Smakbyn

    
Jodå, Smakbyn finns. Men den ligger inte i mitt direkta närområde. Smakbyn finns på Åland, i närheten av Kastellholms slott och ca 20 km nordost om Mariehamn.
Och är man på Åland och är bilburen rekommenderas ett besök här. Bra att kombinera med ett besök på Kastellholms slott, det gamla kronohäktet Vita Björn och den gamla, mysiga Jan Karlsgården. (Inlägg om gården kommer i veckan.)
Smakbyn ägs och drivs av kocken Michael Björklund och hans fru Jenny och är tänkt att bli en by och en helhet där man  kopplar ihop allt som kan härröras till mat och dryck. Idag finns här en stor restaurang där både lunch och middag serveras och i framtiden är det tänkt att byn skall utökas med hotell och ett rökeri.
 Michael Björklund har under många år arbetat som kock i Sverige, ingått i kocklandslager och blev för ett antal år sedan utsedd till "årets kock", en titel han också erhållit i Finland. I början av 2000 talet flyttade Michael Björklund tillbaka till Åland med syftet att göra mat-Åland ännu bättre.
I Smakbyns restaurang vill Michael Björklund renodla smakerna och lyfta fram åländska råvaror från havet, grönsakslanden och fruktträdgårdarna. Köttet som används kommer också från åländska gårdar och håller hög kvalitet.
 
 
All mat lagas i det stora, fräscha öppna köket.
Roligt att se hur rätterna växer fram till små konstverk.
 
Rejäl matsal med gott omplats för alla. Och vill man sitta utomhus så går det bra.
Maten beställs och betalas i kassan vid ingången till restaurangen och serveras sedan till borden.
Priserna på lunchrätterna varierar mellan 9 och 15 euro.
 
Det går bra att ta sig en titt in i keramikverkstaden eller ta sig en sprit/öl eller vinprovningsrunda
- något som sker i princip dagligen under högsäsong.
(Bäst att titta in på hemsidan för att se det dagliga programmet. Länk finns överst i inlägget.)
 
 
 
Tove Olberg

En smak av Smakbyn - smakfull ...
Jag skickade dig ett mail igår.... kanske fick du inte det för jag var tidvis utan nät pga serverfel, står som skickat hos mig?
Kram!

Svar: Tack! Svar kommer i em. Och nu smider vi planer....kram!
Ditte

Znogge

Låter som att det serveras mat av god klass till helt ok priser. Men jag fick lite känsla av skolmatsal fast förmodligen är jag väldigt orättvis där ;-)

Kram

Svar: Nej då, den känslan kan man ha och jag fick den också. Högt till tak och stort med många bord. Men ljudet var dämpat trots den stora lokalen. Men inte direkt mysigt....Men god mat, verkligen. Kanske tar man inte en romantisk middag just här...
Kram!
Ditte

TantGlad

Smakbyn....Vilket roligt ord.
Men det ser fräscht ut där. Maten är nog jättegod skulle jag tro.

Varm kram.

Svar: Visst är det ett lustigt namn...Men det är nog tänkt som en by så småningom. Just nu är det mest ett par rejäla hus. Men kocken Michael Björklund är väldigt duktig och tanken med att fokusera på åländska råvaror är ju jättebra. Får se hur byn utvecklas....
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Har hört talas om det stället förut! Låter gott och trevligt! Någon gång kommer vi säkert till Åland även om Peter har negativa minnen (regnig semester med många ungar i trång stuga ;))

Svar: Ni får invänta garanterat fint väder innan ni åker....För Åland är värt ett besök. Verkligen!Men jag förstår Peter.
Ditte

Ami

Smakbyn lät trevligt och spännande! Förstår att det är god mat som serveras där.
Kram

Svar: Konceptet är spännande med satsning på de åländska råvarorna och "Smakbyn" är välbesökt, särskilt sommartid. Och här i området finns en del att titta på och sedan smakar det bra med lite mat...Kram!
Ditte

Ninni

Hej! Ja Smakbyn är en mysig plats och Micke gör verkligen mkt för sina besökare och bjuder på sig själv. Måste ju slå ett slag får hela vår hemkommun Sund med sin kultur och sevärdheter :-)

Svar: Hej! Vad roligt att du tittade in. Smakbyn är en trevlig bekantskap liksom både Jan arlsgården och det gamla fängelset. (Inlägg kommer)Jag har varit här några gånger och kommer gärna tillbaka.
Finns mycket att se och uppleva.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: