Namn och nytt

    
Varför heter ett område eller en gata som det/det gör är något jag har funderat på den senaste tiden då jag varit ute på mina promenader i Stockholm. 
Ofta har namnen en naturlig förklaring, men det är inte alltid man känner till den. Vi bor i ett område som heter Norra Hammarbyhamnen  och tvärs över Hammarbykanalen ligger Södra Hammarbyhamnen, eller som området ofta kallas, Hammarby Sjöstad.
Inloppet till Hammarbyhamnen sker i öster från Danvikskanalen vid Danvikstull, (Saltsjön)  och i väster från Mälaren genom Hammarbyslussen vid Skanstull. Norra och Södra Hammarbyhamnen anlades 1926 samtidigt som Hammarbyleden för att förbinda de mer södra förorterna med Stockholm, genonm Skansbron  i öster och Årstabron i väster.
Att här få en förbindelse mellan Mälaren och Östersjön var av värde då de stora lastfartygen annars fick ta sig in i Mälaren via Södertälje kanal.
Längs Norra Hammarbyhamnen låg både Barnängskajen, upplagskaj för styckegods och Blecktornskajen som var massupplak för kol, koks och cement och här finns fortfarande de gamla järnvägsspåren kvar som fraktade gods till den större hamnen vid Stadsgården.
Förr fanns även järnvägsspår till Södra Station för gods som skulle gods fraktas  vidare med tåg.
Längs Södra Hammarbykajen byggdes det industrier som t.ex. Luma ochGeneral Motors.
Bostadsbristen i Stockholm, sjöfartens minskade betydelse och jakten på attraktiv mark att bygga bostäder på gjorde att man i slutet av 1970 talet började bygga bostäder i Norra Hammarbyhamnen och den första inflyttningen skedde 1981 och därefter har området fortsatt att bygga ut och idag finns inte mark att upplåta för fler hus i området.
I Södra Hammarbyhamnen började inflyttningen till bostäderna 2001 och här förtsätter byggandet av både lägenheter (bostadsrätter) och industrilokaler på all tänkbar mark.
 
Isflak på kanalen idag.
 
Utanför hos oss och båtarna finns kvar. Numer är det husbåtar som ligger här och de hyr sin plats.
Dessa platser är mycket attraktiva och kön för en plats är lång. För att få ligga här vid kajen måste båten gå att flytta och vara sjöduglig. Just här är  de gamla järnvägsspåren borttagna men de finns kvar. längre bort
 
Södra Hammarbyhamnen, Hammarby Sjöstad och där lyftkranen syns byggs just nu en skyskrapa på 28 våningar för företag, 55 000 m2, med restauranger, parker, skybar, en amfiteater och mycket annat. Namnet är   Stockhlm New och man beräknar att byggnaden skall bli klar under 2016.
 
I morse var soluppgångenoch jag inte uppe samtidigt,
men jag hann se solen gå ner bakom Skanstullsbron.
 
Och visst är det Tulpanens dag idag! Måste givetvis firas och det gör jag, dels med vackra tulpaner som jag fått i present och dels genom att i kväll träffa Sanna som gjort min bloggdesign och nu gör sin slutpraktik i Stockholm.
Vi har haft mailkontakt i ett par års tid, men i kväll blir det första gången vi ses. Jätteroligt!
 
 
 
Veiken

Det är nog ett mek när gator ska namnges. Vissa gator har namn som ingen egentligen vet när och varför de heter som de gör.
Du har fina bilder som vanligt och tulpanerna blir mina favoriter så här års! Kramar

Svar: Visst är tulpaner vackra här hemma och så här års. Men orkidéer är ju mina absoluta favoriter och buogainevilla förstås. Och det här med namn på gator, visst är det speciellt och roligt att få veta ursprunget till gamla områden och gatunamn.
Kramar till dig i värmen!
Ditte

Ama de casa

Ja tänk att komma på alla dessa namn... Dom på Ikea måste svära över den som kom på att varenda liten pryttel ska heta nåt... Och här i stan har dom nog ledsnat - namnet "Paralela Estocholmo" tyder på det. :-)

Vackra tulpaner - och kul med en bloggträff!
:-)

Svar: Dessa namn och deras ursprung...Lit ehistoria ligger i det hela. Tulpaner påminner om våren men här är det en bra bit kvar både vad gäller tiden i almanackan och vädret. Just nu ösregn, blir mumma när det sedan fryser på den is som redan finns.
Och träffen med Sanna blev jättetrevlig! God mat åt vi också.
Ditte

Geddfish

Alltid kul med bloggmöten!
Min ena morbror och hans familj bodde en gång på Hammarbyhöjden (tror jag det hette).
Jag intresserar mig också för namn och varför och ursprung.
Kram!

Svar: Jodå, Hammarbyhöjden finns kvar och är ett populärt område snett över kanalen från oss. Mång hus från 1950 och 60 talet och Nackareservatet ligger nästgårds. Visst är det roligt att få veta mer om orsaken till namn och man lär sig mycket under vägen dit.
Kram!
Ditte

TantGlad

Det är spännande tycker jag med olika namn och hur dom uppkom som.
Husbåtar tycker jag verkar mysiga. Man kan ju bo i en sån hela året åxo.

Vilket spännande möte att träffas för första gången så där.
Fina tulpaner.
Skickar dig en cybertulpanbukett Ditte.

Varma Goa kramar.

Svar: Tack för din tulpanbukett! Den kom fram ordentligt och jag skickar tulpantankar tillbaka.Här bor de i husbåtarna hela året och värmer upp dem på olika sätt. Bra med lite extra liv och rörelse längs kajerna.
Det var jättetrevligt att träffa Sanna. Vi har haft kontakt i många år men idag var det första gången vi sågs. Sanna har Göteborg som hemmastad med jobbar nu och gör praktik i Stockholm så det passade så bra.
Här regnar det nu som bara den och fryser det på under nattten så blir det glansis . Men å andra sidan kan även den liggande isen regna bort...
Ha det gott!
Kram!
Ditte

Ami

Så härligt med en bukett tulpaner! Det känns som om våren är på väg när man får just tulpaner på bordet :)
Och alla dessa namn ja! Hur kommer man på dem?
Hoppas ni får en trevlig kväll tillsammans du och Sanna!
Kram

Svar: Tack, det blev en jättetrevlig kväll med god mat och dryck,Vad gäller namnen undrar jag både hur man kommer på dem och sedan, om det är ett äldre område är det roligt att veta den historiska bakgrunden till namnen.
Och visst påminner tulpaner om den vår som komma ska. Men vi hinner nog möta den spanska våren först.
Kram!
Ditte

Rebecca

Brukar också fundera på namn och varför gator heter som dom gör. Eller varför stol heter stol liksom. Haha!

Svar: Ibland finns det ju en anknytning och ibland inte. Men kul att klura är det...
Ditte

Annika

Det är lite spännande med gatunamn. Speciellt om de har historisk anknytning.
Kram

Svar: Visst är det och nu är jag ute på Söder och tittar. Kram!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon på dig ...härliga bilder o visst har jag tänkt på gatans namn många gånger o frågat maken varför dom ibland har så konstiga namn, hi hi och maken vet ju var du bor eller i området ett fint sådant sa han :) vacker stad men det vet du att jag tycker :) ha en fin dag kramen

Svar: Visst finns det många lustiga och märkliga namn på gator och platser och lite kul är det att ta reda på ursprunget. Och idag är det fredag! Igen!
Kram!
Ditte

Freedomtravel

Visst är det lite intressant med namn på gator och stadsdelar! Vissa väcker mer nyfikenhet än andra, som "Ingenting" nära oss i "Pampas" och "Inverness" som låter väldigt osvenskt. Idag verkar det poppis att döpa områden till något med "staden": Sjöstaden eller Karolinastaden...

Svar: Just Solna med Ingenting, Pampas, Jungfrudansen osv har ju sin historia. Men visst skall "staden" nu vara med om ett namn skall vara inne. "Djurgårdsstaden" och "Arenastaden" likaså och det finns fler..
Har nu tittat lite på Söder och traskat runt och letat namn och historia.
Ditte

Bosse Lidén

Tulpaner i alla färger är härliga. Helst under denna tid på året. Jag är också intresserad av namns historia. En äventyrlig del av min personlighet skulle vilja bo på en husbåt ett år. Den där skyskrapan kan säkert bli något "stort". Amfiteater lockar mig. Hoppas ni hade det trevligt på bloggträffen. Helgkram Bosse

Svar: Ja, tulpaner piggar upp och är en liten påminnelse om den vår som komma ska. Vad gäller skyskrapan så är det lite synd att det inte blir en del bostäder där för de behövs. Men å andra sidan skulle de väl bli så dyra att inga ungdomar kunde köpa dem. Även hyrespriserna i Stockholm är jättehöga va 10 000 /månad för en tvåa och då ligger den inte ens i city, men i ett nybyggt hus.
Spännande att se den nya skrapans framväxt....
Trevlig helg från mig i Stockholm
Kram!
Ditte

znogge

Tack för en trevlig namnlektion. Det är alltid intressant att veta vad som ligger bakom ett namn och veta dess historia. I min lilla håla finns mång spännande namn med djup historisk förankring.

Tänk att få bo på en husbåt! det skulle jag gilla :-)

Trevlig fredag.
Kram

Svar: Jodå, och man kan lätt vaggas till sömns. Jag skulle gärna prova på kanalerna i Frankrike eller i Storbritannien i ett par veckor, sommartid. Men de som har båtarna här har är en himla massa att syssla med. Visserligen slipper man väl snöskottning, men ofta läcker det någonstans och det verkar som om många av husbåtsägarna har all tid i världen att jobba och pyssla med båtarna. En hobby är det nog också. Kan förstå att du i närheten har många namn på gårdar och annat med historiska förtecken. Alltid roligt att lära sig mer om namn och dess historia.
Önskar dig också en trevlig fredag.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: