På en halvtimme

    
 Grått och lite småtrist väder ute, varmt och skönt inomhus, och jag hade ingen lust alls att ge mig ut.
Men när jag ägnat Spanien och den stundande resan dit en del energi och tankar, så var jag mentalt beredd på en promenad. Såg framför mig hur jag inom några dagar sitter på ett café nere vid Medelhavet och ser solens  strålar spegla sig i havet som då glittrande ler mot mig.
Men inte just idag. Kanalen hemma verkar inte ge mig något leende.
Bestämde mig i stället för att vara "på gång" i 30 minuter, minst.
Lämnade hemmet och kajen och gick upp mot Ringvägen, tog mig 6 sex minuter och vek sedan av in i Lilla Blecktornsparken.
 
Från Ringvägen österut och in i "lilla Bleckan." Sommartid finns här både minigolfbana och ett litet fik.
Idag var jag ganska ensam. Parken har legat här sedan början av 1900 talet och varit en av Söders lungor.
Även bostadshusen, som klättrar upp  längs berget på södra sidan av parken, kom till i början av 1900 talet och består av vackra trevåningshus med små fina gårdar emellan.
 
Från "lilla Bleckan" vek jag av västerut och närmade mig då Stora Blecktornsparken, hade då varit på gång i 14 minuter.  Namnet har kommit till efter den malmgård som började byggas här i slutet av 1700 talet av handelsman Jöran Bröms. Under slutet av 1800 talet tog Stockholm stad över byggnaden och blev ett s.k. skolkarhem för "vanartiga pojkar" och den verksamheten höll på till 1907. Sedan var huset tomt under många år. Den som sedan flytttade in var arkitekten /formgivaren Fredinand Boberg med fru, samme arkitekt som bl.a. ritat varuhuset NK, Centrala Posthuset i Stockholm, Rosenbad och Stockholms moské vid Medborgarplatsen.
Stora Blecktornsparken med sina många och roliga lekredsakp är populär för både barn som bor i området on från andra delar av Stockholm. Här har parkleken sin verksamhet med personal varje vardag och varje vecka gräddas det våfflor och grillas korv.  Här finns också dagligen en öppen förskola som även den är välbesökt.
Den vita byggnaden är malmgården som gett namn åt parken. Blektornet= blekning av textilier som kom från den tidigare klädesfabriken i Barnängsområdet alldeles i närheten.
 
Jodå, det finns också djur i parken också. Klart jag måste stanna och hälsa. Tyvärr var inte hängbuksvinen synliga idag och hönsen såg jag inte heller. Men de är kanske på semester. Mycket förståligt så här i snötider.
 
 
 
Här syns Folksamhuset mellan trädgrenarna.
 
Nu var det "bara" ett antal isklädda, branta, trappor ner från parken så skulle jag snart vara tillbaka på kajen igen. Mina 30 minuter blev till 45 för jag ville ju också visa djuren mitt intresse. 
Isiga trappor, många dessutom och i bakgrunden skymtar jag vårt kvarter.  
                  
Snart hemma!
 
Ama de casa

En fin - men kall och isig! - prommis :-)

Svar: Helt klart! Ser fram emot sol och värme och promenera längs havet. Snart så!
Ditte

Ami

Ibland måste man ta sig i kragen och ge sig ut på en promenad....Fast jag har väldigt svårt för det när det är så här grått och trist väder.
Men vilken söt lite krake som ligger där alldeles ensam på den "andra djurbilden" till vänster. Vad är det för något?
Men snart sitter vi nere på något café i Torrevieja och njuter av värmen och den blå himlen :)
Kram

Svar: Vad gäller djuret så är det en kanin. Tror det är en vädurskanin. Han/hon har flera kompisar men de var inne i huset när jag passerade. En skön promenad blev det i alla fall men jag bytre gärna kylan mot lite värmer.
Kram!
Ditte

Ghugge

Härlig promenad och så mycket roligt att se!😊 Förstår att du ser fram emot din resa måste vara berikande att ha den möjligheten..God fortsättning på kvällen. Kram

Svar: Tack! Ja, det finns mycket här i närheten...Och nu blir det snart varmare trakter. Skall bli jätteslönt.
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Så fint det ser ut och du är modig som ger dig ut i halkan!
Håll dig lugn nu så du snart sitter på planet :)
Kram P ♥

Svar: Det blev en trevlig promenad i närområdet. Skönt att komma ut. Och jag tänker gå försiktigt för om ett par dagar är vi på plats. Kram!
Ditte

Marja

Även en kort promenad kan vara uppfriskande och du hann ju se och uppleva en hel del. :)
Hoppas du får en fin vecka... förstår att det snart bär av till Spanien igen. :) Kram! :)

Svar: Jodå, det blev en skön promenad i närområdet. Och Söder är ju så fint med alla grönområden...Idag blev det djur med på köpet. Ja, Spanien väntar på oss om några dagar.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Ja du tack för att du tar de promenader som du gör så vi också kan följa med dig, ljuvligt att bege sig denna årstiden :) ha det gott o sov gott sen kram

Svar: Ja, du har ju följt med mig på många promenader i Stockholm och lärt känna stan nu. Och visst är det skönt att komma ut även om det inte är så fint väder.
Kram!
Ditte

Znogge

Vilken trevlig promenad i intressanta kvarter. Känner igen Barnängsområdet från Fågelströms böcker om Stockholm och vävarnas barn. Om jag nu inte är helt ute och reser... Men i ärlighetens namn hade jag nog hellre suttit på ett café söderut och tittat ut över Medelhavet...

Kram

Svar: Du har så rätt. Barnängen finns med i Fogelströms böcker och jag rör mig ofta i dessa kvarter. Men det är bra att varva detta med lite hav och värme söderut.Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Du är otrolig. Inget under att du njuter av livet. Du tar ju varje tillfälle,
som visar sej. Ingenting händer, om man inte gör nånting, och du gör
verkligen "nånting" varje dag.
Underbara bilder!

Svar: Tack! Jag försöker att göra något varje dag och det är så sant som du skriver "ingenting händer om man inte gör något". Och jag vill oftast att något skall hända.Sedan kan det vara i liten eller större skara
Ditte

Veiken

Underbart vackert, men ack så kallt! Det blir fint för er att njuta Spaniens ljus och värme snart! Kramar

Svar: Lite kallt är det och ansiktet är inte i fas med kylan så Spanien blir bra. Kram!
Ditte

Znogge

Men hur illa stavade inte jag!

Nåja, god morgon och ha en bra start på veckan!

Svar: God morgon! Trevlig måndag!
Ditte

Fia

Vilket vinterlandskap i Blectornsparken, stackars får!
Fia

Svar: Ja, fåren har det nog inte så roligt men Bleckan är alltid trevligt.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: