Repris

    
 Ibland är det trevligt med repriser och här i Spanien har vi idag midsommar på nytt. Det är, "Huegos de San Juan", som betyder Johannes döparens eld (fri översättning...) och han liknades också vid en lampa eller eld som strålade.
I Sverige har midsosommarafton sedan 1953 firats mellan 19 och 25 juni och på en fredag och midsommardagen följaktligen mellan den 20 och 26 juni, en lördag och midsommarafton har i Sverige alldid haft en starkare ställning än midsommardagen. Vad gäller Norge så firar man inte midsommar vilket görs i Finland och Danmark.
Av tradition firas på många platser i Europa och i Baltikum Johannes Döparens dag alltid den 24 juni, eftersom Johannes, enligt kristendomens Lukasevangeliet, föddes sex månade före Jesus. 
(Jag skrev den 21 juni 2014 ett blogginlägg om midsommar  och där finns mer att läsa ocm traditioner och urspung.
Eftersom vi nu är i Spanien så ville vi vara med och fira San Juan, alltså midsommar en gång till.
Att det skall eldas är givet och det sker på olika sätt.
Vi passerade ett område en bit från starnden och där fanns bl.a. dessa figurer att beskåda och i kväll kommer de att rullas ner till stranden och eldas upp. Olika skolor i närheten har varit med och utformat sina delar av figurerna.
 
 
Här i området stängs gatorna av för biltrafik ett par dagar
och man tar med sig bord och stolar ut på trottoarerna för att duka upp till picknick.
 
Extra belysning är uppsatt.
 
 Det kändes som om hela stan var ute denna härliga kväll, gammal som ung, och sitter man inte på en restaurang eller dukar upp sin picknick på stranden så går det lika bra att inta någon av alla de bänkar som finns utplacerade längs hela strandpromenaden.
Bosse och jag parkerade oss i bekväma fåtöljer på bar/restaurang Keepers, i början av Paseon och satt även vi på första parkett.
Första parkett och med havsutsikt.
 
En god glass hör midsommar till. (Vi delade den...)
 
Mörkret sänkte sig och på stränderna tändes den ena elden efter den andra upp.Förra året minns jag att jag kände mig som en välrökt böckling efter att ha promenerat längs Paseon, men i år var det vindstilla och röken höll sig på sin plats. 
Efter midnatt var det dags att sakta gå hem genom stan. En härlig kväll!
(Väldigt positivt är att alla åldrar är tillsammans och att skrik, skrän och annan oreda lyser med sin frånvaro. )
Klockan är 23 och "alla" är på plats -
 
- och är man inte på stranden så är man alldeles bredvid.
 
Preciosa

Gokväll!
Ja det är fint när dom firar utan fylla och elände. Trevligt. I dag var dom väl trötta dom som har jobb och skola. Glassen såg god ut :-) Kram P ♥

Svar: Visst är det! Men de flesta skolor har nu somarlov har jag förstått, men det är ju en jobbdag idag...Och vi hade mysigt där i soffan på Keeper´s med god glass.
Tänker på dig och saknar dig.
Kram!
Ditte

Veiken

Jag tror att jag gillar den spanska midsommaren bättre än den svenska. Det verkar vara så rofyllt och njutbart. Nåja, jag vill inte vara utan den svenska midsommaren, när jag tänker efter! Kramar

Svar: Visst är den svenska midsommaren härlig. Men en sak som jag verkligen uppskattar här är att man inte delar upp sig efter ålder och att en massa stök och skrän inte platsar här. Kram!
Ditte

Ghugge

Ni har det trevligt ser jag, det är inte alla som får fira midsommar två gånger! Tittade lite från början i din blogg och förstår att Bosse varit din ständige följeslagare!! Mycket härligt tycker jag. Kramelikram

Svar: Bosse har hänt med sedan ett antal år, åtminstone en tid innan jag började blogga...Och trevligt har vi!
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Den spanska midsommaren verkar mysig, med eld på stranden och varmt och fint väder. ..

Kram på dig ❤

Svar: Absolut! Extra trevligt är att alla, gammal som baby är med och den positiva stämningen. Att det är varmt och vackert väder bidrar förstås till det trevllga.Kram
Ditte

Ama de casa

Ifjol var det ju kombinerat med fotbolls-VM också... I år gick vi hem innan det hela drog igång på riktigt. Men visst är det trevligt med firandet - det tycker jag i alla fall :-)

Svar: Minns förra året och fotbollen, men många var ute då också. Det blev en trevlig kväll igår och jag gillar tanken med att alla åldrar är ute. Och stämningen är så god och positiv likaså
att fira.
Ditte

Ami

Jätteskönt med ett firande utan en massa fylla och elände....Svenskarna kan inte fira, utan måste tyvärr supa sig fulla :(
Och där på Keeper sitter man alltid bra :)
Ha en trevlig kväll
Kram

Svar: Visst är det! Och jättetrevligt att alla åldrar blandas dessutom en massa gap och skrän som det ofta är för mycket av hemma. Keepers är alltid trevligt och ännu bättre utsikt har man nu när de flyttat lite åt vänster. Varma hälsningar och kram.
Ditte

Cornelia

Spännande läsning! Vad roligt att uppleva andra traditioner och högtider än de man är van med här hemma :)

Svar: Tack! Visst är det trevligt med andra traditioner! Och här är det roligt att alla, oavsett ålder, är ute och med i firandet
Ditte

A-C

Ett sånt trevligt spanskt midsommarfirande ni fick. De två första åren i Torre, dvs 2011 och 2012 var vi inne vid paseon den 23:e sent på kvällen för att titta på fyrverkerier. 2011 var det fyrverkerier men 2012 blev det något fel så de fick inte igång fyrverkerierna. Men konstigt nog kan jag inte komma ihåg att vi såg eldar och figurer.
Kramar fr oss två till er två

Svar: Fyrverkeri var det inte vare sig i år eller förra året, besparingstider, vilket kansk är klokt. Eldar var det många i går kväll och jag vet att en del figurer bränns idag.
Trevligt hade vi och det var en fin stämning med alla åldrar som var ute.
Kramar till er från oss.
Ditte

Torrebloggen

Vilka härliga bilder! Ja vi var ju ner lite senare än vad ni var och det var så mysigt att gå därnere på paseon vid Cura. Härlig stämning, ingen fylla (trots att folk drack), inget tjafs och bråk vad vi kunde se, helt underbart. Synd att det inte blev ngt fyrverkeri i år heller.
Vi syns snart!
Kram

Svar: Det var en fin kväll och jag tycker det är extra roligt att alla åldrar är ute och "firar. Och det är en glad och positiv stämning. Vi ses!
Kram och tack för idag! Jättegott och väldigt trevligt!
Ditte

Marja

Så trevligt att få fira midsommar två gånger! Midsommarbrasa har man i Finland också, trots att det är ljust på natten.
Kram! :)

Svar: Trevligt att också ta del av det spanska firandet och roligt att se att alla oavsett ålder umgås. Kram!
Ditte

Anette

Ni gör helt rätt, fira ska man göra. Ofta mycket. Själv firar jag nyår tre gånger om året. Vårt, det kinesiska och så förstås Songkran. ☺

Svar: 😀 Tre nyår har vi också firat några gånger och både det thailändska och kinesiska nyåret firas ju i flera dagar och ibland i veckor så man hinner med ordentligt. I Sverige är det väl kort...
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron Ditte!
Så trevligt det såg ut på stranden . Förstår att ni satt bra på Keepers med en smarrig glass.
Trots att jag under många år var nere kring midsommar när sonen var i skolåldern så var jag aldrig nere på paseon. Såg däremot fyrverkerierna fr balkongen. Här har vi + 14,5 grader nu och grått, grått. Längtar efter solen och Er.
Kram till er båda/A-K

Svar: God eftermiddag! Jodå, vi satt på Keepes och hade bra utsikt åt alla håll. Inga fyrverkerier i år heller, men trevligt med alla eldar på stranden och folk i alla åldrar som är ute och har trevligt tillsammasn. Vad beträffar solen så har vi gott om den och värmen likaså.
Vi saknar dig.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

God förmiddag ...men va roligt att vara med på deras aktiviteter som ni är förstår jag, och att dom gör så roligt o alla deltar är ju super skoj hoppas ni hade skoj o får en fin torsdag kram kram

Svar: Det är roligt att ta del av det som händer här och att alla, oavsett ålder, är med och firar. Det har varit en jättebra torsdag och vi har varit på utflykt hela dagen.
Hoppas du också hae det bra.
Kram!
Ditte

Sanna | Beauty & Design

Vilken härlig "midsommar" ni verkar ha haft :) Hoppas att du får en fin dag!

Svar: Extra trevligt med midsommar i repris. Och nu skall jag läsa mer om din resa till Amsterdam. Förstår att ni hade det jättebra.
Ditte

Anette

Så härligt. Fira ska man göra så ofta och mycket man kan.
Själv firar jag nyår tre gånger om året. Vårt västerländska, det kinesiska och så förstås Songkran. :)

Svar: Visst är det trevligt med firande och några gånger under vår tid i Asien hann vi också med tre nyårsfiranden samma år, och väldigt trevligt var det.
Ditte

TantGlad

Men så mysigt du berättar om Spanien. Vilken härlig folklig fest. Måste kännas bra då gator stängs av och att man kan röra sig fritt omkring.
Detta låter ju jättespännande.
Tänk så mycket vetande man får av sina bloggvänner, och vad som händer ute i världen.
Tack Ditte för att du berättar hur det är där nere......i Spanien.
Mysigt med alla bilder åxo. Ser ut att vara mycket folk ute på gator osv.


Nu ska jag fortsätta att glo på dumburken.....Haha.

En VARM KRAM till dig.

Svar: Tack! Ja, det är roligt att ta del av det som händer när tillfälle ges. Och alla åldrar är med, här delas man inte upp p.g.a. detta. Här sitter jag ute och lyssnar på fåglar och känner den ljumma vinden svalka mig, det är fortfarande +28.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: