Skrämd eller inte?

    
Mitt förhållande till kor i sina hagar och i sina bås i lagården har varierat trots att jag delvis är uppvuxen på landet i Västergötland.
Ja, även under mina bardomsår i Norge fanns kor i min närhet och det var där jag första gången, sju år gammal,  i en hage, provade på att mjölka ett par mer "stillastående" kor. Jag satt där på en liten pall och min mormor höll i kons svans för att den inte skulle "borsta mig" i ansiktet.
Dock var min mammas förhållande till kor lite annorlunda. Hon kom aldrig riktigt överens med dem och man kan påstå att hon var rädd för dem.
Denna rädsla höll på att överföras även till mig.
 
 
En vacker sommarkväll är vi vid vänners sommrstuga vid sjön Viken, ett par mil öster om Töreboda (Västergötland) där vi då bodde. Jag är tre år gammal och vi är ute för att plocka kantareller till en kvällssmörgås. På hemvägen passerade vi genom ett par kohagar som till synes var tomma eftersom korna var nere vid vattnet. Vi klättrar över gärdsgårdarna mellan hagarna och befinner oss nästan i säkerhet då hela gänget kor kommer springandes mot oss.
Mamma är för tillfället klädd i en knallgul träningsoverall och trots att kor inte ser färger så uppmärksammade allihop just henne. Mamma höll mig i handen, men när korna rusade mot henne slängde hon sig över staketet och ropade till väninnan "ta ungen". Väninnan sprang med mig i handen och sprang gjorde korna också. Plötsligt stannade väninnan och utbrast: -  "Varför springer jag? Jag är ju inte rädd för korna." 
Efter detta började jag tvivla på om kor var farliga eller inte.
Men efter att ha provat att mjölka och ta kor in och ut ur lagården tillsammans med mor och farföräldrar så är  jag inte rädd för dem, men jag har väldig respekt för kor och umgås helst med dem på andra sidan staketet.
 
 
 
 
Ami

Haha! Ja, varför sprang egentligen mammas väninna? Men visst är det så att man lätt påverkas i en ivrig situation!
Och det är lätt att påverkas oavsett. Men så skönt att du lyckades bryta mönstret och få bort koskräcken. Och jag håller med dig om att det känns lugnast att umgås med så stora djur på andra sidan staketet :)
Kram från ett regnigt Helsingborg

Svar: Man kan ju många gånger undra varför en gör på ett visst sätt. Iband går det nog av bara farten. Och kor och jag kan numer gärna ha ett staket mellan oss. Kram från ett halvsoligt Stockholm.
Ditte

Znogge

Jag förstår din mamma! Vid ett tillfälle behövde vi snedda genom en kohage och plötsligt kom en hop tjurkalvar springande mot oss. Snabbare än så har jag aldrig sprungit kan jag säga så numera ser jag till att vara på rätt sida om staketet. Men visst är det lätt att påverkas av någon annan och ryckas med.

Kram

Svar: Jag förstår henne så väl och väninnan rycktes med i farten. Trots att jag nu inte är rädd för kor så vill jag gärna ha staket emellan mig och kor. Förstår att du också vill det..kram!
Ditte

Geddfish

Haha, lätt att ryckas med!
Barnens farmor var alltid åskrädd på landet och ville ha in allihopa i bilen om åskan gick. Även de som inte var åskrädda ;)
Sen kan jag väl säga att jag har stor respekt för tjurar och köttdjur, de där lurviga som går lösa.
Här regnar så jag vet inte vilken stund jag ska gå ut och gå till affären...
Kram!

Svar: Visst är dte lätt att i olika sammanhang ryckas med, utan att själv tänka först.Så även hos dig där barnens farmor tyckte att alla skulle in i bilen. Tjurar och stora köttdjur har jag också stor respekt för. Kanske får du vänta med besöket i butiken tills i morgon och hoppas på bättre väder. Kram!
Ditte

Ama de casa

Jag gillar kossor jag. Även om jag varit tvungen att "bråka" med en del under dom åren jag var djurvårdare :-)

Svar: Du har nog andra talanger på djurfronten. Men som barn på landet var jag inte rädd utan lyckades även mjölka ut några droppar, dock med farmor/mormor som såg till att svansen inte viftade mig i ansiktet där jag satt på min lilla pall. Idag skulle jag nog inte våga prova på att handmjölka.
Ditte

Ama de casa

sv: Tyvärr bygger den där appen på google translate... Men det är i alla fall en bra hjälp på vägen :-)

Svar: Aha, men man kan testa. Viss vägledning bör man ju få.
Ditte

Torrebloggen

Tänk vad mysigt det var när kalvarna kom springande fram mot staketet och ville gosa lite.
Kossor är okej, men när det gäller tjurar då vill man gärna ha staketet emellan sig.
Men "kalvdans" kunde jag aldrig lära mig äta.
Kram!

Svar: Att vara på andra sidan staketet och gosa med djuren därifrån. är mysigt men inte att vistas i hagen med ilskna djur. Kanske är de glada men skuttande djur kan vara läskig om man stor där. Kalvdans har jag inte heller lärt mig äta. Kram!
Ditte

Veiken

Jag har ungefär likadant förhållande till kor som jag inte känner, som du har. När jag var ung var jag inte alls rädd för dom, men jag har blivit lite fegare med åren! Kramar

Svar: Skönt med likasinnade vad gäller obekanta kor. Nu är jag också ganska feg och vill helst ha ett staket mellan mig och vuxna kor. Gäller det tjurar vill jag nog ha två staket.
Kram!
Ditte

moi

Har liknande upplevelser från barndomen, fast med tjurkalvar och inte försökte jag mjölka :)
Skulle passera förbi deras inhägnad varje dag för att nå skolskjutsen, allt som oftast hade de tagit sig förbi stängslet och blockerade min väg....
Kram

Svar: Tjurkalvar är inte att leka med och som liten vet man ju inte hur det ska hanteras. Förstår din respekt för dessa djur. Kram!
Ditte

Comsi ComsaHi hi hi, så man kan påverkas av en annans rädsla... Ser hela situationen framför mig och skrattar igen... ☺
Men visst finns det ilskna kor...

Kram på dig ♥

Svar: Min mamma skrattade också åt det hela i alla år efteråt. Och när jag påminde henne om att hon offrade mig för sin egen rädsla, tror jag hon skämdes. Men hon visste ju att jag var i goda händer hos väninnan som inte var rädd för kor. Jag fnittrar också åt det hela. Och visst är man lättpåverkad.
Kram!
Ditte

Fia

När jag var liten och bodde i Västerbottens inland, hade vi kor hemma! Och kalvar ibland! Minns att vi brukade sticka in handen i kalvens mun, oj vad den sög!
Kalvdans gillar jag men ack så svårt att få tag på idag. Med mjölk och kanel, mums!!
Kram

Svar: Vad gäller kalvdansen hann jag nog inte komma underfund med smaken. Men idag går det väl knappast att få tag på...Och kalvar, så söta. Minns också hur de sög på fingrarna och skuttade runt i hagen. Inte lika kul då korna skuttade runt en.
Kram!
Ditte

TantGlad

Det var en en väldigt söt kobild hihi.
Visst har man lite respekt för kor. Kanske för att dom är så stora djur. Kan det vara därför......eller?? Hmm...
Jag gillar kör, men gör nog helst som du. Tittar på dom från avstånd. På andra sidan staket. Det känns tryggt hihi.

Varm go kvällskram till dig fina vän.

Svar: Visst är kobilden söt, men jag har numer respekt för kor pch tjurar och ger mig inte gärna in i hagen till dem. Kram till dig också.
Ditte

Ghugge

Ha,ha, respekt skall man nog ha för kor för ibland kan dom vara lite griniga! Tror att om man lär känna djurets natur och kan läsa deras signaler så går det bra för det mesta. Jag fick borsta och hjälpa till med skötseln av kor hos min faster när jag var liten och tyckte det var jättekul. Dina kor ser helt ofarliga ut och är jättesöta. Kram och god kväll!

Svar: Jag var ju inte alla rädd för kor som liten och var ofta i hagen. Även att prova mjölka gick bra. Men mamma var rädd och sprang ... Numer vill jag helst ha ett staket emellan mig och korna, något som kommit i vuxen ålder . Kanske är det övergående . Hoppas! Kram i regnet !
Ditte

Eva`s blogg

Jag tycker mest storleken som gör en lite så där att man har respekt men jag tycker dom är såå söta våra kossor :) så roligt att läsa ditt inlägg o alla inlägg som oxå är minnen som man kommer i håg under livet som gått :) hoppas du har bättre väder än mig i dag så njut o ha en fin fredag kramen

Svar: Visst är kor och tjurar ganska stora och kommer de springande i flock så är det läskigt. Men förr var jag inte alls rädd. men det har kommit med åldern och sedan jag vlev stadsbo.
Vädret här är inte så piggt, men det gör mig inget för jag har haft sol och värme så länge att jag klarar mig.
Men kanske spricker det upp senare idag.
Kram och trevlig fredag.
Ditte

Annika

Hej Ditte
Det är många rädslor som överförs. När man är liten har man inte vett att vara rädd. Är uppvuxen på landet. Är inte rädd för kor, men har respekt för tjurar. Kalvdans hörde till bland det godaste jag kunde få. Smaken förändras ju med åren så jag vet inte vad jag skulle tycka i dag om jag fick smaka på det.
Kram

Svar: Visst är det många rädslor som förs över och ibland omedvetet. När jag växte upp var jag inte alls rädd för kor eftersom jag hade dem runt mig. Men respekten för dem har kommit senare i livet utan att något speciellt hänt. Och idag vill jag nog gärna ha ett staket mellan mig och korna. Vad gäller kalvdans så blev det ingen favorit hos mig och det skulle vara roligt att höra vad du tyckte om det idag, men den är svår att få tag på.
Kram och hälsningar !
Ditte

Ruth i Virginia

Vi hade 3-4 kor, tills min far dog, då jag var 4 ½ år gammal, och vi flyttade till
stan, så kommer inte ihåg nånting fr den tiden, men mormor lät mej "mjölka"
hennes snällaste ko,"Tofflan". -
Under kriget ombads vi tonåringar att göra "försvarsarbete", dvs
hjälpa bönderna, eftersom alla unga män var i det militära. Jag fick en bondgård
i Rosshyttan, Västmanland. Jag var 15 år. Tog tåget dit. Ingen mötte mej vid
stationen, så det var bara att fråga sej fram och traska på med kappsäcken.
Kom fram till gården vid mjölkdags, så bonden, Paul, var i lagår´n, och där på
en pall satt hans mor. Sill och potatis till middag. Jg fick ett litet rum på
andra våningen.

Paul hade 15 kor, som skulle mjölkas morron och kväll. Jag lärde mej snart
att använda mjölkmaskinen och att mjölka efter för hand. Efter morgonmjölkningen
fick vi fösa korna till bete. Ganska kul faktiskt. Ingen olycka med korna,
kan jag glatt rapportera. :)


Svar: Så annorlunda och vilka upplevelser du haft, men dessa berikar. Det är så spännande när du berättar och jag vet att de som läser min blogg också tycker så. Jag minns att farmor lärde mig att mjölka för hand i hagen på en pall, men jag tror inte det kom så mycket. Mjölkmasikinerna fick jag hjälpa till att hantera när jag blev äldre.Och först med stigande ålder vill jag helst ha staket mellan mig och korna. Mammas agerande där i hagen, kan se henne framför mig än idag, skrämde mig inte.
Ditte

Timeoftiger

Min farmor och farfar hade kor som hade stora horn, snälla var de men visst hade man respekt för hornen. Gregers kor är avhornade allihopa. Han strävar efter att få bort alla "problemindivider", men såklart, djur är djur och allt kan hända.

Svar: Visst, men hos er skulle jag absolut våga mig in i hagarna. Inga problem! Jag var ju inte rädd under barnoch ungdomstiden...Och avhornade kor är ju ingen "fara".
Ditte

FREEDOMtravel

Nog är det lätt att föra över rädsla på andra! Jag är inte rädd för kor, men en hel sommar red jag på en häst som hade panisk skräck för kor. Han kunde känna doften av dem på långt avstånd och långt innan vi närmade oss en kohage skenade han i panik... I övrigt var det en snäll och lugn häst. Undrar vad han varit med om???

Svar: Visst är det lätt gjort. Men jag var inte rädd för kor när jag var liten och under uppväxten. Mamma däremot var rädd för kor i hela sitt liv. Nu som vuxen är jag avvaktande och vill helst ha staket mellan mig och kor. Undrar också vad din höst varit med om men troligen hade den blivit skrämd . Men jag skall nog prova i sommar att gå in i en kohage och se hur jag reagerar. Vill nog ha sällskap med .
Ditte

Tove Olberg

Ha ha - när och hur kom en ko in i Ditt-e liv?
Ko-selig historia!

Kram!

Svar: Det ska jag berätta en gång. Men det var ingen ko på isen... Dock kan jag idag skratta åt mammas reaktion. Jag ser henne framför mig i knallgul träningsoverall jagad av kor och slängande sig över stängslet . Koselig kram tillbaka.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: