Åland väntar

    
I morse var vi uppe i ottan för att klockan 07.30 checka in på det stora fartyget Viking Grace och vidare resa genom Stockholms skärgård till Mariehamn, en båtresa på ca fem och en halv timme.
Fartyget går vidare till Åbo, men många, särskilt så här i sommartider, tar en dagstur till Mariehamn och byter där fartyg till Amorella (som kommer från Åbo) för att åka tillbaka till Stockholm. En verkligt prisvärd tur om man vill uppleva Stockholms skärgård. (Hela resan tur och retur Mariehamn går att få för ca 100 kronor. )
Och vill man vara längre till sjöss går det bra att ta turen till Åbo, då sover man ombord och kommer åter till Stockholm dagen därpå klockan 06.30. (Även det priset är mycket överkomligt.)
Vi hade försökt att boka champagnefrukost i en lugn matsal. Men se det lät sig inte göras. Hade varit fullbokat i en vecka...Så eftersom det ingick en bufféfrukost i vårt facila pris, á 85kr så bestämde vi oss för att äta den.
Och vi var inte ensamma om detta. Milt sagt.
Jag har ju väldigt lång erfarenhet av diverse skolmatsalar och den ljudnivå som kan förekomma där, men detta var långt utöver det. Hur som helst så  hittade vi ett "bra bord" med lugnt läge längst i fören och delade det med ett annat par i vår ålder.  Bra så!
Men i övrigt var det ett "herrans liv" och av den lugna frukoststunden blev det intet. 
Frukostutbudet var dock rejält och det fanns mycket att välja på, alltså när man väl kom fram i köerna.
Men facit i hande kan jag inte påstå att jag kommer att äta denna bufféfrukost igen och det helt oavsett om den ingår i priset eller ej.
Kanske har jag blivit känslig för buller på ålderns höst. Mycket troligt! Men en lugn frukost där jag inte står i kö är nog att föredra för mig.
En trevlig resa blev det och det kändes väldigt lugnt att långsamt glida genom Stockholms vackra skärgård.
Och i Mariehamn var det väldigt lugnt, trots högsäsong bland turisterna.
Nu väntar ett par sköna dagar i en lugn miljö innan återresan sker och det blir en annan väg.
 
Viking Grace anses som Östersjöns mest miljövänliga fartyg  och drivs i huvudsak med naturgas
och sattes i sjön i augusti 2012. Fartyget tar 2800 passagerare har 11 däck  är 218 m långt.
Ombord finns 880 hytter och 556 fordon ryms ombord.
Utbudet av restauranger och barer är stort och så även nöjesutbudet.
 
Växlets fyr i Furusundsleden, Stockholms skärgård. Här "växlar" två farleder, därav namnet.
 
Vädret varierade och stundtals syntes många mörka moln på himlen.
 
Skönt att kunna vistas utomhus. Just här är det lugnt och behagligt, trots många resenärer.
 
 
Akterdäck på plan 9, gott om bekväma möbler att slå sig ner i.
 
Här är Söderarms fyr i ytterskärgården på gränsen mot Ålands hav. 
Fyren öppnades 1854 och här finns numer en omtyckt konferensanläggning. Fram till 1997 var fyrplatsen bemannad men sedan 2007 är fyren nedsläckt eftersom Sjöfartsverket ansåg att fyren inte hade någon betydelse för den kommersiella sjöfarten längre. 
 
Snart är det öppet hav som ligger framför oss i drygt en timme innan vi närmar oss Mariehamn.
 
Utsikten nu i kväll från altanen där vi äter middag. Rofyllt!
Mysigt att vara på besök hos min svåger och svägerska och sjöluften och utsikten får jag på köpet.
 
 
Comsi ComsaJa, jag vet och har upplevt någon av dessa minst sagt stökiga frukostar, fullt med skrikande barn och ungdomar..... Tacka vet jag en lugn frukost utan köer....

Kram på dig ♥

Svar: Det blir så nästa gång. Helt klart! Hem tar vi en annan väg. Frukost i lugn och ro är att föredra . Kram! ❤️
Ditte

Preciosa

Å vad härligt det ser ut. Svalt men sol också som här hemma. Bautastor båt!! Kanske t.o.m jag vågar åka utan flytväst :) OK, man kan ju krocka :)
Ha det fint då på Ålandia :) Kram P ♥

Svar: Vi hade en jättefin båttur över och efter frukostbestyren blev det lugnt. Men även här är det semestertider och många familjer tar sig en vända. Prisvärt är det ju också. Jodå, du skulle absolut kunna åka med den här båten utan flytväst och skärgården ligger för "ens fötter". Stora fönster och gott om plats både ute och inne gör resan bekväm.
Ja, krocka...Men inte lika stor risk som med bil direkt.
Vi har det jättebra och hoppas på uppehåll även i morgon.
Kram!
Ditte

Sanna

Fina bilder! :D

Svar: Tack! Ja, Stockholms skärgård är vacker och likaså är det fint här på Åland.
Ditte

Anonym

Jag har åkt Oslo-färjan några gånger, den är säkerligen inte lika stor men miljö och utbud påminner om det du beskriver.
Även frukostbuffén verkar vara samma, förstår inte vad det far i människor vid sådana tillfällen. Man ska vara först, röra runt i allt, spilla runt och blanda.
Jag föredrar mjukstart men skulle inte vilja vara utan upplevelsen!
Ha en bra Ålandsvistelse!
Kram

Svar: Mjukstart på dagen vill jag också ha. Men nu tänkte vi att när frukost ingick så kunde vi ta den. Vi borde dock väntat en stund innan vi slog till för då hade den värsta stormen i matsalen mojnat. Så nu är vi en erfarenhet rikare. I övrigt är fartyget så stort att det fanns gott om plats och det var ingen trängsel. Skönt också att vi kunde sitta ute under stora delar av turen. Stockholms skärgård är verligen njutbar.
Kram!
Ditte

Geddfish

Härligt komma iväg! Jag gillar att åka båt och färja, men inte att trängas alltför mycket och då raktes inte bland stimmiga barnfamiljer.
Min frukost ska vara lugn och lång. Och njutbar.
Senast jag åkte till Åland var för tre år sedan, det var superbilligt och då köpte jag till outside ensam hytt. Fick då bra utsikt och lugn och gjorde som jag ville.
Fina bilder, och hoppas vistelse och hemresa blir bättre.
Kram, Gerd

Svar: Skärgården är så fin och bara vi slapp ut ur matsalen blev det genast lugnare. Båten är stor och det finns många däck att sprida ut passagerarna på. Idag gick det dessutom att sitta ute och det var så skönt i solen på akterdäck och sakta glida fram. Jag vill också ha lugn frukost, men det blir det i morgon. Vi är hos släktingar och kan njuta av naturen nära inpå. Men kanske blir vi väckta även här av morgonpigga måsar.
Ska jag bo på en båt så är det utsideshytt som gäller och högt upp i båten, så jag förstår att du valde till detta.
Ja, hem blir det om ett par dagar och då kanske lugnare. Men det är ju semestertider....Dock kommer förtäring att ske i en á la carte matsal .
Ha det bra!
Kram!
Ditte

Marja

Hoppas ni får en riktigt skön vistelse på Åland! Kram! 😊

Svar: Tack! Ja, det är skönt att vara framme. Och nu har vi ett par dagar innan det bär av hemåt igen.Ha det bra du också!
Kram!
Ditte

Ami

Jag önskar er en trevlig vistelse på Åland och hoppas ni får fint väder :)
Kram

Svar: Åland är alltid trevligt och nu kan vi pusta ut efter all "cirkus" på båten. Mycket folk var det och det är ju semestertider och alla vill ut och åka. Bara lite regn idag och vi hoppas på uppehåll i morgon.
Ha det bra!
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

När jag såg den stora båten, började jag tänka på m/s Gripsholm, som bar
mej över Atlanten fr Göteborg till New York i oktober 1951. Några siffror:
127 passagerare i 1:a klass
482 i 2:a klass
948 i 3:e klass
Total: 1557 plus 360 crew

Längd:175 m - Hastighet: 33 km/tim. (med storm på Nordsjön tog det 10 dygn)

Jag var 3e-klassare. Vi 3:e klassare var portförbjudna i Första klass. En elit av
127 kunde givetvis inte mingla med oss emigranter på nedre deck. :)
Min kabin var allra längst ner i botten av båten,så långt ner, att väggen i
kajutan gick inåt i en båge. Var otäckt sjösjuk de första tre dagarna. Långa
dyningar gjorde det, för under stormen mådde jag utmärkt.

Ser den stora båten som bara ska gå i trafik mellan Sverige och Finland och
kan bara säja "Ojojojoj". När det gäller kryssningsfartyg blir ännu flera "ojs".
Jag tycker SÅÅÅÅ illa om dom.

Hoppas ni får solsken och värme på er lill-semester på Åland!Svar: Vilken resa du gjorde den gången, ja många andra resor har det blivit genom åren, det vet jag. Och vilka erfarenheter och upplevesler du fått. Jag tror dock att ni i 3 de klass hade det ganska trevligt när du väl blev piggare efter sjösjukan. Dessa stora fartyg som går till Finland är inte heller mina favoriter, men för oss är det ibland praktiskt att ta oss till Åland direkt från Stockholm och då är det desa som gäller.
Här på Åland hälsar vi på släktingar och stannar ett par dagar och idag har det varit ganska fint väder, men molnen ser stundtals hotande ut.
Ditte

Znogge

Till Åland har jag aldrig åkt men väl till Bornholm och Tyskland och känner väl igen hur ljudnivån kan vara... Jobbar man med barn så uppskattar jag att ha det lugnare under semestern så vi väljer ofta hotell därefter. Hoppas ni får sköna dagar på Åland.

Kram

Svar: Vi brukar också vilja ha det lugnt, men ibland missbedömer man situationen. Det är juli och semestertider och många resenärer från hela Sverige och turister från olika länder i världen är i Stockholm och tar sig en dagstur. Ett bra och billigt sätt att se Stockholms skärgård. Priserna är förmånliga om man jämför med Waxholmsbolaget och dess priser. Nog så viktigt om det är en stor familj.
Efter frukosten var det lugnt för faryget är stort och erbjuder många sittplatser både ute och inne. Vi njöt av att sitta på akterdäck och se skärgården försvinna bakom oss Kram!
Ditte

Tove Olberg

ÅÅÅÅÅÅ -land!
Stor kram för alla fina bilder och texten du ger!

Svar: Tack finaste Tove! Och vi njuter av att vara här. En minisemester i skärgårdsmiljö är det verkligen. Kram!
Ditte

Ama de casa

Vi åkte ganska ofta på såna där Ålandsturer - otroligt fint och prisvärt (och ibland lite väääl stökigt... ;-) )

Vad många missar är att stanna till på Åland, hyra en stuga och titta runt på den fantastiskt vackra ön :-)

Svar: Vi åker ju ganska ofta eftersom vi har släktingarpå Åland men just i juli är det hysteriskt med folk. Bra att dessa fartyg som går från Stockholm direkt är så stora och "slukar" många passagerare och utrymmena är stora både inne och utomhus. Åland är så vackert men många går knappast i land utan "turar". Synd för det är vackert här.
Ditte

Eva`s blogg

God förmiddag :) ja en härlig tur utom en trång frukost så klart, jag undviker alltid för mkt folk o köer. Men ibland får man stå ut tyvärr. Men viktigast är att man har skoj och njuter ....Tack för turen föresten :) önskar dig en skön dag kramen

Svar: God förmiddag! Det blev en jättefin tur genom hela Stockholms skärgård och efter frukosten kunde man ju sprida ut sig och fartyget är så stort att det då inte märktes att det var många passagerare ombord. Mysigt att sitta ute i härliga loungemöbler och glida fram Nuter gör vi och roligt var det efter att frukosten var överstökad.
Och nu har vi det så bra med fint väder.
Kram till dig och hoppas du får en trevlig dag.
Ditte

Anonym

Jag har startat en youtube kanal. Vad för videos vill ni se mig göra? Kolla in min fotoblogg och kommentera där http://misselizabeth.blogg.se. Följ/läs gärna min blogg också då jag skriver mycket personligt, lägger upp fina bilder och har just nu en tävling där man kan vinna snygga klädesplagg 👍


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: