Peking lockar igen

    
Jag tänker då och då tillbaka på de år som vi bodde i Peking och vilka fantastiska upplevelser och erfarenheter vi fick och det av alla skilda slag.
Cykelturer varvades med promenader buss, taxi och tunnelbana för att ta runt sig och väldigt ofta hamnade vi i Pekings äldre delar, gärna de gamla hutongområdena och där historiens vingslag var/är påtagliga.
Vi har nu så smått börjat fundera över nästa års resor och att av våra önskemål i resväg är att resa tillbaka till Peking. Många andra resmål lockar också förstås men Peking har en speciell plats i våra hjärtan. Precis som Stockholm.
 
 
Vad är en hutong? Själva ordet kom för 700 år sedan till kinesiskan från det mongoliska språkets hottog. Hottog betyder vattenkälla och där det fanns vatten, där bosatte sig också människor. Så även i Beijing. Idag har ordet fått betydelsen av liten gränd.
I trånga, smala, gränder byggdes rum i en fyrkant runt en gård, en courtyard. Dessa hutonger var förr den vanligaste bebyggelsen i Peking och andra kinesiska städer.
Många hutongområden revs inför OS 2008 och ersattes med nya höga hus. Men det finns också många områden kvar och som verkligen rustats upp, vilket var behövligt.
Man bör tänka på att dessa hus är byggda av sten och många saknade uppvärmning, alltså jättekallt på vintern. Toaletter, dusch och rinnande vatten saknades också ofta inomhus för de flesta. Så det har nog inte alltid bara varit pitoreskt att bo här.
Typisk liten gata i ett hutongområde med frukt och grönsaksförsäljning direkt på gatan.
 
Har man läst Per-Anders Fogelströms Stockholmsskildringar från 1800 talet och början av 1900 talet, så blir det
genast lättare att förstå att hutonglivet var/är hårt ibland.
Det finns hutonger och hus som idag är  renoverade på det mest fantastiska sätt för att bibehålla både det inre och det yttre genuina men som har alla moderna bekvämligheter.
Hutongerna är byggda enligt feng shui. Ofta löper de i öst-västlig riktning eller från norr till söder. Detta för att  kunna utnyttja solen på bästa sätt och skydda sig från de kalla, nordliga, vindarna.
 Inne i områdena odlas ofta vad som är möjligt av grönsaker, frukt och blommor.
Med tanke på att Beijing ligger på Madrids breddgrad, så är det hyfsat varmt här från mitten av  mars till slutet av oktober och det utnyttjas just till odlingar. 

Idag vill många, så även västerlänningar, köpa en courtyard och renovera den eller hyra ett hus i ett gammalt hutongpmråde för att få känslan av att komma närmare det kinesiska livet. Följaktligen har försäljningspriserna stigit och hyrona ökat.
Man bör tänka på att dessa hus är byggda av sten och många saknade uppvärmning, alltså jättekallt på vintern. Toaletter, dusch och rinnande vatten saknades också ofta inomhus för de flesta och man fick använda gatans offentliga inrättningar.  Så det har  inte alltid bara varit glädjefyllt och pitttoreskt att bo här. 
 
Renoveringar pågår i många hutongområden.
 
Förr i Peking kallades det stor gata om bredden på den  var 36 meter, liten gata om bredden var 18 meter och hutong om bredden bara var 10 meter. Den kortaste hutongen som ska finnas i Peking lär vara 10 meter lång och endast 40 cm bred.....
 
 
Det finns olika sorters courtyards och "plupparna" ovanför, här fyra stycken,
visar att det här från början bott en "finare familj".  Portarna kan också vara av trä och
  kan ha alltifrån en träplupp, vilket visar att en enklare familj bott här och upp till fyra "pluppar".
 
Hutongerna och dess byggnader är gamla men när Peking blev huvudstad första gången
i början på 1200- talet fanns inga hutonger. De flesta kom till i slutet av 1200- talet under Yuandynastin men några byggdes även under Mingdynastin 1368-1649 och under Quingdynastin 1644-1911.
Livet i hutongerna och människorna där är i sig en del av Pekings historia. Här lever många idag sitt liv som generationer före dem gjort. Mat säljs på gatan, äldre personer spelar bräde, kort och mahjong, tvätten hänger ute, barnen leker och livet pågår parallellt med det mer hektiska storstadslivet som blir i en stad med idag ca 22 miljoner invånare.
Kontrasterna är påtagliga och det gamla blandas hela tiden med det mya.
 
 
 
 
 
 
 
BP

WOW! Det var då verkligen ett intressant inlägg med massvis med fakta som jag inte hade en aning om. Mycket trevlig läsning kan jag säga.
Förstår att Peking har en speciell plats i era hjärtan. Ni har ju bott där, och jag tycker att det är alltid otroligt givande att återvänder till platser där man har varit för ett antal/många år sedan. Walking Memory Lane är kul. Man kan spana in vad som har förändrats och vad som är kvar. Sedan tycker vi om att "leta rätt" på ställen som vi minns från 20-30 år tillbaka. Maken är en baddare på att "nosa upp" sådana platser.

Svar: Tack! Vad trevligt att du hängde med på turen. Här hittar jag verkligen och har nosat upp många smultronställen, dock utan bär. De fårman skaffa under vägs. I Peking hände ju saker och ting så snabbt, när vi kom 2007 så fanns ca 14 miljoner människor där och idag är det ca 22 miljoner...
Håller helt med dig om att det är roligt at komma tillbaka och se vad som förändrats på platser man besökt för länge sedan. Minns hur det var i NY när jag bodde där 1979 och hur det såg ut när jag kom tillbaka efter mer än 20 år. Verkligen intressant!
Och att resa är ju/har varit en stor del av mitt liv .Men vi har legat av oss en del sedan inköpetav den spanska sommarstugan. Inte bra!
Ditte

Tove Olberg

Men se så blev det en liten tripp till Peking, så roligt läsa. Du skriver så berättande och förmedlar din kunskap så bra.
Tack för guidad tur ännu en gång!
Kram i hutong mått mätt!

Svar: Tack! Och peking är ju en del av mig på sitt sätt och har gett mig så mycket på så många olika sätt. Vi satsar på en resa dit under 2016 och gärna i vår när körsbärsblommorna slår ut.
Kram!
Ditte

Timeoftiger

Låter inte fel med Peking!

Svar: Nej, för oss är det alltid en vinnande stad och det trots den dåliga luften. Finns så mycket där...
Ditte

Christina

Tack för spännande reseskildring, du verkar till att ha rest en hel del. Spännande att få ta del av olika länders kultur på ett sådant sätt :) Hutong var ett nytt ord för mig, så den kunskapen tackar jag för...men en 40 cm smal gränd låter svårgenomkomlig.. Dock säkerligen en spännande stad :)

Önskar dig en god fortsättning!
Kram Christina

Svar: Vad roligt att du ville följa med mig. Jodå, jag har rest mycket och har nog 50 länder på resandelistan, hitintills. Hoppas på några till...Just att bo i Peking i flera år och även resa runt en del i både kina och Asien har gett mig mycket och på många olika sätt. Det har varit ett sant nöje som jag gärna vill fortsätt med.
God fortsättning önskar jag dig också.
Kram!
Ditte

Kersti

Så roligt och lärorikt att få ta del av detta. Spännande att du bott där och jag kan förstå att ni vill resa tillbaka. Jag har aldrig varit i Kina, skulle vara intressant att någon gång komma dit. För några år sedan var mannen och jag i Japan. Ett land för människor som är så korta som jag. För första gången någonsin nådde jag ner med fötterna på tunnelbanan. Du kan förstå att jag trivdes där.
Kram

Svar: Vad spännande med Japan! Det är också ett land som hägrar, absolut. Har ännu inte varit där, men kanske kan det kombineras med Kina. Det är ju ganska "kort" flygresa däremellan. Jag är ju ganska lång men tror att jag skulle trivas i Japan ändå...Kina ligger oss varmt om hjärtat och efter flera år där så är det nu ett par år sedan vi var där. Börjar bli dags nu. Och visst trivdes vi i både i Peking och i Kina.
Roligt att du hade glädje av att ta en tur med mig till Peking och hutongerna.
Kram!


Ditte

moi

Vi besökte en familj i en hutong där vi bjöds på mat och husesyn.
Enligt guiden fanns det inte toaletter i varje "hus" men däremot en gemensam i ett speciellt hus. Kön dit kunde ibland vara lång och då fick gatan duga som ersättare.
Vidare påstod hon att hutongerna tilldelades en familj och förblev i deras ägo, generation efter generation. Det lär bo flera ursprungliga ägare (som den vi besökte) men många gör sig en rejäl slant på försäljning.
Kram

Svar: Vad roligt att ni besökte en courtyard i ett hutongområde, då vet du ju hur det kan se ut, även om de ser olika ut. Numer finns det nog toaletter i husen här, men även många offentliga toaletter. Jag har aldrig sett eller hört om att man gör sina behov på gatan, lika lite som hos oss här hemma. Förr tilldelade dessa coutryards (husen) till personer som gjort något speciellt "bra". Många väljer att bo kvar men många vill hellre bo i moderna hus och säljer sina hus men till höga priser och det kostar otrolig mycket att modernisera dem. Men staten har också gått in och ordnat med el och annat till de som bor där för man vill ha bort all eldning med kol som förorenar så mycket.
Ett par gånger har jag varit hos en dam i en courtyard på matlagningskurs och det var jätteroligt och så gott det blev...
Kram och trevlig kväll.
Ditte

Preciosa

Hej!
Va kul att läsa om boendet!! När är det smog då? Jag skulle inte kunna andas i Peking :(
Är det så i fler städer?
Kram P ♥

Svar: Det är inte alla dagar luften är dålig, det berör på hur vindarna blåser. Många dagar har helt klarblå himmel också. Men även andra städer som ligger i en "gryta" har liknande problem t.ex. Los Angeles, Athén och Rio. Men i Kina har det ju blivit värre de senaste åren. Det är liknande luftföroreningar som förekommer i andra stora kinesiska städer, här är det ju många stora industristäder med mellan 10 och 20 miljoner invånare.
Men visst vill vi ta en tur tillbaka.
Kram!
Ditte

Musikanta

Tack för ett intressant inlägg - en del som jag känner igen och en del som jag inte visste tidigare. Vi var i Peking vid ett tillfälle i slutet av november och då blåste det iskalla vindar och jag frös verkligen! Kan tänka mig hur det kunde vara att bo i de här hutongområdena som fanns nära hotellet där vi bodde under vintermånaderna.
Kram från Ingrid

Svar: Jag förstår att du känner igen en hel del och på senhösten kan det verkligen blåsa kallt. likaså från december till januari. Men det kan lika gärna vara jättefint och vindstilla. Våren, när körsbärsblommorna börjar blomma är i mitt tycke den vackraste tiden att besöka Peking så det är nog det vi satsar på. Har annars upplevt alla årstider i Peking.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Tack för en Pekingtur så här strax före sovdags. :-)
Godnattkram ❤

Svar: Tack själv för att du hängde med i hutongerna. Natti!
Kram!
Ditte

Marja

Så intressant! Jag förstår att du längtar tillbaka dit.
Kram! :)

Svar: Vi vill gärna ta en tur tillbaka och jag tycker särskilt om att allt det gamla finns mitt i det nya. Kram!
Ditte

Susjos

Oj så spännande läsning! Jag har läst Fogelströms böcker om Stockholm..han skriver ju fantastiskt, man nästan kände dofterna t.o.m! Tack för bilder och läsning!

Svar: Peking är en spännande stad, i allt och nu var det ett par år sedan vi var där. Så en tur tillbaka skulle vara jätteroligt.
Ditte

Ama de casa

Jag förstår att Peking lockar - klart ni ska åka dit! :-)

Svar: Ja, planeringen har börjat. Och vi hittar ju där, vilket är en fördel.
Ditte

Eva`s blogg

Det låter som att det blir en resa dit igen & det kan jag förstå, det ser ju super mysigt ut där, allt är ju så att bo är en sak o att besöka en annan :) skön dag kramen

Svar: Vi planerar för en resa dit under våren och det skulle var roligt att vara där som turist. Och vi hittar ju i Peking, en klar fördel. Soliga hälsningar från huvudstaden. med lite snöinslag.
Kram!
Ditte

Ami

Tack för den fina guidningen!
Och jag förstår att dina tankar ofta kommer tillbaks dit!
Ha en fin dag
Kram

Svar: Tack, för att du hängde med. Strålande sol över Stockholm idag och lite snö. Njutflykt väntar!
Önskar er också en fin dag!
Kram!
Ditte

Gemsofmylife

Så härligt att fått vara med om så mycket och tack för din Guidning med en massa fakta !!
Så kul att se det man aldrig får se som bara turister !
Förstår att du vill åka tillbaka !
Jag har mina platser jag bara älskar, och oftast så är det städer, byar med en massa kultur och saker att lära sig :)
Jag gillar också att vara där det inte finns turister och få se det Genuina om man ska kalla det så !
När jag bodde i thailand lärde vi känna en kille som tog oss med på alla dessa ställen Inga turister satte sin fot :) och det är häftigt.
Jag hoppas att du haft en alldeles underbar Julhelg Finaste Ditte
Och att du nu får en bra start på nya veckan
Kram Sanna


Svar: Vad trevligt att du följde med mig. Och bor man i en stad eller på en plats så både ser och upplever man så mycket man aldrig gör som turist. Thailand har vi inte direkt bott i men vi har vistats där månadsvis i sträck under flera år och upplevde även där en hel del.
Första gången jag var i Thailand så jobbade jag där i ett flyktingläger nära gränsen till Kambodja, detta var 1980, och när vi sedan kom tillbaka hit efter drygt 30 år var det ju till något helt annat. Men roligt var det att se vad som hänt. Vi var även 1980 eb vända till Phuket som då hade två hotell.....
Vår julhelg har varit lugn och skön och jag hoppas din också varit väldigt bra på alla de sätt.
Önskar dig en bra vecka.
Stor kram!
Ditte

moi

Oj, jag menade inte att man gör sina behov på gatan idag utan när det inte fanns egna sådana.
En gång i svunnen tid gjordes behoven varsomhelst även här hos oss :D
Kram

Svar: Visst var det så . Jag förstod hur du tänkte...Kram.
Ditte

Anna

Peking låter som en riktigt spännande stad, efter ditt inlägg här. Bra berättat, kul att få läsa något som är skrivet så inspirerande!

Har full förståelse att du längtar tillbaka ❤️

Kram!

Svar: Tack för dina vänliga och uppmuntrande ord och vi har haft fina år när vi bott här. Peking är en spännande stad och eftersom vi bott där har vi lärt känna staden och inte bara som turist.
Kram!
Ditte

Anette

Trevlig och informativ läsning. Vi funderar på att åka till Peking i april. Vi får se om det blir så.

Svar: Hoppas ni kan ta en tur. Och april är en bra månad att besöka Peking, visserligen vet man inte hur luftkvalitén är, men oftast är det ju inte dåligt så många dagar i taget. Blir resan av , så hör gärna av dig om du vill ha lite tips.
Ditte

TantGlad

Du bjuder oss på så mycket fint i dina inlägg.....både upplevelser med bilder , och så lite information för oss läsare.
Peking låter jättespännande, och tänk så mycket du fått varit med om. Själv får jag ju veta och lära mig massor av dig.

Ha nu en jättefin ny vecka.
Kram till fina dig.

Svar: Så roligt att du har lust att följa med mig på mina olika turer och just nu är det Peking som är aktuellt för oss. Och under åren har det blivit många resor och nya erfarenheter och upplevelser. Och en sak, bland flera, som är jättebra med Blogglandia är ju att vi genom varandra får se och uppleva mycket och ta del av varandras tankar och funderingar. toppen!
Önskar dig också en bra vecka på alla de sätt.
Kram!
Ditte

Gittan

Det är alltid kul att följa med dig till andra länder och tack för den informationen.
Jag förstår att du längtar tillbaka dit som turist och kul att se om du känner igen dig.
Jag har fått en förkylning som jag inte beställt så jag hoppas den ger sig iväg.
God fortsättning och kram på dig.

Svar: Så trist med en förkylning nu. Min har efter ett par veckor i stort sett försvunnit. Du får prova med min kur med ingefära, vattten och delade päron som kokas upp och silas. Ingefära är bra mot det mesta.
Vad roligt att du hade glädje av utflykten tillsammans med mig i dessa gamla hutongområdena, Och peking ligger mig varmt om hjärtat.
Önskar dig god bättring och god fortsättning.
kram!
Ditte

Veiken

Den här gången är det din tur att visa ställen där jag har varit. Det var verkligen en upplevelse att komma in i hutongområdena. Vi besökte en familj som var otroligt vänliga och tillmötesgående! Tack för återseendet! Kramar

Svar: Vad trevligt att ha dig i sällskap! Och en annorlunda upplevelse är det att röra sig i hutongområdena och besöka en courtyard. Många är nu helt renoverade och i toppskick, men det finns många gamla kvar.Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vilken spännande och intressant guidning du bjöd oss på!
Kul att ni planerat in en resa till Peking i vår, ska bli kul att följa.
Snön som kom igår kväll ligger fortfarande kvar på marken, just nu -7 grader.
Kram!

Svar: Peking är spännande och vi hoppas verkligen på en resa i vår. Det är ju lite som "hemma" för oss. Snön kom även här igår och idag har det varit en härlig vinterdag och just nu har vi -5 hos oss.
Kram!
Ditte

Decdia

Vi besökte ett sånt område när vi var där, åt middag hemma hos en familj.
Kul att ni har hittat ett resmål som ni trivs på och som ni kan tänka er att återkomma till.

Svar: Vad roligt! Då vet du ju vad jag menar.
Jadå! Hit reser vi gärna , men det finns många resmål jag vill besöka och flera lite längre bort. LIka bar at passa på när man är "ung och pigg".
Ditte

Malin

Tack för en inblick i den kinesiska kulturen och samhället! När du bodde i Bejing gillade jag verkligen att få inblick i den kinesiska vardagen och just dessa delar som turister kanske inte alla gånger utforskar.

Svar: Man ser ju saker och ting på ett annat sätt om man bor på en plats och vi försökte ju se och uppleba mycket och jag tycker vi lyckades bra. Och en hel del har jag ju med mig än idag.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: