Spanien med smak av citrus.

    
I Sverige och Norge har just clementinen under de senaste 40 åren blivit en av de mest populära julfrukterna.
Åtgången av clementiner är stor under den ganska korta period som clementinerna finns att tillgå och i snitt äter vi ca 5kg/person av frukten.
Men hur är det nu med desa ganska likartade små citrusfrukter, satsumas, clementiner, mandariner och tangeriner, Och vad är vad?
Mandarinsläktet är en underkategori till sig själv där syskonen är mandarin, clementin, tangerin och satsumas. Mandarinen kommer urspringligen från Kina och har fått sitt namn efter språket mandarin. Mandarinerna har gott om kärnor och är inte längre populära på den svenska marknaden, annat än som konserverad frukt. 
Och får man tag på en liten gul frukt, mindre än en apelsin, kan man alltid gissa på mandrin för det är det övergripande namnet ungefär som att hund är ett däggdjur.
Satsumas, liknar clementinen, har inga kärnor, sitt ursprung i Japan och finns inte som clementinerna hela året utan har sin bästa period fränst från oktober till januari och improretas då ofta från Spanien. 
Frukten är oftast syrligare än clementinen och skalet tunnare.
Ofta har satsumasen ett grönskiftande skal när de skördas, men de är ändå mogna. (Att jämför med gröna bananer som är omogna.)
Tangerinen har fått sitt namn av staden Tanger i Marocko och det var därifrån frukten första gången kom till Europa. Skalet är djupt orangerött
 
Här är det ett gäng satsumas på marknaden.
 
Clementinen har fått sitt namn från Pierre Clément, en präst från Algeriet,  som 1902 lyckades få fram den perfekta korsningen mellan pomerans och mandrin, har inga kärnor och frukten ser ut som sin bror mandarinen.  (Pomeransen är en citrusfrukt, ganska lik apelsinen, men mer bitter i smaken och "krydddigare". Den äte inte färsk utan används oftare torkad som smaksättare och ofta i marmelad.)
Till Sverige importeras de flesta clementinerna från spanien och detta sker från början av oktober till slutet av mars.
I Spanien finns många clementin  och apelsinodlingar och just odlarna kring Valencia på Costa Blanca anses ha särkilt bra kvalité på sina frukter och det finns helt klart möjligheter till självplock. Vitegt är då att komma ihåg att frukten skall klippas eller vridas av grenen för att inte skada trädet. (Alltså inte dra loss frukten)
 
 Härliga, söta, clementiner från marknaden.
 
 
 
Comsi ComsaHar just köpt de saftigaste clementiner och apelsiner..... :-)

Trevlig kväll och kram ♥

Svar: Så gott! Och det säkert från mitt håll! Önskar dig en fin kväll! Kram!
Ditte

BP

Tack för den "lektionen". Vad man lär sig när man läser bloggar. Helt otroligt! Personligen satsar jag på Satsumas och förstås på Brämhults Clementinjuice under december och januari.

Svar: Visst gör man! Och Brämhults clementinjuice håller alltid liksom clementiner när de finns. Här har jag också plockat några...
Ditte

FREEDOMtravel

Intressant! Jag tycker att det är svårt med skillnaderna mellan de här olika frukterna... men jag gillar dem! Jag såg någon gång en (lite skämtsam) tabell med smak på x-axeln och krånglighet att äta på y-axeln. Clementiner och liknande är bra frukter eftersom de BÅDE är goda och lättätna. Ananas t.ex. är ju gott men ganska bökigt osv.... ;)

Svar: Visst är det en fördel att clementinerna både är lättätna och goda. Men i Sverige idag finns nästan inga mandariner för det är inte populärt med kärnor. Satsumas har ofta lite grönt i sina skal, vilket inte clementiner har.
Ananas äter jag gärna om den är skalad och klar...
Ditte

Ama de casa

Jag kommer aldrig att lära mig skillnaden på dessa. För mig är allt mandariner, typ. Och sen blir jag irriterad när dom är svårskalade och/eller innehåller en massa kärnor...
:-)
Men goda är dom!

Svar: Mandariner innehåller kärnor men inte clementiner och satsumas. Och visst är dom goda! Men mandariner säljs nästan inte längre, åtminstone inte i Sverige för folk vill inte ha kärnor.
Ditte

Ghugge

Det är inte lätt att skilja på alla dessa! Kommer ihåg att jag faktiskt för många år sedan plockade clementiner..eller var det apelsiner, hur som helst gjorde jag det just i Spanien.
Clementiner måste man ha till jul om inte annat för doftens skull!
Trevlig kväll! Kram

Svar: Du kanske plockade både clementiner och apelsiner, de är i säsong nu och är så goda. Och jag frossar i dem och de kostar nästan inget. Några clementiner har jag också själv plockat öfr första gången.
Kram!
Ditte

Decdia

Jag kan verkligen kränga clementiner nu, men det är bara under 1-2 månader per år som jag äter det... sen är det för syrligt för mig. :)

Svar: Oftast blir det inte mer för mig heller, men nu och här är de väldgit goda, likaså är apelsinerna från trakten här också väldigt goda nu i säsong.
Ditte

Susjos

Tack för ännu en historielektion. Men så invecklat med Clementinerna, eller satsumas...eller...får nog läsa din text en gång till!!! :-)

Svar: Om du håller dig till satsumas och clementiner så slipper du ju kärnorna i alla fall.
Ditte

Musikanta

Glömmer aldrig smaken av de apelsiner jag åt i Spanien för hundra år sen - har aldrig ätit några sedan som smakat så gott. Förhoppningsvis kommer jag få smaka fler i vår när vi kanske följer med min bror och svägerska dit någon gång i mars.
Kram från Ingrid som inte är särskilt förtjust i vare sig mandariner eller clementiner.

Svar: Dessa spanska apelsiner är verkligen goda och clementiner som jag ätit här är också jättegoda, i mitt tycke. Mandariner säljs nästan inte numer efetrsom de har så månha kärnor så vill folk heller ha satsumas och clementiner. Vad roligt om det blir ett spenienbesök i mars. Hoppas!
Kram!
Ditte

Ami

Jag har så svårt att se skillnad på dem, så det var bra att jag fick en lektion i det nu. Och även att man inte ska dra loss dem, det visste jag inte!
Kram

Svar: Satsumas och clementiner är ganska lika och de har ju inte heller kärnor som mandarinerna har. Nekj, dra loss dem ska man inte göra har jag fått lära mig idag. Och det verkar ju rimligt. Så nu äter vi av de cvitaminrika frukterna och kommer att studsa fram i tillvaron av pigghet.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vi brukar köpa clementiner och satsumas, gillar inte kärnor.
De spanska apelsinerna är ju så saftiga och goda, smakar ännu godare om man plockar de direkt från trädet.
Kram!

Svar: Nu finns det nästan inte mandariner att köpa, åtminstone inte i Sverige. Här är clementinerna nu så goda och även satsumasen. Jag äter med nöje även de saftiga apelsinerna härifrån och extra goda att plocka även de.Kram!
Ditte

Marja

Jag gillar ju blodapelsiner mest, men de blir alltmer sällsynta. Eller är det så att säsongen är väldigt kort?
Jag kan inte hålla reda på de där små orangea, så jag kallar dem för småcitrus. :)
Kram! :)

Svar: Småcitrus är ju ett bra namn! Blodapelsiner tycker jag också om och nu alla apelsinsläktingar för här är det verkligen säsong nu. kram!
Ditte

moi

Nu förstår jag varför jag inte blir klok på "clementinerna". Jag får tag i en, den är sur och sen undviker jag frukten flera veckor. Så provar jag igen, den är söt och god.
Jag som trott att det berott på tid och leverans. Nu vet jag att det handlar om olika sorter och nu vet jag också vilken jag ska välja!
Kram

Svar: Så bra! Lycka till med dina inköp! Kanske kan du även be att få provsmaka i din svenska butik? För att vara säker. Kram och trevlig Lucia!
Ditte

Eva`s blogg

Intressant att läsa om det, ja jag köper lagom mycket av dessa till julen, äter ju inte så mkt frukt men saturnus o clementin är väl inte samma sak vad jag förstått. Men jag vill ha dom kärnfria o lagom söta :) tack för att delar med dig , av sånt man kanske inte alltid tänker på & en fin 3 advent till er kram å kram

Svar: Clementiner och satsumas skiljer sig lite åt, men ingen av dem har kärnor, det har däremot mandariner. Och nu blir det mycket både apelsiner och clementiner som går åt för de är verkligen närproducerade. (Grannarna har..)
Önskar er också en trevlig Luciadag och tredje advent.
Kram!
Ditte

Gittan

Kul att få lite upplysning om det, clementiner är gott och det äter vi mycket.
Satsumas däremot tycker inte jag om. Ha en skön lucia söndag och kram på dig.

Svar: Här är det gott om citrusfrukter och de är verkligen i säsong nu. Clementiner kan vi ibland få ta från grannarnas träd lisom apelsiner. Verkligen närodlat och de är jättegoda. Kram och trevlig Lucia & tredje advent.
Ditte

Znogge

Tack för lektionen! Alltid lär man sig något nytt. Min favorit är blodapelsinerna från Sicilien :D

Kram och trevlig Lucia!

Svar: Jag gillar just nu de färska clementinerna jag får ta från grannarnas träd och blodapelsinerna från Valencia här i närheten är också jättegoda. Man kan verkligen tala om närproducerat. Kram och trevlig Lucia kombinerad med 3:dje advent.
Ditte

Fia

Hej! Ser inte ut som om min kommentar gick fram igår! Dålig uppkoppling på GC troligen! Här äter vi både mandariner och fikon hela dagarna, allt nersköljt med Cava! I synnerhet idag, då vi firar annat än Lucia! Jo hon kommer visst också till dansen ikväll!
Hälsa B från oss!
Fia o Lasse

Svar: Kanske blir det en svängom med Lucia? Förstår att ni har det toppen! Och att skölja ner frukten med Cava är en god idé. Säkert uppiggande dessutom.Fira på och ha det allra bäst.
Kramar och hurrarop från oss.
Ditte

Mats

Hejsan Ditte, trevligt att få lite lektion i ämnet citrusfrukter...ni har det gott och skönt där nere ser jag! Härligt att få lite info från torre... En riktigt god jul och ett gott nytt år önskar vi er // M&M

Svar: Hej! Vi har det bra här och det är fint att växla mellan Torre och Stockholm, passar oss perfekt. Vad gäller cirtusfrukterna är de så goda här och ibland kan vi få plocka på grannarnas träd och då smakar de än bättre. Men även marknadernas frukter likväl som butikernas är jättegoda. Och färska!
Önskar er också en God JUl och Ett Gott Nytt År.
Ditte

Kersti

Tack för denna upplysande lektion. Jag tycker alltid det är lika svårt att komma ihåg vad som är vad och framför allt vilken sort jag tycker bäst om. Kram

Svar: Visst är det svårt, men nu gav jag mig attan på att reda ut det och mest för min egen skull. Kram!
Ditte

Anette

Tackar, vilken bra citruslektion. Dessa frukter är ju både goda och nyttiga så det är klart man gillar dem.
Just nu har jag en annan favorit, den stora gröna som mer liknar grapefrukt, pomelo.

Svar: Här är det mycket citrus nu som gäller och verkligen närproducerade. Pomelo är så goda! I Peking och i Thailand blev jag så förtjusta i dessa. Men här i Spanien har jag inte hittat dem.
Ät gärna en för mig också.
Ditte

Tove Olberg

Familjen Citrus Apelsin växer sig större fast frukterna är små - så härliga namn, jag har aldrig tänkt på det så förrän du nu skriver så gott om de!
Tack!
Stor kram från kallt, soligt tidigare idag och vitt Skellefteå!

Svar: Visst är det så. Och nu vet jag skillnaden på de olika sorterna och det undelrättar. Kram!
Ditte

Tove Olberg

Fatet med kvistclementinerna på färgran duk är ett mycket vackert stilleben!!
kram igen så klart!

Svar: Tack! och nu finns nya clementiner på plats. Så goda!Söta citruskramar från mig.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: