Styrka

    
 Styrka är ett ord och förekommer i många skilda sammanhang och ordet  används ofta. Vad är styrka? Definitionerna är många och pratar man med någon om styrka kan det bli spännande och givande diskussioner.
Ofta när man söker jobb eller är på anställningsintervju så kommer frågan om ens  styrkor och svagheter och svaren bör vara jobbrelaterade. Men de styrkor som finns med i ens personlighet tror jag inte endast är anpassade/avpassade efter jobb eller fritid utan det är något vi bär med oss hela tiden och som är föränderligt.
 
Styrka kan innebära så mycket och för mig är det att bl.a. att stå upp för det jag tror på och "kämpa "för det, något jag fått med mig hemifrån sedan barnsben. Styrka kan också vara mod: att våga något och det helt oavsett vad andra tycker och tänker.  Styrkan finns både på in och utsidan och har inte mycket att göra med att vara fysiskt stark
Att vara stark är också att vara ödmjuk och när vissa dagar  kommer finns kanske inte den inre styrkan på plats och att då erkänna och acceptera det är en styrka i sig. Att sträcka ut en hjälpande hand och själv be om en är också att vara stark och ge någon annan styrka
 
Ett lite mer praktiskt exempel, men med lite filosofiska inslag där kropp och knopp samverka. (Jag har varit bra på självförsvar och hade min pappa som lärare. Här nedan bilder till en bok 1969)
 
 
"Att bära någon på sina axlar", här bär jag min pappa, snarare lyfter honom...Han vägde då 85 kg.
 
Och i fallet tar jag emot honom -
 
 - ser till att han landar mjukt.
Jag släpper försiktigt greppet och vi båda reser oss igen. Det är också en styrka.
 
Redan som treåring ville och kunde jag själv. Så att köra bil var väl inga problem.
Det lika lite som att jag när jag var fyra år hyrde cyklar för pengar jag fått
då jag gick ärenden åt min farmor kändes svårt. Men man fick anstränga sig.
 
Fokuserad redan som tvååring och med fast blick.
Men saker  förändras ju en hel del under livets resa. Eller hur.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Moi

Vilket fint, välformulerat och inte minst väl illustrerat inlägg!
Själv kämpar jag med styrkan att stå på mig och stå för vad
jag tror på. Vilket kan kosta mig antingen hälsa eller jobb....
(låter kanske mer dramatiskt än det är.. )
Få se om jag har styrkan!
Kram

Svar: Tack för snälla ord! Du har styrkan eller också får du den under vägs och hälsan känns viktigast. ( Och visst måste man försörja sig...) Att stå på sig är ofta förenat med utmnaningar av allehanda slag.
Kram och tankar till dig.
Ditte

Geddfish

Jag har läst och begrundat ditt inlägg. Det gick till hjärtat. Vilken enorm styrka du måtte ha haft och har!
Visst, vi kan ha styrkor på många olika sätt. Jag har väl varit tvungen att visa styrka flera gånger, vilket jag kunde varit förutan, men om man har den inre kraften och tron, så kan man försätta berg.
En del människor glider fram...
Det är spännande med livet. Kram och tack för dina tankar och talande vackra bilder!

Svar: Tack Gerd! Ja, bilderna var mer än just bara bilder.Och i vissa avseenden är jag stark och i andra är jag svag, säkert som de flesta av oss. Jag vet ju att du visat styrkor på så många sätt och känt med dig i det du berättat och även jag har läst en del mellan raderna.
Att glida fram har jag inte gjort, men med viss styrka och envishet så har jag gått vidare.
Visst är livet spännande.
Och jag är glad att du uppskattade mitt inlägg och tacksam för dina tankar.
Stor kram!
Ditte

Comsi ComsaMen så roligt att ni fotade hela judomatchen men din pappa och dig, ett minne för livet och väldigt speciellt. ♥

Inre styrka har jag och den har kommit väl till pass när det väl har gällt. För mig är den inre styrkan när jag totalt kan släppa tankarna på det som sker och ge mig hän i det jag gör, jag blir upplyft och styrkan som kommer ersätts med glädje.

Våra tankar är många gånger dem som tömmer ut vår styrka, tankarna försvagar oss och styr oss oftast.

Jag har också tränat kampsport, jag tränade karate under en tid i början på 80-talet, vi hade träningsläger på Åland och tränade på stranden i sanden, det var allt tungt det.
Fick sedan lunginflammation dubbelsidig och fick vara borta så länge att jag aldrig återvände till karaten. Har tittat efter någon som har karate för de i min ålder, tycker det hade varit jättekul. Kanske skulle jag inte orka idag men i drömmen kan jag det. :-)

Så sött bild på dig men den stora rosetten.♥

Kramen ♥


Svar: Pappa och jag tränade här närstrid och med tydliga inslag av både judo, lite karate och jiu-jitsu och det var jätteroligt. Det du skriver att "helt släppa tankarna på det som sker och ge mig hän i det jag gör, jag blir upplyft och styrka som kommer ersätts med glädje" tycker jag är så fint formeulerat och verkligen tänkvärt. Där satte du verligen fina ord på flera av mina tankar. Och visst tar många gånger tankarna mycket energi och tarbort styrkan.Vad spännande att du tränat karate, men sorgligt att du blev sjuk under träningslägret på Åland och inte då fick tillfälle att återuppta träningen. Men det är inte för sent ännu.
Stor kram och tack för dina fina tankar.
Ditte

TantGlad

Ett underbart tänkvärt inlägg. Så fina bilder...gamla bilder du visar oss här i dag.
Intressant att läsa tycker jag. Man får i gång lite tankar liksom.
För mig innebär styrka rätt mycket.
Styrka för mig ÄR att både vara ödmjuk och ha en distans till livet. Att stå upp för vad man tycker och även inse då man har fel. Vi har ju våra fel och brister vi alla omsänder.
Styrka är åxo att erkänna svagheter. Då är man stark i sitt inre tycker jag. Och är man inte stark så är ju åxo det en styrka. Att erkänna man är svag. Styrka finns ju i så mycket beroende hur man ser på allt.
Tycker du är sååå söt och fin . Så himla klok och ödmjuk. Så ser jag dig som.
TACK så himla mycket för att jag just har hittat dig som bloggvän. Så mycket fint du förmedlar oss läsare. Kan man annat än hitta en stor ditte passion bakom hennes alla inlägg. En mjukhet och en naturnära person med distans till livet. En glad människa bakom sunda tankar.
TACK fina bloggvän för allt du visar och skriver om i din blogg.
GLAD är jag har som har dig som bloggvän.
VARMA goa KRAMAR från mig!

Svar: Tack, kära Tant Glad! Jag är så glad att jag hittat dig också. Din blogg ger mig så mycket glädje och även många tankar. Och väldigt fint att här få ta del av dina tankrar om styrka, för styrka är ju så mycket mer än vad man kan få med i ett vanligt inlägg. Jag har dock många tankar kvar om styyrka .
Tack för att du finns!
Varma och soliga kramar från mig.
Och tusen tack för dina fina ord.
Ditte

Znogge

Intressanta tankar här i ditt inlägg. Jag tror precis som du att många av våra styrkor bär vi med oss i vardagen och inte bara i arbetsrelaterade situationer. Men jag tror också att man kan utveckla nya styrkor under resans gång. Under hela min skoltid var jag tyst som en mus men på lärarhögskolan bestämde jag mig för att börja prata och framföra mina åsikter. I dag är jag väldigt talför på min arbetsplats och ingen kan tro att jag var en tyst flicka...

Kram

Svar: Så tror jag också och även att man kan man utveckla nya styrkor "under resans gång", en del är kanske lättare att utveckla än andra. Jag tycker det var strongt att du på Lärarhögskolan bestämde dig för att börja prata och framföra dina åsikter och jag är alldeles säker på att du tillför mycket på alla ställen där du finns. Kram från mig.
Ditte

Ami

Vilket fint och tänkvärt inlägg!
Och så fina bilder på dig och din pappa....
Skickar dig en "stark" kram :)

Svar: Tack! Ja, kring styrka kan man tänka mycket.Bilderna är roliga att ha kvar och de är ganska talande på sitt sätt här i inlägget.
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Tack för i dag!
Så roligt att få se dessa bilder!!!
Ja styrka har jag inte varken fysiskt eller psykiskt. Är en klen människa.
Men man tar sig fram i alla fall. Styrka i åsikter har jag iaf - och rättspatos härjar i min
lilla hjärna. Det är väl en sorts rättvisestyrka åtminstone :)
Kram P ♥

Svar: Det är väl styrka om något. Styrkor finns hos alla och de ser olika ut. Och rättvisestyrka , rättspatos och åsiktsstyrka är nog så viktiga som andra styrkor. För vi har alla våra styrkor och inom olika områden, det är det som berikar och ger oss ny styrka.
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Styrka och mod:
Två starka människor i min familj. 1. Min mor, som efter att ha blivit änka vid 41 års ålder,
med en bakgrund bestående av 6 år i en byskola i Grangärde Finnmark och ett år på
en s.k. husmodersskola blev, av nödvändighet, en entreprenör. då hon öppnade en
matservering för fabriksarbetarna i vår lilla stad. Hon kände att platsen, där vi bodde
inte var den rätta för hennes barn, min 4 år äldre bror och jag. Hon lyckades köpa en tomt i närheten av fabriken och byggde ett hus, där hon drev matservering och hyrde ut rum.
Jag beundrar min mor för hennes styrka och mod. (en tidig och ofrivillig feminist) :)

2. Min bror, som fick barnförlamning (polio) 12 år gammal; ett brett bälte över överkroppen var förlamat. Han låg i gipsvagga på Vanföranstalten i Sthlm i tre månader; kom hem med en korsett av läder och stålskenor för att försöka rätta till en krokig ryggrad. Han blev efter i skolan ett år, och när han slutade sjuan, började han som lärling hos en snickare. Han sågade nästan av en tumme och fick jobb på ASEA, där han, efter aftonskola, blev ritare.
Han fortsatte med aftonskolan och, utan att ha tagit realen, kom in på ett tekniskt gymnasium i Stockholm; blev ingenjör på Televerket. Trots allt han gått igenom, blev han aldrig bitter. Han var solig och rolig och verkligen charmig; hade många girlfriends, innan han gifte sej. För mej var han både far och bror, efter vår far dog. Jag älskade och beundrade min brors styrka att acceptera vad han fick gå igenom
utan bitterhet. Tyvärr dog han av en brusten hjärtpulslåder ett halvår innan han skulle gå
i pension.

Jag vill tro, att jag har styrka, men tycker att jag aldrig blivit testad. Växte upp utan far, men hade en mor som gav mer kärlek, än jag kan beskriva. Har haft gåvan av god
hälsa och ganska bra intelligence (åsså ser jag ju så himla bra ut).

Svar: Verligen Ruth! Vilken styrka och på så många sätt både din mor och bror hade! Tacl för att du berättar och delar med dig. Det är nog sällan man testar sin egen styrka och styrka kan nog definieras på flera olika sätt. Med den kärlek du fått genom livet, din goda hälsa och den person du är/har blivit, så har du styrkor inom många olika områden och jag är så glad av att få ta del av dem och allt du förmedlar. Det ger mig en styrka.
Ditte

Ama de casa

Verkligen ett tänkvärt inlägg! Och härliga bilder till det :-)

Svar: Tack! Och bilderna är ju lite speciella och det på flera sätt.
Ditte

Decdia

Du verkar ha styrka på alla de sätt!

Svar: Det kan nog variera.....Men ganska ofta finns den.
Ditte

Ghugge

Hejsan! Så sant att den som törs visa sig svag är som starkast men det är något som är svårt iaf för mig. Kanske är jag inte så stark som jag tror? Du ser vilka funderingar du väcker! Sanningen närmast är väl att vi pendlar lite hit och lite dit men oftast har vi mer styrka än vad vi tror när det verkligen gäller!?
Kram💜

Svar: Du är säkert även starkare än du tror...Och jag har själv finderat mycket kring det här med styrka och visst pendlar vi. Dessutom när dte verkligen gäller något som är viktigt för oss så kan man få fram en styrka som annars inte brukar finnas. Kram!
Ditte

LenaLi

Tack, alltid intressant att fundera kring vad begrepp betyder - egentligen. Oftast väldigt olika för olika personer...

Jag var (som Znogge) blyg o ordentlig skolflicka, men sen bestämde jag mig för att jag skulle våga säga NÅNTING när vi stod i grupp, om så bara tre ord.

Med tiden gick det lättare, och när klass 9 träffades 50 år senare(!) sa en av killarna: "Hur kommer det sig att du, som är så blyg, snackar så mycket?" "Jag har tränat!" :)

Svar: Visst är begreppen olika för oss människor och så även vårt sätt att tolka och uppleva saker och händelser i livet. Vi har olika ting med oss i bagaget ut i livet och mycket hinner ändras under "resans gång". Jag tror också att en kan träna upp mycket om en vill. Och att träna blir styrkor i sig. Du tränade och lyckades med det du ville och det var starkt tycker jag.
Ditte

Tove Olberg

Starkt inlägg Ditte! Stärkande läsning med talande bilder, jag blir l berörd av de! Imponerad av lilla söta med klar blick som visar vad hon vill!l
Stark nog att vara svag, svag nog att våga hitta styrka, min styrka blev min svaghet och just samma styrkan har fått mig att komma tillbaka flera gånger. Mod är för en stark att vara svag! ...och allt går hand i hand - ibland en hand före och en hand efter ... för att fatta handen på nytt. Väldigt stort tack för inlägget och alla kommentarerna är lästa, denna gång lite mer än vanligt!
Stor kram!

Svar: Tack fina Tove!Nästan så att en tår trillar på min kind när jag läser dina rader. Du uttrycker så bra det jag känner för just så känns det. "Mod är för en stark att vara svag!...och allt går hand i hand -ibland en hand före och en hand efter... för att fatta handen på nytt". Jag tänker vidare.
Väldigt intressant och spännande med alla kommenterer och jag har läsat alla väldigt noga.
Stor kram till dig! Och stort tack för att du finns.
Ditte

Marja

Så söt du är med rosetten i håret och visst såg du målmedveten ut redan då. Bilderna på din pappa och dig är alldeles fantastiska. Så talande och pedagogiska. För övrigt håller jag med dig i allt du skriver om styrka.
Kram! 😊

Svar: Tack och åter tack. Bilderna på pappa och mig är smått historiska och symboliken stor under hans sista år då hans sjukdom, altzheimer, plågade honom svårt. Och mig också. Kram!
Ditte

Timeoftiger

Men så underbara bilder! Ingenting har förändrats sedan du var 2 år!
Jag förstår varifrån du har lärt dig styrka. Äkta styrka är att se till att ingen gör illa sig, det har österlänningar förstått för länge sen. Underbart att ha fått lärdomar av sin pappa. Styrka är faktiskt det som vi behöver allra mest här i livet. Det mesta annat har vi redan.

Svar: Tack! Dessa bilder betyder mycket för mig och de har ytterligare en betydelse om den känsla jag hade när min starka, friska och goaste pappa drabbades av svår alzheimer. Svårt att se och svårt att klara av...Men pappa lärde mig så mycket i livet och den kunskapen har jag kvar. Styrka och på många olika sätt fick vi uppleva tillsammans.
Ditte

Tina Eriksson

Läser ju såklart fortfarande din blogg med ojämna mellanrum; därav kommentar på ett halvgammalt inlägg...men fastnade på detta om styrka. För mig är nog betydelse av styrka mest den mentala styrkan. Man kan ha en stark fysik, men den hjälper dig bara i just fysiska situationer. Viktigare är vara mentalt stark, det är den styrkan man överlever på. På olika sätt, faktiskt nästan oberoende av situation. Tyvärr inte alla förunnat.

Svar: Håller helt med. Den mentala styrkan är den som är viktigast, men ibland kan man också få krafter att föra över fån den fysiska styrka till den mentala och tvärt om. Med en god fysik har jag upplevt att klara en del kämpiga behandlingar på olika sätt. Och den mentala styrka har hjälpt mig även att bli fysiskt stark. Så lite av ett "kretslopp" blir det. Men att må bra handlar förstås om att göra det i alla delar av kroppen. Kropp och själ hänger ju ihop. Men ibland saknas all styrka och man får börja om på nytt.
Ditte

Tina Eriksson

Du har rätt Ditte! Kropp och själ hänger absolut ihop, Och jag har förstått att du gått igenom behandlingar som du hellre sluppit, där säkert både mental och fysisk styrka behövts. Hoppas att det är slut på dem numera! Ha det gott i värmen där nere!

Svar: Jodå, men jag tror nog att den mentala styrkan kanske hjälpt mig mest. Men att kroppen också har hängt med har underlättat. Jag tar en sak i taget och nu är det sommarlov . Önskar dig allt gott!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: