Skrapan

    
 På Götgatan, Södermalm i Stockholm, ligger ett av stans "landmärken", Skrapan. Tidigare kallades huset, Skatteskrapan, eftersom Skattemyndigheten låg här. När den myndigheten flyttade, i början av 2000 talet, byggdes lokalerna om och 476 studentlägenheter av olika storlekar blev tillgängliga. Helt klart rusning hit, efter dessa eftertraktade bostäder... Då blev "Studentskrapan" en kort tid det nya namnet.
"Skrapan" med sina 24 våningar var klar att tas i användning 1959 och ritades av funkisarkitekten  Paul Hedqvist.
Sedan 2007 finns det också en "galleria" i Skrapan med ett 30 tal butiker, många restauranger och caféer.
 
"Skrapan", idag med 26 våningar, varav de två översta innehåller en skybar.

Jag hade bestämt träff med Sanna, "min expert i blogg och bloggdesignfrågor" och vi skulle tillbringa en kväll tillsammans. Vi har haft kontakt i flera år och aldrig träffats, men i kväll skulle det bli av.
Sanna är från Göteborg och ganska "ny" i Stockholm så jag ville börja med att visa henne Stockholm, lite från ovan och tyckte baren/restaurangen "Himlen" högst upp i Skrapan var perfekt
Hiss upp till våning 25 och sedan gå ett par trappor upp.
                                                        
Utsikten var magnifik -
 
-och drinkarna väldigt goda.
Bäst att vara här upp i god tid för både baren och restaurangen (att beställa bord är nödvändigt) är välbesökta.
Stort drinkurval,( givetvis även alkoholfria) proffsiga bardendrar och bra service gör det hela om möjligt ännu bättre. Bord finns både längs den långa bardisken och i olika smågrupper vid fönstren där man verkligen har Stockholm under sig.
Så småningom flyttade vi oss neråt i huset, till den asiatiska restaurangen "Pong" (Finns fler restauranger i denna kedja runtom i Stockholm) och vi bestämde oss för att äta buffén, men även à la carte rätter finns.
(I Skrapan ligger baren/loungen/klubben Imperiet utanför restaurangen men före klockan 22 är det bara lite soft musik som hörs. )
Vi satt länge och åt, hann prata en massa om det mesta och tiden försvann hur snabbt som helst.
En jättetrevlig kväll! Verkligen!
Tänk, ibland spelar inte det här med ålder så stor roll, utan det är människan som är viktig.
 Visst vet jag åldersmässigt hur gammal/ung jag är, men ibland är det inte så viktigt. Och i mötet med Sanna var det inte viktigt. Inte alls!
 
Jag började med sushi och övergick sedan till "kinesiska dumplings" som det fanns 10 olika sorter av. Väldigt goda och sedan blev det lite olika thailändska rätter, både varma och kalla.
                                                                                    
 Sanna, min "livlina" i alla bloggfrågor när det kör ihop sig för mig. Och det gör det...
 
Sus

Vilken utsikt :D

Svar: Jättefin! Och en toppenmysig bar.
Ditte

Sanna Preifelt ❤

Det var supermysigt Ditte, och tack än en gång!
Det var jätteroligt med Himlen också, jag gillade det även om det var lite pirrigt att vara så högt upp. Drinkarna var goda och maten likaså. Hoppas vi kan ses snart igen :) Som du skriver - åldern spelar absolut ingen roll tkr inte jag!

Svar: Tack själv Sanna för en jättetrevlig kväll. Och visst var vi högt upp och vi "ägde" stan för ett tag. Inte alla dagar man har Stockholm för sina fötter....Vi ses igen och det finns mycket här att upptäcka.
Önskar dig en trevlig helg! Och vi hörs och ses...
Ditte

Ghugge

Inte har åldern någon betydelse..! Så otroligt trevligt ni har haft och det unnar jag er. Helt perfekt med en sådan kontakt när det rör ihop sig! Skitsnygga bilder som vanligt. Kram

Svar: Nej, åldern i sig är ju inte viktig. Men ganska fantastiskt att möta Sanna som är i mitten av de 20 och som ger mig så mycket på flera plan. Spännande!Vad gäller bilder så är ju mina mycket amatörmässiga i jämförelse med t.ex. dina, men jag tränar på och vill lära mig mer. Vi hade en jättetrevlig kväll och det var verkligen roligt att träffas "på riktigt".
Kram!
Ditte

Veiken

Än en gång: Bloggvärlden är otrolig och fantastisk. Det är härligt att tillhöra den! Kramar!

Svar: Håller helt med dig! Och det känns fint att vara en del av den. Tänk, vilka möten som kan uppstå och så många trevligheter man får vara med om och på många olika plan. Och ni följer jag dig hack i häl i Thailand....
Kram!
Ditte

Ama de casa

Åh vad fint det är där uppifrån! Har inte tagit mig dit ännu, får bli ändring på det nästa gång vi kommer till Stockholm :-)

Visst är bloggvärlden helt otrolig!
:-)

Svar: Bloggvärlden är spännande och innehåller så många trevligheter, helt klart. Ja, näst gång ni är i "stan" får det absolut bli ett besök där uppe i Skrapan. Utsikten är toppen!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Vilken trevlig kväll Du och Danna hade! Otrolig utsikt och god mat.
Vad kan man mer begära.
Kram/A-K

Svar: Vi hade verkligen trevligt och utsikten är häftig uppe i Skrapan, och jätteroligt att träffa Sanna. Bra mat på Pong också...Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Ja va kul att få se hur det ser ut numera i "Skatteskrapan". Där har man varit och gått förbi många ggr på 60-70-talet mest. Och när dom stod och tog emot deklarationerna utanför när man var i sista minuten. Köer och bilköer var det :)
Åldern har ingen betydelse :) 40-åriga killar gillar jag bäst hahaha!!! Nej så är det...beror helt på vem/vilka det är också :) Kemin du vet :-)
Kram P ♥

Svar: Jodå, Skrapan är helt omgjord numer och det är ganska trevligt att strosa runt där. Vad gäller att lämna deklarationerna kan man numer lämna dem personligt på Magnus Ladulåsgatan. En del gör det av nostalgiska skäl och det finns ju de som inte har datorer eller mobiler. Nejdå, åldern är inte alls viktig. Det är personen...
Kram!
Ditte

Marja

Jag var och åt lunch där längst ner i Skrapan i höstas när jag struttade omkring med kryckorna. Då fotograferade jag skylten till Himlen och tänkte att dit upp ska jag nog ta mig en annan gång. Ett vågat namn... eller hur? Men utsikten är ju helt fantastisk, så nästa gång jag kommer skall jag nog göra ett studiebesök dit upp... till himlen. :) Kramar! :)

Svar: Ja, om man inte tycker att höga höjder är läskigt så rekommenderar jag ett besök där uppe. Och man måste ju inte stå vid fönstren och titta ner...Namnet är vågat, men man känner sig lite som på väg dit där uppe.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Vad roligt att träffas! Skrapan har jag besökt ganska ofta (mest där nere) eftersom jag jobbade nära ganska länge. Baren har jag besökt en gång bara. Trevligt, men ganska dyrt har jag för mig.

Svar: Trevligt var det och utsikten är nog den bästa i stan. Lite dyrare än medel men utsikten är värd en del och miljön förstås.
Ditte

MartinaOlsson

hej! allt bra? :)

Svar: Jadå! Väldigt bra!
Ditte

Geddfish

Jag umgås gärna med yngre också. Jag tycker det är käckt att blanda åldrar.
Så roligt med denna träffen, mysigt!
Nu myser jag här hemma för mig själv och har påbörjat lite städ inför söndagens besök. Men märker hur flunsat tagit mig.
Kram!

Svar: Förstår att flunsan tagit på dina krafter så ta det lugnt med städningen. Din hälsa är viktigast. Visst är det trevligt att komma lite bort lite från ålderstänkandet som jag tycker att vi svenskar är bra på. Under åren vi bodde i Peking så umgicks vi alla mellan 22 och uppåt. Tror kanske jag var äldst, men jag hängde med och tänk så mycket jag lärde mig och fick vara med om tack vare mina yngre vänner. Gläds fortfarande åt detta.
Kramar och tankar till dig.
Ditte

vivi

Ser fantastiskt ut...vill oxå....😆😆😆😆
Ålder på huden har ingen betydelse. ....

Svar: Vi tar oss en tur dit upp vid tillfälle... Du skulle gilla det. Kram!
Ditte

Gittan

Vilken fin utsikt och en mysig dag. Härligt att sitta så högt upp och se så mycket. Ha en skön kväll. Kram.

Svar: Utsikten här uppifrån är enastående, men man får inte tycka det är alltför obehagligt med höjder. Och att ha Stockholm för sina fötter är en häftig känsla...Kram!
Ditte

Znogge

Åker man inte hiss och lider av svindel så får man träffas på annan plats. Den saken är säker! Lika säkert är det att åldern i många fall inte spelar någon roll och bloggvärlden är fantastiskt.

Vi har bott på hotell Malmen några gånger och då är man ju i området.

Kram


Svar: Förstår så väl att höjden kan vara ett dielmma och då träffas man annorstädes. Malmen har en trevlig bar och fler som inte är uppe i höjden finns i området. Restauranger likaså. Visst är bloggvärlden fantastisk med så många fina möten.
Och just Sanna och jag har haft kontakt i flera år och nu ses vi. Tänk vad världen/Sverige är litet....
Kram!
Ditte

Susan

Hola! Skrapan har blivit riktigt bra! Var lite magert utbud av affärer i början men nu verkar det rulla på! Hos "Och himlen därtill" har vi ätit flera gånger - och baren en våning upp har verkligen New York-känsla! Pong har jag lunchat hos flera gånger.

Nej - åldern har verkligen ingen betydelse när man möts i gemensamma intressen. Mina teaterkompisar är mina "bästisar"! Olika kön, ålder, yrken och erfarenheter berikar! I dagens segregerade samhälle är det verkligen guld värt att ha kompisar från "alla håll". Så lätt att fastna i umgänge som är en spegelbild av en själv: Man är i samma ålder, har barn i samma ålder som går i samma skolor och har samma fritidsintressen, man jobbar med ungefär samma saker och har samma hobbies.... ;)
Kram//Susan

Svar: Barne där uppe i Skrapan är jättebra och vad gäller restaurangen så fpr det bli en annan gång. Men miljön är ju toppen. Och visst är det trevligt att träffa någon man har har haft kontakt med i fler år och tycker man lärt länna lite grann och så ses man plötsligt... Och det blir en jättetrevlig kväll och där åldern inte finns med i tankarna. Förstår att du på teatern haft många liknande möten och som tillfört en hel del som du inte upplevt utanför den.
Kram!
Kram!
Ditte

Ami

Vilken trevlig kväll! Och vilket utsikt.....
Och drinkarna såg väldigt goda och läskande ut :)
Kram

Svar: En jättetrevlig kväll. Verkligen! Och utsikten här uppifrån är häftig. Stockholm under sig! Kram!
Ditte

Rebecca

Vad fint att ni fick träffas nu och att du får visa henne stockholm :)

Tror det är nyttigt att umgås med människor som har en annan ålder än en själv och att man har mycket att lära av varandra. Alla människor är ens läromästare, sägs det.

Sv: Tack så mycket för din genuina kommentar. Som du skrev är skrivande ett ypperligt sätt att bearbeta saker och det är också något jag ska försöka ägna mer tid åt på bloggen. Inte bara för min egen skull, utan också förhoppningsvis kunna slå sprätt på fantasier folk har om döden och missbruk etc. Tack för att du läste. Kram fina!

Svar: Jätteroligt att ses. Vi har ju haft kontakt via mail i många år och nu blev det av att träffas också. Extra trevligt att åka upp i Skrapan och se stan under sina fötter. Håller helt med om det kloka uttrycket att "alla människor är ens läromästare". Man lär sig något från och av alla.
Jag tror det är bra ur flera aspekter att du skriver för du kan bearbeta dina tankar och upplevelser och förmedla dessa till andra. Tror flera kan känna igen sig. Dina tankar kan också hjälpa till att slå hål på en del myter och föreställningar som finns både vad gäller missbruk och död.
Och jag läser vidare...
Kramar och tankar till dig.
Ditte

Eva

Nu har jag tittat igenom de senaste inläggen. Vad vackert Stockholm i vinterskrud är, och att visa stan från Skrapan var ju smart. Utsikten och drinkarna går inte av för hackor. Ta vara på allt bra Stockholm och kylan har att bjuda på innan ni åker söderut igen om någon vecka. Kram Eva

Svar: Jodå , det händer lite här i stan också. Och visst är Stockholm en vacker stad. Ibland blir man lite " hemmablind". Nu väntar jag på våren och dagarna har blivit lite längre och ljusare. Skrapan är perfekt vad gäller utsikt och drinkar. Tror maten också är bra där uppe. Men vi körde på asiatiskt. Gott! Saknar dig och hoppas du har det bra. Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Åldern är bara en siffra det är hur man trivs ihopa som räknas och ni har ju haft det super ser jag :) härligt här skiner solen i dag hoppas den gör det hos er också kram njut av dagen

Svar: Visst är åldern en siffra! Och vi hade en jättetrevlig kväll och utsikten där uppe på 26:e våningen är magnifik. Ingen sol här idag! Men soligt blir det för det är femårskalas för Max i Uppsala med familj och vänner. Jättetrevligt!Kram!
Ditte

Abbfrun

Hej Ditte,
Har inte varit här på länge märker jag men ska så smått börja blogga igen! Saknar det! Hoppas vi kan ses framöver. Kram! /S

Svar: Hallå! Trevligt att du tittar in! Har tänkt på dig! Vad roligt om du börjar blogga igen! Förstår att du saknar det.
Och visst skall vi väl få till det att ses framöver....Hälsa S! Kram!
Ditte

Annika

Det såg mysigt ute uppe på Skatteskrapan. Jag kommer nog alltid att tänka på den med det namnet. Ett av mina tjejgäng har varit där uppe. Tyvärr kunde jag inte vara med den gången. Men helt klart kommer jag att åka upp i den. Du har ju visat vad jag har gått miste om. Du har ju så rätt att det inte är åldern som bestämmer vem man umgås med. Vi i Sverige är väldigt åldersfixerade, mer än i Danmark.
Kram

Annika

Det såg mysigt ute uppe på Skatteskrapan. Jag kommer nog alltid att tänka på den med det namnet. Ett av mina tjejgäng har varit där uppe. Tyvärr kunde jag inte vara med den gången. Men helt klart kommer jag att åka upp i den. Du har ju visat vad jag har gått miste om. Du har ju så rätt att det inte är åldern som bestämmer vem man umgås med. Vi i Sverige är väldigt åldersfixerade, mer än i Danmark.
Kram

Svar: Nästa gång blir det en tur för dig upp i Skrapan! Utsikten och miljön är jättetrevlig. Och visst är det så vad beträffar ålder...Man behöver inte tänka på den.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: