Att hitta hem...

    
 "Att hitta hem," är ett uttryck som är används i många olika sammanhang och det kan ju  både handla  om att hitta ett hem att bo i eller att fysiskt faktiskt hitta hem till sin bostad.
Men uttrycket används också när man tycker att tillvaron känns bra, man är nöjd med det som finns och det man har och ett allmänt lugn har infunnit sig i både kropp och själ.
Vad själen är, eller var den sitter, det vet jag  inte, men kanske kan inombords vara en definition.
Vissa dagar tycker jag att jag är hemma, jag är med både fysiskt och mentalt, medans jag andra dagar kan ha en oro/rastlöshet som jag inte riktigt kan tyda. Men den finns där.
Jag är inne i en period där jag både vill vara här och nu, vilket jag ju är och samtidigt är jag på väg mot något som jag inte definierat. Helt klart kluvet.
På flera sätt tycker jag att de år som passerat innehållit så mycket; upplevelser, livskunskap, möjligheter, utmaningar, resor, erfarenheter, glädje och sorg att jag delvis känner mig mättad. Men parallellt med  dessa minnen av det förgångna vill jag blicka framåt och och kanske hitta nya vägar att gå och ändå hittta hem.
 
Det gäller att navigera rätt. Och här hos oss i kanalen är det ju enkelt, men inte på de stora haven.
 
Igår kväll var jag i alla fall hemma, hela jag.  Vi hade "goa" vänner, som vi lärde känna i Peking, på besök och trots att det var några år sedan vi sågs kändes det som om vi hade setts förra veckan.
Och jag funderade på hur det kommer sig att de vänner vi fått i Peking, vare sig vi ses eller hörs av ofta eller mer sällan, ändå känns så nära fast vi nu fysiskt är utspridda i världen.  Svar har jag inte och inte behövs det heller. Jag är bara tacksam för att det är så.
Även de vänner jag har här hemma, i Spanien och alla bloggvännnerna bidrar på många sätt att ge mig dessa nya vägar att hitta hem på. Så nu är det dags att fokusera mer på den tid som komma ska. Och den tiden är nu.
 
Vännerna Christina och Harm runt bordet med Bosse. En mysig kväll!
 
Synnez

Kul att se Christina! Hon var ju Isaacs fröken ett tag på SSB. Jag funderar på att åka till Sthlm med Annie en sväng i vår. Hoppas vi kan ses då. Kram!!

Svar: Hoppas verkligen vi kan ses! Och Christina är sig lik och det är Anna också som jag träffade för några veckor sedan.Välkomna hit. Och kanske kan Max vara med och träffa Annie...
Kram!
Ditte

Geddfish

Fina tankar om att hitta hem!
Jag har hittat hem där jag just nu bor, jag skaffade ju så småningom en mindre lägenhet som jag sakteliga inrett som bara min smak.
Sigge hade ett uttryck för att hitta, som jag inte var van vid. Han frågade om jag råkade? Alltså hittade?
Råka på, någon, ja kanske det blir rätt, hitta någon.
Ha det så gott i våra tankar. Kram ♥

Svar: Tack! Vilken klok tanke Sigge hade. Skall grunna mer på den. Att råka, ligger bra till hos mig. Kramar och tankar till dig. Och du är klok...
Ditte

Freedomtravel

Ja... vad är hem? Det kändes hemtamt att se din bild på husbåten i Stockholm! Men bilen är också hemma... var den än är :)

Svar: Ja, var är hemma? Och vad är hemma? Jag grunnar vidare.
Ditte

Marja

Håller med dig i dina tankar om att hitta hem. Det behöver ju varken vara något konkret eller statiskt, utan något ens själ trivs med. Att vara här och nu är nog en bra sak och det kan man väl även vara i det rastlösa? Man får väl fundera på vad det är som driver en, för att eliminera att det inte är en flykt från något. :) Kram! :)

Svar: Kloka tankar som ger en ingång till nya funderingar. Ja, vad är det som driver på...Kram!
Ditte

Znogge

"Mitt hem är min borg" och den känslan ger mig trygghet att ge mig ut i världen! Jag är tidvis en ganska orolig själ samtidigt som jag är trygg i mig själv. Med barn som rest och och bott på många ställen i världen så tänker jag ofta på låten "Där jag hänger min hatt".

"Men jag vill att ditt hem blir där jag hänger min hatt."

Jag vet att son med sambo kanske återvänder till Brasilien och då blir kanske en del av mitt hemma där. Samtidigt så är jag tacksam för att äldst frökens hemma är tryggt och stabilt här för det ger balans i tillvaron!

KramSvar: En bra balans i tillvaron gör sitt till och är viktig. Trygg i mig själv, är jag på alla sätt när jag reser och bott utomlands och även fysiskt. För mig är det nog inte det "fysiska hemmet" jag grunnar på för jag är både flexibel och anpassningsbar. Det handlar mer om den inre anpassningen till nutiden och funderandet över "att inte sitta av tiden".Vad gäller, för sonen med sambo, att ev. återvända till Brasilien så blir det ju då en del av hemma för dig, likväl som äldsta fröken stannar "hemma".
Och jag kommer nog alltid att känna att Peking är en del av hemma för mig och även Spanien. Att jag också har hemmet här i Stockholm kompletterar det hela. Men var är mitt intre hemma? Lite klurigare att få ordning på. Å andra sidan är jag en envis typ och skall nog räta ut det också.
kram!
Ditte

Anonym

Ja, det där med hem är omgivet med mystik;
som t.ex., när jag är här och ska resa till Sverige, säjer jag att jag ska resa hem.
När vistelsen är slut, säjer jag, att jag ska resa hem till Virginia.

Tur nog, har jag alltid haft lätt för att anpassa mej, varän vi bott.
"Slå rot där du blir planterad" var mottot för många av oss geologfruar,
som ofta hamnade på icke så trevliga platser och i hus, som råkade vara
tomma och tilllgängliga för korta tider.

Känner mej hemma här, men det tog sin tid efter 20 år i Kalifornien
o. andra platser.

Ruth i Virginia

Svar: Förstår att det då och då har blivit förvirrat för dig med boenden runt om i USA och i övriga världen och visst underlätttar det om man är anpassningsbar. Jag har nog inte förrän nu tänkt på att "komma hem" innebär så månfa saker. Anpassningentll ett land och miljö har aldrig känts svårt för mig heller men just nu är det kanske mer den inre anpassningen som jag klurar på.
Ditte

Ama de casa

Jag både är och känner mig hemma nu. Men å andra sidan går jag "hem" till hotellet, campingen eller till dom som jag våldgästar när jag är ute och reser också :-)
En gång hittade jag nästan inte hem rent fysiskt. Det var 1978 på en tågluff, då jag och kusinen hade tagit in på ett ställe som vi trodde hette Café del Moro. Det visade sig vara en kaffesort, och skyltar om det fanns i princip i vartenda fönster... :-D

Svar: Ja, bra om även kaffesorter kan få en att känna sig hemma. Tänk dessa tågluffar....För mig har nu ordet hemma kommit att innebära så många olika saker så jag får väl samla in dem och sortera vid tillfälle.
Ditte

Ami

Visst vill man mycket och har många tankar i huvudet. Men ibland är det svårt att släppa taget om sin trygghet och "kasta" sig ut i det okända. För mig tar det oftast lite längre tid att hitta rätt och känna mig trygg.....Därför passar det så bra med ett boende i Torrevieja och ett här i Sverige. Då vet jag vad jag har på bägge platserna :)
Kram

Svar: Så känner jag också. Men jag hade också ett hem i Peking. Trygg på alla plan är jag /har jag varit vart i världen jag än vistats och nogon oro för det som är okänt har jag aldrig känt. Det är mer en fråga om att fundera ut vad jag vill göra mer i livet för att känna mig hemma inte bara rent fysiskt. Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll Ditte!
Jag har EB seg dag i dag. Sonen med fam + gammelmormor var här i går kväll.
Älgfärsbiffarna gillades av alla. Kul :)
Sonen hade el-jour och fick lov att ge sig iväg, så det slutade med att sonhustrun och bb sov över. Sonen kom tillbaka vid 03-tiden och gick även han och la sig.
Svårt detta med att hitta hem. Mycket beroende på humöret mellan varven för min del. Trivs här hemma och i Torre. Känner mig trygg på bada ställena.
Nu dags för mat.
Kram till Dig och Bosse/A-K

Svar: Go kväll! Förstår att du varit trött idag. VI blir ju inte direkt yngre...Vad gäller att hitta hem, rent geografiskt, så anpassar jag mig lätt til nya miljöer. Det är snarare inom mig som jag kan känna att det kan vara klurigt "att hitta hem." Vad vill jag...Men det ger sig väl så småningom.
Bosse hälsar!
Kram!

Ditte

Tove Olberg

Hej Ditte!
Vi har några gemensamma bloggvänner, nu kommer jag på besök till dig :)
Hitta hem i själ och hjärta - båda sitter i magen tror jag - ska kombineras med hjärnan och hitta en bostad här eller där.
Jag slår rot där jag är för det mesta. Här och nu, men på väg på känner jag också igen. För min del kommer rastlöshet i emellanåt, jag tror det hör till livet. Jag har läst lite runt men det blev en kommentar här. Ha det fint i "sommarstugan" :)

Svar: Vad trevligt att du tittar in här. Jo, visst har vi gemensamma bloggvänner...Ja, det här med att "hitta hem" grubblar jag fortfarande på. Att fysiskt göra det går oftast lätt tycker jag, både hemma och utomlands. Jag tar det som det blir...
Men att sedan hitta hem för den inre delen av kroppen är inte lika lätt. Hjärnan tänker, klurar och tar det förnuftiga. Men sedan, resterna som är kvar, de har jag svårare att. Skönt att höra att jag inte är ensam om att vara "här och nu" samtidigt som jag är på väg. Rastlös? Ja, kanske ligger det en del i det.
Nu gäller sommarstugan i Spanien i ett antal veckor och det känns väldigt trevligt. Men, döttrarna och barnbarnen saknar jag redan.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: