Nytt och gammalt

    
Ofta lär jag mig och upptäcker nya saker på strövtågen här i stan och när vi uppe vid europaparken passerade dessa träd så visste jag då inte vad de hette. Men se, goda vännen Preciosa, hon visste, kapokträd eller bomullsträd. För en buske är det inte. ( Kapockträd är den svenska stavningen.)
Träden hör till familjen malvaväxter och kommer troligen från tropiska Amerika eller Afrika.
Kapockträden jag såg växer på gatan utanför Europaparken
och frukterna ser på håll ut som stora avokado.
 
Frukterna på växten är en kapselsom innerhåller mängder av frön och på dessa sitter det 1-1.5 cm långa, glänsande silkesliknande hår. Fibern är kort och svag och är inte alls lämplig för att spinna till textilmaterial,
men "håren" används som stoppning i madrassser, kuddar och stolsdynor.
Tidigare användes också kapock som fyllning i simdynor och med gott resultat eftersom det i pressat tillstånd kunde bära 36 gånger sin egen vikt och inte heller påverkades av att blötas och torkas upprepade gånger.
Av kapockens frön kan man utvinna kapockolja, tjockflytande och gul och används ibland vid tillverkning av tvål.
Frukten har spruckit och "bomullen" tittar fram.
 
Det gamla för dagen blev dels ett besök på en av våra två kinarestauranger, China Town, där vi tycker att maten är bra och där man också kan få rejält kryddad mat om så önskas. Förutom dagens meny finns en à la carte meny, där många av rätterna finns med och som vi också känner igen från vår tid i Peking.  (Den mer "vanliga" menymaten är mer anpassad i kryddningen till européer.  Dagens meny med förrätt, varmrätt och dessert, inte modell kinesisk, samt en dryck kostar under 10 euro.)
Restaurang Fu på Avenida Baleares är en annan bra kinarestaurang och därifrån tar vi hofta hem mat. Gott och prisvärt, om man tycker om kinesisk mat...)
 
 Restaurang "Chinatown" ligger mitt emot "hippiemarknaden"
bakom det blå polishuset och på Plaza Capdepont nr 4.
                                                                                     
       
Färgen på den sötsura såsen är verkligen unik. Vårrulle med sallad,
wokad kyckling med grönsaker och mandel och ris med ägg och grönsaker smakade bra.
Det blev menyn den här gången och "lade" extra kryddat.
 
Mer gammalt blev det. En promenad längs havet i solskenet.
 
 
                                                                                 
 
Ami

Så bra att jag fick lära mig lite om de där träden. Tänk vad bra det är med bloggar :)
Vi har gått förbi den kinarestaurangen flera gånger, men aldrig varit inne. Bra tips!
Kram

Svar: Träden är verkligen intressanta och kul att följa hur frukterna senare spricker upp. Restaurangen tycker vi varit bra och trevligt med lite variation.
Kram!
Ditte

Veiken

Jag har aldrig hört talas om kapockträd förut. Nu har jag läst mig något nytt idag också, tack vare dig! Kram

Svar: Så bra att jag bidragit till lite ökad kunskap. Kram!
Ditte

mariana och ash

Där käkade vi på Nyårsaftonen då vi var på Househunting. Bra och
prisvärt

Svar: Trevligt! Och extra roligt att ni hittade ert hus.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Tack för lektionen! När jag går min gata ner mot Baleares så är det dröm där som fäller en massa "bomull", undrar om det är sådana träd?
På FU har jag varit och gillade maten skarpt där. Det kommer att bli fler besök dit för min del.
Får pröva den andra med Din och Bosses hjälp eventuellt 😊
Kram/A-K

Svar: Visst kan vi ta oss en "kinasväng" här i stan. Och även jag kan fixa lite kinamat. Har fått träning. Fu är jättebra! Omtyckt av alla i familjen , men även China Town är bra. Vi hinner med ett besök där också...
Skall titta på träden på din gata och se om det är kapockträden. Mycket möjligt.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Träd ska det stå istf dröm. 😊😊😊😊

Ruth i Virginia

Cottonwood trees är ganska vanliga här, men icke önskvärda på grund
av att dom skräpar ner omkring sej. Men dom är stora, fina skuggträd,
som växer i canyons i Nevada t.ex.
Kommer ihåg de gamla, otympliga sovsäckarna, som var fyllda med kapock.
Om dom blev våta, blev dom tunga som bly, och det tog lång, lång tid för
dom att torka.
Väderleksrapport - I morse kl 7 var det -19C här. Har gått upp till hela -8C redan.
Och solen skiner.


Svar: Kan tänka mig att träden skräpar ner, men roliga att titta på. Ja, nu minns jag ju också dessa sovsäckar i kapock, vaddliknande...Och jag minns även simdynor i kapock. Oj, så kallt du har det! Antar att husen hos dig inte är byggda för denna kyla. Hoppas du snart får varmare. Även -8 låter kallt. Men sol är alltid trevligt.
Ditte

Znogge

Vilka intressanta träd som jag vet att jag har sett utomlands! Var kommer jag dock inte på just nu men jag minns att jag undrade och googlade dem.

Det var länge sedan jag åt kinesisk mat. I ungdomens glada dagar blev det ofta på en restaurang som hette Shanghai numera blir det väldigt sällan. Lite synd för det är väldigt gott så länge det inte är för starkt ;-)

Kram

Svar: Ofta kan man ju bestämma styrka själv vad gäller den kinesiska maten för den skall tillagas just när man skall 'ta den och inte i förväg.Ja, träden är roliga och vad jag förstått ganska vanliga på sydliga breddgrader och kapock har man ju hört talas om....Åtminstone i stoppning av kuddar.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Åh va gott, kina mat ibland är gott gott kul att ha nån favorit dit man kan gå o veta att man får god mat o sen är ju havet alltid rätt :) ha en toppen kväll kram

Svar: Jag gillar ju asiatisk mat överlag, så även här äter vi det då och då. Och även hemma lagar jag en del asiatisk mat, både i Spanien och i Stockholm.
Önskar dig också en fin kväll.
Kram!
Ditte

Birgitta Jacobsson

Fina träd och kul att höra om dom, Och gott med kinamat.ha en skön kväll.
Kram.

Svar: Visst är träden roliga! Jag visste inte så mycket om dem, men nu vet jag lite. Kinamat liksom det mesta i asiatisk matväg tycker jag verkligen om.
Härligt för er med Thailand.
Kram!
Ditte

Marja

Vilket intressant träd! Jag kände igen ordet 'kapock', tycker att jag läst äldre texter där man använder det för bomull. Ex. Nattrock i kapock.
Jag tycker om kinesisk mat, men inte alltför kryddad. Sötsur sås tål inte min mage. Kanske för mycket ättika. Men alla fräscha grönsaker är goda.
Ha en bra vecka! Kram! :)

Svar: Tack! Ja, den sötsura såsen kommer separat...Kapockträdet var verkligen spännande och nu skall jag se hur frukterna utvecklas och hur "bomullen" kommer fram.
Önskar dig också en trevlig vecka och visst är väl våren lite på väg hos dig också...
Kram!
Ditte

Susan

Hola! Ja du vet ju att vi gillar FU! Måste prova China Town nästa gång vi kommer ner. Visst ligger den i början av Habanerasgatan nära Curva de Palangre? Eller blandar jag ihop den men någon annan?

Idag har varit en fin vårdag här i Estocolmo - eller rättare sagt har det sett ut så genom fönstren på kontoret i Södertälje. ;) Såg på nyheterna att det nu är officiell vår här - flera veckor tidigare än normalt. Enligt meterologerna är det vår om dygnstemperaturen har varit över 0 i sju dagar. De kan säga vad de vill - jag tycker fortfarande att det är alldeles för kallt! ;)

Kram //Susan

Svar: Nja, restaurang China Town ligger inte där riktigt, utan om du står med ryggen åt vattenfallen så går du till höger ca 100 m. Skönt med lite vår i Stockholm, även om det är betydligt svalare än här. Det har det varit skönt i lä, blå himmel och sol, +20, men det blåser en del.
Skickar genast mer värme till dig.
Kram!
Ditte

Ulla

Hola!
Kul att få ett namn på de taggiga träden, vi den fina parken!
China Town, tycker vi också om, bra mat och läge!
En fråga här (om Ditte tillåter) till ovan kommentar om du ser detta "mariana och ash". Var det vi som satt bredvid varandra på nyårsafton tro? Kom i samspråk och sprang på varandra på nyårsdagen också, vid Las Columnas? Kul om du svarar!
Ha en bra dag idag igen!
Kram
Ulla

Svar: Jag skall göra en efterlysning och se om "mariana och ash" svarar. Vore jätteroligt om det var ni som sågs på nyårsafton och nyårsdagen och kan få kontakt. Jag försöker!
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon ...kikar in & önskar dig en härlig dag med nya utmaningar :) kramen

Svar: God förmiddag! Morgonen hann övergå i förmiddag innan datorn kom fram. Långfrukost med omelette och kaffe, dock inomhus idag, för det blåser rejält. Men i morgon och hela helgen skall det bli en bit över +20. Får se vad som hände idag förutom att repetera spanska.
Önskar dig en trevlig dag.
Kram!
Ditte

joe

Härligt det ser ut!

Svar: Ja, här är det skönt och omväxlande både vad gäller väder och aktiviteter.
Ditte

Lena i Wales

Jag är så dålig på namn på träd och växter, även svenska sådana!
Så det här var lärorikt! Tack!
Ha det gott och ät inte för många semlor!

Svar: Jag är inte heller så påläst vad gäller träd och växter så jag försöker lära mig efter hand. men en del glöms bort förstås. Vad gäller semlor så blev det en och den var riktigt god.
Ditte

Sanna Preifelt ❤

Åh vad underbart - sol, utomlands och god mat i ett och samma inlägg; det bästa av tre världar! Blev superhungrig nu, kanske kan få unna mig lite thai till lunch när jag har tränat nu på morgonen? :P

Svar: Ja, vi har det så bra! Och du, en thailunch låter helt perfekt!
Ditte

TantGlad

Det är roligt med små strövtåg och höra små upptäckter som vi nu åxo fått ta del av. En liten lektion är väl alldrig fel. Nu vet jag mer.
Du......kinamat är ju så gott. Lite kryddat gillar jag. Det blir alltid detsamma jag äter då jag går på Kina. Ska du inte välja nåt nytt säger min gubbe ALLTID då vi besöker kinarestuarangen. När........varför det svarar jag alltid tillbaka. Du äter ju åxo samma jääämt. Hehe.
Ja se gubbar *ler*

Ha nu en kanonskön fredag min vän.
Varm kram.

Svar: Strövtåg och upplevelser, stora som små gillar jag verkligen . Och vad gäller den kinesiska maten kan den vara så god men ibland är den väldigt anpassad till vår svenska smak. Jag är väldigt förtjust i den asiatiska maten som alltid känns nylagad, lätt och fräsch. Kul att både du och mannen hittat era favoriter bland rätterna. Och varför då ändra ? Kramar till dig och trevlig fredag .
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: