Att "fika"!

    
Att "fika" är väldigt svenskt och det är en social aktivitet och saknar språklig motsvarighet i andra länder. Ordet "fika" är både ett substantiv, man "tar en fika" och ett verb, "att fika".
När jag var liten , verkligen länge sedan, så användes inte ordet "fika". MIn mamma som var norska hade ibland svårt att ta till sig vissa ord i svenska och just ordet "fika " var ett av dem. Hon tyckte inte att det ordet lät vårdat och som sagt ordet är inte förekommande i den bemärkelsen vi lägger i det i andra länder. Inte ens Norge!
I stället använde hon kafferep eller kaffekalas eller dricka en kopp kaffe. Min pappa använde ordet "fika" så jag visst ju betydelsen.
Och elvakaffe var vanligt förekommande. Till "fikat" var det förr vanligt att det serverades småkakor eller annat kaffe bröd, men idag när bryggkaffe och kokkaffe bytts ut mot mängder av kaffevariante  så har småkakorna bytts ut mot rejäla mackor med olika pålägg.
Ordet "fika" i betydelsen dricka kaffe finns belagt sedan 1910, men har förekommit dialektalt lång dessförinnan.
Man kastade helt sonika om bokstäverna på orde "kaffi", en sidoform till kaffe och här ifrån uppstod sedan orden caté och konditori.
(Man har också sedan lång tid tillbaka i Sverige pratat om "kvällsfika", som innebar en lättare måltid på kvällen med dryck som förutom kaffe kunde vara te eller mjölk.)
 PÅ eftermiddagen har jag  i alla fall varit på konditori i Sundbyberg och fikat med "bloggvännerna" tillika torrevännerna, Susan och Preciosa. Jag blev hämtad hemma av Susan, i hennes gulliga bil, och körd till Sumpan där vi hämtade upp Preciosa och i samlad tropp begav vi oss till Konditori Princess på Sturegatan. Här var det en känsla av gammalt kondis, förutom att att urvalet av kaffesorter, bakverk, smörgåsar och mat hade en modern tappning. Men utvecklingen och tiden har gått framåt...
För min del passade en minisemla helt perfekt och en cappuchino till det.
Det blev en lång "fika" för vår del och jättetrevlig. Tack för idag!
 
 
 
Susan

HOla! Tack för idag - supermysigt! Just nu tillagas fisken i ugnen och jag hade inte köpt kummel: Det låg färska koljafileer i paketet. ;) madre mia... Har min farfar hört och sett mig idag från ovan (eller var han nu kan tänka sig befinna sig) så skrattar han gott och skakar på huvudet. Han jobbade hos en fiskhandlare i flera år som ung och åt fisk 4-5 ggr i veckan... Blev 96 år innan han lämnade oss 2005.

Kram//Susan

Svar: Tack själv! Men du, båda firrarna börjar på bokstaven K. Blir säkert bra med kolja också. Och din farfar hade nog fått sig ett gott skratt. Du vet väl att man kommer långt med humor.
Kram!
Ditte

Znogge

Vilken god och trevlig bloggträff :-) Fika är inget ord som användes i mitt föräldrahem. Det hette "dricka kaffe" och skedde det på lokal så gick man på konditori. Till kvällskaffet var det oftast kakor som inhandlades på konditoriet i kvarteret intill. Hembakat var det ytterst sällan.

Kram och fortsatt trevlig söndagskväll!

Svar: Roligt att höra att ordet "fika" inte förekom i ditt föräldrahem heller. Vad gäller det hembakta tror jag det var mest min farmor som stod för det. Och delvis min mamma...Kram och trevlig kväll!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Nu fick jag mig en tankeställare. Kommer absolut inte ihåg när ordet "fika" kom in i vårt hem, trevlig läsning om ordet. Jag hade mer än gärna varit med idag på en "fika". Ett år sedan jag var upp och lunchade med Dig, Susan o La syrra.
Jag får hålla mig till tåls, så syns vi framöver.
Många kramar till Dig o B/A-K

Svar: Ja, ett lustigt ord och inget ord jag var van vid som barn/ungdom. Tänk, ett år sedan vi sågs i Stockholm. Tiden går fort. Och snart ses vi. Trevligt! Jättetrevligt! Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Jag är norska så detta med fika var nytt för mig också, fast jag gillar ordet fika och jag gillar att ta en fika. :-)

Kramis

Svar: Jag är ju halvnorska så vi har en del gemensamma nämnare. Har bott halvårsvis i Norge fram till sju års ålder. Att fika gillar jag och gärna fika. Kram från mig.
Ditte

Ghugge

Din blogg borde heta "Livsnjutaren" ! ☺️Du kan konsten att njuta av livet ser jag och det gör du rätt i.🐘 Kram

Svar: Tack! Jag försöker ta vara på tiden och det fina som erbjuds i tillvaron. Kram till dig från mig i storstaden .
Ditte

Vano

Vad trevligt att läsa, nu har jag lärt historian om ordet fika :)

Svar: Tack! Just ordet "fika" och innebörden är så svenskt vilket gör ordet och begreppet än mer speciellt.
Ditte

Eva`s blogg

God morgon ....ja fika är ett mysigt ord, och nu vet man lite mer :) men dom fikar enormt i Grekland tex vad säger dem då tro? ja så din mamma var Norska? min också :) o vädurar är vi o resa gillar vi :) ha en toppen dag kram

Svar: Vad roligt att du också är vädur! TRor vi har flera likheter!Ordet "fika" är lite speciellt och väldans svenskt. Vore roligt att höra vad man säger i Grekland.
Sol här idag också, jätteskönt.
Önskar dig en trevlig dag.
Kram!
Ditte

Sanna Preifelt ❤

Åh vad myyyysigt :) Och vad trevligt. Vi har verkligen varit bortskämda med vädret :)

Svar: Ja, verkligen! Och vädret gör ju stt till...
Ditte

Ami

Vilken mysig "fika" ni fick! Och ni är så fina du och Susan där ni står :)
Förstår att det blev en roligt träff tillsammans med Preciosa :)
Kram

Svar: En trevlig eftermiddag hade vi, verkligen. Och kul att ses igen. Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Haha - Kul att höra om "fika". Det ordet användes inte, när jag var i Sverige.
Det var kafferep eller tantkalas. Första ggn jag kom hem med make och barn 1960,
blev vi givetvis inbjudna till många släktingar och vänner, och det blev alltid kaffe.
Först blev det bullar och kakor och sen, till Dons förvåning, kom dom fram med tårta!
Han sa: " Jag vet aldrig hur mycket som kommer att serveras, så jag vet inte hur
mycket jag ska ta till att börja med."

Kvällskaffe känner jag till, för när Mor hade matservering, åt fabriksarbetarna
middag mellan 12 och 1. Dessförinnan hade dom kafferast kl. 10, och när dom slutade 4:30, kom dom för kvällskaffe och smörgås.


En gång hade vi tre svenskor här; syster, svägerska och kusin. Käre Don var den som
stod för kaffet. Vi drack aldrig kaffe utom till frukost. Men så där vid tio- halv elva tiden började tanterna bli lite oroliga. Någon nämnde nånting om kaffetarmen, så då var det
dags för förmiddagskaffe. Don lagade till 2 liter kaffe ett par tre ggr om dagen, de dagar vi var hemma.

Att gå på konditori var en stor händelse. Man fick kaffet i en kanna och en liten skål med sockerbitar. Bakelsen åts med speciell gaffel. Som barn fick man sockerdricka. Stort!! Hände aldrig hemma.
När jag var ca 6-7 år brukade vi ungar gå och köpa för 5 öre kaksmulor på Wickbergs
Konditori (de få ggr vi hade pengar). Om man hade tur, kunde det finnas en halv bakelse
bland smulorna. Åh - nostalgi!

Vilken genomtrevligt dag ni hade.

Svar: Vi hade en jättetrevlig dag och fint att kunna ses här hemma också.Vad roligt att höra om dina kaffekalasminnen. Kan nog kämnna igen lite av det; förmiddagskaffe och kvällskaffe fanns hos oss, men ordet fika användes inte av min mamma, däremot av mina fastrar.
Jag kan förstå att Don blev fundersam över allt kaffedrickande.
Tack Ruth för att du berättar och det är så roligt att läsa om dina upplevelser.
Och att gå på kondis med någon av mina fastrar och få äta bakelse med en gaffel, det var en riktig höjdpunkt för mig när jag växte upp där på landet i Västergötland.
Minns även att min pappa i sin ungdom var "springschas" på ett kondis och cyklade runt med kaffebröd som skulle levereras till kafferepen runt om i stugorna.
Ditte

A-C

Hola Ditte!
Vilken trevlig dag ni hade! Kondiset Princess besökta jag förra året tillsammans med min väninna Lena som bor i Sumpan. Precis i den hörnan fanns ett EPA-varuhus på 50- o 60-talet. Sumpan är ju min barndomsstad. Kram / Anna-Carin

Svar: EPA här minns jag från alla mina år i Solna och jag handlade där då och då. Vad roligt att du också besökt Princess, gott kaffebröd och fin miljö.Minns att du bott i Sumpan.
Kramar från mig!
Ditte

Tove Olberg

Fika för mig var först bara kaffe&kaffebröd, det gick en på cafè för om jag nu fattat rätt. Detta var i Värmland mitt på 70 - talet. Här uppe i Skellefteå säger en fika om frukosten, och kvällsmackan. Go-fika då är det extra gott som bakelse eller så. Gillar ordet gofika!

Svar: Gofika har nog mer kommit att användas här i trakten de senare åren då man gjort reklam för vissa kex/kakor på tv. Men ordet gillar jag också. "Kvällsfika" hörde jag som liten och fika som ord förekom i Västergötland där jag bodde som barn. Men min mamma som var norska använde inte det ordet alls. Där hette det dricka kaffe...
Ditte

Tove Olberg

Men så roligt att din mamma var norska, det är ju jag också och vi sa drikke kaffe, ta en kaffekopp ...

Svar: Se där! Jag har ju av din blogg förstått att du också har rötter i Norge. Och där var det precis som du skriver;"drikke kaffe" eller "ta en kaffekopp". Ordet fika använde mamma aldrig, inte ens efter 55 år i Sverige.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: