"Snön faller..."

    
"Snön faller och vi med den...." , Ulf Lundell och Agnetha Fältskog sjunger och året är 1978.
Och snön faller även idag.
Bestämde mig för att ta en runda för att titta lite extra på ett snöklätt Södermalm, de östra delarna som är mitt närområden.
Passerade genom Tullgårdsparken, alldeles bakom vårt hus. Vackert vintervitt.
 
På Östgötagatan fick bilisterna skotta fram sina bilar
och i korsningen vid Ringvägen var det folktomt på uteserveringarna.

Jag fortsatte Östgötagatan upp mot Mosebacke Torg som ligger på Katarinaberget på östra Söders höjder.  Inget direkt folkliv här just idag, men här har det sedan 1700 talet varit ett nöjescentrum. Namnet Mosis Backe kom till 1743  och fick sitt namn efter Mosis kvarn som låg här på berget på 1600- talet.
 
Mosebacke Torg med Södra Teatern i bakgrunden.
Teatern uppfördes 1852 och är Sveriges älsta, aktiva, privata teater.
Statyn, Systrarna, av vit marmor i mitten av torget, är gjod av Nils Sjögren 1945.
 
Vid Mosebacke Torg svängde jag till höger och kom in på Svartstensgatan, en gata med gamla anor och mer moderna.  Namnet Svartens eller Fiskaregatan härstammar från 1600 talet då var detta var en gata som slutade vid Mosebacke torg, men påå 1800 talet blev det  två gator; Svartensgatan (från början Svartens gata) och Fiskaregatan, som löper parallellt med varandra. 
Längs båda dessa små gator finns dels en gammal bebyggelse och dels en nyare. Och just på Fiskaregatan 9 harde Lisbeth Salander, en av huvudpersonerna i författaren Stieg Larssons trilogi sin vindsvåning med utsikt över hela Stockholm. (Tyvärr snöade bilden på Fiskaregatan bort, för mycket snö föll på linsen...)
 
Svartensgatan. Man kan fundera över nament på gatan, men en förklaring är att gatan fått namn
efter en kyrkobetjänt i Katarina församling som hette just Schwart.
 
Längst ner på Svartensgatan, ja den är kort, svänger jag till höger och ser Katarina kyrka framför mig.
 
 
Katarinna kyrka har fått sitt namn efter prinsesan Katarina som var mor till Karl den X. Kyrkan uppfördes under åren 1656-1695 efter arkitekten Jean de la Vallées ritningar. Kyrkan och kringliggande bebyggelse drabbades av brand 1723 och redan året därpå var Katarina kyrka på nytt uppbyggd och nu med ett åttkantigt torn.Även ny färg, den gula och vita hade tillkommit. (Tidigare var kyrkan röd med vita inslag)
 Den senaste branden var 1990 och då störtade kyrktornetoch gick genom kyrkvalvet och i stort sett baar kyrkans ytterväggar fanns kvar. Orsaken till branden vet man inte.
Kyrkan återinvigdes 1995 då också en ny orgel kom på plats.
 
 
Det är vackert här på kyrkogården och även kyrkan i sig är värd ett besök. (Tyvärr stängd idag)
Just här på kyrkogården finns bl.a. många kulturpersonligheter begravda och de har också alla hört till Katarina församling; Cornelis Vreeswijk, "Svenne Berka" (fotbollsspelaren), Anna Lindh, Per Anders Fogelström, Putte Vickman......
På vägen ut stannade jag en stund extra vid Anna Linds grav och funderade över livet och dess vändningar.  Och så snabbt något kan förändras.
 
 
 Ute har snöandet övergått i regn. Och Globen är blå....
Aaa

Jag har några gånger varit i Stockholm på kurs och strövat omkring lite planlöst. Jättefint, och jag förstår att det finns mycket historia där bakom. Skulle ha haft en lokal guide! Eller sen får jag helt enkelt köpa en reseguidebok!

Svar: Nästa gång du kommer till Stockholm så går jag gärna med dig i och genom stan och visar mina "pärlor".
Ditte

Fia

Haha, just den svängen gick vi förra helgen, fast då snöfritt! På kvällen var vi på Södra teatern och såg föreställning med Klungan. Genade över Katarina kyrka och stannade också till vid Anna Lindh.

Svar: En trevlig promenad är det och att på våren och sommaren sitta uppe på Mosebacke terrass och ha Stockholm framför sig är härligt. Och snart är det dags för detta.
Ditte

Preciosa

Tack Ditte för guidningen. Man känner ju igen sig men kan inte namn och ursprung osv...
Har du broddar på dig när du går ut? Är väl halt?
Kram P ♥

Svar: Kul att du gick med mig! Halt var det idag, men jag hasade mig fram i mina "uggs" (mockastövlar med fårskinnsfoder) och det gick bra. Nu regnar det....Kram!
Ditte

Ami

Oj, vad mycket snö ni har fått! Även om jag inte alls gillar det, så är dina bilder väldigt vackra att titta på :-)
Och vilken fin guidning du gav oss.
Här har det börjat blåsa igen.
Kram

Svar: Nja, snön kan få vara och särskilt nu när jag inte kan vistas ute när det är kallt och inte heller kan åka skidor. Men det var skönt att halka ut en stund och det var ingen blåst.Roligt att du följde med på promenaden.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll Ditte!
Tack för fin tur och fina bilder. Tror jag sett Katarina kyrka rosa/röd och vit. Iofs lite osäker .
Jag har precis halkat runt med hunden. Tog på mig broddar för säkerhets skull.
I morgon anländer syrran till Torre. De stannar i 3 månader.
Ha det gott och hälsa Bosse.
Kram/A-K

Svar: Är du ute med hunden måste du ju vara extra försiktig om den inte går fot hela tiden. Bra med broddar. Ja, till Torre längtar vi också, men det är ett par veckor kvar. Trevligt för både din syster och huset...
Bosse hälsar!
Kram!
Ditte

Ama de casa

Så vackert med snön! Men Agnetha Fältskog och Lundell? Blev tvungen att googla. Jag trodde inte att Agnetha hade haft så dålig smak, men det hade hon ;-)


Svar: Detta var för länge sen...Men jag gillar många av Lundells vistexter. Att han sedan inte är en favorit är en annan sak. Som författare av böcker kan han nog hoppas över...
Ditte

Geddfish

Tack för promenaden, jag gick med! Det är oerhört vackert i Stockholm. Om allt går som jag tänkt, så finns jag där på Stockholm Gospel 30-31 januari, det blir en blixtvisit, vi åker en grupp här ifrån stan. Jag skriver inget i min blogg om det än.
Här finns inte en gnutta snö nu.
Jag cyklade idag i halkan, men som sagt, jag har dubbar och så håller jag stenkoll, ocå så hjälmen på.
Kram, Gerd

Svar: Vad trevligt att du gick med mig! Stockholm är vackert och jag strosar gärna här uppe på Söders höjder. Vad trevligt att du till huvudstaden! Jag hade gärna gått och lyssnat på Stockholm Gospel, har gjort det vid något tidigare tillfälle, men i år är vi i Spanien i slutet av januari.
Här har det mesta av snön regnat bort under natten och idag är det plusgrader. Kanske kommer solen fram en stund. DEn kämpar på ser jag...
Ta det försiktigt med cyklingen! Såg fler här igår på Götgatan som vurpade, men å andra sidan tror en del att de cyklar Vättern runt i tävlingen och kör fort.
Man får som fotgängare passa sig.
Kram!
Ditte

Marja

Vackra vinterbilder från Stockholm! Den första bilden är magiskt vacker i sin komposition. Synd att det började regna... hoppas inte snön smälter. Ha det så bra! Kram! :)

Svar: Tack! Ja, det kom mycket snö, förhållandevis, men det mesta har regnat bort och idag är det plusgrader. Men en vända ut blir det.Önskar dig en trevlig dag.
Kram!
Ditte

Anonym

Bloggning är underbar! Tidigare idag tittade jag in hos "Gretas Gotland" där jag
fick se underbara vinterbilder av gränder i Visby, och nu får jag se underbara
bilder från Söder- Du är väldigt duktig med din kamera, Ditte, och du är väldigt
duktig på att gör fina promenader!!! Kram

Ruth i Virginia

Svar: Tack! Visst är bloggningen härlig! Så mycket man lär sig och så många fina människor man får kontakt med. Det ger så mycket och på många plan. Trevligt att du följde med mig en sväng uppe på Katarinaberget. Idag blir det en ny runda, men nere på stan.
Ditte

Znogge

En trevlig promenad i ett vintervackert Stockholm. Vi gick nästan samma sträcka fast en sommardag för många år sedan. Barnen var små och jag minns att vi tittade på Cornelis grav men Anna Lindh var fortfarande i livet...

Hoppas du får en fin tisdag!
Krma

Svar: Det är mysigt att strosa här i trakterna och möta de gamla miljöerna och tänka sig in i den til som beskrivs i Fogelströms Stockholmsskildringar.Hoppas din tisdag blir bra och att dina planer för dagen kan genomföras.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Vackert som en vårdag och jag kan komma ihåg just Anna som det var igår men också den dagen då hon blev dödad usch så hemskt ja Stockholm är en vacker stad på alla vis tack ännu en gång för att du visar runt :) önskar dig en skön dag kram

Svar: Det var vackert igår och uppe vid Katarina kyrka och gränderna där var det så stilla. Känns som om tiden stannat upp.Trevligt att du följde med mig.
kram!
Ditte

Sanna Preifelt ❤

Gud så vackert! Dit vill jag gärna gå och kika. Om du vill får du gärna ta med mig dit på en liten utflykt någon gång ;) Just mordet på Anna Lindh tycker jag är fruktansvärt, hur allt bara kunde gå så fel. Och hur det skakar en så mycket, trots att en inte kände henne. Lyssnade på dokumentären på P3 om henne och himlans vad jag grät. När de spelade upp Göran Perssons tal till Anna som han höll på Sergels torg (om jag inte minns fel nu!) där han citerade hennes tal till Olof Palme på hans begravning... Det var väldigt starkt.

Svar: Ja, hit skall jag gärna ta dig med. Jag tänker lite extra på den värld vi har idag när jag passerar där, man vet aldrig vad som kan förändras och när, så lika bra att försöka ta till vara den dag som är idag. Lyssnade också på dokumentären på P3 och den var stark.
Och Sanna, det skall bli jätteroligt att ses.
Ditte

Ghugge

Tänk så olika världar vi lever i..jag gillar båda! Du verkar så kunnig när det gäller din stad, alltid lika roligt att följa i dina spår!

Svar: Tack! Vore trevligt om du kom hit vid tillfälle och kunde följa med runt i Stockholm.
Ditte

Ghugge

Det hade varit trevligt. Vi åker lite då och då till Stockholm, tänk om..vi får se hur det passar.
Trevlig kväll.

Svar: Hoppas vi vid tillfälle kan få till det. Vore jättetrevligt!
Önskar er också en trevlig kväll.
Kram!
Ditte

Lena i Wales

Det kallar jag snö!
Intressant om Katarina.Har besökt kyrkogården och Cornelis grav, men visste inte om de övriga.

Svar: Just Katarina kyrka och området runt är spännande att utforska och jag går gärna i dessa kvarter vilken årstid det än må vara.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: