Laddad för "njutflykt."

    
Dags igen för en cykeltur! Det var ett tag sedan för blåsten har legat på och stundtals gjort cyklingen till en mer krävande träningsform än jag har haft ork till.
Men med klarblå himmel och +23 grader och efter att ha hämtat extra styrka från damernas stafett i Falun så var jag laddad för en "njutflykt".
( För de som inte följt mig så länge kan jag berätta att jag uppfann jag ordet "njutflykt" i samband med en särskilt trevlig och njutbar utflyktsom gjordes och det för ett bra tag sedan.)
Bereddd för dagens cykling.
 
Vi trampade i lätt motvind upp mot Saltsjöarna, Laguna de Torreviej eller Laguna Rosa, eftersom vattnet har en rödaktig färg som kommer från de små räkor som lever här i vattnet och endast trivs i vatten där salthalten är mellan 15 och 18%.
Många anser att det är stärkande för kroppen och framförallt för lederna att bada här, men jag vet inte för jag har hitintills inte provat. Att medföra en dunk färskvatten att skölja av sig med efteråt är i alla fall viktigt. Och att ta på badskor för det är stickigt och vasst för fötterna...
 
Berg, blå himmel, vatten och en hedliknande vegetation.
 
Här skymtar den röda färgen-
- och syns ännu tydligare.
 
 
Torrevieja kallas också "saltstaden" och det med all rätt för härifrån exporteras det näst mest salt i världen.
Saltutvinningen ha pågått alltsedan Romartiden då slavar med hjälp av hackor bröt loss saltet, men numer används förstås modernare metoder. I början av året spolas  här havsvatten in genom en tunnel i berget tills lagunen är fylld och därefter låter man sol och värmetorka ut sjön för att i slutet av året gräva upp saltet.
Via ett transportband förs saltet till saltpiren vid havet och de väntande fartygen.
 
Här ser saltet ut som skum eller tvållödder.
 
Salt som väntar på transport-
 
och fartygen ligger beredda för att lasta saltet.
 
Utflykten var jätttetrevlig men fick ett slut vi inte riktigt planerat för. Vi var ju på cykelutflykt, men hem fick vi gå. 
Det finns något som heter punktering och det drabbade Mr B. Men visst fick vi bra träning även genom att gå hem och det var god medvind.
Punkteringen är fixad och cykelpump inköpt. Kan vara bra att ha med sig. liksom lite lagningslappar och verktyg.
 
znogge

Lite snopet med punkteringen men ni han i alla fall fram till ert mål. Att ta sig fram på cykel passar mig utmärkt! Man ser mycket men kommer ändå fram relativt snabbt. Jag kände igen några av bilderna och jag tror att det är Ama som skrivit om sjöarna i sin blogg...

Kram och god fortsättning på fredagen!

Svar: Jodå vi kom cyklandes till målet och fick gå hem. Men det tog inte så lång tid...Vi är vana gångare.Jodå, Ama har skrivit om Saltsjöarna och är man här är det fina cykeltrakter där omkring.
Önskar dig också en fortsatt trevlig fredag.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Hej Ditte!
Jag har faktiskt badat/ flutit i den rosa sjön. Vi hade tyvärr inte vatten med oss utan åkte till havet och sköljde av det värsta saltet. En märklig upplevelse!
Så synd att ni fick punktering. Tur att ni har kondition 😊👍.
I kväll väntar trevligheter i Västerås och likaså i morgon.
Önskar Dig och Bosse en trevlig helg.
Kram/A-K

Svar: Vad roligt med trevligheter i Västerås! Spännande att få höra mer om detta...Ja, punktering blev det så nu har vi upplevt det också. Men det tog inte så lång tid att leda cyklarna hem.
Vi önskar dig också en trevlig helg!
Och du! Bosse träffade på din syster med man utanför ditt hus idag....Kul!
Kramar från oss båda.
Ditte

Annika

Nu har jag oxå haft en njutflykt. Det var inte ett dugg jobbigt utan bara njutningsfull. Tack för det.
Ha nu en skön helg. Kramen

Svar: Så bra! Tyckte väl det var någon som hängde på. Bara trevligt!Kram!
Ditte

Ama de casa

Jag har testat att bada där, men gör nog inte om det. Hade inte med nåt vatten då när vi var där och doppade oss. Blev typ stel som en pinne på vägen hem :-)

http://metrobloggen.se/amadecasa/det_flyter_pa1/

Har däremot varit där och traskat på saltet vid senare tillfällen - men då hade vi vatten med. Alltid lär man sig nåt :-)

Svar: Jag kan förstå att du liknade en staty med salt på efter doppet där. Skall givetvis läsa om ditt bad. Är nog inte så sugen på arr bada där, men kanske kan fötterna få piggas upp med lite salt vid tillfälle. Och vattendunk skall medföras.
Ditte

Ulla

Hej. Är ny följare av din blogg, hur jag nu hamnade här : ) Jag var ett par veckor i Nerja o blev förtjust i staden. Nu följer jag din blogg o längar tillbaks dit från ett dimmigt och grått hemland. Roligt att få se vyer från Torrevieja. Har planerat att nästa höst/vår bo en längre tid i södra Spanien. Torrevieja ser också trevligt ut. Kanske jag ska göra en njutflykt dit: )) Ha det bra.

Svar: Hej Ulla! Välkommen hit! Nerja är så vackert, har varit där vid några tillfällen, dock inte så lång tid i taget. Har vänner som åker dit u vår för en längre period och kanske kommer vi då att åka dit och hälsa på. Här njuter vi av svensk försommar och idag har det varit +24. Så skönt!
Trevligt att du tänkt stanna en längre i södra Spanien för då hinner man ju dels varva ner och dels uppleva omgivningarna.
Ha det bra du också!
Ditte

Susan

Hola! Badade i rosa sjön för några år sedan. Flöt som en kork! Coolt! Vi var inte så rutinerade så vi hade varken badskor eller färskvattendunk med oss. Skorna behövs eftersom saltet på botten är vass som koraller och att skölja av sig efteråt är helt nödvändigt - när man torkade var man alldeles vit. Sen kan jag väl säga att salt svider - på vissa ställen mer än andra. ;) För 50% av befolkningen rekommenderas silvertejp eller nåt! ;)

Kram//Susan

Svar: Får se hur jag gör men med dina kloka råd så kanske det blir av när vattentemperaturen gått upp till +25. Tack för tipsen! Kram! I övrigt skiner solen på oss och det är + 24 idag
Ditte

Cornelia Lovfeldt

Hej Ditte! Jag har läst din blogg ett tag för att liksom förbereda mig för vår vistelse i Spanien. Nu är vi äntligen här, jag, min man och två barn (2 & 4 år). Vi ska vara här i en månad och vi bor lite söder om Torrevieja, cabo roig. Vi var i Torrevieja i onsdags och jag kom på mig själv med att titta efter dig och gänget :) Så härligt det ser ut med er utflykt till saltsjöarna! Dit ska vi nog försöka ta oss någon dag. Är det något annat du skulle rekommendera oss att göra under vår vistelse här? Mvh Cornelia

Svar: Hej Cornelia och välkommen hit. Trevligt att ni är här och fint att stanna i en månad för då hinner man dels varva ner och dels upptäcka omgivningarna. Torrevieja är trevligt och det är mycket troligt att du ser någon av oss här och ibland ses vi tillsammans men lika ofta var för sig.
Vad gäller saltsjöarna är de trevliga att se likaså att ta en tur till La Mata, fin och lång sandstrand och härlig promenad efter havet.
Europaparke i Torrevieja är också mycket väl värt ett besök, skerv om det häromdagen. (Bra att kombinera med Saltsjöarna.) Här finns också fina lekredskap för barn och lite djur att titta på.
Har förstått att en del barnfamiljer tar en tur till La Zenia shoppingcentrum där det också finns en del aktiviteter för barn.
Önskar er en härlig vistelse och hoppas på att vi ses. Skall hålla utkik.
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Va har ni inte pump med er...rutinerade som ni är :-) Ok men kondis har ni!
Tack för i dag!! Trivsamt men bra hett där. Nu får Ali ta fram parasollen!
Kram P ♥

Svar: Tack själv! Parasoll behövs! Varmt var det! Nu finns pump med och lagningsgrejer. Man lär sig den hårda vägen. Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Oj vad mycket salt! Kan nästan misstas för snö på den första bilden ;)

Svar: Ja, här är det mycket salt . Visst ser det ut som snö...och hit upp är det en trevlig cykeltur .
Ditte

Ami

Härligt med cykelturer nu när vädret är så skönt! Men vilken otur med punkteringen :(
Vi har aldrig varit nere vid saltsjöarna, men ska absolut ta oss dit någon dag!
Kram och tack för idag!

Svar: Tack själv för idag. En promenad till saltsjöarna är trevlig men jag är nog lite tveksam till badet . Kram !
Ditte

Torrebloggen

Vi har också varit där flera gånger, gillar att gå ut på den vita "skaren" som bildas. Microklimatet och vattnet ska tydligen ha en läkande effekt på kroppen typ psoriasis, ledbesvär även småsår. Tråkigt med punkteringen!
Tack för idag! Vi ses!
Kram
//Carina

Svar: Tack själv!Visst är det ett spännande naturområde? Men bada har jag inte gjort, får se om det ens blir av. Det lär vara nyttigt...
Punkteringen var inte helt optimalt planerad, men det gick ju fint att leda cyklarna hem.
VI ses!
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Hej på dig låter hur underbart som helst här är det en massa att fixa skall ju ha en baby shower för min dotter i morgon kan inte skriva på bloggen men skall baka tårta fixa allt :) hoppas ni får en skön dag ute då o solen värmer stor kram va rädd om dig

Svar: Då har du en hel del att göra, det förstår jag. Men om det ändå är dimmigt så kan det ju vara trevligt med tårtbak. Lycka till med allt inför morgondagen.
Kram!
Ditte

Lena i Wales

Vilket bra ord du kommit på, njutflykt!
Punkan var däremot inte så rolig.
Lagunerna kommer jag ihåg från Torre när jag var där för ca 10-15 år sedan. Intressant med historiken bakom.
Vad kul att också få följa med till ditt "gamla" Kina! Så annorlunda och så fina bilder. Tack!
Ha en trevlig helg!

Svar: Tack! Ja, Kina ligger fortfarande på en framskjutane plats i mitt hjärta vad gäller reseminnen. Så annorlinda och varierat.Kul att du också minns lagunerna och visst är salthistorien från romartiden spännande.
Här strålar solen från en molnfri himmel och det är så behagligt.
Ditte

Marja

Så försmädligt med punktering. Men ni hann ju med utflykten till saltsjöarna. Fina bilder och väldigt intressant med saltet.
Jag har alltid en cykelpump liggande i cykelkorgen och konstig nog har jag inte blivit av med den. Senast jag lagade en punka på en cykelverkstad fick jag ett 'punkafritt däck. Vet inte hur det fungerar, men jag har inte fått någon punka sen dess. :)
Kram! :)

Svar: Numer finns en cykelpump och lagningsmaterial med i cykelkorgen. Tack för tipset om punkteringsfria däck. UNdrar om de finn här. Skall höra efter.
Saltsjöarna är spännande och naturen är fin.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: