Sommaren är på väg

    
Efter dagens besök hos sjukgymnasten tittade en blå himmel på mig när jag passerade Östermalms Torg och den liksom talade till mig. Ja, inte bokstavligt, men den ville mig något. Så med en lätt och positiv känsla över att juni månad har kommit, den första sommarmånaden och det var för tillfäller uppehållsväder, så jag bestämde mig för att promenera hem till Söder. 
Det blåste rejält när jag passerade Norrbro framför slottet vek jag av mot Gamla Stan och Västerlånggatan. 
Men att stå i kö på en gata för att ta sig fram tillhör inte min favoritsysselsättning så jag vek av in i en gränd.
Och sim-sala-bim! Det var inte en människa här. Man kan ju undra om folk, mest turister, tycker om att köa sig fram. 
Trångt på Västerlånggatan och alldesles fritt från människor strax bredvid.
 
Jag vek in på Svartmangatan, en av Stockholms äldsta gator och som omtalades första gången i början av 1400-talet men under namnen Svartbrödragatan och Svartmunkgatan. Gatan var då en av huvudgatorna som utgick från Stortorget. Först på 1600-talet blev gatans namn Svartmangatan.
Varför gatan heter just Svartmangatan vet man inte men i området låg ett Svartbrödrakloster, en Dominikanerorden (tiggarorden) och kanske är det därifrån.
                                                                          
Skolor i Gamla Stan, Svartmangatan, med urspring från slutet av 1600 talet.
 
En gigantisk och vacker blommande kastanj på Tyska Brunnsplan också på Svartmangatan.
 
Plötsligt befinner jag mig på Svartmangatan 27. Jag stannar till, tittar och begrundar. Det är något här som jag känner igen. Och plötsligt kommer jag på det. Här låg förr en jazz/pop/vis/klubb som hette Bobadilla, en klubb där jag och många andra i Stockholm och från stadens förorter tillbringade kvällar digggandes musik.
Jag blundar och minns de långa och trånga stentrapporna som leder ner i de djupa källarvalven, valv som härstammade från 1300- talet. Rutiga dukar på några bord, en liten scen, pinnstolar, mycket rök från pipor och ciggaretter, trängsel, coca cola och stearinljus i vinflaskor, där stearinet runnit ner och bildat vackra mönster.
 
 
 
Musikklubben Bobadilla kom till 1961 när Roy Walther och Sten och Gun Holmqvist tyckte att Stockholm behövde en jazzklubb. (Men all sorts musik spelades här under 1960-talet och både Cornelis, Fred och andra från vispråmen Storken uppträdde vissa kvällar i veckan.)
För min del kom det kom att dröja ett antal år  innan jag gjorde min enté där, först 1966.   Men med svarta manchesterbyxor, mockasskor med gummisula av märket Mantovani, (var ett måste...) rosa tjocka sockor, en ärmlös, rosa, ribbstickad polotröja var jag klar för att digga jazz och över hela härligheten en grön, jättestor och lång militärparkas som inhandlats på butiken IMPO på Gamla Brogatan. (Här såldes begagnade amerikanska militärkläder.
Här på Bobadilla har både Bob Dylan, The Beatles och andra världsartister varit, men de missade jag.
(Men ett av de populära banden som spelade var bl.a. Jazzdoctors.)
Att Bobadilla var populär rådde ingen tvekan om för man skanderade "Hela stan står stilla. Folket är på Bobadilla". Och klubben var under många år en given mötesplats i Stockholm för ungdomar, i de lite äldre tonåren, åtminstone fram till 1968 då Gun och Lasse Holmqvist sålde Bobadilla som då blev disco och själva öppnade de jazz och musikpuben Stampen som tursamt nog finns kvar än i dag.
Jag lämnade Svartmangatan och tog mig via Mårten Trotzigs gränd, Stockholms smalaste gränd, ner mot slutet av Västerlånggatan och vidare i raskt takt hem.
Mårten Trotzigs gränd är bara 90 cm där gränden är som smalast.
Namnet kommer efter en tysk köpman, Mårten Traubtzich, som i slutet av 1500-talet
köpte ett par hus i gränden. Han handlade med koppar och var en av stadens rikaste män.
 
Trots att juni är en sommarmånad så kan det innebära att värmen och solen fortsättter sin långa semester.
Så för egen del har jag tänkt att fira in sommaren med både sol och värme och en resa till varmare trakter är nära förestående.
 
 
 
 (Inlägg nr 99 i #Blogg100)
 
 
Moi

Den där sista gränden hade jag nog inte vågat mig in i.....
Turisterna kanske inte ger sig tid att upptäcka genvägarna, vilket ju är synd.
Jag både förstår och inte förstår att du snart väljer värmen före den här vackra staden :)
Kram

Svar: Nu blir det lite Torrevieja ett tag och Stockholm finns kvar. Staden har ju funnits med sedan 1200- talet och får klarar sig utan mig ett tag. Kram!
Ditte

Marja

Så härligt att ramla över gamla minnen så där bara. Jag log igenkännande när du beskrev din mundering... jag kunde se dig framför mig i de svarta manchesterbyxorna och den rosa ärmlösa toppen.
Kram!☺

Svar: Ja, jag bara befann mig här... Kan tänka mig att du log när du såg mig i min mundering framför dig. Kram!
Ditte

Ami

Ljuva minnen :)
Och Stockholm är ju en så vacker stad, men förstår absolut att du just nu väljer att åka till Torrevieja!
Kram

Svar: Nu blir det bra med Torrevieja men Stockholm finns kvar och väntar på mig. Kram!
Ditte

LenaLi

Javisst, Mantovani hette skorna! Hade jag glömt ;) Men parkasen från IMPO kommer jag ihåg. Det vita ärmuppviken skulle vara smutsiga... och jag undrar om inte de tuffaste hade kul(?)hål? Ja, inte jag då, förstås.

Jag var nog på Bobbadilla nån gång, men oftare söder om söder. Och så minns jag
tedanserna på Nalen. På sommaren gick vi ordentliga bara sällan på Grönan, oftare på Skansen, där killarna köpte poletter på utedansbanan.

Det var tider det!

Svar: Vad roligt att du också upplevt detta. Ännu en pusselbit i vår historia. Jodå, helst skulle det vara kulhål, men jag kom nog inte över en sådan parkas. Tedanserna på Nalen på lördagar/söndager; minns inte riktigt. Men roligt där också! Jodå Skansen gällde nog för oss mer "ordentliga" och danspoletterna kommer jag också ihåg. Och vad roligt vi hade!
Ditte

Comsi ComsaDu fotar och berättar så väl....
Tror nog att sommaren kommer när du far iväg igen, fast du har ju fint i Spanien också... :-)

Natti natti och kram ❤

Svar: Tackar! Visst kommer sommaren här! Det är ju sommarmånad! Jag är ju väldigt förtjust i Stockholm men nu blir det bar med Spanien ett tag. Stockholm finns kvar och väntar på mig. Och jag väntar på Stockholm.Natti, natti!
Kram!
Ditte

A-C

Jag var aldrig på Bobadilla. Men en militärparkas inköpt på IMPO, det hade jag. Lyckades t.o.m få mina idoler, The Mascots, att skriva sina autografer på den, vilken lycka det var.
När jag började gå ut och roa mig omkring 1969-1970 var det till BZ (BerzeliTerassen) vi gick. Där öppnade de upp taket så man fick lite svalka när man dansat sig svettig.
Ha en bra resa ner till värmen. Snart kommer vi efter. Kram / Anna-Carin. Krister hälsar, hälsa Bosse.

Svar: BZ minns jag också och under den perioden du var där. Kommer så väl ihåg taket som öppndes.Vad roligt att du också haft en liknande militärgrön parkas, inköpt på IMPO. TRor t.o.m. jag fick till en sorts militärgrön väska, fyrkantig med lock på.
Tyvärr fick jag ingen autograf av The Mascots, men jag minn dem väl.
Sitter på Arlanda nu och väntar på boarding.
Önskar er också en fin resa och vi ses och hörs.
Kram och hälsningar från oss båda.
Ditte

Ruth i Virginia

Roligt att läsa om, vad ungdomar hade för sej i Stockholm på den tiden.
Undrar vad det fanns i Stockholm, när jag jobbade där och bodde i Traneberg?
Det var hösten 1947 till hösten l951. Visserligen var jag förlovad de två sista
åren, och vi brukade vara ihop med ett annat par på lördagskvällarna. Drack
kaffe och spelade piano och gitarr och sjöng, hemma hos varandra. Ja, jag var
en av dom där omoraliska tjejerna, som bodde ihop med min fästman. :)
(Det andra paret bodde fortfarande hos sina föräldrar, men ibland fick dom låna
vår lägenhet.)
När jag först kom till Stockholm gick jag med i ett handbollslag (korpens
Norrmalms Livs) och fick många vänner där. Vi had hippor hemma hos
varandra. Kommer inte ihåg, att vi gick ut nånstans. Det måste ju ha funnits
restauranger och kaféer med musik, men det var inte för oss.
Och vem hade råd med sånt??? :)

'

Svar: Låter som en väldigt trevlig tid du hade i Stockholm under dessa år. Du var ju ung lite före mig. Jag jobbade på lördagar under dagen och några timmar på söndagarna och tjänade lite extra fickpengar och jag bodde ju hemma så ibland blev det utgång. Men även vi sågs hemma hos varandra och eftersom jag höll på med friidrott och basket var det mycket aktiviteter där också . Men jag förstår att det på den tiden då du bodde i Stockholm ansågs lite omoraliskt att bo tillsammans med sin fästman. Det är så roligt att läsa om dina upplevelser och det tycker också de som följer min blogg. Kram!
Ditte

Znogge

Vilka trevliga ungdomsminnen från din stad. På Impo finns jag att jag var någon gång in min gröna ungdom och i Malmö fanns en liknande affär. Minns att det luktade så speciellt där...

Kram och god morgon!

Svar: God morgon! Här har det varit mycket roligt som hänt. Vad gäller Impo så var det nästan som om krutröken dröjt sig kvar. Roligt att du också känner till butiken. Kram!
Ditte

Ghugge

Men hallå Ditte på Bobadilla var jag några gånger under tiden som det var diskotek där.
Tänk ändå så roligt att du nämner klubben! Jag var dit några gånger men tyckte att alla såg ut som om dom var så blasé. Inte vet jag..för dels hade jag inte åldern inne och så kom jag från ett litet norrländskt samhälle där alla känner alla..! Spännande var det iaf och klädstilen beskriver du på pricken. Härliga tider!😏 Kram.

Svar: Jag är ju lite äldre än dig så när jag gick till Bobadilla var det en vis/musik/jazzklubb. Discot kom inte förrän i slutet av 60 talet, kanske början av 70-talet och då var jag nog bara där någon enstaka gång. Men vi har båda varit där. Vad roligt! Och kil att du kände igen klädstilen. Visst var det härliga tider.
Kram!
Ditte

LenaLi

Apropå Stockholm på 40-talet: Mamma berättade att hon delvis gått på samma dansställen som jag: Nalen, Skansen och Bal Palais och, tror jag, La Visite och Zanzibar. (Måste ha varit början av 40-talet.)

Men oftast var jag söder om Söder: Till Björknäspaviljongen, eller "Stugan" (Söderpaviljongen?). Dit åkte man buss från Gullmarsplan om man inte fick bilskjuts av de stora grabbarna. (Det fick mamma INTE veta! ;)

Vi (skötsamma) tjejer drack alkoholfri lemonsquash. La Visite tror jag var alkoholfritt. (Om man inte hade med sig...)

Hittade en rolig sida: http://www.norrmalm.myor.se/studier/nagra-danspalats-pa-norrmal.html

Svar: Tack för hemsidan! Den ska jag titta på. Björknäspaviljongen minns jag också, buss dit. Söder om Gullmars var jag inte. Kommer ihåg La Visite och tedanserna. Roligt att du varit på samma ställen. Roligt att din mamma också varit på fler av de ställen du gick till. Eftersom vi flyttade till Solna 1959 så var det aldrig aktuellet för mamma att gå ut i Stockholm. Men jag vet att hon och pappa ibland åkte till skansen och dansade.
Ditte

Eva`s blogg

Är imponerad av allt du berättar & jag kan se dig stå där i din då utstyrsel snyggt! du kan så mkt om din stad och det är super kul att få läsa ...jazz är så mysigt synd att det inte finns mer av det i stan här alla fall :) så när bär det av nu? stor kram

Svar: Min utstyrsel var nog sevärd...och mycket har upplevts under åren. Jobbade som guide i Stockholm under ett tag i ungdomen och en del kunskaper finns kvar. Är på väg just nu, passerar i stunden Skåne. Kram!
Ditte

Ama de casa

Nej, det där med att köa på gator är inte min favoritsysselsättning heller. Det är därför jag oftast undviker marknaden... ;-)

Välkommen ner igen! :-)

Svar: Helt överens ! Jag kan dock göra enstaka undantag....Tack! Vi är på väg och just nu i Skåne.
Ditte

Ama de casa

sv: Jag har alltid en riktigt karta med mig också. Dels litar jag inte helt på Tomtom (fast han brukar ha rättare än jag... ;-) ), och dessutom vill jag gärna se mer översiktligt var vi är och far :-)

Svar: En bra kombo tror jag för tekniken är inte alltid att lita på. Och en översikt är alltid trevligt.
Ditte

Torrebloggen

Vilken härlig sommardag! Det är så vackert i Stockholm på sommaren!
Trevlig resa ner till värmen!
Välkomna!
Ska bli kul att ses igen!
Kram

Svar: Tack! På väg nu! Det blev en fin dag och solen visade sig, vilket var trevligt. Jättetrevligt att ses igen. Kram!
Ditte

Decdia

Vilka minnen du har!
Turisterna följer nog strömmen, jag hade i alla fall varit för feg för att avvika om jag inte haft koll på vart jag skulle. Haha!

Svar: Så är det säkert. Men man kan missa en del. Kommer du hit så visar jag gärna runt finns mycket utanför turiststråken.
Ditte

Tove Olberg

Nostalgi 2 blev det här ju.
Ser dig då du långsamt känner igen dig ... och så är du där igen!
Bobadilla helt okänt för mig.
Får också upp en bild av dig i den klädseln du besrkiver. Tänker ofta att ju äldre vi blir ju fler åldrar får vi ha inom oss; lite livets efterrätt kanske eller förrätt för v har många måltider kvar :-)
kram igen

Svar: Ja, det blev det. INser att jag nog är inne i en sådan fas just nu. Klädseln var speciell, men man skulle se ut så. Och jag ville väl då vara som en del andra. Jag vet att min pappa senare ärvde parkasen och använde den i flera år. Så den var stor.
Och visst har vi många måltider kvar att avnjuta.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Nu är ni framme i värmen och jag önskar er en bra vistelse i vårt kära Torrevieja.
Vilken nostalgitripp det blev för mig! Om jag inte minns fel hade modsen gröna parkas. Jag hade en lejongul med svarta uppslag. Stampen var jag i början av 70-talet. Det var långt till huvudstaden för en landsortsbo.
Kram/A-K

Svar: Jodå, dessa parkas var gröna...Men din låter nog snyggare.
Stampen "is still going strong" och det brukar bli ett par besök där varje år.
Och visst hade du långt till huvudstaden...Men du hade nog en del trevligheter i närheten av där du bodde.
Vet att det blev en hel del dans genom åren...
Kram!
Jodå, vi är framme , har handlat och sittter ute på terrassen. DEt är +24 och klockan är snart 20.30.
Ditte

Annika

Vilken nostalgitripp det blev tack tack vare att du tog en annan väg. Så spännande med en liten semester resa till den riktiga värmen. Så njut nu så mycket du bara kan.
Kram på dig.

Svar: Ja, det blev det verkligen. Känns som om jag av någon anledninga har många sådana för närvarande. Är nu i både sol och värme, men jag håller mig förstås i skuggan Men så skönt det också.
kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: