På gott och ont

    
 Dagen F återvänd, F som för friskvård!  Det stora sjukhuset i närheten hade kallat mig för fortsatt behandling av solskadorna och det med en ny omgång av "fotodynamisk terapi".
Eftersom jag nu visste vad det var frågan om så var det  inte med känslan av "frisk" som jag kom till sjukhuset på morgonen, även om behandlingen kanske i slutändan får det resultatet. (Var med om den behandlingen även den 8/12 så jag visste vad som väntade, på gott och ont.)
Jag hann kanappast sätta mig ner i väntrummet förrän det var min tur. Något kaffe hanns inte med.
Min överarm (tidigare opererad för malignt melanom) och halva underläppen skrapades noga ( för att krämen skall kunna tränga ner till de skadade cellerna) och blev sedan insmorda med en kräm (innehåller ett porfyriämne) som ansamlas i tumören och omvandlas till kroppseget, ljuskänsligt protoporfyri.
Momentet var klart på en kvart och med läpp och överarm inpacketerade åkte jag hem för att tre timmar senare åter vara på plats.
 Dags för själva belysningen, 10 minuter i starkt, rött sken över de insmorda områdena och med rejäla solglasögon på. Men, fru doktor tyckte först det var lämpligt att bedöva området runt läppen med några sprutstick, för hom mindes tydligt hur ont jag haft förra gången, en 9:a på en skala upp till 10. 
Ja, jag kan tänka mig att det ungefär kändes som om man fått några getingstick på läppen....Läppen svullnade genast upp, domnade bort och fördubblade sin storlek. (Aha, är det så här det går till när man vill ha större läppar och använder botox....)
Hur som helst gjorde så gjorde bedövningssprutan tillsammans med de två alvedon jag tagit nytta och värken blev bara 5 på en skala upp till 10. 
Belysningen av de insmorda områdena, i det röda skenet under 10 minuter , gör att det bildas en fotokemisk reaktion och tumörcellerna förstörs och den friska huden påverkas inte nämnbart.
 
 Thailand har en särskild plats i mitt hjärta och på många olika sätt.
Och solen som gör så mycket gott men också mycket ont, ja den undviker jag numer. 
 
Nu är det att vänta på mer svullnad och fler blåsor men om två till fyra veckor så skall väl det hela vara läkt. För den här gången...
 
Iris

KRAM!

Svar: Tack! Den kändes väldigt bra! Behövdes!Kram!
Ditte

Marja

Oj, stackars dig som får lida så. Men du är en krigare och kommer att klara av den jobbiga tiden nu efteråt också. En stor försiktig styrkekram skickar jag dig genom cybern! <3

Svar: Tack! Jag kämpar på. Tröstar mig med att andra kan ha det värre. Och det onda går ju över. Kram!
Ditte

Timeoftiger

Krya på dig och kram!

Svar: Tack! Och det blir bättre...kram!
Ditte

Ama de casa

Även om inte behandlingen är "trevlig", så är det ju bra att den finns. Och vad bra att du fick bättre smärtlindring den här gången!
Kram

Svar: Trevlig behandling är det inte men jag blir ju bättre. Och smärtlindringen var bra men ingen hit att bli stucken i läppen. Ny erfarenhet att lägga till handlingarna. Kram !
Ditte

Ami

Åh Ditte! Jag tänker verkligen på dig och önskar att detta snabbt ska gå över!
Stor kram!

Svar: Tack! Visst blir jag snart piggare och mod och hopp finns. Kram!
Ditte

Sanna Preifelt

Jag hoppas verkligen att det går bra och att det går över så fort som möjligt! Så tråkigt att det inte blir bättre för dig :(

Svar: Jodå, jag mår hyfsat nu och nu blir det nog bättre och bättre till nästa gång. Jag är vid gott mod....
Ditte

Robex Lundgren

vacker bild

Svar: Tack! Solnedgångar och uppgångar tycker jag om...
Ditte

Preciosa

Usch Ditte, jag vågade knappt öppna din blogg :( Tänkte på förra gången :(
Bra att det är över nu då...Dubbelkram P ♥♥

Svar: Nu är detta över! Och idag är en ny dag. Jag har mindre ont och smärtan har till stor del lagt sig. Och det finns ju bra smärtlindring i form av tabletter så jag behöver inte ha så ont. (Tål som tur är tabletter.)Tack för dina kramar, de hjälper.
Kram!
Ditte

Eva

Men snälla nån så plågsamt. Hoppas du slipper fler behandlingar. Kram Eva.

Svar: Behandlingen gör ont men den hjälper och det är bra. Jodå, det blir fler sådana behandlingar under våren. Men just läpparna är så känsliga med alla sina nerver...Kram!
Ditte

Susan

Hola! Styrkekramar och tankar via "cyberspace"!
//Susan

Svar: Tack! De har anlänt!Kram!
Ditte

Annika

Det var en smärtsam behandling du går igenom, men den gör ju gott. Tänkte på det där med sticket i läppen. Kan man inte göra som tandläkare gör (i alla fall min), några små lätta stick för att bedöva innan själva sprutan.

Svar: Visst gör behandlingen gott och jag behöver inte "lägga mig under kniven". Vad gäller läpparna är de så känsliga med mycket nerver överallt, men jag fick en bedövningssalva på först innan själva sticken. Och sedan svullnade läpparna verkligen upp....Både av behandlingen och av sprutan. Men idag mår jag bättre.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll Ditte!
Usch vad du måste genomgå. Tänker och känner med Dig?
Styrkekramar i massor/A-K

Svar: Idag är en ny dag och jag är lite piggare. Mindre ont och mindre svullnad och det känns bra.Tack för dina styrkekramar! De hjälper!
Kram!
Ditte

Geddfish

Du är en kämpe! Det är med all rätta. Nu är det storverk som gäller, fina Ditte!
Kramkram <3 min vän. /Gerd

Svar: Jag kämpar på och det här går över men en del behandlingar kvarstår. Många andra har det mycket värre...Och lite storverk kan vi väl få till....
Kram och tack för din omtanke.
Ditte

Gittan

Oj vad ont det låter, hoppas det känns bättre nu när det gått ett tag. Du är en kämpe och tur att såna behandlingar finns. Stora kramar till dig.

Svar: Tack, jag kämpar på. Och idag är det onda mindre ont. Bra så! Visst har jag och många andra med mig tur att forskningen nu kommit så långt inom solskadeområdet/melanomområdet att god hjälp finns att få. Kram!
Ditte

Fia

Ojojoj säger jag bara. Tur att du har ett bra sjukhus. Hoppas att det läker snabbt och att vi kan ses nån gång i Torre i februari!

Svar: God sjukvård är ju värt så mycket och jag har haft tur att få bra hjälp. Visst ses vi! Vo är på ingång i slutet av januari.
Ditte

Eva`s blogg

Att jag lider med dig förstår du nog, som du säger solen är på både gott och ont, men man kan se det från den ljusa sidan, vi har bra läkare o fina sjukhus som kan hjälpa oss med det mesta som man kan råka ut för under sin livstid...hoppas det snabbt går över så du kan få må bättre sänder dig en STOR kram å tankar till dig

Svar: Tack! Idag är det bättre och både svullnad och värk har lagt sig. Och visst är det skönt med bra vård och de kunskaper som nu finns. Förr visst man ju inte om solens skadliga effekter. Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Hoppas att du inte hade en "hot date"! :)
Skönt att du har sjukhus så nära ditt hem.
Önskar dej snabb återhämtning och nedgång av den feta läppen.

Svar: Nej då, någon "hot date" var inte inplanerad. Och redan idag mår jag bättre och böttre kan det bli. Svullnaden håller på att lägga sig och värken också.Att ha ett bra sjukhus helt nära som har bra specialistkompetens är en klar fördel och det är jag väldigt glad för.
Tack snälla du för din omtanke.
Ditte

Tina

Åh, jag blir gråtfärdig, så tufft ;-(

Här något att tänka på under läkningstid, en adress-hälsning från Preciosa som jag fick på bloggen. För jag lurades ;-) när jag svarade dig, Ditte, och skrev en hitte på-gata i Torre, till second hand butiken :-0

Butiken Cariño Bazán ligger på Calle La Paz 149!

<3 <3 <3

Svar: Tack för rätt gata...Men promenader i Torre är alltid trevligt. Men nu vet jag. Skall ta en titt där. Tufft är det och ont gör det, men idag är det bättre och i morgon är ännu en ny dag.

Ditte

A-C

Usch, stackare, va du får genomlida! Men bra att du fick mer bedövning denna gången.
Sänder varma styrkekramar till dig!!
Igårkväll var vi tillsammans med ett par vänner på restaurang El Patio Chico på Calle Pedro Lorca 3. Kan verkligen rekommenderas!
Har idag fått upp vår antenn på grannens takterrass, så nu fungerar internet perfekt. Skönt!!
Den 19 feb åker vi hem, har fått tid på KS den 26 feb. Kram till er båda från oss båda

Svar: Tack för fin omtanke. Jodå, närsta gång blir det El Patio Chico, har varit på gång tidigare med inte blivit av. Kul att ni också tyckte om det. Fick tips av detta ställe av en Torrevän. Bra att ni lyckats få upp antennen på grannens tak och fått internet att fungera.
Vi kommer i slutet av januari så vi hinner ses innan ni tar en tur hemåt.
mitt mail hamnade i tankekorgen, men skall snart flytta därifrån.
Kramar och hälsningar från oss båda till er.
Ditte

Bosse Lidén

Bra att smärtgränsen gick ner till fem. Det är tufft ändå. Jag vill hoppas att det var sista behandlingen för dig. Det finns så många andra, mer trevliga saker du ska göra, när du blir vuxen. (på tal om ditt andra inlägg) Skottland och Wales har jag också blivit riktigt sugen på. Kram Bosse

Svar: Jo, man vänker sig också. Men det är en del kvar...Visst finns det mycket annat trevligt att ägna sig åt och jag planerar nu in en del. Skottland blir det i sommar i alla fall. Och sedan skriver jag upp saker jag vill göra och uppleva både här hemma, i närområdena och lite utomlands. Men Skåne lockar i sommar. Har bara sett lite...Kram från mig.
Ditte

TantGlad

Tänk så mycket skada solen gjort med ditt liv Ditte. Och fastän vi är så upplysta idag över vad solens farliga strålar, så fortsätter vi att utsättas av den.
Jag känner så med dig min fina bloggvän.
Det är ändå bra.....eller tur i oturen att du är så positiv och gläder dig över så mycket i livet. Det är fint och bra.
Ja kanske det är sådär det känns när man får Botox i läpparna.

Jättevacker bild av sol och värme på slutet. Men du kan fortfarande njuta av värmen. Alltid nåt positivt. Sen får du akta dig för solen.

Kraaaam finaste Ditte. Ha en jättefin vecka nu.

Kramkram.

Svar: Tack! Jodå, jag försöker vara positiv och är det för det mesta. Och visst tycker jag om solen! Mycket! Men jag solar inte. Och det går bra det också. Men visst ser man piggare ut med lite färg både i ansiktet och på kroppen. Och lite färg får jag även i skuggan...Men orsaken till mina skador är att jag bränt mig mycket och solat. Är så ljus så mycket tid har behövts för att få till den där färgen. Och då visste man inte....
Stor kram och tack för din fina uppmuntran. Betyder mycket!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: