Det går bra...

    
 Inte direkt sommarväder, om man med det menar +25 och blå himmel, men + 15, viss molnighet och regnfritt går bra det också.
Jag lämnade huvudstaden med pendeltåg och steg 10 minuter senare av i grannstaden Sundbyberg för att tillbringa dagen med Torreviejaväninnan Preciosa.
Vi började med en stärkande  lunch på restaurang Boulevard för att sedan fortsätta med viss klättring uppför trapporna till Tornparken.
Namnet Tornparken kommer från vattentornet  som ligger ännu högre upp på kullen.
Vattentornet är ritat av arkitekt Tengbom, som i början av 1900 - talet ritade många byggnader i Stockholm, och invigdes 1912. 
Tornet är 27 m högt och hit pumpades vatten från Brunkebergsåsen vid Ulriksdal. Tornet är byggt i betongtegel från Helsingborg och är ett viktigt landmärker för Sundbyberg.
Numer finns ett café i tornet och detta beslutades efter en folkomröstning i Sundbyberg 2005.
 
Dansbanan i Tornparken användes flitigt under 1940 och 50 talet och var då välbesökt.
I övrigt är parken idag anpassad för barn med en fotbollsplan, plaskdamm, lekredaksp
och gott om fria gräsytor att leka på. Mängder av vackra blommor pryder också parken.
 
Har man klättrat upp så blir det sedan lätt att ta sig utför och det gjorde vi. Och med "dra-maten" på släp. Alltså efter oss. Vi var på väg för att hämta ett större paket i en tobaksbutik vid Tuletorget. Utlämningsställe.
                                                                                                   
Ett av de nya bostadshusen vid Tuletorget. Inte tycker då jag att desa passar in i Sundbybergs gamla stadsmiljö. Men uppenbarligen så tycker stadsplanerarna annorlunda.
Här omkring är en byggarbetsplatsså det var med nöd och näppe vi tog oss fram till utlämningsbutiken.
Men vi var envisa och målmedvetna. 
 
Paketet kom hem ordentligt.
 
Efter denna bedrift gick det utför igen, ner till Sturegatan och det trevliga Princesskonditoriet.  Och visst passade det då extra bra med en princessbakelse till Preicosa och för min del blev det en hallon och blåbärstårtbit.
Ja, det är inga problem (och varför skulle det var det) med att få till trevliga dagar. Och det helt oavsett väder.
Vi skildes åt och jag tog på nytt pendeln och var 10 minuter senare tillbaka i huvudstaden, på Söder.
 
 
Solen tittade fram och jag studsade med lätta steg från Södra station, via Fatbursparken, snabbt besök i Söderhallarna över Medborgarplatsen längs Götgatan och hem till kajen.
 
Genom Farbursparken och förbi Söder Torn, eller som tornet kallas i folkmun " Haglunds Pinne" efter stadsbyggnadsborgarrådet i Stockholm Sune Haglund som var drivande i byggprocessen.
Tornet var färdigbyggt 1997 och är 86 m högt med 24 våningar. Från början var det tänkt att huset skulle bestå av 40 våningar men av detta blev inget. Grundplanen är en oktagon och på varje våningsplan finns fem lägenheter, bostadsrätter. Tornet smalnar av uppåt och verkar därför vara högre än det är.
Högst upp i kronan finns en terrass och festvåning och på bottenvåningen finns ett gym och en spaavdelning för de som bor i huset.
Det blev ett snabbt besök i Söderhallarna för att köpa en köttbit till middag.
Här är det alltid bra kött som säljs så man blir inte besviken.
 
Hemma på kajen hade solen nu trängt igenom och sandstranden på restaurang/bar Thaiboat började fyllas.
 
Hemma igen efter en jättetrevlig dag. Tack Preciosa för idag!
 
 
 
moi

Så roligt med en mini-bloggträff på hemmaplan. Att kunna förena nytta med nöje är en bonus.
Häftiga byggnader du visar. Jag jobbade faktiskt på Tengboms i Helsingborg.
De köpte upp företaget jag jobbade på och efter ett tag blev jag arbetslös.....
Men 25 år i arkitektbranschen + 10 hos en landskapsdito räckte :)
Kram

Svar: Vi hade en jättetrevlig dag och förenade mycket nöje med lite nytta. Vad roligt att du jobbat på Tengboms i Helsingborg! Här i stan finns många vackra byggnader som ritats av Ivar Tengbom, bl.a. Stockholms konserthus, Bonnierhuset, Enskilda Bankens hus vid Kungsträdgården m.fl.
Förstår att din bana inom arkitektvärlden har ersatts av annan verksamhet.
Kram!
Ditte

Preciosa

Tack själv Ditte. För all hjälp med ugnen :) Det är ju som sagt en byggarbetsplats på Tulegatan med läskiga provisoriska trappor och elände. Skönt nu är det gjort och
ugnen är hemma.
Just nu har jag mejlkontakt med lilla J om hur jag ska hantera Iris för hon smutsar ner i hela lådan, inte på tidning som jag trodde. Ångrar denna "skötsel"...Det finns spade och skyffel i en låda sa lilla J...Fy f-n...Dom andra gick ner till paseon så lilla J Och lilla R är kvar i lgheten. Giv mig kraft säger jag bara :( Kram och tack för i dag. P ♥♥

Svar: Tack själv! Väldigt trevligt att ses och att kunna förena lite nytta med mycket nöje. Vad gäller Iris får du kanske lägga på lite sågspån i hennes hus. Och man kan ju undra vad tidningen gör för nytta...Ja, nu är du en erfarenhet rikare, men hon verkar väldigt snäll. Inte alls bitbenägen eller rymningsbenägen.
Och kraft? Ja, den kanske kommmer via ledningarna...
Kram!
Ditte

Fia

Vilken motion tills ni fick hem paketet! Förstår att det smakade bra med det goda fikat! Fina bilder som vanligt!
Kram
Fia

Svar: Tack! Jättetrevligt att träffa Preciosa och vi hade en fin dag tillsammans.Och visst fick vi motion också. Kram!
Ditte

vivi

😊💕💖😊

Svar: Mycket har hänt här i stan...Kram!
Ditte

vivi

😊💕💖😊

Svar: Tänkte på dig också när jag var i dina gamla trakter....Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Architekten som ritade huset vid Tuletorg, måste ha
varit lite på sniskan. :)
Vilken aktiv dag du hade - och kul dessutom.
"Ta tag i livet" är mycket tydligt ditt motto.

Svar: Ja, huset ser snett ut och passar inte alls in i Sundbybergs gamla stadskärna. Undrar hur man tänkt här...Uttrycket "ta tag i livet" tycker jag om. Passar mig bra.
Ditte

Torrebloggen

Vilken trevlig dag ni fick i Sumpan!
Kram!

Svar: Verkligen! Jättemysigt!Kram!
Ditte

Ama de casa

Trevligt! Och kul för Preciosa att få hem sin ugn också :-)

En gång för 100 år sen var vi och tittade på en lägenhet som hörde till "pinnens" bostadsrättsförening. Utöver ett hutlöst pris och en skräckinjagande hyra så hade föreningen en otroligt dålig ekonomi då. Vi flyttade till Spanien istället :-)

En prinsesstårta skulle inte sitta fel... :-)

Svar: Hyrorna är fortfarande väldigt höga i "pinnen" och så även avgifterna för att ev. köpa en lägenhet där, idag 5-6 miljoner för en tvåa i mitten av huset så fullt förståligt att ni avstod detta. Idag verkar ekonomin i huset vara bättre....men inte värt priserna. Tycker det var klokt att välja Spanien. Och P:s princesstårta var jättegod enligt utsago...
Ditte

Ami

Så kul att träffa Preciosa :) Och vilka goda tårtbitar ni fick i er....Ja, en sån godbit slinker alltid ner!
Och vad bra att ni kunde hjälpas åt att få hem hennes ugn....Nu kan hon laga fisk igen :)
Kram

Svar: Jättetrevligt att ses igen! Vi hade en jättefin dag tillsammans och hann med både lunch gott fika och lite praktiska nyttigheter. Så ugnen är nu hemma. Kram från ett lite mulet och regnigt Stockholm. Men trevligt är det ändå i huvudstaden.
Ditte

Tove Olberg

Upp och ner med "dra-maten"
Jag har två, en för sopor till återvinningen och en blank till shopping ..... och Stockholm i mitt hjärta ... ja det blir större och större för varje gång jag läser här hos dig :-)
Dra-matisk kram!

Svar: Stockholm har så mycket och det är lätt att ta sig mellan olika platser och miljöer så omväxling finns lätt tillgänglig. Roligt att Stockholm numer också finns i ditt hjärta.
Varma kramar till dig.
Ditte

Tove Olberg

.. och det där huset är helt underbart i all sin snedhet - men kanske inte lyckad med annan bebyggelse .. intressant det där tänker jag ...

Svar: Intressant kan man nog säga att huset är, men inte passar det så bra där i den 1930-50 tals miljö som finns. Huset känns lite "utslängt" där det står. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: