Färgglatt!

    
Onsdag, och jag har förstått att det är fler med mig som tycker att det känns som måndag. Snöblandat regn, halt och för min del "stugsittarväder".
Hade absolut ingen lust att halka ut på en promenad. Däremot blev det en vända upp till Hemköp vid Skanstull för att fylla på förråden som gapade tomma. Mycket grönsaker blev det och de piggar ju upp både hälsomässigt och färgmässigt. Behövdes!
Och idag blir det till att testa mina kunskaper att få till en veganmiddag, alltid en utmaning. (Vi har en middagsgäst idag som är vegan.) Och utmaningar tycker jag om, av alla de slag.
 
Färgglatt blir det.
En sorts lasagne skall det bli och det är en utmaning. Och att lasagneplattor utan ägg kan ta tid.  (Men de finns, bl.a. hos Ica i deras "basic-sortiment", så nu vet jag det.)
Soyamjölk kan användas till bechamelsåsen, om man vill ha en sådan, men jag använder i stället krossade tomater och gör en tomatsås och vätska blir det ändå med tanke på alla grönsaker.
Veganlasagne à la Ditte; 1 aubergine, 1 squash och 1 röd lök  som delades i skivor och sattes in i ugnen 225 grader ca 20 minuter med olivolja, peppar och flingsalt. Grönsakerna skall ha fin färg.
I frysdisken hittade jag veganfärs ( quorn, duger inte till en riktig vegan) som jag fräste med diverse kryddor, chiliflakes, peppar, oregano, basilika, örtsalt och hackad lök. Sedan i med några matskedar tomatpuré, 2 pressade vitlösklyftor, en halv burk krossade tomater, några delade champinjoner och 2 dl vatten. Låt puttra ett tag och tillsätt ca 1 dl balsamvinäger och ett par msk soya.
En tomatsås görs av 1 1/2 burk krossade tomater, oregano, lite vatten, en nypa socker, kryddor och 1dl vatten och puttrar på i minst 20 minuter.
De torkade lasagneplattorna lägger jag i kokhett vatten, ca 10 minuter, (tillagningen i ugnen går då fortare) och börjar med ett tunt lager krossade tomater i botten på en stor, oljad form, lägger på några lasagneplattor, hälften av ugnsgrönsakerna och sedan veganfärsen ovanpå.
Nya plattor och ett nytt lager grönsaker och färs. Överst lasagneplattor och ovanpå dem resten av tomatsåsen så att plattorna täcks. Sedan in med härligheten i ugnen i ca 40 minuter. Och över kan man riva veganost för att få extra färg. (Kan också uteslutas)
 
 
Och barnbarnet William är också en färgglad kille, som verkligen piggar upp.
 
Det grå har övergått i vitt och kajen lyses upp. Kanske dags för en kvällspromenad?
 
 
linn

HA en super bra onsdag! :D kram

Svar: Tack! Önskar dig detsamma!Kram!
Ditte

Marja

Jag tror minsann att den där lasagnen blev riktigt god. :) Jag brukar undvika recept med så där många ingredienser och tillagningsmoment. Sen undrar jag... vad består veganfärs av? Quorn ska väl vara svampextrakt m.m. Finns det ägg i det eftersom det inte äts av veganer?
Kram! :)

Svar: Det finns spår av ägg i quorn...Men inte i veganfärs. Jag brukar inte heller laga middag med så här många ingredienser, men just till kvällens middagsgäst gjorde jag det. Uppskattat blev det och väldigt gott tyckte även vi icke veganer. Veganfärs besår av soyaprotein, rapsolja, lök, salt, äppelextrakt och kryddor.Kram!
Ditte

Ama de casa

Anders båda systrar och Derick - min kusins man - var alla strikta vegetarianer (fast åt produkter av djur, typ ägg och mjölk). Nu har alla gått över till att bli "fisk-vegetarianer". Vilket gör det hela mycket enklare :-)

Svar: Det är enklare med både vegetarianer och fisk vegetarian låter riktigt enkelt om jag jämför. Vad gäller veganmat får det ju inte finnas minsat spår av fisk eller köttprodukter. Lusläser alla förpackningar. Quorn går inte för där finns vissa animaliska tillsatser....Men det är roligt att se vad jag kan få till i veganmatsväg. Och kvällens middag blev väldigt uppskattad. Roligt när man försöker få till det och lyckas.
Ditte

FREEDOMtravel

Att laga mat till vegetarianer är helt ok tycker jag, men veganer känns lite knepigt. Men du verkar ju lyckas bra med den utmaningen!

Svar: Middagen är uppäten och den blev väldigt uppskattat. Blev t.o.m. matlåda med hem till gästen. Har börjat lära mig... Att laga vegetariskt går ju bra, men vegan mat kräver lite noggrannt letande även i innehållsförteckningar på varor.
Ditte

Annika

Du får passa på att kika upp mot himlen då du tar din promenad för ikväll kan vi se en komet (glömt namnet) som det kommer att dröja 100 år innan vi kan se igen. Enda chansen är tydligen i kväll. Tyvärr är det mulet här så jag tror inte att jag kommer att lyckas få se den. Tack för tipset på Lasagnen. Ditt barnbarn är då verkligen söt.
Kramelikram

Svar: Jag skall kika upp på himlen i kväll och hoppas molnen inte skymmer...Lasagnen blev jättebra och resterna fick även följa med gästen hem som matlåda...Även vi icke veganer tyckte lasagnen blev god .
Och visst lyser William upp tillvaron!
Kram från mig.
Ditte

Bosse Lidén

Jag blir sugen på kvällspromenad när jag ser sista bilden. När jag ser bilden ovanför får jag lust att nypa lite lätt i kinderna. Jag förstår att den grabben piggar upp vilken grå januaridag som helst. Tänk vad mycket färger betyder när det gäller mat och aptit. Det ögat ser först ... Kram Bosse Halvgrå.

Svar: God kväll Bosse! Visst piggar lite färg upp både vad gäller mat och annat. Här var det fint i kväll och jag tog faktiskt en runda längs kajen för frisk luft är alltid trevligt. Och på kvällskvisten hade snögloppet avtagit och ett par minusgrader förgyllde tillvaron. Men nu vill jag nog att våren snart skall komma. Men å andra sidan är det inte vår förrän i mars. Vårdagjämning förrän den 20/3, men man kanske kan tjuvstarta. Kram!
Ditte

A-C

God fortsättning på 2015! Har inte kommenterat på ett tag. När vi kom tillbaka fr Sverige fungerade inte vår internet. Har nu idag fått lånat grannens wifi tills vårt internet blir fixat. Det är tydligen ett träd som har vuxit till sig så mkt att signalen till masten inte går fram. Vår parabol måste högre upp. Det är skönt att komma tillbaka till sol o hyfsad värme igen. Det var kallt på västkusten. Kram//Anna-Carin

Svar: Välkomna tillbaka, och god fortsättning. Vi är på ingång i slutet av månaden och det blir bra. Mailar dig i morgon och får höra...
Hopas ni hade det trevligt med barn och barnbarn på västkusten även om vädret inte var det mest fördelaktiga.
Vad gäller internet är det trist när det inte fungerar, men som du skriver kanske antennen måste högre upp. Hoppas det ordnar sig.
Kramar och häldningar till er båda från oss.

Hoppas ni hade
Ditte

Sussi

Hej! Lasagne med olika vegetariska inslag älskar jag. Ska testa din imorgon. Nästa veckan ska jag till Göteborg för att lyssna på Ylvas examensarbete på Chalmers. Nu är hon klar arkitekt och ska om en vecka flytta till Stockholm för en termins läsande till. Bäst att passa på innan man får ett jobb tycker hon. Du som känner mycket folk vet ingen som möjligtvis hyr ut ett rum eller så. Hon får ta mormors soffa i starten men vill gärna ha ett eget rum. Verkligen inte lätt i Stockholm. Kul att du träffade Anna och Marjo. Marie kommer hit i februari och då ska vi fira det Kinesiska nyåret. Kram

Svar: Lasagnen blev jättebra, men man får ha rejält med tomatsås om man inte gör en bechamelsås, eller blandar c`reme fraiche 2dl men matlagningsgrädde och brer på det och strör ost över.Vad roligt att Ylva är klar med sin utbildning och nu tar ett varv i Stockholm. Tyvärr vet jag ingen som har ett run över, svårt med bostäder i Stockholm. Men om jag hör något så...
Jättekul att träffa Anna och Marjo igen. Blir väl en tur i vår till Anna i Berlin. Vore jättemysigt.
Kul att Marie kommer upp till dig och firar det kinesiska nyåret. Blir det kinamat också? Här tränar jag med hjälp av Sofia (vän och kinesisk lärare från Peking, nu sedan några år i Stockholm) att få till det och framstegen kommer.
Ha det gott!
Kram!
Ditte

Ghugge

Ja, ni ser ut att ha det trevligt!😄 Å, maten ska vi inte tala om, precis så vill vi också att den skall se ut. Färgglad och nyttigt. Har lite svårt att hitta på nya vegetariska rätter, lasagn är ju en bra ide. Annars äter vi lite av varje men det har blivit för mycket skinka i år..
Ha det gott! Kram

Svar: Det färgglada piggar upp och ibland känns det roligt att alla äter samma rätt och det är lite av en utmaning att se till att inget från djurriket/eller som varit levande kommer med. Vi äter här det mesta men inte så mycket rött kött. Och skinka är ju så gott! Gärna på en hård knäckemacka.
Olika soppor är också roligt att pröva sig fram med...
Kram från ett snöfritt Stockholm.
Ditte

Ruth i Virginia

Det är underligt nu för tiden, att gäster bestämmer vad som skall serveras.
Jag vet att många är allergiska till skaldjur. och en del vill inte äta mammals
men har ingenting emot fisk och fågel. DEt har också blivit populärt att vara
allergiskt till gluten. Gluten var nånting man aldrig, eller sällan, hörde talas om
för bara 10-15 år sen. Men nu är det stort- "gluten free" - finns hyllrder med
glutenfria matvaror.
"På min tid", när man blev bjuden på middag, tackade man ja och åt det som
värdinnan serverade och sa Tack för maten. Men som sagt, det var innan ordet
"vegan" fanns med i vokabulären. Undrar vad bönderna på tidiga 1900 skulle ha
sagt, om nån hade sagt att han inte ville(/kunde äta nånting som kom från djur.
Förresten undrar jag, vad dom tänker idag. :)
Livet har verkligen blivit komplikerat.

Midnatt råder i Virginia. Vi hade julmiddag idag för sonsonen och hans flickvän, som
är på besök från Kalifornien. Det var skinka och rödkål och potatismos med smör
och grädde plus gammaldag Jello med vispad grädde till efterrätt.


Svar: Vilken god middag du bjöd på. Och Jello var bland det bästa jag kunde få till efterrätt när jag växte upp. Min mormor i Norge fick till den så bra. Vad gäller mat och matvanor så har det nog ändrats en del genom åren. Och visst var djurhållningen bättre förr, inte i riktat på massproduktion och djuren hade det bra. Så är det inte riktigt idag. Kanske är det därför fler har blivit vegetarianer och veganer. Visst har gluten och andra allergier ökat i västvärlden och många välfärdssjukdomar också. Här ösregnar det idag och vintern som varit på besök har försvunnit.
Ditte

Ami

Vad bra med lite nya tips och idéer. Även om vi äter kött är det roligt att göra något annat ibland. Och ditt recept ska jag skriva ner. Fantasin tryter ibland när man går där bland hyllorna i affären :)
Kram från ett regnigt Helsingborg

Svar: God morgon! Regn här också. Vi äter också kött men har de i vår närhet som är veganer och då är det roligt att få till något för en måltid tillsammans är alltid trevligt. Roligt att pröva sig fram...kram!
Ditte

Ann-Kristin

Hola Ditte!
Så duktig Du är! Jag är nog alldeles för lat och gillar inte heller att laga mat ( även om jag är så illa tvungen). Bodde jag ensam skulle det nog bra bli smörgåsar. 😃
Idag ska jag ringa parabolleverantören och be dem koppla på kanalerna (89 st) tills syrran med man kommer ner nästa vecka. Hoppas det kommer att funka. Vi har ju lite lättare med Internetleverantören, då vi har gångavstånd till dem i Torre.
Ha det gott och hälsa Bosse!
Kram/A-K

Svar: Lat kan jag också vara när dte gäller matlagning. Men ibland är det roligt att laga mat där inget ingår som kommer från något levande. Det blir ju bara ett par tre gånger om året och trevligt att kunna äta mat tillsammans utan att gästen har med sig mat. Hoppas nu att tvkanalerna hoppar igång när din syrra kommer, men det ska de väl göra. Ja, till internetleverantören tar vi oss ju bara en promenad.
Ha det bra! Bosse hälsar!
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

ja det där med mat är inget stort intressen egentligen men du har ju koll på vad du skall göra och gott låter det också, ja den lilla där är ju såå charmig hoppas allt var till belåtenhet då :) härligt med kvälls promenad kram o ha en fin torsdag :)

Svar: Tack! Jag gillar ju att laga mat, oftast, och att prova variera med veganmat där det inte ingår något som helst från djurriket är en utmaning och roligt om det blir gott och uppskattat. Och det blev det! Det är inte ofta jag lagar veganmat men ett par gånger om året blir det kanske...Önskar dig också en trevlig torsdag.
Kram!
Ditte

znogge

Efter all julmat så känns det lätt och fräscht att bunkra upp med grönsaker och sallader. Leva lite lättare och sundare ett tag framöver är inte fel alls. I och för sig äter vi mycket grönskaker men under juldagarna blev det en smula eftersatt tyvärr. Lasagne är alltid gott men jag tror att jag väljer en traditionell!

Kram

Svar: Jodå, jag väljer helst den vanliga, men den här varianten utan "något levande i" passar bra till en gäst som är vegan. Och vi åt alla med god aptit. Vi äter också mycket grönt hela året, men ibland blir det extra "grönt".
Kram!
Ditte

Veiken

Jag äter gärna grönsaker i alla former, vegetariskt lagar jag någon gång per år, men mat för veganer skulle jag nog köpt färdig. Inte lätt alls, men du klarade det galant! Vackert är det i alla händelser! Kramar

Svar: Det blir ju bara ett par gånger om året som jag lagar mat som inte har eller har haft något levande i sig och då går det bra. Finns många bra recept. Och färgglatt blir det. Vi åt alla med god aptit. Känner just nu att jag verkligen saknar den thailändska maten....Mycket grönsaker, frukt och mina räkor...
Kram!
Ditte

Charlotte

Tack nu blev jag inspirerad av ditt recept. Min mor är vegetarian och alltid svårt att hitta på nåt nytt..Detta ska testas

Svar: Tack, vad roligt ! Kom bara ihåg rejält med tomatsås som täcker plattorna . Och är din mor vegetarian så kan du ju gratinera med ost också. Lycka till!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: