Om...

    
 Om! Detta lilla, viktiga, ord som på ett sätt begränsar och styr oss och på ett annat vis ger oss möjligheter  att tänka förbi ordet och se vad som händer då.
"Om" jag kunde, skulle jag resa, eller "om" jag kunde skulle jag göra si eller så...Oftast är det begränsningar eller villkor för att kunna göra eller lyckas med det en vill. På den  senaste tiden har jag tänkt en del på vad mer jag vill göra och vad som är viktigt för mig och jag kan inte påstå att det är lätt. Men varför skall något vara lätt-
Ibland har jag lyckats tänka bort det lilla, men så viktiga ordet om och istället fokuserat på att jag vill göra och vad som krävs för att jag skall kunna göra det.
Med viss tanke på åldern så inser jag att större delen av livet ligger bakom mig och det finns saker jag kunnat göra bättre och inom skilda områden.
Men fokus ligger på allt roligt jag har gjort och upplevt. Och det är mycket!
Jag också gjort det mesta av det jag velat göra men  inte alls utan rejäl ansträngning.
Har kommit fram till att jag skall tänka på ordet "hur" och använda mig av det när jag nu funderar vidare på det jag vill uppleva och göra .
Det kan vara de små sakerna i livet som är minst lika viktiga som de större och att vara nöjd med det som är här och nu. Där skulle jag behöva viss träning. För det är alltid bra att veta om en är  nöjd och när.
 
Ibland utmanar äventyret och det kan gå både upp och ner.
Ibland glider en fram, skjutsad på cykel och inte en backe inom synhåll.
(Bilden till vänster från Kinesiska muren och den högra fråm Pekings innerstad)
                                                                                      
Att vidga sina inre och yttre vyer, se bortom det vanliga och våga ta steget.
(bild från Tibet)
 
Hur kan jag numer njuta av sol och värme utan att mina solskador förvärras?
(Strand och hav i det som under en period var vårt Thailandparadis.)
 
Jag kan sitta i skuggan, se havet, se båtar och jag kan göra det i t.ex. i sommarstugan Spanien.
(Dock inte under den varmaste tiden i juli och augusti.
Det vore att utmana ödet eller vad man skall kalla det...)
 
Skymningen har lagt sig och jag jag vågar mig ner på stranden
för att njuta av havet och den fortsatt ljumma sanden.
 
Och jag har blivit bra på att hitta knep för hur jag skall undvika den starka solen 
 
 
 
Comsi Comsa


Ja, det är ju faktiskt så att man hittar alltid knep att ta till när man inte kan göra det man gjort förr, att göra saker annorlunda behöver inte bli så tokigt det heller...
Det där med "om" är precis som du skriver begränsningar och villkor, medan "hur" ger oss möjlighet att hitta en utväg... Vi lär så länge vi lever, hi hi...
Detta med att vara nöjd med det som är har jag lyckats med, men det betyder inte att inte problem dyker upp på vägen, men det är läxor som jag ser det.... Jag känner att jag skulle inte vilja byta liv med någon, så då får man väl säga att man är en förnöjd jäkel? :-)

Kram på dig ♥

Svar: Visst är det bra att vara en "förnöjd jäkel". Det blir mycket roligare då. Och att fortsätta med "läxorna" kan också vara givande men också krävande. Skönt att lära sig så länge man lever.
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

För den största delen av folket, är nog frågan "HUR ska jag få råd att göra det jag vill?"
"OM jag hade pengar, skulle jag ....". Det är inte allom givet att ha tid och pengar
vid samma tid. Om man har tid, har man inte pengar, och om man har pengar (jobbar)
har man inte tid.
Det jag kommer ihåg, förutom resor Don och jag gjorde, är glädjen jag fått genom att
voluntera för olika grupper. Jag älskar att träffa alla sorts människor och har volunterat
med gamla och unga. På det fina loppis (Bargain Loft) där jag tar mitt shift varje vecka,
är jag nu i mitt 30:e år.

Min tid för resor är över. Är mycket nöjd med att vara "grandmother" till alla barn
där jag bor, och vårt rec. rum med biljard- och pingpongbord har unga besökare då och då.

Lika som Comsi Comsa är jag också "en förnöjd jäkel". :)

Svar: Ja, "om" och "hur" hänger absolut ihop. Och vare sig tid, möjligthet eller pengar är alla om givet. Men man kan alltid göra det bästa möjliga av den tillvaro man har. Många gånger kan man ta sig tid, tänker där särskilt på min farmor som hade 10 barn, ett litet lantbruk och ont om pengar. Men tid tog hon sig. Var inte van vid så mycket sömn. Och enda gången hon fick vila några dagar var i slutet av 1930 talet då ett par barn föddes på BB. Och att som du känna glädjen i att volontera på olika sätt är också att finna glädjen och den kan vara het gratis. Du har tar dig kraften och tiden att göra det du trivs bra med. Och där finns inga "om " med. Bara den sanna glädjen och den är viktigast i allt.
Att vara förnöjd är en gåva i sig och den är gratis och kräver vare sig om eller hur.
Kram!
Ditte

moi

Ett klokt och tänkvärt inlägg. Själv försöker jag tänka bort "om inte", men det är inte lätt. För jag är så envis och en pessimist vad gäller mig själv.
Med stigande ålder och hägrande pension försöker jag verkligen vida mina vyer, tänka om och tänka "hur"!
Kram

Svar: Tack för fin feedback! Tror du är på rätt väg där Moi. Och att tänka bort "om" är inte gjort i en handvändning. Jag vet det. Envis är jag också och det är både min bästa och sämsta egenskap. Tror det är bra att tänka om och tänka "hur".
Kram från mig.
Ditte

Znogge

Om om inte fanns vore livet mycket, mycket lättare! Jag försöker tänka bort om just nu men det är inte så lätt. Vilka härliga bilder från ditt inlägg!

Kram

Svar: Tack! Och visst vore det enklare om "om " inte fanns. Förstår verkligen att du försöker tänka bort "om " nu. Kram och många tankar
Ditte

Ami

Jag är nog en ganska typisk "om" människa! Säger ofta, men tänk om.....Men visst hade allt varit mycket lättare Om inte det ordet existerade :)
Kram

Svar: Du kan prov aatt byta det mot "hur". Jag jobbar på det och har kommit en bit på väg. Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Ja du, det är nog svårt att inte tänka om, men ska jobba med hur i stället. Iofs är jag nor rätt nöjd med tillvaron, men OM vi inte hade en hund så kunde min käre sambo vara med mig mer i Torre. Får tänka på hur vi ska lösa det 😊
Kram till er båda/A-K

Svar: God tanke! Man kan försöka tänka "hur", åtminstone ibland...Och visst är det klurigt att komma bort från att tänka i "om".
Kram!
Ditte

Ghugge

Hej Ditte! Härliga bilder på dig och din man!! Du är så klok, å visst, inte är vi några ungdomar längre. Summerar gör man och det tror jag är nödvändigt för att sen kunna leva i nuet.
Jag är en utpräglad handlingsmänniska som sällan tänker om..det som är gjort är gjort osv.
Jag försöker vara snäll mot mig själv, för allt som vi vet idag, visste vi inte förr. Som t ex passiv rökning och en del inom barnuppfostran och så vidare..
Att du fokuserar på det positiva du gjort är så klokt och det tar jag till mig och lär av!
Kram!

Svar: Jag är nog i mångt och mycket också en handlingsmäniska och ganska impulsiv och det som är gjort är gjort..Att vara snäll och tolerant mot sig själv tror jag är viktigt och att försöka se det som är positivt och hur man ev. kan lösa det man vill och önskar.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Roligt att du skriver detta! Peter brukar alltid hänga upp sig på ordet "om" och menar att jag inte ska använda det. Men det är ibland i situationer som "tänk om det börjar regna" osv. Han säger alltid åt mig att ta bort "om" ;)

Svar: Just i uttrycket "tänk om det börjar regna" och liknande är inte om en direkt begränsning utan mer kanske en tanke. Men det är lätt hänt att ordet "om" smyger sig in och blir ett hinder. Det var nog mer så jag tänkte..
Ditte

Eva`s blogg

God förmiddag vännen ....ja du är en klok kvinna det vet jag & jag förstår ditt tänk :) folk även jag ibland tror jag fast jag är inte rädd för att göra sånt jag vill , men ibland är det andra faktorer som avgör o inte om ....men ditt tänk borde fler ta till sig ;) ja solen skall man akta sig för o det gör även jag :) hoppas du får en skön onsdag stor kram fin du

Svar: Jag har funderat en del på det här med "om" och försöker skala bort det. Och visst finns det så många faktorer i livet som styr som en inte kan vara sig styra eller påverka. Ja, solen skiner här och jag försöker skicka iväg den åt alla håll så att den kan ersärra regnet på vissa platser.
Stor kram och många tankar till dig.
Ditte

TantGlad

Visst kan man tänka så......OM jag skulle ha gjort si eller så och OM.....
Som tur är så går mina tankegångar inte så. Tänker inte Om. För jag tror att allt man gör i livet är för att man ska lära sig av det. Om jag gjorde nåt för längesedan ska jag ha lärt mig av det i dag. Därför finns inte OM hos mig.
Det är inte bakåt vi ska sträva, det är framåt. För vi kan inte gjöra nåt åt det som har varit. Men vi kan lära oss, och bli klokare av det.

Sååå himla mysigt liv utomlands du har haft. Men .......i dag får du ta det försiktigt med solen. Inte utsätta dig i onödan utan göra det bästa av allt.
Att njuta i skuggan är ju heller inte fel.
Jag gillade dit OM inlägg. Du är en klok och vis person Ditte. Tycker om att läsa din fina blogg och alltid så visar du så fina bilder.

En varm och go kram till dig.

Svar: Tack! Och det är alltid roligt med "feedback". Just som du skriver " Vi kan inte göra något åt det som varit. Men vi kan lära oss och bli klokare av det. Numer tar jag det väldigt försiktigt med solens strålar, de är inte längre mina vänner.
Och det är behagligt i skuggan.
Tack för dina positiva och fina ord.
Stor kram!
Ditte

Ama de casa

Om inte om funnits... ;-)

Svar: Precis så! Undrar vad som hänt då?
Ditte

Gittan

Du är så klok och har så mycket bra "tänk" .
Så varmt ni har hos er, bra att du aktar dig för solen. Det känns även här, när solen är framme nån gång vill säga, att den bränner och är inte snäll mot vår hud.
Stor kram på dig.

Svar: Tackar för detta! Ibland är det bra att tänka till och se vad som händer. Känner ju att livet rasslar på....Varmt är det och sol. men det finns också gott om skugga. Skönt!
Solen hemma är starkare än vad man kan ana och kanske strålar den extra de gånger den tittar fram.
Kram!
Ditte

Timeoftiger

Ja, om och men. Det gäller att se möjligheterna, inte begränsningarna. Det är du suverän på! Kanske är det lättare när man levt fullt ut, och då menar jag inte bara resandet.

Svar: Visst är det så att "om" och "men" begränsar. Men jag försöker se bortom det. Alltså försöker och ibland lyckas jag. Men när jag nu levt betydligt mer än halva mitt liv (ja man vet ju aldrig när det tar slut...) så vill det till att raska på. När och hur känns mer adekvat. Och det finns saker som jag borde ha gjort men som inte blev...
Ditte

Sanna | Beauty & Design

Detta är ett av de bästa inlägg jag har läst. Jag ska verkligen lära mig att sluta tänka "om" utan tänka "när" och "hur" istället. Du är så vis Ditte, jag är glad att jag fått lära känna dig! :)

Svar: Tack! Så glad jag blir! Och Sanna, jag är så glad att jag fått lära känna dig och har mycket att lära från dig.
Ditte

Fia

Härlig filosofi! Men "om inte" kan ju lika gärna vara positivt! Om jag inte börjat läsa din blogg hade jag inte lärt känna dig! Till exempel!
Kramar till er båda från oss!
Fia

Svar: Så sant! Och jag hade inte lärt känna dig. Kram!
Ditte

Marja

Tack för kloka tankar! Jag har försökt att låta bli att tänka 'om inte', utan i stället hitta ett alternativ. Att tänka 'hur' är ju alldeles ypperligt.
Fina bilder på dig och Bosse! Kram! :)

Svar: Tack! Ja, att tänka i mer positiv riktning, om det är möjligt, tror jag kan bidra till att komma över eller förbi ev. hinder i tillvaron. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: