Gärna en bok eller fler och en födelsedag därtill...

    
 Böcker att bläddra i och böcker att läsa, böcker som får mig att gråta och andra som lockar mig till skratt. Böcker är viktiga för mig men under vissa perioder läser jag mindre och under andra perioder så blir det mer.
Minns min barndoms jular då jag alltid hade böcker på önskelistan och jag slukade dem. Och när lagret var slut så läste jag om dem. Jag levde mig in i böckernas värd och ville sedan i lekar vara huvudpersonen. Tänk vad läsandet insprierade när det gällde olika lekar och hur fantasin flödade och världen utanför detta var inte så viktig.
Tänkte extra på detta idag när jag satt på tunnelbanan till Stockholm Central för att möta Livfamiljen som kom från Uppsala. Flera tunnelbanevagnar var liksom omgjorda till bibliotek. Både väggar och tak var täckta med olika bokaffischer  och tips på böcker att läsa. En reklam så både jag och andra både uppskattade och uppmärksammade. För i dagens Stockholm syns få som läser vare sig en bok eller tidning på bussen, pendeltåget eller tunnelbanan. De flesta stirrar nervöst ner i sina mobiler eller uppdaterar "fejsboken" att man nu passerar Gamla Stan. Puh!
Kanske lyssnar någon också på en ljudbok, det kan ju hända...
En del böcker har jag också som jag kan lyssna på och det gör jag gärna på, flyg, bussar eller tåg om jag åker längre sträckor. Att ladda ner böcker till datorn har jag också gjort, gratis via biblioteken och det är helt perfekt om man är borta länge och har begränsat med bagage med sig. Men det är känslan av att hålla i en bok och bläddra i den som jag tycker om.
 
Jättebra med reklam för böcker i tunnelbanevagnar och vid vissa stationer!
Lite nytänkande och skönt att slippa de stora kläd och elektronikkedjornas utbud.
Även "Pocketshoppen" på centralen har sin aböcker lätt tillgängliga. (Bild till höger)
 
Här hemma plockade jag fram en  fram en gammal bok som jag fick av en faster julen 1951. En helt fantastisk bok, en sago och bilderbok som heter "En dag i älvriket".  Illustrationerna, otroligt detaljrika, är gjorda av
Ann Marie Sjögren och texten är skriven av Inez Svensson.
Och nu på eftermiddagen skall jag inviga lille William (barnbarn på 15 månader) i denna sagovärld.
Det blir en bra start  inför kvällens firande av döttrarna som fyller år just idag. Stort hurra till dem!
 
"Men till de flitiga alferna hör inte lille Manneman, han ligger i sin hängmatta och sover mest hela dan.
Att de andra alferna skäller, det rör honom inte ett spår, han vänder dem bara ryggen
och åter till slummern går." Och visst hade man olika intressen på den här tiden också...
                                                                                             
 
Lagom till tvåårsdagen, 2/1-1983 och åren går fort...
 
September 2014 i Torrevieja. Tack älskade döttrar för att ni finns!
 
 
Bosse Lidén

Det där inlägget tror jag att du kan gissa dig till att jag hade gett högsta betyg om det varit en tävling. :) Känslan att hålla i en riktig bok kommer jag alltid att hålla som det trevligaste, samtidigt som jag förstår fördelar som du nämnde. Jag gillar tunnelbanreklamen. Mest av allt blir jag glad över att du ska inviga William och föra det vidare. Tänk om alla föräldrar, mor och farföräldrar gjorde det. Jag blir ledsen när jag ser mammor och pappor sitta och peta på sina tekniska prylar istället för att möta leendet från barnet i vagnen. Jag är rädd för att nästa generation kommer att få mindre närvaro//uppmärksamhet/emotionell kontakt av sina föräldrar och om jag får rätt kommer det att få konsekvenser på många olika plan. Kanske oroar jag mig i onödan. Svaret kommer jag troligtvis inte få uppleva. Jag hoppas ni får en härlig dubbelfödelsedag. Kram Bosse

Svar: Tack för dina fina ord. Ja, böcker är viktiga för mig och har alltid varit det. Och just denna bok som jag fick julen 1951, min första bok, har hängt med lämge och har så fantastiska illustrationer som William blev faschinerad av. Just att läsa för barnen och inte bara när de är små, utan även en bit upp i åldrarna tror jag mycket på. Läsningen bidrar ju verkligen till att utveckal språk, fantasi och eget tänkande. Och vilken fin gemenskap!
Jag kan också känna oro när man märker att barn förlorar så mycket i sin språkliga utveckling för att föräldrar många gånger inte har intresse av att vare sig prata med sia barn, läsa för dem eller möta deras blick och under en promenad utan prioriterar sin mobiltelefon. (Tyvärr ser man detta alltför ofta.)
Vi har i alla fall haft en trevlig kväll tillsammans och ätit gott på en grekisk restaurang och jag är verkligen glad över döttrarna. De har berett mig så mycket glädje under åren.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Åh va mysigt grattis hurra till dem båda...att läsa så känner jag precis som du gör provade ljudbok men inget för mig vill också ha en bok i handen :) god fortsättning fina du så ha en ljuvlig dag/kväll kram

Svar: Tack! Jag har hälsat från dig och grattat och de hälsar tillbaka. Vi har haft en jättetrevlig middag på en mysig grekisk restaurang här i närheten med jättegod mat; souvlaki, lammfilé, scampispett och kyckling på spett. Och även Mythos (öl )för en del. Själv provade jag grekiskt rött vin, gott det också. Önskar dig också en skön kväll.

Ditte

Eva`s blogg

Åh va mysigt grattis hurra till dem båda...att läsa så känner jag precis som du gör provade ljudbok men inget för mig vill också ha en bok i handen :) god fortsättning fina du så ha en ljuvlig dag/kväll kram

Annika

Ett grattis till dina döttrar. Önskar er en trevlig dag och kväll.
Kram

Svar: Jag har grattat från dig och de hälsar och tackar. Vi har haft en fin middag tillsammans med barnbarnen på en grekisk restaurang här på Söder, Faros med jättegod mat och trevlig betjäning. Mycket värt, det också för ett lyckat besök. Kram!
Ditte

Timeoftiger

Vilken underbar bilderbok!

Svar: Ja, den är gammal och den första bok jag fick och har nu 63 år på nacken...Men den är fortfarande så vacker och hel. Jag har nog varit väldigt rädd om den.
Ditte

Ghugge

Ååå, vilka vackra böcker! Jag älskade också att läsa och fantisera som liten. Det är något särskilt med en bok, öppna den, känna doften och förväntningarna, härligt! Ha en skön helg (igen)! Kram

Svar: Ja, helg igen! Nu kommer de tätt! Denna bok är ren och skär nostalgi och så fantastiskt fina och detaljrika bilder som stimulerar fantasin. Och böcker är så härligt....
Önskar dig också en fin helg.
Kram!
Ditte

Veiken

Jag är tudelad vad det gäller böcker! Jag vill ha en riktig bok, gärna med bilder, när jag läser för barnbarnen. När jag läser själv blir det ofta nerladdade böcker till "paddan". Just nu läser jag om en del böcker från bokhyllan som jag sedan lämnar efter mig på hotell eller ger bort till vänner!
GRATTIS till dina fina tjejer!
Kramar

Svar: Tack, har hälsat döttrarna och vi har firat på restaurang med deras familjer och väninnan Sara, hon är liksom en del av familjen sedan döttrarna var små. Att ladda ner böcker är väldigt bra, särskilt om man reser och annars tar jag med mig pocketböcker som jag också gärna lämnar kvar. Smidigt att på så sätt också ibland få läsa andras kvarlämnade böcker.
Men nu blir det På Spåret tillsammans med Liv och barnbarnen som är här.
Kram!
Ditte

Tina

Hej Ditte! jag var som du som barn, formligen slukade böcker o drömde mig in i händelsernas centrum☺️
Hoppas du mår bra!

Svar: Ja, dessa drömmar är bra att ta fram idag och föra vidare till barnbarnen. Jag mår ganska ok och är i alla fall vid gott mod.
Hoppas din förkylning är bättre nu så du hinner njuta av det vackra vädret i Torre. Har läst att det skall bli uppemot +20 i helgen.
Ha det gott!
Ditte

Iris

Jag älskar böcker! Drömmer! Nu väntar jag på bokrean! Många varma kramar till tvillingmamman :)

Svar: Tack! Tvillingmamman har firat med döttrarna på restaurang och vi hade en mysig kväll. Och visst väntar vi nu på bokrean.
Kram till en annan tvillingmamma.
Ditte

mats

Hejsan Ditte, håller med dig om böckerna! Jag är nog mer enkelriktad än vad du är ändå vad det gäller böcker...blir mest deckare :) Nu för tiden, har haft andra perioder i mitt liv :) Men det är trevligt att läsa och jag plockar hem från biblioteket och det är ok...men ändå inte som en bok! Ha det så gott//M&M

Svar: Jag läser också deckare, särskilt när jag reser och är nog en "allätare". Men ibland blir det mindre av med läsandet än vad jag önskar. Men jag kan ju bestämma själv och skall i år läsa mer. Sedan beror det på humör vilken bok som passar just då.
Ha det gott ni också.
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Ja vi var läsgalna vid 5 års ålder men vi hade inte råd med böcker. Mor tog hem el fick från Pingstkyrkan i bland!! Men då läste vi dom om och om igen fast det var väl inte direkt nåt
för oss att läsa :-) Blev mer sen när skolan började .
Fint inlägg i dag (också) och Grattis till tvillingarna från ett par andra - vi :-)
Kram P ♥

Svar: Tack! Skall framföra grattishälsningarna imorgon. Nej, det är svårt när man har ont om pengar att prioritera böcker, men jag hade en faster som var gift med en bokhandlare i Kristenehamn och därifrån kom många av mina första böcker, tursamt nog.
Nu är födelsedagsfirandet över och vi vilar oss i form.
Kramar och många hälsningar.
Ditte

Geddfish

Grattis till dina döttrar!
En "riktig" bok är allt det bästa. Jag har alltid älskat böcker. Nuförtiden kanske jag inte orkar läsa ut alla, är kanske lite otålig, men vilken känsla att hålla i en riktig bok! Och glädjen att kunna läsa med och för barn och barnbarn.
Jag har allt prövat e-böcker, jag har en i stickgruppen son är helt lyrisk över detta, dock inte jag.
Jag har förstått att du kan läsa mellan mina skrivna rader och jag blev så paff att du läst något jag inte berättat ;) var rädd om denna info!
Kram, Gerd

Svar: Tack Gerd! Visst är böcker fint och kan ge så mycket både tröst glädje och styrka. För egen del blir det e-böcker i nödfall och bra att de finn. Igår firade jag döttrarna och det blev lyckat på alla sätt. Och vad gäller mitt läsande mellan raderna så finns det bara i mitt hjärta. Stor kram och många tankar till dig.
Ditte

Ama de casa

Jag vill ha "riktiga" böcker att bläddra i. Pocket är bäst, dom är inte lika tunga. Rent fysiskt, alltså :-) Anders brukar ladda hem på paddan, men jag är nog lite för omodern för det :-)

Svar: Trevligt med änu en som vill ha "riktiga böcker". Jag laddar hem ibland, men är inte så förtjust i att läsa på paddan. Då lyssnar jag hellre på en ljudbok som är inläst en en bra skådespelare.
Ditte

Susan

Hola! Ja märkligt och skrämmande är det med alla föräldrar som stirrar in i sina mobiler istället för att samspela med sina barn. Kommer säkerligen att påverka barnens utveckling negativt - frågan är hur? Försenad språkutveckling som barn och som vuxna kanske de kommer att få svårare att avläsa människors kroppsspråk och signaler? Att människor sitter och stirrar ner i sina mobiler i kollektivtrafiken retar jag mig inte lika mycket på. Bra tillfälle att svara på mejl eller fixa med annat. Har också noterat att vissa faktiskt läser en e-bok. ;)

Jag har också alltid varit en bokmal och maken har blivit likadan efter alla år med mig. Han var alldeles fascinerad av att jag i början av vår bekantskap kunde säga att jag längtade hem till min bok! ;) Har också läst jättemycket barnböcker för sonen - och sjungit ur sångböcker! Blev ju Adolf Fredrik och sedan Stockholms musikgymnasium för honom - vet inte riktigt vad som är hönan eller ägget. :) Han läser dock inte så mycket på fritiden tyvärr - men jag hoppas att det kommer när han inte förknippar det med "plugg" såsmåningom.
Grattis till döttrarna!
Kram//Susan

Svar: Döttrarna hälsar och tackar! Vad gäller sonen så finns det ju mängder av texter i musiken också...Och läsningen av böcker kommer nog tillbaka, för visst är det lätt att förknippa böcker med plugg.
Det här med att jobba på bussen, tåg osv är ju ett bra sätt att utnyttja tiden, men har man barn med så brukar de vilja ha lite uppmärksamhet också...Och högljudda privata telefonsamtal är ju mest besvärande för andra...
Jag försöker ju åka utanför rusningstrafiken...
Men åldern tar väl ut sin rätt hos mig...(fniss...)
Ha det bra! Och vi ses i Torre om inte förr.
Kram!


Ditte

Znogge

Vilken alldeles underbar bok! Jag kom in i slukaråldern när jag var tio år och har tack och lov aldrig kommit ur den! Klart att du ska passa på att läsa med dina barnbarn. Som lärare i svenska inser jag att böcker inte prioriteras lika högt numera...

Grattis till dina fina döttrar som jag misstänker gjort en lika lång resa som min lilla rara systerdotter.

Kram


Svar: Jodå, det har de. Och nu är de hela 34 år....Så fort tiden gått! Boken är helt ljuvlig och jag har haft stor glädje av den, framförallt bilderna, när jag var liten. Och nu kan vi sitta länge och bara titta på alla detaljer.
VIsst är det synd att böcker i dagens skola inte får så stort utrymme som man skulle önska och att läsningen på hemma plan inte alltid prioriteras av föräldrar. Men vi har ju kämpat på i skolans värld. Och du gör det fortfarande och med den äran.

Önskar dig en trevlig lördag och här väntar IKEA besök. Trevligt på sitt sätt.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Hej Ditte!
Jag har läst mig till att ni hade trevligt på födelsedagsfesten. Själv firade jag barnbarnet den 1/1 då han blev 8 år. Farmors tårta gillades! 😊
Idag är det ju strålande väder här. Blir en promenad med hunden alldeles strax.
I morgon bär det av till Avesta med lite grejor som syrran ska få frakta ner till Torre åt mig.
De åker den 13/1 och stannar till den 20/4. Jag åker ner den 17/4 - 22/5. Längtar redan.
Kram till er båda/A-K

Svar: En trevlig födelsedagsmiddag blev det och alltid mysigt att ses alla tillsammans. Förstår att ditt barnbarn gillade din tårta. Det skulle jag också ha gjort...Härligt väder här också i motsats till gårdagens byiga vindar och stundtals ösregn.
Vi åker ner nu i slutet av januari och får se hur länge vi stannar. Men vi är ju pendlare...Och i april-maj kommer vi också att vara på plats. Då ses vi om inte förr.
Kram!
Ditte

Lena i Wales

Grattis till döttrarna!
Fin hyllning till dem!
Jag är fortfarande kvar i böckernas värld, där de är gjorda av papper som man kan känna på och bläddra i!
Ha en fin helg!

Svar: Tack! Ja, döttrarna är viktiga för mig och mysigt att ses alla tillsammans. Trevligt att du också finns där bland arken i böckerna. Vi är nog ganska många som är kvar där...
Önskar dig också en trevlig helg!
Ditte

Ami

Jag är periodare när det gäller böcker! Ibland kan jag läsa flera stycken i sträck och sen kan det gå lång tid till nästa gång :)
Grattis i efterskott till dina döttrar :)
Kram

Svar: Jodå, där känner jag också igen mig. Ibland går jag med en bok i handen och ibland läser jag innan jag somnar. Men jag läser lite, kan bli 15 minuter också, i stort sett varje dag och har nog alltid gjort det. Och har jag mycket om mig så är en god bok en bra distraherare.
Jag har hälsat döttrarna och de tackar.
Önskar er en fin kväll.
Kram!
Ditte

TantGlad

Fina döttrar och grattis till dem.
Ja böcker är mysigt att sjunka in i. Men jag är typen som ledsnar fort om inte boken är nå bra på första sidorna. Jag ger böcker för lite chans.
Visst glor många i sina mobiler lite nervöst och stressade som dom flesta är idag. Många vill ju uppdatera varenda steg i Fejan. Ja suck......
Hursomhelst visar du många intressanta mysiga böcker ser jag. Gamla böcker är roligt att läsa....sånadär sagoböcker. När jag var liten hittade jag på många sagor som jag skrev ner. Oj så roligt det var.
Näpp...nu får jag önska dig en fin kväll, och tack för ett fint och braigt inlägg vännen.
Ta hand om dig, och ha en jättefin söndag och ny vecka nu.

Kramkram fina du.

Svar: Tack för grattishälsningar till döttrarna! En mysig dag blev det.Tycker också att jag vill komma in i en bok snabbt. Men ibland gör jag ett nytt försök om inte det första lyckas.
Att skriva egna sagor och berättelser är fina minnen och tänk så roligt när du idag läser dem och kanske får Tilly höra en och annan. Vet att jag läst någon av dina sagor på din blogg och att jag tyckt om det jag läst. För att skriva är ett sätt att tänka och utveckla sin fantasi.
Kanske kommer det fler sagor som du skrivit. Hoppas!
Jag tycker fortfarande om att läsa sagor för barnbarnen och gärna de gamla från bl.a. "Min Skattkammare". Är nog nostalgisk.
Önskar dig en trevlig kväll och en bra kommande vecka.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: