Trädgårdsdax

    
 Bestämde mig för att ägna dagen åt växterna och riktigt pyssla om dem.
Ja, lite omvårdnad får de varje dag men idag blev det en större "make over" som jag lärt mig att det heter om man gör större förändringar. Sedan kan det förstås diskuteras om mina föränderingar var så stora.
Det tog sin tid i alla fall, för med 33 grader i skuggan känns det anstränagnde med minsta rörelse.
I terrassens rabatter ligger det ett lager jord underst och ovanpå det ligger vita stenar. Fördelen med stenarna är att de bevarar en del fukt i jorden så att den inte torkar ut lika fort och stenarna ger också skugga åt de växternas rötter. Nu skall jag även prova att lägga lite stenar i växterna som är planterade i krukor och se om det fungerar likadant. Någon som vet?
Att växterna behöver vatten i värmen är givet och vatten behäver de ju vare sig jag är här eller inte och regn är sällsynt. Jga har turen att ha hjälp av "växtskötare" men givetvis inte varje dag, så av vännerna Carina och Horst fick vi tips om att ta vekar, typ sådana som används till fotogenlampor eller facklor och lägga ett par i en stor vattenflaska placerad högre än växternaoch låta vekarna transportera vattnet.
 
En plastflaska på 2 liter skärs av upptill, fylls med vatten som sedan leds ner i blomkrukorna.
Med denna idé räcker det om växterna får rejäl vattning ett par gånger i veckan
och att plastflaskorna då fylls på.  För de större växterna i kruka har vi tänkt oss en 5 liters plastflaska. 
För bougainvillean, penningträdet och passionsblomman, som alla är planterade direkt i jorden,
får det räcka med den vanliga vattningen.
 
Blomjord har inköpts idag och likaså en säck med vita stenar och rabatterna har fyllts på men båda delarna
och ser nu riktigt fina ut. Dessutom är de vita stenarna nyduschade för att få bort ett lager vitt dam som täckte dem och glänser nu lite i solen.
Glänser gör jag också i värmen så en vätskepaus med färsk vattenmelon och sedan en kall dusch känns lockande.
 
 
 
 
Znogge

Kan tänka mig att det går åt mycket vatten i värmen så då gäller det att hörsamma alla bra tips. Egentligen är jag förvånad över att det blommar så pass mycket som det gör i Spanien men rötterna är kanske djupa...

Kram

Svar: Visst är det förvånande för många växter, t.ex. hibiskus och bouggan växer vilt och då är dte ingen som vattnar. Krukväxterna behöver ju mycket vatten och bevattningssystemet kan hjälpa till att tillföra mer vatten nu i dessa heta månader. Jag vill ju att blommorna skall överleva för de har liksom blivit mina vänner. Och visst är det bra att få tips.
Kramar från mig.
Ditte

Ghugge

Så söt du är när du är i hatten, hihi! Vekar har jag provat och det fungerar jättebra! Stenar tycker jag låter som en mycket bra ide! Fint vykort du gjort det ser mycket idylliskt ut det där. Varma kramar.

Svar: Tack! Ja, en trädgårdshatt är bra och jag vill inte ha sol i ansiktet. Kul att du testat vekarna för här behövs både de och rejäla vattningsflaskor. Fick bra tips av bloggvännen marja att täcka över vattenflaskans öppning för att minska avdunstningen och även klä in vekarna i plast för att behålla fukten. Blir morgondagens övning. Här är det idylliskt.
Kram från mig och blommorna.
Ditte

Decdia

Vilken bra idé med vekarna! Såna pyssliga tips är ju superbra att ha att ta till.

Svar: Jag fick själv tips om detta och nu skall även vekarna plastas in och flaskans öppning täckas så att avdunstningen minskas. Min bloggvän Marja kom med det tipset och här på terrassen är det ganska hett....
Ditte

Marja

Fiffig bevattningsanordning! På bl.a. Buketten har jag köpt sådana där tjocka bomullssnören med ett plaströr runt på mitten så att vattnet inte dunstar bort. Den ena änden sätter man i ett kärl med vatten och den andra änden pular man ner i blomjorden. Sen är det bra att täcka över vattnet så att det inte avdunstar. En flaska med smal hals är också bra.
Du ar det så fint på din terass! Kram! :)

Svar: Tack! Och tack för ditt tips! Har letat efter liknande här, men inte hittat så vi fick tips av vänner. Men klart vi bör täcka över flaskan så vattnet inte avdunstar och även klä in veken för att motverka avdunstning. Här går det åt stora bevattningskärl för det är så varmt. Kram!
Hemma skall jag prova din anordning men principen är den samma.
Ditte

Preciosa

Hej!
Ja du har lite pyssel. Hoppas vekarna funkar...men du har ju backup också :)
Hoppas blommorna klarar sig men det är ju svårt när det är varmt länge...Och
augusti är ju inte här än :-)
Kram P ♥

Svar: Lite pyssel är det, men jag tycker blommorna piggar upp. Visst har jag bra "back up" och det är jag jätteglad för. Tror att bevattningen kan hjälpa en del och vi testar nu olika storlekar på kärlen och hur länge vattnet räcker. Nä, augusti är inte här, men kanske kan Bosse ta ett varv då och vattna....
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Så fint det blev på terassen!
Du passar verkligen bra i hatten,
som ju är perfekt att ha på huvudet när du fixar rabatten.
Vi hörs!
Kram
//Carina

Svar: Visst blev det! Och bevattningssystemet som ni tipsade om är under utprovning vad gäller antal vekar och storlek på vattenflaskor. Det ser lovande ut, men viss vanlig vattning behövs förstås också. Ja, hatten är på för varmt är det.
Vi hörs och ses!
Kram!
Ditte

Ama de casa

Oj vad pysslig du är! Våra blommor är säkerligen stendöda när vi kommer hem, utom penningträdet som ter sig odödligt :-) Tur att det är billigt att köpa blommor här!

Svar: Idag har jag ägnat mig åt blommorna. Penningträdet är ju planterat i jorden men har fått en del ny jord och även lite stenar, likaså bouggan och passionsblomman. Växter är förvisso billiga men det är roligt om några håller sig och vi har haft tur med duktiga "trädgårdsmästare" och nu skall vi se hur bevattningssystemet fungerar. Det verkar helt ok, men vanlig vattning behövs också, men inte varje dag utan kanske ett par gånger i veckan. Vi har en testperiod just nu.
Ditte

Comsi ComsaDu är så fin där bland blommorna, sköt om er... ☺

Blomkram ♥

Svar: Tack! Och jag försöker sköta om mig i skuggan...Och mycket vatten blir det och många duschar. Varma kramar, nu +28.
Ditte

moi

Vilken flit trots värmen! Resultatet blev väldigt bra!
Kram

Svar: Hett var det, men det blev bra och både stenar och jord behövdes. Och några vänliga och uppmuntrande ord till var och en av växterna förstås...Får nog fråga dig om råd vad det lider. Du kan ju det här med växter och jag är nybörjare och det förblir jag nog. Kram!
Ditte

Timeoftiger

Njuter av alla fina bilder!

Svar: Tack! Roligt om du gör det.
Ditte

Geddfish

Verkligen prunkande blomster och så Ditte själv, vacker som en blomma i sin trädgård. Det krävs en del jobb, både med det ena och det andra, gäller att vara rädd om sig.
Kram!

Svar: Tack, det var snällt sagt. Det är roligt med blommorna och de verkar trivas, men idag var det hur svettigt som helst att ens röra sig på vår lilla terrass. Tror jag börjar bli känslig för värme över +30
på ålderns höst.
Kram till dig fina Gerd!

Ditte

Ami

Jag läste om vekarna i Carinas blogg och ska absolut prova det sen!
Förstår att ni har det riktigt varmt där nere!
Du är så fin i din turkosa klänning :)
Kram

Svar: Tack! Ja, vekarna verkar fungera helt ok. Mne vanlig vattning behös som komplement till de stora krukorna och där får man också ha fler vekar. Varmt, det är bara förnamnet...
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Spanienvärme här också nu. Svårt att sova. Vilken fiffig ide med vekarna. Hoppas det funkar.
Mina grannar vattnar och sköter om det lilla jag har i växtlighet.
Kul att du använder hatten som jag var med när du köpte den. Den passar dig.
Jag har gått i en liknande klänning hela dagen förutom när jag gick med hunden. Perfekta i denna värme.
Kram och godnatt/A-KSvar: Jag ser att det är varmt hemma också och visst är det svårt att sova om dte är varmt på natten.Här kör vi ac i vardagsrummet på nätterna och har dörren till sovrummet öppen och det hjälper bra mot värmen och en slipper ligga i blåsten. Fläkten är också en stor tillgång i kombination med ac. Klänningen har jag köpt i Thailand och är perfekt dessa heta dagar.
Ha det bra och svalka dig i poolen.
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Det blir liksom intravenös bevattning.
Håller med andra - du själv är som en blomma därute
på terassen. En del människor har förmågan att se
välklädda ut oberoende av vad dom gör. Du är en av dem.


Svar: Tack, det var snälla ord. Vad gäller klädseln var det nog det svalaste jag hade och det var ändå alltför varmt. Och hatten har jag för att skydda ansiktet mot solen.

Ditte

Eva`s blogg

Hej på dig ....du vackra blomsterflicka ;) härligt att ta en dag till att pyssla om dom små liven det behövs :) så klart du har fina blommor med den omvårdnaden ;) önskar dig en toppen dag kramen

Svar: Tack! Ja, blommorna fick sin omvårdnad igår och tyckte nog om det. DEt blev bra med fler vita stenar i rabatterna. Då slipper man ju ogräs också. Men trots att jag bara var här på terrassen så var det så hett att många pauser behövdes.
Önskar idg också en fin dag!
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: