historik!
Så vackra bilder också.
Kram/A-K

Svar: Gomorron! Trevligt att du följde med ! Och skönt att vi gick häromdagen för just nu regnar och blåser det. Kram!
Ditte

annika

Så trevligt att jag fick följa med upp till Skinnarviksberget nu på morgonen. Tack för det. Alltid lika roligt att få se och lära sig nåt nytt.
Kram och ha en fin Måndag.

Svar: Gomorron! Jätteroligt att du ville gå med! Bra att starta dagen med en prommis! 😀 Och visst kan man njuta länge av utsikten här uppe, särskilt i sol. Trevlig måndag! Kram!
Ditte

Ghugge

Hej Ditte! Du har blivit mästare på att fotografera vyer. Låt skriva ut något eget foto över Stockholm, vetja!☺️Jag fick också en massa intressant kunskap på vägen som du delade med oss.
Missa inte tävlingen på min blogg! Kramar till dig🐞

Svar: Tack!
Men som tavlor är de djur och fåglar du fotograferat något jag gärna önskar. Klart jag vill vara med och tävla . Kram !
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: