Klart och oklart

    
Lördag och den 6/6, tillika Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag, är sedan 2005 också en helgdag.
Anledningen till att ha detta datum till nationaldagen är lite oklart men klart är att Gustav Vasa kröntes till kung den 6/6- 1523 och Sverige blev  ett enat land och bröt Kalmarunionen.
En ny regeringsform kom också till, men så sent som den 6 juni 1809 och gällde fram till 1974.
Först 1983 fick den 6 juni nationaldagsstatus och dessförinnan firades "svenska flaggans dag" detta datum.
Under många år kom flera riksdagsmotioner om att göra nationaldagen till helgdag och dessa avslogs, senast år 2000, och med motiveringen att "de gällande formerna för firandetav nationaldagen och svenska flaggans dag den 6 juni ges tillräckligt utrymmeför att markera denna dags betydelse i det svenska samhället."
Men, kanske med blicken mot Norge där nationaldagen firats och det rejält sedan 17 maj 1814, (Christian Fredrik valdes till kung och Norges grundlag antogs) kom år 2004 ett beslut att om den 6 juni blev en helgdag så att  dagen skulle  lyftas och ges mer utrymme än den hade tidigare. (Annandag pingst togs bort som "röd dag")
Och med tanke på det något oklara utgångsläget så har den svenska nationaldagen inte riktigt kommit till sin rätt vad gäller firandet.
För egen del uppmärksammar jag dagen och eftersom jag tycker att det är trevligt med firanden och fester i största allmänhet så tar jag tillfället i akt.
Men jag har fortfarande kvar barndomens minnen från firandet av 17 maj i Norge och dessa behåller jag gärna.
 
Något oklart av vilken anledning sveriges nationaldag firas...
 
Klart var att jordgubbar och cava fick förstärka frukosten    
                                           
- vädret är klart
 
- och bänken är klar att slå sig ner på.
 
 
 
Geddfish

Tack, där har du klargjort eventuella oklarheter och det är klart att vi skålar in den svenska nationaldagen som inte alla har klart för sig varför vi firar!
Jag har varit med på några norska firanden och det vill jag säga, att det har varit STORA festligheter. Jag var med min väninna, som tillfälligtvis jobbade i Fredrikstad och vi fick stå på hennes jobbs balkong och vifta med flaggorna och se hela barnetoget. En stor fest.
Så var vi i Halden vid ett tillfälle och deltog i firandet.
Vi bodde så nära gränsen så det kändes inte så konstigt.
Ha en bra blågul dag! Kram!

Svar: Tack! Jodå, jag har haft och fortsätter att ha en fin blågul dag. Och även om det svenska firandet inte kommer upp i den norska divisionen så är det ändå trevligt att fira. Vadroligt att du också har fina minnen från Norge och det i både från Halden och Fredrikstad.
Bodde du nära gränsen så låg det norska firandet nära till hands kan jag förstå.
Önskar dig en trevlig kväll.
Kram!
Ditte

Znogge

Till firande i stil med den 17:e maj har vi mycket långt och i ärlighetens namn tror jag aldrig att vi kommer dit. Men vi firar att vi har kära vänner och släktingar på besök vilket duger gott en dag som denna!

Kram

Svar: Jag tycker det låter som en mycket god tanke att fira att kära vänner och släktingar är på besök. Så hos dig kommer nog lite norsk stämning att komma per automatik. Önskar er en trevlig kväll.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Helt rätt att passa på att fira när en anledning dyker upp :-) Men jag glömde cavan till frukost, och nu är det ju för sent för frukostcava. Får bli en eftermiddagscava istället, kanske :-)

Svar: Cava kan passa lite när som och är det nu nationaldag så plockar jag gärna fram lite norska firartendenser och det trots att datumet 6 juni för mig är lite diffust. Men är det bestämt att det skall firas så gärna för mig. Hoppas eftermiddagscavan smakade bra.
Ditte

Lena i Wales

Ja, som 17 maj blir väl aldrig firandet i Sveriege. Kanske har vi inte lika stor anledning att fira!?!?
För norrmannnen är det en befrielse för övermakter. Kanske var det så att Sverige istället var övermakten, Norge, FInland, Estland, norra Tyskland mm!?!?
Tål i alla fall att tänkas på.
Ändå är det trevligt med en nationaldag. Roligt för mej att se allt firand genom bloggar. Jag har i alla fall min lilla svenska bordsflagg framme!
Ha en trevlig dag!

Svar: Visst är en nationaldag alltid trevlig att fira, men kanske har inte Sverige så mycket historiskt att uppmärksamma just detta datum. Något stort firande dröjer dte nog innan sverige får den 6 juni. Här blir det svenska flagga på middagsbordet och lite extra gott i matväg men ett glas cava till.
Önskar dig också en trevlig dag.
Ditte

Decdia

Jag hoppas att vi kan komma på nåt trevligt firande för att hedra dagen. Själv firar jag med att jobba, sova och äta ursvensk pizza. :)

Svar: Att jobba, sova och ursvensk pizza låter bra. Och fira kan man göra lite när det faller sig. God mat och dryck blir det här på terrassen i kväll. Tillhör ju ledighetskommittén.
Ditte

Ami

Ja, i Norge firas nog nationaldagen ordentligt! Vi firar inte dagen något speciellt, men vill ändå äta något gott och få lite gott i glaset :)
Ha en härlig kväll
Kram

Svar: En extra god måltid blir det här också och det känns väldigt trevligt. Men något särskilt firand eblir det inte.
Önskar er också en fin kväll.
Här är det varmt och skönt i skuggan. Perfekt terrasshäng.
Kram!
Ditte

Malin

Tror tyvärr inte vi kommer i närheten av Norges nationaldagsfirande, även om jag tycker det är trevligt med lite firande och festligheter. Trevlig nationaldag och fortsatt trevlig helg till er!

Svar: Tack! Nej, den där riktigakänslan tror jag en får vänta på i många år. Men att fira är alltid trevligt. Trevlig helg önskar jag dig också.
Ditte

Ruth i Virginia

6 juni kallades bara Svenska Flaggans Dag på min tid. Kommer ihåg att vi
sjöng den fina sången "Flamma stolt mot dunkla skyar ...."i skolan.
Gillar den bättre än "Du gamla, du fria.." av nån anledning.

4th of July firas här med samma entusiasmen som 17 mai i Norge.
Men vår Flag Day, som är 14 juni är nästan bortglömd. Inte för mej då,
för det var vår bröllopsdag. :)

Svar: När jag växter upp hette det också svenska flaggans dag och jag minns samma sång som du, "Flamma stolt ...."Ja, 4 Juli är en stor dag i USA och likaså 14 juli i Frankrike med rejält firande, men tyvärr känns inte den svenska nationaldagen lika festlig och det är synd. Mne en av anledningarna tror jag är att det rent historiskt inte har nåon direkt innebörd.
Trevligt med 14 juni som bröllopsdag och Flag Day. Förstår att du med värme alltid minns den dagen.
Ditte

Moi

Vet inte om jag minns fel men jag har för mig att "svenska flaggans dag" uppmärksammades mer än dagens nationaldag.
Jag sparar på festkrafterna till midsommar, DÅ firar jag den svenska sommaren och hur härlig den är (dock sällan just på midsommar :) )
Kram

Svar: Jag kan också minnas att "svenska flaggans dag" var mer uppmärksammad än nationaldagen och jag väntar också till midsommar med att fira in sommaren. Men då blir det snart mörkare igen...Kram!
Ditte

Tove Olberg

Ska vi säga gratulerar med dagen kanske? :-)
Så inbjudande bordet är dukat- vilken somrig duk!
Ja, tack jag sitter gärna på den bänken, rena soffan ju!
Fint att få titta in idag hos dig!
Stor kram

Svar: Duken är köpt i Vaxholm och designad av Lena Linderholm och med influenser från Provence. Jag är väldigt förtjust i den och blir så glad när jag ser den. Visst säger vi "gratulerer med dagen" för det är ändå nationaldag. Och soffan är så rofylld att sitta på. Du får gärna dela den med mig. Kram !
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Ingen Cava här men däremot lite förätt i form av paté , cumberlinesås och smågurkor. Därefter kycklinggryta. Fasadflaggan på plats och fastspikad, då den andra fick "fötter" för några år sedan.
Nu ska jag kolla kungligheterna på Skansen.
Önskar er båda en fortsatt trevlig kväll/A-K

Svar: Gokväll! Titttar på Skansen, sitter ute på terrassen men en GT och Bosse tittar på Barcelona- Juventus, fotboll i Champions League, inne. Ingen flagga här, men dbordduken har i all afall blått och gult i sig.
Låter som om du ätit gott och har en bra kväll. Kram från oss båda.
Ditte

Torrebloggen

Vi firade svenska flaggans dag på Svensken på hörnet idag.
Det var jättetrevligt med Cava och god mat (3-rätters).
Ha det bra!
Kram

Svar: Vi skulle haft besök men det blev uppskjutet så kaffe på byn och oxfilé till middag hemma blev bra. Och cava!
Trevligt att det blev lyckat på "Svensken".
Nu varvas Skansen och matchen Barca och Juventus. Utomhus på terrasssen. Så skönt! Kram!
Ditte

Marja

Jag tittar just nu på nationaldagsfirandet från Skansen på TV. Kungen har talat och han sa många fina ord om den svenska flaggan.
Själv har jag inte firat i dag, utan sprungit I affärer på jakt efter en balklänning till Ronja. Som vanligt var de ute i sista minuten.
Kram!

Svar: God afton! Jag tittar nu från början på programmet och började just. Men firat har vi inte direkt men god middag med dryck blev det. Fint att ni hittade en klänning till Ronja. Och ibland hör det till att vara i sista minuten. Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Det ser ut som ett trevligt nationaldagsfirande! Vi har inte firat alls, men vi fick höra en fransk flicka som lekte "Pippi Langstrump" i poolen och det kändes svenskt ;)

Svar: Pippi och Astrid Lindgren är ju verkligt svenskt. Så bra som något. Och så mycket firande har det inte blivit här heller...
Ditte

Annika

Cava och jordgubbar låter gott. Jag tror att jordgubbar smakar extra gott för att de hör sommaren till.
Kram

Svar: Jordgubbar är verkligen sommar för mig också och dessa är riktigt goda . Och med ett pris av 1 euro/liter så passar vi på. Jordgubbssäsongen varar här bara ett par veckor till. Vet att jag förra året till midsommar fick jaga runt efter dem. Soliga kramar!
Ditte

Eva`s blogg

Åh ni är nere igen :) härligt o mysigt har ni det oavsett dag ...stor kram å tack för dina fina kommentarer hos mig kramen

Svar: Tänker på dig! Stor kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: