O, Gamla Stan...

    
 "O, Gamla Stan, vad du tjusar mig med dina gränder, med din idyll och din fläkt av en sällsam mystik. Ja, Gamla Stan, skön`sta pärla vid Mälarens stränder..."
En verkligt gammal låt, från 1934, från filmen "Flickorna i Gamla Stan" där den skånske kultmannen Edvard Persson hade en av huvudrollerna och även sjöng visan.
Och visst är det mysigt att vandra runt i Gamla Stans gränder och vara mitt i både nutid och ett historiskt sammanhang.
Lunch skulle det bli tillsammans med väninnan Ninni och på en liten fransk restaurang, Bistro Pastis, på Baggensgatan 12.
Men för att undvika den värsta lunchrusningen och ens få ett bord där så blev det långbesök i skobutiken Frövi, Stora Nygatan 41, i Gamla Stan. Rea!!
Jättebra kvalitet på alla skor som säljs och personal som är hjälpsam och kunng, vilket inte alls är så vanligt i många butiker.
Jag hade tänkt mig lättare vårskor, men hittade ett par boots som längtansfullt tittade på mig och eftersom jag har en krossad tå och den andra är skadad, så jublar jag när jag hittar ett par skor/kängor som passar.
 
Boots i skinn med rejäla och halkfria sulor och klack i gummi.
Bara att ta dem på sig dierkt...Ingen omklackning av plastklackar som annars är vanligt.
 
Lunchen hägrade så stegade raskt vidare in genom gränderna mot Baggensgatan som ringlar sig parallellt med Österlånggatan. Baggensgatan har fått sitt namn efter amiral Jakob Bagge som 1536 fick ett hus här, nuvarande nummer 30, av Gustav Vasa. (Gatan har också i slutet av 1500 talet kallats Jakob Bagges gata. )
Längs Baggensgatan finns många mycket gamla hus och även Stockholms äldsta bostadshus, från 1300- talet, och det ligger på nuvarande nummer 27.
Sannolikt är att detta hus lät byggas 1336 av Magnus Eriksson, till Johanniterordern och han befallde dem att i huset inrätta ett härberge och värdshus för pilgrimer och vandrande munkar. 
 På 1500- talet fick huset namnet Papistekyrkan.
Ordet "papist" är en gammal protestantisk benämning på katoliker och ordet kommer från "Papa" som betyder påve.
Den s.k. "Papistekyrkan", Baggensgatan 27.
 
I hustet bredvid, från 1600 talet, Baggensgatan 25, ligger ett hostel/vandrarhem, Old Town Lodge, och vill man bo i gamla kvarter med härlig stämning kan detta vara ett bra alternativ till betydligt dyrare hotell i Stockholm.
 
 
Spännande detaljer!
 
   Baggensgatan 23 är också ett hus med anor, här låg förr Ahlströms Jungfrubur som från mitten av 1700- talet till en bra bit in på 1800-talet var en bordell. Sjökapten Ahström hade köpt huset i tron att det dolde en nergrävd skatt; 130 tunnor silver och guld. Hans plan var att använda bordellen som täckmantel för på en bordell är det ingen som frågar något. Ahlström dör så småningom både fattig och ölycklig. som varit ett kloster  Bellman skaldade om följande om detta hus;  "Fräls mig från allan fara i Ahlströms Jungfrubur och från de skönas skara. Med tofflor och med ur." (Från Fredmans testamente nr 48.) 
Mycket att titta på så det tar sin tid att komma Baggensgatan fram och till lunchen på Bistro Pastis.
 
 
                                                                                  
Ninni på väg...
Lunchrusningen är över och vi kan inta restaurangen. Bistro Pastis är ett jättebra tips om man är i närheten och vill bort från de mer hektiska grändern i Gamla stan. En härlig lunch serveras fram till klockan 15 och innehåller alltid en "dagens" och därutöver några à la carterätter. Allt är väldigt gott, utmärkt service och man känner sig som om man var förflyttad till en bistro i Paris.
Restaurangen har bara ett tiotal bord så vill man äta middag krävs bordsbeställning.
Vårt val av lunchrätt? Jo, råbiff med klassiska tillbehör som hackad lök, kapris, dijonsenap, en äggula och helt nyfritterade pommes.( Tycker man inte om råbiff, så finns det annat att välja på...)
Och med fransk musik i bakgrunden var det bara att njuta på och må bra.
Tack NInni för en fin dag och perfekt val av restaurang.
Mysig interiör i detta urgamla hus.
 
Riktigt franskt blev det...
  
Ami

Gamla stan är verkligen trevlig. Och vilken mysig restaurang ni besökte....Och snygga boots köpte du också, förstår att du inte väntar med köpet när du väl hittar något som passar dina tår.
Önskar er en trevlig kväll.
Kram!

Svar: Jag tycker ju om de delarna av Gamla Stan där det är mer genuint och de finns.Bootsen behövs nu när det kommit snö. Har ju gått omkring i mina Ecco joggingskor, men det kommer in snö genom "nätet" i dem så jag blir blöt. Bootsen känns bra och inget skoskav ännu.
Restaurangen rekommenderas verkligen vid ett besök i huvudstaden.
Önskar er också en fin kväll.
Kram!
Ditte

Louise

Kul med så mycket historia på en och samma gata. Fint restaurangtips också!

Svar: Tack! Ja, historia gillar jag och att strosa här är att strosa i historien. Restaurangen är toppen! Jättemysig dessutom!
Ditte

Ama de casa

Det är himla mysigt i Gamla Stan :-)

Supersnygga boots du kom över!

Svar: Tack! Jag är väldigt nöjd med bootsen, behövs nu när det är snö här och den rejäla sulan med bra mönster gör de något mer halksäkra.Ja, Gamla Stans gränder, de lite "bakom" är mina favoriter. Och restaurangen erkommenderas verkligen.
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Ja vad fina hus det finns! Här nere så blir många bara ruiner så måningom. Det såg man t.o.m i Toledo som har gamla stan upptagen på världsarvslistan...
Stövlar från Frövi!! Det har jag med!! Köpte dom för många år sen, syns knappt att dom är använda...kanske för jag jämt går i sandaler hahaha...Svindyra var dom men skönaste jag haft! T.o.m min tå står ut i dom - nästan :-)
Kram P ♥

Svar: Jag gillar att strosa i de kvarter i GS där det är lugnt och inte en massa tingel tangel och turister. (Även om turister är trevligt) De flesta hus är välbevarade och restaurerade och då är det extra trevligt. Ja, Frövi håller i längden. Dyra, men nu var det rea så det var lite mindre dyrt. Men vi med våra tår behöver det som passar. Snart blir det ju sandaler.kram! ❤️
Ditte

Aaa

Grattis till nya skor! Älskar Gamla Stan gör även jag, många härliga små butiker och matställen.

Svar: Skorna passar bra och fint att hitta ett par som jag kan ha utan att få ont . Gamla Stan strosar jag gärna runt i och fint med en mysigt restaurang i verkligt gamla kvarter.
Ditte

Iris

Vilka snygga boots! Här har det varit sol och +15 idag, men jag saknar snön och värmen inomhus 😄 Kram och extra kram så här på kramdagen

Svar: Tackar! Och tack! Här snöar det så bootsen blir bra. Snön kan jag undvara men värmen inomhus är skön. Håll i solen! Dubbelkram!
Ditte

Ruth i Virginia

Åh, kommer VÄL ihåg den där sången, och nu har jag fått den i huvu´t.
Kommer säkert att sitta kvar hela dan. Melodien är ju såååå fin!
Gamla Stan är Stockholms pärla; har inte moderniserats på exteriören, tur nog.

Restaurangen låter tres chic, som vi säjer i Ludvika. Vi hade Thanksgiving middag
på en liten fransk restaurang i grannstaden - också liten och intim

Svar: Kan tänka mig att du både minns sången med Edvard Persson och kanske minns du också filmen; " Flickorna i Gamla Stan" från 1934, tror jag... Visst är Gamla Stan fint och verkligen historisk mark. Mycket spännande har hänt
här. Och visst var restaurangen tres chic. Vad trevligt med Thanksgiving middag på fransk restaurang ! Säkert väldigt gott.
Ditte

CostaBianca

Vilka vackra bilder!
Det är mysigt att gå omkring i Gamla stan, det finns så mkt vackert att titta på.
Kul att du hittade ett par skor som passade, dessutom var ju bootsen jättesnygga!
Kram
//Carina

Svar: Jag är glad för att hittat något som jag trivs med att ha på fötterna utan att få ont. Bra i kyla och snö. Just de delarna i G.S som är lite utanför turiststråken tycker jag extra mycket om. Finns mycket att upptäcka där fortfarande . Ha det gott i solen! Kram!
Ditte

Ghugge

Åh, nu svimmar jag så gott ni åt och så mysigt ni hade det och dom där kängorna ser verkligen sköna ut! Älskar Gamla stan det måste vara fantastiskt att bo så nära..
Kram

Svar: Jättetrevlig restaurang med hög mysfaktor och toppenmat. Och visst finns det fortfarande mycket att upptäcka i Gamla Stan. Tar ofta en vända där. Och bootsen var på. Jättesköna! Kram!
Ditte

Susan

Hola! Åh vad det är mysigt i Gamla stan! Ett av mina favoritställen att promenera i på helgerna. Jag fick min livsdos av skogspromenader under barndomen i Värmland och har i vuxen ålder kompletterat med skärgårdsliv i segelbåt - men det är jag också klar med! Är numera riktig stadsråtta! :)

Snygga boots! Alltid bättre att satsa på kvalitet - och får man på rea är det ju ännu bättre! Här är det nedräkning! På lördag morgon susar vi ner till sommarstugan. : D

Kram//Susan

Svar: Hola! Visst är det fint att strosa runt i G.S och särskilt i gränderna där det inte är kö för att ta sig fram. Jag är nog också en stadsråtta och även för oss har båten vandrat vidare. Bra att ni åker på lördag och hinner få fram både sol och lite värme till vår ankomst. Önskar er en bra resa och njut! Vi ses! Kram!
PS Bootsen är jättesköna och lika bra att passa på när de står där och ropar på mig. Kvalité lönar sig oftast och jag har ju sånt trassel med mina tår, så finns något som passar så är det lika bra att slå till.
Ditte

Marja

Gamla stan är alltid så mysig och jag försöker hinna med åtminstone ett besök där när jag är i Stockholm. :)
Jättesnygga boots du hittade! Frövi finns här i Umeå också, jag kanske skulle göra ett besök där. Jag ska ju till ortopedteknikern för inlägg i skorna, så det vore kanske idé att köpa nya skor och börja om från början.
Kramar! :)

Svar: Det kan vaar en idé att titta in på Frövi för dig också. Kanske du hittar något passande. Kunde passa bra när du skall få nya inlägg. Här har de rea nu och mycket var urplockat då vi kom, men dessa boots stod och ropade på mig i en avskild hörna. Hoppas du hittar skor som passar.
Vad gäller Gamla Stan så finns det många gränder där folkmängden är mindre. Men sommartid är det ju mer än fullt.
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Nej du - 1934 var jag bara 6 år och hade bara sett EN film (på Röda Kvarn),
men det var inte "Flickorna ...." Edvard Persson kommer jag mest ihåg med
"Jag är en liten gåsapåg från Skaune...." - Akka från Kebnekaise ????

Svar: Nej, det var lite tidigt att se filmen vid 6 års ålder...Jag tittade på ett klipp från den igår på youtube och log. Många svenska skådespelare. Och Edvard Persson.Gåsapågen minns jag också .
Ditte

Veiken

Vilken tur att de fina bootsen ropade på dig! :)
Jag gillar Gamla Stan om det inte var så många turister där. Tjyvtjockt av dom. Har folk inget hem! Moahahaha! Kram

Svar: Det kommer ju dagligen kryssningsbåtar till Stockholm och turisterna vallfärdar ju till Gamla Stan. Men det finns lugna gränder och där går jag helst. Men under högsäsong är det nog trångt i alla gränder. Bootsen känns bra och jagär glad att de fått ett mer omväxlande hem hos mig. Här får de ju gå ut...
Kram!
Ditte

Znogge

Tack för en trevlig promenad i Gamla Stan. Mysigt att få följa med på dina strövtåg. När jag besökt Gamla Stan har det oftast varit sommar och knökfullt av turister men nu verkade det mer lagom.

Var tvungen att titta närmare på vandrarhemmet som verkar ligga riktigt bra. Om man nu skulle hamna i Stockholm igen... Senast bodde vi på Tegnérlunden och det gillar jag.

Kram och god morgon!

Svar: Det här vandrarhemmet är bra och ligger i verkligen misorisk miljö. Tegnerlunden och området där känner jag väl till. Gick i Gymnasiet där i tre år..Och där är det nära till allt. Och idag kan jag också säga god morgon!Uppe tidigt...
Kram!
Ditte

Znogge

Glömde säga grattis till bootsen som ser såväl snygga som mycket bekväma och promenadvänliga ut! Hittar man sådana skor så slår man till :-)

Svar: Tackar! Ja, de känns bra! INga skoskav heller. Inte ännu!
Ditte

Gittan

Tack för lite historia och fina bilder, intressant. Så duktig du är och kul att höra.
Gamla stan är så mysigt, vi brukar åka dit när vi är hos Johan och Agnetha på sommaren.
Ha en skön dag. Stor kram.

Svar: Tack! Förstår att ni gärna tar en promenad i GS när ni är i trakterna. Alltid något att se och upptäcka . Här snöar det idag och halt ute så det blir bara en kortare tur ut. Önskar dig en också en trevlig dag. Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Min dotterdotter flög till Stockholm igår. Jag sa åt henne, att hon
MÅSTE strosa i Gamla Stan. Det visar sej att hon och kompisen
ska bo på ett, vad hon kallade, boutique hotell i GS! Fick tyvärr inte namnet.

Ruth i Virginia

Svar: Vad roligt! Då kommer de ju att bo mitt i STockholms gamla historia. Härligt! Det finns några "boutiquehotell" i gamla stan varav Lord Nelson och Lady Hamilton är två av dem...
Ditte

Lena i Wales

Vilket fantastiskt inlägg! Så intressant!
Även om jag varit i Gamla Stan ganska mycket så fick jag lära mej så mycket mer.
Nostalgi med Edvard Person, det var länge sedan.
Visste inte att Stockholm äldsta hus var så gammalt som från 1300-talet.
Och så Ahlströms bordell.
När jag är i Stockholm får jag använda detta inlägg som guide.
Snygga stövlar, men råbiffen kan jag hoppa över!

Svar: Tack för din uppmuntran! Du kan ju det här...Just baggensgatan är värd ett extra besök. Finns många detaljer att se här. Och får man gäster till stan så är absolut vandrarhemmet här bra. Centralt och i verkligt historiska trakter. Bra pris också och dubbelrum finns...Råbiff äter jag inte ofta , men ibland och den här var god. Men jag förstår dem som hoppar över. Men restaurangen hade mycket annat att välja på också.
Bootsen är så sköna och tårna trivs. Nog så viktigt!


Ditte

Geddfish

Underbara Stockholm och underbara Gamla Stan!
Tack för promenaden! Och grattis till så snygga boots!
Kram, Gerd

Svar: Visst är Stockholm en fin stad! Och trevligt att du gick med. Kände nog din närvaro, dock på avstånd. Och bootsen är så sköna och tårna trivs, nog så viktigt.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Buenas dias!
Tack för fin info och promenad i GS! Jag följer gärna med Dig vid tillfälle med dig som guide :)
Vilka fina boots du köpte! Själv köpte jag Ecco boots när jag kom hem i höstas, och min onda fot klarar sig bra i dem.
Även om de har rejäl sula så har jag även broddar när jag går ut med hunden.
Promenera försiktigt i snön.
Kram/A-K

Svar: Buenas dias! Kul att du följde med på turen. Klart att vi skall gå en runda, det kommer en sommar också.
Ecco gillar jag också. Bor ju i princip i de jogging/walkingskor jag köpt där. Så sköna! Men nu har inte Ecco haft vintermodeller som mina tår gillar, de har varit för smala och inte tillräckligt höga.
Broddar är bra! Och gå försiktigt!
Kram!
Bosse hälsar!
Ditte

Eva`s blogg

Härlig runda igen & lite skåne prat där ;) snygga boots o som du nämner skönt att hitta något som passar en oavsett vad man har för problem med fossingarna..gott ser det ut men råbiff har jag aldrig ätit ...ha en fin dag kram å kram

Svar: Trevligt hade vi här i Gamla Stan och med lite skånska inslag. Vad gäller råbiff så är det nog många som inte äter det, men jag kan tycker det är gott ibland. Och här på restaurangen var den verkligen det. Bootsen är toppen. Är så glad över det köpet.
Här snöar det, men har varit ute en tur och skall ut en sväng till.
Ha det bra du också!
Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Tack för ett härligt inlägg om Gamla Stan som ligger mig varmt om hjärtat. Jag gillade också ett ord, vårskor. Kram Bosse

Svar: Roligt att du hängde med. Och lite historiska kvarter är alltid rätt att besöka. Snart blir det dags för vårskorna, men just idag är det mycket snö och nägra grader minus...
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: